Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zavářka do polévky - drobení, strouhání

Hodnocení receptu je 4,9 (18×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

sindel.b

Snadný

Doba přípravy 2 min Doba přípravy: 2 min

2 min (2 min příprava)

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie2 256 kJ /
539 kcal
Bílkoviny21,18 g
Tuky8,81 g
Vláknina3,75 g
Cholesterol 259 mg
Sodík 102 mg
Sůl0,21 g
Sacharidy91,95 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Robot, kutr. Do mísy s noži dám mouku, na to vejce, případně pokapu mlékem a spustím kutr na max.výkon (tj. ne na 1,2 nebo 3, ale na druhou stranu) jen na vteřinu (tedy krátce) a opakuji 3x nebo 4x, záleží na tom, jak jemné to chci mít. Krok 2: Vyrobím tak např. strouhání, drobení nebo nejjemnější je jako krupička. Krok 3: Až si to vyzkoušíte, sami/y poznáte, jaký má být výsledek. Krok 4: Čím vícekrát spustíte kutr, tím drobnější bude výrobek. Krok 5: Na dně mísy zůstane zbytek, ten po vysypání drobení rozkrájím a znovu spustím kutr a dodělám.

Zveřejněno 16. 4. 2012

Poznámka autorky sindel.b

Množství, které neupotřebím hned, dám na utěrku, usuším a použiji jindy.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Zavářka do polévky - drobení, strouhání

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/p7yy

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Zavářka do polévky - drobení, strouhání

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/p7yy

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (44)

Takáto zavárka do polievky sa v našej dedine robí od nepamäti. Voláme to mrvenica, alebo mrvenička. Zamiesi sa hrubá múka s vajcom a prípadne trochou vody a postrúha sa na strúhadle s veľkými okami-mrvenica, alebo s malými-mrvenička. Ja to tiež takto robím a aj keď mám stroje s nožmi, nebudem to robiť inak. Vyťahovať a umývať robot mi príde ďaleko pracnejšie, ako podstúhať na strúhadle.

Úžasné. Dělala jsem poprvé a hned se povedlo ♥:yes:

jirholu: jsem ráda, že se technika líbí, je to fakt rychlé;-)

Strouhání už jinak nedělám, toto je rychlovka :-D:yes::yes:

:yes: :-!:-K super!

Biton::-D:-)):yes:;-)

Super vychytávka...dala jsem na max. a jen na chvíli zmáčkla pulse a mám hotovo....díky za nápad...je to super! :-) :yes:

senky:ručně zadělávat, pak strouhat, někdy se i strouhnout nebo ostrouhat nehet, to už fakt nedělám:-)

senky:jsem ráda, že se technický postup ujal

tak to zkusím, pak podám raport:-D;-)

Vychytávka s robotem je super:yes::yes: asi před půlhodinkou vzpomněla Severinka na pokecu drobení do polévky a už mám polévku i zavařenou:yes::yes: když si vzpomenu, jak mamka hnětla a hnětla na vále a pak strouhala..... toto je meteresku blesku a bez práce:yes::yes: díky a dokládám fotem. Podařilo se mi něco mezi krupičkou a drobením:-D:-D

tejaja:Ahoj, mám radost, že to někdo vyzkoušel a vždycky první pokus ukáže, čeho se příště vyvarovat. Jwen ještě, když je to moc mokré, to zjistím po druhém krátkém spuštění, lehce to posypu ještě moukou. Tak ať jsou příští výsledky jen lepší!!!:-K:-K:-K:-K:-K

:-D:-D:-D abraka-dabraka, abraka-dabra...:-D:-D:-D
Moje hókusy-pokusy nedopadli podľa mojich predstáv ( výsledok je na fotke ), ale určite som prišla na ten fígeľ, ako vraví Blaženka - keď to vyskúšate, sami poznáte :-D
Mne vyšlo drobení rôznych veľkostí, až po tú krupičku :-D:-D:-D Bod ale dávam, recept za moju nešikovnosť nemôže a nabudúce to bude lepšie, aspoň dúfam :-D:-D:-D

Irrena:Za vyzkoušení nic nedáte, stojí to za to. Ať se to podaří:-K

sindel.b:děkuju za vysvětlení;-)tak to já mám od Moulinexu takový elektrický sekáček Multitrio, má dva nože, s tím by to muselo jít;-)

Irrena:kutr je na sekání masa, jsou to u robotu ty dva nebo tři zahnuté nože,používá se to na sekání masa, já s tím zadělávám i kynuté těsto na knedlíky:-O

Je to parádní:yes::yes:Ale jsem asi trochu natvrdlá, co je to kutr:-?:-?:-?Sekáček to není:-?

magdalenka:Magdi, díky za upozornění, už jsem to opravila a ještě doplnila postup. Já si taky domácí těstoviny připravuji pravidelně, ale tohle je nejrychlejší,ahoj

sindel.b: ja s výrobou cestovín nemám problém, robím si všetko už pekných pár rokov. Myslela som dopísať orientačné množstvo múky hore do receptu - ty ako autor máš možnosť robiť v recepte úpravy, opravy. Nemyslím to v zlom, ani útočne, iba si myslím, že začiatočníkovi takáto informácia pomôže. Pekný deň!

spagetka:jejda, díky za upozornění, omlouvám se Magdalence - promiň:no:

sindel.b:Magdalenka ale slovo "hygroskopická" použila správně!!!!! - viz: http://cs.wikipedia.org/wiki/Hygroskopie

magdalenka:Magdi, vodík hydrogenium, to zn. hydroskopická, ahoj

magdalenka:Magdi (?) na 1 vejce se počítá 100 až 150 gr hrubé mouky, záleží na tom, jak máš velké vejce:-)

sindel.b:myslím, že by si aspoň orientačné množstvo múky mohla doplniť do receptu. Začiatočník si ťažko predstaví, či má nasypať 50 alebo 500 g.
Pavla, soľ je hygroskopická, viaže vodu. Osolené cesto ťažšie schne.

