Medové jidáše
Jidáše bychom měli podle tradice pojíst na Zelený čtvrtek za svítání, budeme pak zdraví po celý rok. Na jemném a příjemně nasládlém pečivu si ale pochutnáte kdykoli na něj dostanete chuť. S tvarováním vám mohou pomoci i vaše děti.
Suroviny pro 35 kusů
35kusů
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 26 527 kJ / 6 340 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 156,08 g |
Tuky | 212,22 g |
Vláknina | 38,14 g |
Cholesterol | 907 mg |
Sodík | 1,66 g |
Sůl | 4,05 g |
Sacharidy | 932,40 g |
Postup přípravy
Krok 1: Z 1 lyžice múky, 1 lyžice cukru, 100 ml vlažného mlieka a z rozdrobeného droždia pripravíme kvások.
Krok 2: Zmäknuté maslo vymiešame s medom a žĺtkami. Postupne do máslové zmesi pridávame múku, kvások a zvyšné mlieko. Nakoniec pridáme postrúhanú citrónovú kôru a soľ.
Krok 3: Vypracujeme cesto a necháme ho v teple kysnúť asi 1/2 hodiny.
Krok 4: Potom ho zľahka premiesime, aby sme vytlačili vzduchové bubliny. Z cesta odoberáme kúsky vo veľkosti kačacieho vajca a v dlaniach urobíme šúľok s priemerom asi 3 cm. Niekoľkokrát ho prekrútime, aby vznikla špirála a ukladáme na plech vyložený pečiacim papierom.
Krok 5: Necháme ešte chvíľu (asi 10 minút) kysnúť, potom judáše potrieme roztopeným maslom.
Krok 6: Pečieme 15-20 minút v rúre predhriatej na 180 °C. Ešte teplé potrieme medom zriedeným troškou horúcej vody.
Krok 7: Nakoniec môžeme posypať práškovým cukrom.
Zveřejněno 29. 3. 2012
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Medové jidáše
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/yMgw
Moje poznámka
Medové jidáše
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/yMgw
Nejnovější recepty
Linecká srdíčka II
Přidáno před 12 hodinami
Rohlíčky s vůní skořice
Přidáno před 12 hodinami
Vepřová pečeně na minutku
Přidáno před 16 hodinami
Kolečka se slaným karamelem
Přidáno před 17 hodinami
Plněná vepřová svíčková v listovém těstě
Přidáno před 20 hodinami
Nugátové cukroví
Přidáno před 23 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Melania Trumpová se v jídle hlídá. Celý den má na talíři jen zeleninu a ovoce, nesnáší sushi, ale neodolá smaženému kuřeti
Vánoční trhy v Praze na Míráku lákají na pečená jablka v čokoládě, cukroví i andělské langoše za 140 Kč
Jak na ty nejlepší topinky? Základem je tvrdý chleba a správný tuk. Známe fígl, jak chleba správně nakrájet a čím ho ochutit
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Knedlík z domácí pekárny
Zelnak před 28 minutami
Kapustový prejt
magdalenka před 1 hodinou
Dvojctihodné koláčky
bartonik před 1 hodinou
Máslové raženky (bulky)
Wanilor před 3 hodinami
Tvarohovo-jablečný kynutý koláč
Iwana666 před 10 hodinami
Kakaové řezy s krémem a čokoládou
Chmelova před 14 hodinami
Dvoubarevný piškot s polevou
Chmelova před 14 hodinami
Ošatkový chléb
monyss před 15 hodinami
Tmavé lněné rohlíky s kyškou
lecho před 16 hodinami
Tématické fráze:
jidáše,
medové jidášky,
jednoduchý recept na jidáše,
jednoduché jidáše,
slané jidáše,
jidáše recept,
sladké jidáše,
recept na jidaše,
jidas,
sladký jidáš,
vláčné jídáše,
jidáše slané,
top recepty jidáše,
recepty -jidáši,
recept na jidášky,
jidášky recept,
slaný jidáš,
jidáše z medového těsta,
recept jidáše,
jednoduché velikonoční jidáše
Suroviny:
mouka hladká,
mléko,
med,
droždí čerstvé,
tuk hera,
žloutek,
citron,
sůl,
cukr krupice,
med,
máslo,
cukr moučkový
Komentáře (10)