Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mazanec dle nás

Na mazanec má každý svůj recept. Ten nejoblíbenější a samozřejmě nejlepší! I rodina autorky receptu dává přednost před ostatními právě tomu jejich. Vyzkoušejte ho a můžete porovnat, jestli zůstanete u svého a nebo budete péct autorčin.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

bestickova

Snadný

Doba přípravy 75 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 45 min + doba kynutí

75 min (30 min příprava + 45 min tepelná úprava, + doba kynutí )

Suroviny pro 2 kusy

2kusy

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie16 388 kJ /
3 917 kcal
Bílkoviny110,51 g
Tuky110,60 g
Vláknina23,40 g
Cholesterol 518 mg
Sodík 304 mg
Sůl0,69 g
Sacharidy608,13 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Zaděláme kvásek. Trochu vlažného mléka, rozdrobené droždí a lžičku cukru promícháme a necháme na teplém místě vzejít. Krok 2: Do mouky uděláme důlek, přilejeme kvásek, přidáme ostatní suroviny a vypracujeme tuhé těsto, které necháme na teplém místě vykynout. Krok 3: Pak rozdělíme na dva kusy, vytvarujeme mazanec a nechéme ještě tak 20 min kynout, pomažeme vajíčkem, posypeme lupínky mandlí, nařízneme nožem kříž a pečeme zhruba na 180 °C 30-45 min dle zkušeností s troubou. Jestli je mazanec upečený, se dá vyzkoušet i špejlí.

TIP: Videonávod: Jak tvarovat mazanec

Zveřejněno 7. 4. 2012

Poznámka autorky bestickova

Já těsto zadělávám klasicky v pekárně - napřed tekuté, pak ostatní, rozinky přidávám 5 minut před koncem hnětení.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Mazanec dle nás

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/8O52

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Mazanec dle nás

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/8O52

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (6)

Aby mazanec nepraskl, musí dostatečně nakynout. Pokud je málo nakynutý a teprve v troubě dokyne, praskne ;-)

Jiřička 8. 4. 2012 09:26
Já také křížek nedělám a ani jsem to nikdy nezkoušela, protože mám obavu právě z těch prasklin. Letos už je mazanec upečený a pomalu i snědený. Dálší už péct nebudu - právě jsem si rozřízla palec na levé ruce o síťku na bramborách. Jak se říká "ničemné maso musí pryč".

Jani,to praskl,ale jen v místech kde je křížek..Ten další,co jsem pekla,jsem křížek neudělala a nepraskl..

jana: Já křížky běžně vůbec nedělám. Letos jsem to udělala poprvé a naposledy. Nikdy před tím mi mazance nepraskly;-)

Zítra peču 4. mazanec, aby nepraskl, měl by se naříznout křížek velký 2 cm.

Koukám, že nám to všem praská! Ale jinak super;-)

Tématické fráze:
aby mazanec nepraskl, mazanec s křížkem, jak na mazanec aby nepraskl, jak péct mazanec, jak péct mazanec aby nepraskl, mazanec aby nepraskl, jak upect mazanec aby nepraskl, aby nepraskl mazanec, jak peci mazanec aby nepraskl, kdy péct mazanec, aby mazanec neprask, jak pect mazance, jak na bochánek aby nepraskl, aby bochánek při pečení nepraskl, jak naříznout mazanec, peceme mazance, mazanec aby nepraskal, prasklý mazanec, mazanec pri pečení praská, pečení mazance s křížkem

Suroviny:
mouka hladká, mléko, cukr, kvasnice, máslo, vejce, sůl, vanilka, kůra citronová, rozinky, mandle, vejce

Přidat fotografie receptu