sindel.b:však jo...:-):-):-)mej se:-K:-K:-K

lasicka:jasně,každý si vaří podle svého a o tom to tady je

sindel.b:šindelko u nas se přidava trošek strouhanky místo mouky a opravdu to nestrouhame;-):-K:-))

sindel.b: proč rozruch? Normálně se bavíme o receptu a o tom to je ne? ;-):yes:

spagetko, lasičko, vše dobré :-));-):-));-):yes:
Netušila jsem, jaký rozruch vyvolá zavářka - vložka do plévky:-)

spagetka:Musím se do toho ještě vložit - játrová zavářka se zaváří přes struhadlo do polévky, do játrové zavářky se dává trochu hl.mouky do těsta,aby ty nudličky pěkně držely pohromadě. Těsto na játrové knedlíčky je bez mouky!!!Příjemný zbytek dne!
Jo a jestli si z toho těsta- co prodávají- uděláš knedlíčky,je už tvoje věc.:-)

spagetka:díky špagetko:yes::-)

sindel.b:sindelko to nebyla buzerace:-)ale me kdyz se nechce delat tak jdu k řeznikovi a oni ti opravdu prodaj zavářku z jater na polévku:-K:-K:-Kjinak je to Karlovarský kraj:-)

Určitě to je podle zvyklostí toho kterého regionu, u nás prodávají játrovou zavářku - směs na játrové knedlíčky. Já myslím, že je to jen o názvu, vše se přidává do poolévky, takže je to jen na autorovi, jak je zvyklý to nazývat ;-)

Pavla:Výborně, máš to za 1

lasicka:Nevím, kde na západě, ale učebnice technologie přípravy pokrmů učí učně u nás v tomto oboru, že nudle,drobení,krupice je zavářka a knedlíčky, noky,celestýnské nebo fridátové nudle jsou vložka. Upřesním jen ,že ve velkých provozech se i nudle - vlasové - vaří zvlášť a vkládají se do polévky, jako třeba já knedlíčky zavářím rovnou do polévky;-) Ale po odborné stránce je to tak ,jak jsem uvedla nahoře.Věř mi, rozumím tomu:-O (doma si vaříme jak chceme, že jo?)

lasicka: no, asi to bude krajem. U nás na východě znám nudlový těsto - drobení jako zavářku :-D :-D

u nás na západě;-) je zavářka jako játrové knedlíčky;-);-)tak nevim,ale jiný kraj jiný mrav:-8:-8:-K:-K:-Kjá na to hned najela,že by nové knedlíčky:-Oa ono je to spíše nudlové nebo drobenkové těsto,ale ráda se přiučim:-K:-K:-K:-K:-K:-K:-K:yes:

Pavla: sindel má pravdu, se solí to při sušení vlhne a nemáš jistotu pořádného usušení a když to dáš do sklenice, může to zvlhnout, takže určitě nesolit!
(žížalko, nevšimla jsem si téhož názoru, ale aspoň vím, že máme stejný ;-):-D:yes:)

sindel.b: fááááákt? :-O To teda zírám, to mě fakt nikdo nikdy neřekl, že by se sůl neměla dávat kvůli sušení, no vida, co se tady nedozvím :yes: Díky za upřesnění :yes:

Taky nesolím, protože dělám do zásoby a solené těsto přijímá vlhkost a může se stát, že zplesniví. S tím kutrem je to bezva vychytávka :yes::yes:

Pavla:ahoj Pavlo, já tohle těsto nikdy nesolím(nemá se solit kvůli sušení)Hlavně se nesolí,když chceš dělat nudle, kdy pláty sušíš před krájením, se solí schnou déle:-O
A proč si neusnadnit ruční práci robotem? Zkus to, je to rychlé!!!

spagetka:jen upřesním: mléko dávám když chci,aby toho bylo trochu víc než z 1 vejce, nebo když chci, aby bylo drobení měkčí,jemnější, nebo taky, nahrazuji další vejce (když jich zrovna doma moc nemám. A dál, proč si neušetřit práci robotem, než to strouhat ručně ;-)

tohle drobení dělala babička i mamka, ty to samozřejmě strohaly na struhadle, pořádně usušily a skladovaly ve velkých sklenicích :-*:-*:yes::yes: U nás tahle práce připadla vždy na pátek, byly jsme hodně velká rodina, takže spotřeba byla enormní ;-) Mléko jsme nedávali také, hlavně kvůli tomu sušení a skladování

Jen upřesním třeba pro začátečníky...: já dávám na 1 vejce 5 lžic mouky a špetku soli. Nedávám mléko, jen takhle zpracuju tuhý bochánec, který nastrouhám na struhadle, a před podáním do polévky prosiju ;-)

Tématické fráze:
drobeni do polevky, zavářky a vložky do polévek, strouhání do polévky, zavářka do polévky, jak udělat drobení do polévky, zavářky do polévky, zavařka z krupice, recept na drobení do polévky, strouhání do polévky recept, polévkové drobení, drobení do polévky recept, zavářky a vložky do polévek tipy, drobení, játrové drobení, zavarka do polevky recept, recept drobení do polévky, drobení do polévky z krupice, játrová zavářka, zavářka do polévky z vajec, játrová zavářka do polévky

Suroviny:
vejce, mouka hrubá, mléko

Přidat fotografie receptu