Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Linecké cukroví

Vánoce jsou za dveřmi a málokterý štědrovečerní stůl se obejde bez cukroví. Stálicí je kromě vanilkových rohlíčků i křehké linecké. Připravte si dobrou marmeládu, oprašte formičky a pusťte se do toho. Mimochodem, víte, že českému lineckému vlastně chybí mleté oříšky?

Hodnocení receptu je 4,8 (45×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

pelda

Snadný

Doba přípravy 70 min Doba přípravy: 60 min Doba tepelné úpravy: 10 min

70 min (60 min příprava + 10 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie12 893 kJ /
3 082 kcal
Bílkoviny42,35 g
Tuky185,36 g
Vláknina8,40 g
Cholesterol 795 mg
Sodík 106 mg
Sůl0,21 g
Sacharidy306,78 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Na vál nasypeme mouku, cukr a nastrouhanou citronovou kůru. Uděláme důlek a do něj rozklepneme vejce. Důlek zakryjeme na kousky nakrájeným máslem. Vše zpracujeme v těsto. Krok 2: Potom těsto rozválíme na sílu stébla a vykrajujeme různé tvary. Krok 3: Ukládáme na plech, vložíme do středně vyhřáté trouby a upečeme do slabě růžova. Krok 4: Po upečení a vychladnutí tvary slepujeme marmeládou nebo Nutellou.

TIP: Kdy je správný čas promazávat linecké cukroví?

Zveřejněno 27. 8. 2008

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Linecké cukroví

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/2k1J

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Linecké cukroví

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/2k1J

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (72)

Výborné. Doporučuji. :-)

Do těsta dávám jen žloutky, špetku soli a samozřejmě 1 lžíci rumu ;-) Dokud jsem neměla robot, těsto jsem dělala ve větší misce, abych suroviny nemusela "honit" na válku nebo podložce.:-K

Libuse Romancikova:
S bílkem máte pravdu, ale nejedná se o nesmysl ;-)
Funguje to i s celým vejcem :yes:

Do lineckého nepatří bílek tak jako třeba do kynutého těsta.Tento recept je nesmysl.

Tak mam presne to co pani s "sisoidy" tento recept nebrat!!!! testo srazi je tam podle me moc tuku. Zítra pecu znovu jiny recept:-//:no:

Renata:
nerad se opakuju (viz níže);-)
Se samotným bílkem nemám odzkoušeno, běžně se dává pouze žloutek:yes: nebo celé vejce
Tady na to 1 vejce bych dal 350g mouky.

Dala jsem tam celé vejce a byla z toho katastrofa,nemá tam být pouze bílek!!???:-//

Ajinka2: My to máme rozdělený tak, že já vařím klasickou kuchyni a peču a můj muž minutky a jiné speciality. Taky nesouhlasím s tím, že ženy jsou lepší kuchařky. Muži umí daleko líp jídlo ochutit, jsou odvážnější v improvizaci a vaří s lehkostí. Učila jsem se vařit od manželovy maminky a podle muže jsem předčila mistra, ale např. nikdy se mi nepodaří uvařit čína tak skvělá, jako když ji dělá manžel. Je spousta jídel od mýho muže, který naši přátelé milují a který se ani nepokouším dělat. Stejně jako se manžel nepouští do svíčkový nebo do třený buchty. Pravda je totiž taková, že jsou dobří a špatní kuchaři a vůbec nezáleží na tom, jestli to je žena nebo muž. V obou kategoriích jsou géniové a ti, kteří připálí i vodu :-))

No, toto je poněkud nešťastně, ba přímo blbě, napísaný rcp na linecké:-//

wendy:
:-) 1. Nedošlo třeba ke spaření těsta (teplé suroviny, dlouhé mísení v teple)?
2. Nechala jste těsto odležet v chladu aspoň přes noc?
3. Že by pomalé pečení? Chce to 180 a lépe je až 200°C
Vím jsou to notoricky známé věci..., ale nevím zda třeba jejich kombinací nemohlo dojít ke zmíněnému problému.

zizala:
peču z hery, tím to nebude

wendy: Levným tukem, taky jsem takhle jednou dopadla :-8 chtěje ušetřit a to jsem dala ten tuk půl napůl s máslem. Levné tuky obsahují hodně vody (docela drahá voda, ne?), která se v troubě z těsta vypaří. Jediná rada - nešidit to :-)

prosím, poraďte mi - linecké těsto vykrojím a v troubě se kolečka tak nějak srazí a jsou to šišoidy. Recept používám již mnoho let a tohle se mi stalo vloni a teď taky. Čím to je?

wendy: ...šišoidy???...děkuji za toto slovo...smála jsem se tak až mi slzy vyhrkly...super..:-D

testo je super a dobvre se snim pracuje mohu jen doporucit:-)

super ;-)

Dy : já dávám na cca 30 minut odpočinout do lednice. Pokud dělám těsto dopředu - tak ho dám do lednice a vykrajuju až druhý den.;-)

Prosim vas a to testo nechavate vychladnout nejakou dobu nebo hned zacnete s vykrajovanim a pecenim?Dekuji predem vsem za odpoved

Recept je výborný, posílám bodík a foto. S těstem se moc dobře pracovalo :yes::yes::-K:-p:-p:-p:-p

Opravdu výbornýýýý recept...snad první těsto, které se mi nelepí na váleček!!!:-)a chu'tově též vynikající

Sofie:To není žádná pravda ! Bar kdy umí vařit líp chlapy ,takže bych nepodceňovala ! ;)

