Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Velikonoční mazanec (bochánek) od babičky

Každý slavnostně prostřený stůl by na Velikonoce měl zdobit lesklý, sladký, nadýchaný mazanec. Podle tradice by se měl na mazanci před upečením ostrým nožem naříznout malý křížek a má být posypaný plátky mandlí.

Hodnocení receptu je 4,5 (6×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

petraf.t

Náročný

Doba přípravy 90 min Doba přípravy: 45 min Doba tepelné úpravy: 45 min bez dob kynutí

90 min (45 min příprava + 45 min tepelná úprava, bez dob kynutí)

Suroviny pro 2 kusy

2kusy

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie50 967 kJ /
12 182 kcal
Bílkoviny301,89 g
Tuky344,52 g
Vláknina78,60 g
Cholesterol 1,85 g
Sodík 9,18 g
Sůl22,74 g
Sacharidy1 929,07 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do části vlažného mléka nadrobíme droždí se 40 g cukru a hrstkou mouky a necháme vzejít kvásek. Krok 2: V míse utřeme nahřátý a změklý tuk s cukrem a žloutky. Do zbylého mléka dáme rozpustit sůl. Krok 3: Mouku prosejeme k utřenému tuku a část necháme na vypracování těsta na vále. Přilijeme kvásek, mléko se solí a nejdříve vařečkou vymícháme v míse těsto. Zpočátku je těsto řidší, později ztuhne. Krok 4: Pak jej přeložíme na vál a vypracujeme rukama, až se nechytá na válu. Nakonec zapracujeme rozinky a nakrájené mandle. Část mandlí necháme stranou na posypání. Krok 5: Těsto dáme zpět do mísy, poprášíme moukou, přikryjeme ubrouskem a necháme v teple kynout. Když je těsta dvakrát tolik (asi za 2 i více hodin), vyklopíme na vál a zpracujeme na bochánky. Těsto můžeme zadělat i večer, přes noc vykyne. Krok 6: Z vykynutého těsta vyválíme na vále bochánky a umístíme je na tukem pomaštěný pečicí papír na plechu. Děláme-li dva bochánky na jeden plech a chceme je mít za všech stran stejnoměrně upečené, posadíme každý bochánek na samostatný papír. Krok 7: Utvořené bochánky necháme nakynout, pak je potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme nakrájenými mandlemi a ostrým nožem prořízneme ve středu bochánku kříž. Krok 8: Bochánky dáváme péci do trouby dobře vyhřáté, pak teplotu snížíme a dopékáme. Pečeme podle velikosti 45-60 minut.

TIP: Rady a tipy, jak se vyhnout nejčastějším chybám při výrobě mazance

Zveřejněno 10. 4. 2012

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Velikonoční mazanec (bochánek) od babičky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Lnoj

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Velikonoční mazanec (bochánek) od babičky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Lnoj

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (5)

Super recept z Kuchařky naší vesnice, dělám podle něj už léta :yes:. Dělám jemnější těsto z poloviční dávky. Foto jsem přidala ;-)

zatím kynou, tak snad dobře dopadnou :-)

Dávám bodík, můj oblíbený recept, dělám téměř stejně :yes:

Velmi dobrý recept z "Kuchařky naši vesnice"

Tématické fráze:
velikonocni bochanek, velikonoční mazanec recept, mazanec jako od babicky, velikonočni bochanek recept, bochánek, bochánek, bochánek bez droždí, velikonoční bochánky, bochanek recept, recept na bochanek, recept na velikonočni bochanek, recepty velikonocni bochanek, mazanec naší babičky, velikonoční bochánek bez droždí, velikonoční mazanec, velikonoční bochánek - recepty, velikonoční mazanec top recepty, nejlepší velikonoční mazanec, mazanec podle babičky, bochánek velikonoční

Suroviny:
mouka polohrubá, tuk, cukr, žloutek, droždí čerstvé, mléko, kůra citronová, sůl, vejce, mouka polohrubá, tuk, cukr, žloutek, droždí čerstvé, mléko, kůra citronová, sůl, vejce, vanilka, rozinky, mandle

Přidat fotografie receptu