Albertová musaka
Musaka je pokrm ze slunného Řecka, sice náročnější na přípravu, odměnou vám však bude chuťově vyvážená směs mletého masa, brambor, lilku, cuket a rajčat, vrstvené v zapékací míse, proložené bešamelovou omáčkou.
Suroviny pro 6 porcí
6porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 10 543 kJ / 2 520 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 232,01 g |
Tuky | 113,17 g |
Vláknina | 17,73 g |
Cholesterol | 1,46 g |
Sodík | 3,18 g |
Sůl | 8,10 g |
Sacharidy | 121,17 g |
Postup přípravy
Krok 1: Brambory oloupeme a dáme vařit do poloměkka. Necháme vychladnout.
Krok 2: Připravíme masovou směs. Na trošce oleje si orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, necháme zesklovatět, přidáme rozmělněné česneky a po minutě míchání přidáme pomleté maso. Opékáme do hněda.
Krok 3: Poté přidáme skořici, víno a plechovku s rajčaty. Promícháme, zesílíme plamen, až nám začne směs bublat, plamen stáhneme. Po půlhodině, až máme směs vydušenou a bez tekutiny, přidáme nakrájenou petrželovou nať nebo natrhanou bazalku, osolíme, opepříme a dáme stranou.
Krok 4: Lilky omyjeme, osušíme a nakrájíme na kolečka silná cca 1/2 cm. Na pánvičce rozpálíme olivový olej a lilky osmahneme do krásně zlatohnědé barvičky.
Osmažené pak přeložíme na papírovou utěrku a necháme odsát přebytečný tuk. Olej během smažení podle potřeby přidáváme. Krok 5: Bešamel: na pánvi necháme rozpustit máslo, vsypeme mouku, krátce osmažíme a zalijeme mlékem. Přidáme bobkové listy, pepř a strouhanou citronovou kůru. Stáhneme plamen a za občasného promíchání vaříme cca 20 minut. Krok 6: Z bešamelu vytáhneme bobkový list a celý pepř. Vmícháme najemno strouhaný sýr a žloutky. Mícháme do rozpuštění sýra, což je za okamžik. Osolíme a opepříme. Krok 7: Do zapékací mísy na dno nalijeme slabou vrstvičku bešamelu. A vrstvíme: nejdříve dáme na kolečka nakrájenou cuketu, tu osolíme, přidáme masovou směs, opečené lilky, ty taky osolíme, dále na kolečka nakrájená rajčata, opět osolíme, zase masovou směs atd. Končit bychom měli masovou směsí, kterou poklademe na kolečka nakrájenými bramborami a to vše přelijeme bešamelem. Krok 8: Dáme do trouby předehřáté na 200°C (horký vzduch), po 15 minutách teplotu snížíme na 180°C a pečeme dalších 15 až 20 minut. Záleží na troubě. Povrch by měl být hezky zlatohnědý.
Osmažené pak přeložíme na papírovou utěrku a necháme odsát přebytečný tuk. Olej během smažení podle potřeby přidáváme. Krok 5: Bešamel: na pánvi necháme rozpustit máslo, vsypeme mouku, krátce osmažíme a zalijeme mlékem. Přidáme bobkové listy, pepř a strouhanou citronovou kůru. Stáhneme plamen a za občasného promíchání vaříme cca 20 minut. Krok 6: Z bešamelu vytáhneme bobkový list a celý pepř. Vmícháme najemno strouhaný sýr a žloutky. Mícháme do rozpuštění sýra, což je za okamžik. Osolíme a opepříme. Krok 7: Do zapékací mísy na dno nalijeme slabou vrstvičku bešamelu. A vrstvíme: nejdříve dáme na kolečka nakrájenou cuketu, tu osolíme, přidáme masovou směs, opečené lilky, ty taky osolíme, dále na kolečka nakrájená rajčata, opět osolíme, zase masovou směs atd. Končit bychom měli masovou směsí, kterou poklademe na kolečka nakrájenými bramborami a to vše přelijeme bešamelem. Krok 8: Dáme do trouby předehřáté na 200°C (horký vzduch), po 15 minutách teplotu snížíme na 180°C a pečeme dalších 15 až 20 minut. Záleží na troubě. Povrch by měl být hezky zlatohnědý.
Zveřejněno 27. 3. 2012
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Albertová musaka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/ZpBv
Moje poznámka
Albertová musaka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/ZpBv
Nejnovější recepty
Rychlá mexická pánev s vegan mletým
Přidáno před 4 hodinami
Ovocné želé kopečky
Přidáno před 5 hodinami
Hrušky zapečené s medem a ořechy
Přidáno před 5 hodinami
Koláčky s krouceným okrajem
Přidáno před 5 hodinami
Koláčky z listového těsta s malinami a borůvkami
Přidáno před 6 hodinami
Jarní salát s raným zelím
Přidáno před 6 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Rychlá mexická pánev s vegan mletým
jumano před 2 hodinami
Chlebíčky s pomazánkou s tuňákem
Sahula před 4 hodinami
Uherská krkovice
Sahula před 4 hodinami
Hovězí uherský guláš z trouby
Sahula před 4 hodinami
Vepřová panenka ve slanině
Flakpanzer před 4 hodinami
Ořechový / kokosový beránek z jogurtového těsta
Marfiska před 4 hodinami
Vepřová plec na hořčici
vakl1 před 6 hodinami
Bramboračka č. 3
vakl1 před 6 hodinami
Tagliatelle se špenátem a kuřecím masem
Jasminka4 před 7 hodinami
Bavorské špecle - základní těsto (Spätzle)
Bretik před 8 hodinami
Tématické fráze:
musaka s lilkem a bešamelem recepty,
musaka s mletým masem a bešamelem,
bramborová musaka,
musaka recept,
musaka s bešamelem,
musaka s mletým masem,
musaka,
musaka se skořicí,
bramborová musaka s mletým masem,
musaka s lilkem,
výborná musaka,
recept na musaku,
recept musaka,
musaka recepty,
musaka top recepty,
musaka víno,
recept musaka skořice,
musaka s mletým masem a lilkem,
mail alberto.sk loc:cz,
luxusní musaka
Suroviny:
maso hovězí mleté,
cibule,
česnek,
víno bílé suché,
skořice mletá,
lilek,
cuketa,
sůl,
pepř mletý,
rajče,
rajče loupané,
nať petrželová,
olej olivový,
máslo,
mouka hladká,
mléko,
žloutek,
sýr tvrdý,
bobkový list,
pepř černý,
kůra citronová,
sůl,
pepř celý,
brambory,
Komentáře (31)