Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Valašská syrnica

Hodnocení receptu je 5,0 (24×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Eliza Eliza

Snadný

Suroviny pro 4

4

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie4 853 kJ /
1 160 kcal
Bílkoviny79,78 g
Tuky60,36 g
Vláknina6,40 g
Cholesterol 1,10 g
Sodík 561 mg
Sůl1,12 g
Sacharidy71,22 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Tvaroh osolíme, promícháme s kmínem a necháme v chladu 3-4 dny. Krok 2: Ochucený a rozleželý tvaroh rozšleháme v horkém vývaru, uvedeme k varu a zahustíme moukou, rozkvedlanou ve smetaně. Krok 3: Provaříme asi 20 minut a dochutíme lžící cukru, lžící octa a případně solí. Krok 4: Na závěr do polévky rozklepneme vajíčka a odstavíme mimo sporák, aby mírně ztuhla. Krok 5: Do talíře vložíme horkou oloupanou bramboru, pomačkáme ji vidličkou a přelijeme polévkou.

Zveřejněno 16. 3. 2012

Poznámka autorky Eliza

Zdroj: Lidová strava na Valašsku; www. Dadalova kuchařka

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Valašská syrnica

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/jL95

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Valašská syrnica

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/jL95

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (25)

V týdnu jsem zkoušela a je vynikající :-):yes:

Andrea Lišková/MfDnes Ona Dnes: Takhle to asi nepůjde, kontakt na sebe nezveřejňuji. Jediná možnost je, že se zaregistrujete (třeba jen z tohoto důvodu) a napíšete mi soukromě. Eliza

Andrea Lišková/MfDnes Ona Dnes 20. 6. 2012 16:27
Dobrý den, Elizo,
potřebovala bych na Vás kontakt ohledně Vašich recetů a fotek. Děkuji Andrea Lišková, andrea.liskova@mfdnes.cz

jsem Valach jak poleno a tuto polévku jsem nikdy nevařila.. jak trestuhodné:-8
krásná polévka v neméně krásném porcelánu:-K:-K:-K

yanull:možná dobře, to by ty babky seděly u PC a nevařily :-D:-D:-D:-D:-D, mamka u mě sedí u počítače, kouká na rodnou vísku a rodný barák a je jak u vytržení ;-);-);-)

Eli, fotka jako ze žurnálu, škoda, že naše babičky neměly dnešní techniku, ty by šířily mezi lidmi samé dobrůtky, jsem ráda, že v době rychlého jídla i žití se aspoň takto vracíme ke kořenům ;-):-):-p:-K +13:yes:

Tak ta polévka vypadá velmi dobře. Přiznám se, že ač pocházím z Valašska, nevzpomínám si na tuto polévku, ikdyž je možné, že jsem ji jedla. Je to už hodně let, co jsem z domu. Maminka podobná jednoduchá jídla uměla chutně uvařit. Škoda, že jsem tehdy měla jiné zájmy:-) a neodkoukala víc z jejího kulinářského umění. Žádné její záznamy nebo kuchařka z té doby se nedochovaly. Škoda.
Eli, ale ty talířky se mi líbí také, na podobné se pamatuji :-) Loni jsme stěhovali z mamčina bytu věci a dcera si schovala jednu polévkovou mísu, kterou babi dostala jako svatební dar a to jí je dnes 91 let. Já mám ještě svoji, 41 let starou také :-)
Tu Dadalovu kuchařku jsem si ale uložila, možná právě v ní najdu některá jídla, která jsem v mládí měla moc ráda, ale postup neznám :-)

Eli, dyk já ji znám, :-O:-O:-O, já sama ji už nevařila, ale babka jo, no díííky za připomenutí a udělám :-p:-p:-p:yes::yes:
Jo a ještě máš stejný hluboký talíře, máš i mělký? Mně zbyly jen 2 a hlídám je jak....:-D:-D:-D:-D

Eliza: to je hodně zajímavá polévka, z takto upraveného tvarohu by mě nenapadlo udělat polévku. Doma tak dělala babička a maminka " oklihlý " tvaroh, ale to se muselo nechat odležet určitě delší dobu.;-):-). Teď ale nevím, asi se tam přidalo ještě trochu piva.

Pro ty, kteří by si chtěli počíst...
http://dadala.hyperlinx.cz/pol/polh.html

Je to kategorie valašský domikát.

Vidím s potěšením, že recept vzbudil stejný zájem, jako ve mně, když jsem ho objevila... Zrovna byl doma skoro celý tvaroh, protože do krému na moučník byly zapotřebí jen dvě lžíce. Tak jsem ho pokmínovala, posolila a těšila se, jak to dopadne. No, výborně, prostě...
Na brouzdání za informacemi o nejrůznějších druzích kuchyní a klasických i regionálních receptech je Dadalova kuchařka bezvadná a listuji v ní často. Vlastně se mi ještě nestalo, abych tam nerozlouskla kdejaký kulinární "oříšek". Navíc se člověk dozví i něco o vývoji vaření apod.

Oproti původnímu receptu jsem v závěru přidala cukr a ocet, protože mi to přopadalo malinko plané. Ale doporučuji zkusit, o tvarohu jako základu polévky jsem také neměla tušení...

Eliza opet nezklamala a ja uz mam hroznou chut vyzkouset....asi taky brzo vyzkousim...;-):-p:-*:yes::-K

Neznam,nevidela jsem..ale mam na ni taaakovou chut..mnam...:-p ale je to problem..tvaroh by doma byl..ale slintat a cekat na polevecku 3-4dny,nez si tvaroh odpocine?, No neni to tyrani??:-D:-D:-K:yes::yes:

Staročeskou kuchyni mám ráda, něco jsem o ní i načetla, ale o téhle polévce jsem nevěděla. Vypadá moc dobře :-p:yes:

Já dělám takovou polévke z kefíru:-)Z tvarohu by mě to vůbec nenapadlo:-OA to máme z tátovy strany kořeny a hodně rodiny na Valašsku:-))(Vidče,Valmez,Rožnov,Valašská Polanka)
Moc hezky navařeno:-p+9:yes::-K

Tématické fráze:
oklihlý tvaroh, uklihlý tvaroh, oklihlý tvaroh domácí, uklihlý sýr, uklihlý, tvaroh oklihlý, polévka syrnica, uklihlý tvaroh recept, oklihly syr, domikát, recept na oklihlý tvaroh, dadalova kuchařka, jak nechat uklihnout tvaroh, recept na oklihli tvaroh, uklihly tvaroh jako syr, oklihlý tvaroh recept, dýnová polévka podle polh, recepty dadalova kuchařka, oklihlý tvarohový krém, oklihlý tvaroh recept

Suroviny:
tvaroh měkký, vývar, kmín celý, mouka hladká, smetana, vejce, brambory, cukr, ocet, sůl

Přidat fotografie receptu