Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zatočený jahodovo kefírový dort

I bez dortové formy můžete upéct krásný kulatý dort. Vypadá to složitě, ale je to vlastně velmi jednoduché. Stočíte z jednoho pruhu roládku a v motání budete pokračovat dalšími plátky.

Hodnocení receptu je 5,0 (40×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

1974andrea 1974andrea

Náročný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 48 min Doba tepelné úpravy: 12 min

60 min (48 min příprava + 12 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie14 606 kJ /
3 491 kcal
Bílkoviny73,19 g
Tuky171,83 g
Vláknina13,00 g
Cholesterol 1,34 g
Sodík 806 mg
Sůl2,31 g
Sacharidy406,45 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Troubu předehřejeme na 190 °C. Krok 2: Z vajec, cukru a vanilkového cukru umícháme hustý krém, do kterého prosejeme mouku, škrob, kakao a prášek do pečiva. Vyšleháme do hladka a vlijeme na plech vyložený pečicím papírem. Urovnáme a dáme péci na cca 10-12 minut. Krok 3: Poté překlopíme na pocukrovanou utěrku a papír opatrně odstraníme. Krok 4: Jahody nakrájíme na plátky, nějaké necháme na ozdobu.
Dáme nabobtnat želatinu. Krok 5: Rozmícháme kefír, citronovou šťávu, 100g cukru a vanilkový cukr. Krok 6: Na krém rozmícháme nabobtnalou želatinu, rozmícháme ve 4-5 lžících kefíru a vmícháme do hmoty. Dáme chladit a až krém začne želírovat, vmícháme do něj ještě 200 ml ušlehané smetany. Dáme do lednice. Krok 7: Upečený a vychladlý plát nakrájíme podélně na 5 stejně širokých pruhů. Potřeme je krémem z jedné strany. Krok 8: Skládat budeme na dno dortové formy. První stočíme doprostřed, zvenku ho opět potřeme a kolem něj obtáčíme ostatní a vždy zvenku opět trochu namažeme. Ohradíme dortovým prstencem. Krok 9: Jahody vtlačujeme do krému mezi pláty. (viz. obrázek). Krok 10: Celý povrch potřeme zbytkem krému a dáme ztuhnout nejméně na 3 hodiny do lednice. Krok 11: Nakonec ušleháme 250 ml smetany se ztužovačem, potřeme dort vyjmutý z formy a dozdobíme.

TIP: Jak na dort bez formy

Zveřejněno 14. 4. 2012

Poznámka autorky 1974andrea

Dalo mi to teda fušku, ale stálo to za to.

Z časopisu Nejlepší recepty - staré vydání

Moje recepty najdete na http://inkitchenopen.blogspot.cz/

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Zatočený jahodovo kefírový dort

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Xn8o

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Zatočený jahodovo kefírový dort

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Xn8o

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (59)

1974andrea
Díky :-)

maja f:Myslíte ten plát? Na klasickém velkém plechu, tuším, že je 34 x 28cm nebo tak nějak.;-)

Na jak velkém plechu jste to prosím pekla?

HankaCh:Hani, tak to jsem moc ráda, s tím kiwi by to vypadalo hezky;-). Díky za vyzkoušení:-K

1974andrea: Tak Andreo byl naprosto vynikající, jen forku jsem jaksi nestihla. Akorát jsem si říkala, že příště by to chtělo ty hrušky povařit v červeném víně, aby to trochu chytlo barvu, zanikaly v tom bílém krému. A i s kiwi by to nemuselo být špatné:-K

HankaCh:Tak Hani:-K, doufám, že se povede a čekám na fotečku;-)

Dortík se mi právě chladí v lednici, ale udělala jsem ho v takové podzimní úpravě, do kefíru místo citronu jsem dala vaječní likér a skořici a je prokládaný kořeněnými hruškami, uvidíme jaký bude.
Jestli mohu tak já jako líná kuchařka jsem nenechávala krém tuhnout a nemazala ty pruhy, dělala jsem to jednodušeji a bylo to hned, stočila jsem pruh a postavila do formy, lžící prolila krémem, na to jsem nasadila a obtočila s mezerami další, prolila atd. až do konce.:-K

Bahula:Díky Evi:-K

Krásný receptík. Z kefíru je dobrý, rychlý a hlavně levný krém :yes::yes::yes:+

Gabriela:Já to množství nedokážu odhadnout, ale myslím, že jeden sáček by měl stačit. Plátkovou mají všude, kde práškovou, určitě ji najdete;-)

Krásný den přeji,
šla by plátková želatina nahradit tou z prášku co se vaří? Kolik deka je 10 plátků želatiny? Tu plátkovanou ani nevím kam bych šla koupit. děkuji

Jane:No vidíte a nám chutnal moc, myslím si, že chuťově je velmi vyvážený. A krém byl na vás moc kyselý nebo z jakého důvodu vám nechutnal:-(, pokud se mohu zeptat?

Bohužel nás neoslovil:-( krém nechutnal, opakovat určitě nebudu.:-(

rebeka:Nadi, však jsem na tebe myslela, že kdybych byla někde blíž, kus bych ti dovezla. Byla jsi zrovna ve stavu nemohoucím;-)

ty, zrovna ty budeš vykládat, že neumíš dělat moučníky:-!:-!:-!:-?:-? pchááááááá:-!:-!:-! už ti nevěřím ani fň:-//:-!
náádhera nadýchaná, něžná, vynikající a ... já nemám:-?:-?:-(:-(;-(:-D:-D:-D:-D

Tématické fráze:
kefírový dort, kefírový korpus, dorty k narozeninám pro dívky, dorty recepty, dort z kefíru, korpus z kefiru, dort k 85 narozeninam, jak nahradit platkovanou zelatinu, kefírový korpus na dort, škrobový ztužovač šlehačky, zatočený korpus na dort, jahodový dort, jak nahradit plátkovou želatinu, dort s jahodami, recepty na dorty, korpus na dort z kefiru, dorty k 85 narozeninám, prace s platkovou zelatinou, kefirovy jahodovy kolac, kefírový koláč s jahodami

Suroviny:
vejce, cukr vanilkový, cukr, mouka polohrubá, moučka škrobová, kypřící prášek, kakao, mléko kefírové, šťáva citronová, cukr, cukr vanilkový, smetana ke šlehání, želatina, smetana ke šlehání, ztužovač šlehačky, jahody

Přidat fotografie receptu