Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kysané zelí zahuštěné - rychlé a jednoduché

Kysané zelí je zdravé a velmi oblíbené jako zeleninová příloha. Recept je návodem, jak ho připravit jednoduše a chutně. Zahuštěné kysané zelí spolu s knedlíkem podáváme k tučným masům, či k zabijačkovým specialitám.

Hodnocení receptu je 4,5 (22×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Nadja Nadja

Snadný

Doba přípravy 35 min Doba přípravy: 10 min Doba tepelné úpravy: 25 min

35 min (10 min příprava + 25 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie1 486 kJ /
355 kcal
Bílkoviny10,28 g
Tuky16,07 g
Vláknina18,30 g
Cholesterol 14 mg
Sodík 4,01 g
Sůl10,00 g
Sacharidy34,40 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Zelí ochutnáme a je-li moc kyselé, vymačkáme z něj lák, který uschováme. Krok 2: Sádlo rozpustíme (nebo slaninu nakrájíme na kostičky, trochu vyškvaříme a škvarečky vyndáme). Krok 3: Cibuli oloupeme, nakrájíme najemno a zpěníme na tuku. Krok 4: Vložíme zelí bez láku, lehce podlijeme vodou, přidáme kmín, bobkový list a dusíme téměř doměkka. Krok 5: Kyselost regulujeme přiléváním láku ze zelí. Nakonec dochutíme cukrem, případně solí, a kdo má rád, i pepřem. Krok 6: Bramboru oloupeme, nastrouháme najemno a vmícháme do zelí (nebo zahustíme lžící polohrubé mouky) a necháme ještě provařit. Krok 7: Zelí můžeme podávat posypané osmaženou cibulí nebo škvarečky slaniny. Krok 8: Podáváme s knedlíky (bramborové, houskové, špekové), vařenými bramborami a ideálně s masem, ať už pečeným či uzeným.

TIP: Hrnkové knedlíky, které zvládne i začátečník

Zveřejněno 20. 3. 2012

Poznámka autorky Nadja

Dát sem recept na zelí, který je tu už mnohokrát, hlavně jako příloha k masu, ... mě přimělo to, že někteří lák ze zelí vylévají a ještě zelí proplachují vodou. Je to škoda, protože se ochudí o spoustu vitamínů a vůbec látek našemu tělu prospěšných.

Některé kysané zelí je ale tak kyselé, že ho bez slití láku vůbec nelze pozřít. Nemám ráda zelí moc kyselé a cukr tu kyselost nesrazí, i když ho tam nasypete hodně.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kysané zelí zahuštěné - rychlé a jednoduché

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Prqn

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kysané zelí zahuštěné - rychlé a jednoduché

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Prqn

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (11)

Retrostrojar: jsem ráda, když zelíčko chutnalo. <3

Dokonalé. Skvělý recept. Vřele děkuji a bravo!

Zelíčko se mi povedlo :-) Zahustila jsem ho dle návodu nastrouhanou bramborou a paráda. :-K

LucieVavrova: jsem ráda, že se Ti povedlo a že chutnalo. ;-)

zelíčko už se vaří dle vašeho raceptu....kachnička už je taky v troubě...tož dneska chlopek si pošmákne...děkuji za recept:-K:yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes:

voduska: také bych si pošmákla - kachnička, pěkně vypečená, k ní zelí a chlupaté knedlíky, ....., to je mňamka. Tak ať vám chutná.;-)

Také tak dělám zelíčko,zahušťuji nastrouhanou bramborou a šťávu hned vypiju:-8o tu je u nás boj;-):-D
Na talíři je to červené zelí moc hezké:-p:yes::yes:

moc lákavé je to tvoje zelíčko..mňáám:-p:-p;-):yes::yes:

Nadi, s chutí bych si dala. :yes: A jinak: taky moc nerozumím tomu, proč někdo zelí proplachuje, vždyť už pak snad ani nebude kyselé, ne? Já zelí vyklopím z pytlíku nebo ze sklenice celé do kastrolu a ještě trochu podleji vodou. Prostě ať se dusí ve vlastní šťávě! :-D A Tvoje zelíčko je moooc pěkný. :-K:yes:+

Kupuji zelí v Albertu,je kyselé tak akorát a vždycky se těším jak si na láku pochutnám :-D:-D:-D Dělám zelí podobně jako ty a taky říkám že máš máš pravdu,že je lák škoda vylévat:-p:-p:yes:

Stejným způsobem dělám a máš pravdu, že škoda lák vylévat My ho vypijeme i jako šťávu. A zelí u nás také rádi samotné:-p:-p:yes::yes:

Tématické fráze:
kysané zelí recepty z něj, jak uvařit kysané zelí, vařené kysané zelí, dušené zelí bílé kysané, vařené kyselé zelí recept, varene kysele zeli, recept na vařené kyselé zelí, vařené kysané zelí recept, kysele zeli recept, červené zelí kysané, jak uvarit kysele zeli, vařené zelí k masu, kyselé zelí jako příloha, červené zelí kysané recept, kysané zelí jako příloha, kysané zelí vařené moravské, kysané zelí recepty, kysané zelí recept, recept kyselé bílé zelí, kysané červené zelí

Suroviny:
sádlo, cibule, zelí kysané, voda, kmín celý, bobkový list, cukr, sůl, pepř mletý, brambory, cibule, slanina

Přidat fotografie receptu