Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Moravské zelí

Určitě i vy si dáte rádi k pečenému masu dušené zelí. Podařilo se nám získat recept na vyhlášené moravské zelí. Tradičně se dělá z červeného zelí a podává se k pečené kachně. Nicméně připravit jde i z bílého zelí. Tak šup, zkuste zase něco jiného.

Hodnocení receptu je 4,9 (29×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

clupmi clupmi

Snadný

Doba přípravy 55 min Doba přípravy: 10 min Doba tepelné úpravy: 45 min

55 min (10 min příprava + 45 min tepelná úprava)

Suroviny pro 6 porcí

6porcí

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie3 213 kJ /
768 kcal
Bílkoviny7,03 g
Tuky64,67 g
Vláknina7,00 g
Cholesterol 35 mg
Sodík 812 mg
Sůl2,00 g
Sacharidy37,15 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Na sáčku ustřihneme růžek a "zelňačku" vytlačíme bokem do hrnečku. Otevřeme celý sáček, zelí vyklopíme na prkénko a překrájíme. Krok 2: Zelí dáme na zhruba půl hodiny vařit do hrnce s menším množstvím vody, trochu posolíme. Krok 3: Na pánvi rozpustíme na kostičky nakrájenou uzenou slaninu (špek) a přidáme olej. Cibuli nakrájíme na jemno a necháme na oleji se slaninou zesklovatět. Krok 4: Pak přidáme mouku, chvíli restujeme (nesmí ztmavnout) a za stálého míchání zalijeme studenou vodou. Posolíme, můžeme přidat i trochu kmínu. Pokud nebylo zelí moc kyselé, můžeme místo části vody přidat i trochu odloženého nálevu ze zelí, tím ho dochutíme. Krok 5: Jemně nastrouháme oloupané syrové brambory a přidáme je k provařené rozředěné jíšce. Vaříme, až se vše řádně provaří a zhoustne. Občas promícháme. Krok 6: Uvařené zelí scedíme (tekutinu ponecháme) a zelí přidáme k jíšce s bramborem. Promícháme, konzistenci doladíme přilitím odložené tekutiny z vařeného zelí. Ještě chvíli vše společně provaříme, případně dosolíme (nebo přidáme trochu cukru) a je hotovo.

TIP: Jak vyrobit a upotřebit kysané zelí

Zveřejněno 31. 3. 2012

Poznámka autora clupmi

Se solí opatrně, zelí může být dosti slané. Hotové zelí můžeme podle chuti dokyselit octem.

http://clupmi.blog.cz

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Moravské zelí

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/n84D

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Moravské zelí

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/n84D

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (38)

Výborné zelíčko.

Manžel dělá z bílého zelí. Ale brambor dává rovnou do zelí

Vyskúšal som, je to výborné! Pridal som aj cibulku s karamelom ako píše @chocolate. Vďaka za recept!

Dnes byla zabíjačka - pečené jitrnice s jelity (s moravským zelím a brambory) :yes:
Také pečete jitrnice a jelita pokrytá plátky podbradku? :yes::yes:
Narazil jsem na tuřanské zelí, které jsem "uvařil" podle odkazu ze 24. 11. 2013 12:59:05 :yes::yes::yes:
No, RAWaziviáni by ze mě měli druhé vánoce, že :-D

Moraváci by si na tomto zelí /rozvařená kejda s trochou zelí/ určitě nepochutnali. Ale proti gustu žádný dyšputát. Zelí na Moravě se sice dělá řidší,ale ne tak moc a přidá se výpek z masa. Ale zase je to krajové.

Skvělé zelí :-). Dovolím si přidat foto, pokud nevadí, že zelí je s jelitem a bramborem :-) :yes::yes:

Jana Pá: a snáď casino ten igelit pred krájaním dobre umyje, inak neviem...

Zobrazit 7 starších odpovědí

Tak dnes jsem dělala zelí podle tebe:yes:

ivulinka: Díky:-K

Zelí se u nás vaří stejně, jen jsme nikdy k cibulce nepřidávali špek.
Jako malá jsem babičce musela míchat s cibulkou, ona zaprášila moukou a zalila vodou a já musela míchat dohladka, přidaly jsme nastrouhané brambory, osolilo se to a já byla schopna půl hrnce zásmažky /tak se tomu říká u nás na Hané/ sníst:-D a ještě lepší byly "škraloupky", které jsem nožem škrábala ze dna plechového hrnce, když se zásmažka přichytla ke dnu.
Přidám ti fotku a bodík:-K:-);-)

casino:Díky,určitě vyzkouším. Kromě zachování vitamínů to má další efekt. Úsporu energie. :yes:

Občas jeden narazí na kvašené zelí, které je např. na salát příliš měkké. Takové pak použiju na "nevařené zelí" http://www.labuznik.cz/recept/nevarene-kysane-zeli... :yes:

PatkovaKaterina: To jsem rád Kateřino, že ti moravské zelí chutnalo. :-K

Konečně jsem odzkoušela a bylo to skvostné:-p:-p .Místo vody jsem vývar z uzené špičky,dodala i maso.

Ještě by to chtělo upřesnit množství vody k zaletí zápražky ;-)
Pak bych podotkl, ze množství zelí je dost malé a tak doporučuji přidat. Ale jinak mohu doporučit :yes:

Domácnost 13. 12. 2012 19:31
Celkem dobré zelíčko :yes: Cutnalo mi..!!!!

Tématické fráze:
moravské zelí, moravske zeli recept, recept na moravske zeli, moravské kysele zelí recept, moravské kysané zelí, moravské dušené kysané zelí, moravské červené zelí, jak uvařit moravske zelí, recept moravske zeli, moravské zelí recepty, moravské kyselé zelí recepty, zeli recept, moravsky zeli, moravské kyselé zelí, recepty moravske zelí, zelí moravské, moravské dušené zelí, domácích kyselé zelí recept, moravské zelí kysané, recept zelí

Suroviny:
zelí kysané, cibule, brambory, olej, slanina uzená, mouka hladká, kmín celý, voda, sůl

Přidat fotografie receptu