:yes::yes::yes::-)super recept

špatně prohněteno,vyváleno,máslo jsi měla pořádně rozmačkat a vše nechat při pokoj.teplotě;-)

Dobrý den, jak je možné že se mi linecké nafouklo?:-O Dělala jsem to podle tohoto receptu

Super rychlý recept,doporučuji:-);-)Www.mimibazar.cz

kněžna Amálie Marie Moretová 1. 6. 2013 17:13
Oooooo chvala bohu za tento recept vam buh daroval dar vaření AMEN. Ja vím že se nema buh nejak kritizovat ale myslím si že vaříte líp než buh AMEN (odpust božíčku muj omlouvam se). Shrnu na tento recept se da říct jenom OOOO PANE BOŽE. AMEN. Moc děkuji že ste jsem ten recept dala Buh tě opatruj AMEM. DĚKUJI. :-K :-K

Super recept, už dvakrat jsem pekla a vse je uz pryc:-D Rychlé a výborné :-):yes::yes:

Hodně másla !! je no úplně na nic musela jsem tam přidat ješte víc mouka a vanilkového cukru !! :-(;-(:-!:no:

Dobrý den, jak dlouho dopředu pečete linecké před vánoci?Díky za odpověď Z.

:-pten recept je moc dobrej :-O;-)

Erika:Ksakru,má to ale někdo štístko!:-//

Minecraft 10. 12. 2012 14:52
smrdí vám recept ten trik znám;-(

Ajinka2:k S Vaším názorem plně souhlasím, vařit umím a myslím si, že dobře:-p můj manžel je ve vaření stejně dobrý:) Do domácích knedlíků bych ho asi nedonutila:-D zato jeho připravená ryba je hotová delikatesa.Navíc v době vánoc , já peču cukroví můj muž už 15 let připravuje celou štědrovečerní večeři a spokojeni jsme oba:-))

a co mlíko???
:-?

aco mlíko???
:-?

Ježiš to je milé když si tady chlap napíše o radu když se chystá píct, člověk by řekl, že je tutově teplej;-)Ale i já mám takový poklad doma a slečnu co je tady chudáky ponižila takovým ubohým komentářem lituju, asi tohle nezažila a může si za to sama. Pečení vánočního cukroví s partnerem po boku který zapne koledy, nelije vínečko a pomáhá vykrajovat:-KJe neocenitelná:-*

nechápu co má za význam se tady vůbec dohadovat, všude je tolik chlapů co si ani párek neohřejou, a další hromada chlapů, co se vyrovnají předním kuchařům.......pak je tu spousta ženských, co možná něco uvaří,ale pozřít se to nedá a naopak moře ženských, co vaří výborně..... tak nechápu jak někdo může říct, že jedni vaří líp než druzí.....to je moc všeobecný pojem .... :-//

KAROLÍNA 3. 12. 2012 10:36
:-):-)Ajinka2: SOUHLASÍM

Sofie: Nevim jak jste na takovou blbost přišla. Hodně žen neumí uvařit ani knedlík,natož něco upéct. Chlapi vaří dobře. Pokud sami chtějí. Nebojí se jídlo víc okořenit. Ženy se hodně drží receptu.:-p

Děkuji za hezky a srozumitelně napsaný recept.. Vyzkoušel jsem a jsem maximálně spokojený! :-) Můj výtvor je tady..http://fotokucharka.blogspot.cz/2012/12/linecke-cu...

Karolína 30. 11. 2012 09:43
recept na linecké,recept mám od své tety,která peče denně a peče ve velkém-zákusky,koláče,slan é pečivo,cukroví... 420 g hladká mouka 280g máslo zlatá haná 140g cukr moučka 2 žloutky citronová kůra těsto nechat uležet v lednici aspoň na 1 hodinu z tohoto množství surovin vyjdou 4 plechy-podle velikosti vykrajovátek

Těsto nech ztuhnout v lednici,lépe se vyvaluje.Můžeš péci hned,po ztuhnutí.Lepší je,ale nechat přes noc,rozleží se,chutě se propojí.Já třeba jeden den dělám těsta,od nejsvětlejšího k nejtmavšímu. Další dny zpracovávám - peču,další dny pak plním marmeládou.Zbytek těsně před Vánocemi - jako zdobení,krémové atd.Síla lineckého záleží na chuti,někdo rád tenké,jiný silnější.Moje zkušenost je,že silnější je chutnější, než slabounké a také se neláme.Pečeme do bledoulinka na cca 180°C.

A ještě jeden dotaz, jak má být těsto silné ?

Ahojky, chci se zeptat, musí se nechat těsto přes noc uležet ? A nebo mohu dneska peci ?:-)
Děkuji za odpověď

Od kdy se do cukroví dává mléko?:-))

a co mliko ???
:-?

No tvl chlapský tu píšou že to cukroví jdou dělat :D stejně umí líp vařit ženy.....:-D

Tématické fráze:
linecké, vánoční cukroví recepty s fotem, linecké recept, nejlepší linecké, vánoční linecké cukroví, vanocni cukrovi linecke, recept na linecke, recepty na vánoční cukroví linecké, recept linecke, lepené cukroví, jak dlouho péct linecké, top recepty cukrovi, nejlepši recept na linecke, vánoční cukroví hrnkové, hrníčkové cukroví, lineckécukroví, linecké pečivo, nejlepší cukroví, linecký, linecke testo recept hrnkovy

Suroviny:
mouka hladká, máslo, vejce, kůra citronová, cukr moučkový, marmeláda

Přidat fotografie receptu