Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kysané zelí zahuštěné - rychlé a jednoduché

Kysané zelí je zdravé a velmi oblíbené jako tradiční česká příloha. Tento recept ukazuje, jak ho připravit velmi jednoduše a chutně. Zahuštěné kysané zelí spolu s knedlíkem podáváme k tučným masům či k zabijačkovým specialitám.

Hodnocení receptu je 4,4 (26×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Nadja Nadja

Snadný

Doba přípravy 40 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 25 min

40 min (15 min příprava + 25 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie1 486 kJ /
355 kcal
Bílkoviny10,28 g
Tuky16,07 g
Vláknina18,30 g
Cholesterol 14 mg
Sodík 4,01 g
Sůl10,00 g
Sacharidy34,40 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Zelí ochutnáme, a je-li moc kyselé, vymačkáme z něj lák, který uschováme. Krok 2: V hrnci rozpustíme sádlo. Nebo nakrájíme slaninu na kostičky, lehce vyškvaříme a škvarky odložíme stranou. Krok 3: Na vzniklém tuku zpěníme oloupanou a najemno nakrájenou cibuli. Krok 4: Vložíme zelí bez láku, lehce podlijeme vodou, přidáme kmín, bobkový list a dusíme téměř doměkka, asi 15 minut. Krok 5: Kyselost regulujeme přiléváním láku ze zelí. Nakonec dochutíme cukrem, případně solí, a kdo má rád, i pepřem. Krok 6: Bramboru oloupeme, nastrouháme najemno a vmícháme do zelí (nebo zahustíme lžící polohrubé mouky). Necháme ještě provařit asi 5 až 10 minut. Krok 7: Zelí můžeme podávat posypané osmaženou cibulí nebo škvarečky slaniny. Krok 8: Přílohou mohou být knedlíky (bramborové, houskové, špekové), vařené brambory a ideálně i maso, ať už pečené či uzené.

TIP: Hrnkové knedlíky, které zvládne i začátečník

Zveřejněno 20. 3. 2012

Poznámka autorky Nadja

Lák ze zelí nevyléváme – obsahuje vitamíny a prospěšné látky. Sléváme jen tehdy, je-li zelí příliš kyselé.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kysané zelí zahuštěné - rychlé a jednoduché

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Prqn

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kysané zelí zahuštěné - rychlé a jednoduché

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Prqn

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (15)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Skvěle připravené kysané zelí je v zimních dnech prostě základ... jednoduché, rychlé a moc dobré.😊

Retrostrojar: jsem ráda, když zelíčko chutnalo. <3

Dokonalé. Skvělý recept. Vřele děkuji a bravo!

Zelíčko se mi povedlo :-) Zahustila jsem ho dle návodu nastrouhanou bramborou a paráda. :-K

LucieVavrova: jsem ráda, že se Ti povedlo a že chutnalo. ;-)

zelíčko už se vaří dle vašeho raceptu....kachnička už je taky v troubě...tož dneska chlopek si pošmákne...děkuji za recept:-K:yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes:

voduska: také bych si pošmákla - kachnička, pěkně vypečená, k ní zelí a chlupaté knedlíky, ....., to je mňamka. Tak ať vám chutná.;-)

Také tak dělám zelíčko,zahušťuji nastrouhanou bramborou a šťávu hned vypiju:-8o tu je u nás boj;-):-D
Na talíři je to červené zelí moc hezké:-p:yes::yes:

moc lákavé je to tvoje zelíčko..mňáám:-p:-p;-):yes::yes:

Nadi, s chutí bych si dala. :yes: A jinak: taky moc nerozumím tomu, proč někdo zelí proplachuje, vždyť už pak snad ani nebude kyselé, ne? Já zelí vyklopím z pytlíku nebo ze sklenice celé do kastrolu a ještě trochu podleji vodou. Prostě ať se dusí ve vlastní šťávě! :-D A Tvoje zelíčko je moooc pěkný. :-K:yes:+

Kupuji zelí v Albertu,je kyselé tak akorát a vždycky se těším jak si na láku pochutnám :-D:-D:-D Dělám zelí podobně jako ty a taky říkám že máš máš pravdu,že je lák škoda vylévat:-p:-p:yes:

Stejným způsobem dělám a máš pravdu, že škoda lák vylévat My ho vypijeme i jako šťávu. A zelí u nás také rádi samotné:-p:-p:yes::yes:

Tématické fráze:
kysané zelí recepty z něj, jak uvařit kysané zelí, vařené kysané zelí, dušené zelí bílé kysané, vařené kyselé zelí recept, varene kysele zeli, recept na vařené kyselé zelí, vařené kysané zelí recept, kysele zeli recept, červené zelí kysané, jak uvarit kysele zeli, vařené zelí k masu, kyselé zelí jako příloha, červené zelí kysané recept, kysané zelí jako příloha, kysané zelí vařené moravské, kysané zelí recepty, kysané zelí recept, recept kyselé bílé zelí, kysané červené zelí

Suroviny:
zelí kysané, cibule, sádlo, bobkový list, kmín drcený, pepř mletý, cukr, sůl, voda, brambory, cibule, slanina

Přidat fotografie receptu