Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Medové jidáše

Jidáše bychom měli podle tradice pojíst na Zelený čtvrtek za svítání, budeme pak zdraví po celý rok. Na jemném a příjemně nasládlém pečivu si ale pochutnáte kdykoli na něj dostanete chuť. S tvarováním vám mohou pomoci i vaše děti.

Hodnocení receptu je 4,8 (11×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

amalia amalia

Náročný

Doba přípravy 50 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 20 min bez doby kynutí

50 min (30 min příprava + 20 min tepelná úprava, bez doby kynutí)

Suroviny pro 35 kusů

35kusů

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie26 527 kJ /
6 340 kcal
Bílkoviny156,08 g
Tuky212,22 g
Vláknina38,14 g
Cholesterol 907 mg
Sodík 1,66 g
Sůl4,05 g
Sacharidy932,40 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Z 1 lyžice múky, 1 lyžice cukru, 100 ml vlažného mlieka a z rozdrobeného droždia pripravíme kvások. Krok 2: Zmäknuté maslo vymiešame s medom a žĺtkami. Postupne do máslové zmesi pridávame múku, kvások a zvyšné mlieko. Nakoniec pridáme postrúhanú citrónovú kôru a soľ. Krok 3: Vypracujeme cesto a necháme ho v teple kysnúť asi 1/2 hodiny. Krok 4: Potom ho zľahka premiesime, aby sme vytlačili vzduchové bubliny. Z cesta odoberáme kúsky vo veľkosti kačacieho vajca a v dlaniach urobíme šúľok s priemerom asi 3 cm. Niekoľkokrát ho prekrútime, aby vznikla špirála a ukladáme na plech vyložený pečiacim papierom. Krok 5: Necháme ešte chvíľu (asi 10 minút) kysnúť, potom judáše potrieme roztopeným maslom. Krok 6: Pečieme 15-20 minút v rúre predhriatej na 180 °C. Ešte teplé potrieme medom zriedeným troškou horúcej vody. Krok 7: Nakoniec môžeme posypať práškovým cukrom.

TIP: Velikonoční symboly v naší kuchyni

Zveřejněno 29. 3. 2012

Poznámka autorky amalia

Z tejto dávky pečiem judáše na Veľkú noc dvakrát. Zakaždým zmiznú do poslednej omrvinky, ani pocukrovať ich už nestačím.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Medové jidáše

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/yMgw

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Medové jidáše

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/yMgw

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (10)

Těsto výborné. Jidášky nadýchané jako peříčko. Určitě zařadím do receptů, ke kterým se vracím. Děkuji

jani, judáše sa ti krásne vydarili, čoho dôkazom sú tvoje fotografie:yes: Ďakujem:-)) Želám peknú Veľkú noc:-K

Amálko, včera jsem se zase po roce vrátila ke Tvému receptu :-) nemotala jsem malé, ale jeden maxi kousek ;-)
Přidávám foto :-K

Upekla jsem z poloviční dávky a myslela jsem si, že je nemůžeme spořádat ;-):-) tolik sladkých i slaných dobrot na stole:-8 ale opak byl pravdou:-D:-D než jsem se otočila:-O byly pryč, protože jsou vynikající, křehké, vláčné, ne moc sladké (to mi vyhovuje), jednoduché :yes::yes: Díky:-K dodávám foto a samozřejmě bod:yes:

:-:yes::yes:K

jsou výbornéééé:yes::yes::yes::yes::yes:

tak už mam zaděláno, těsto se nelepí.....zatím se mi to moc líbíííí:-K

:-p+:yes:

:yes:

Dlouho už si pohrávám s myšlenkou udělat si jidáše, Amálko;-), ještě jsem je nezkoušela:-/:yes:

Tématické fráze:
jidáše, medové jidášky, jednoduchý recept na jidáše, jednoduché jidáše, slané jidáše, jidáše recept, sladké jidáše, recept na jidaše, jidas, sladký jidáš, vláčné jídáše, jidáše slané, top recepty jidáše, recepty -jidáši, recept na jidášky, jidášky recept, slaný jidáš, jidáše z medového těsta, recept jidáše, jednoduché velikonoční jidáše

Suroviny:
mouka hladká, mléko, med, droždí čerstvé, tuk hera, žloutek, citron, sůl, cukr krupice, med, máslo, cukr moučkový

Přidat fotografie receptu