Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zavářka do polévky - žížalky vnučky Verunky

Děti milují polévky a tak se stále dokola vaří vývary. Tradiční česká kuchyně naštěstí zná mnoho zavářek, proto nemusíte vařit stále jen nudle. Připravte tentokrát zavářkové žížalky, které se dělají z podobného těsta jako nočky.

Hodnocení receptu je 5,0 (31×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

sindel.b

Snadný

Doba přípravy 7 min Doba přípravy: 5 min Doba tepelné úpravy: 2 min

7 min (5 min příprava + 2 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie1 531 kJ /
366 kcal
Bílkoviny17,24 g
Tuky9,19 g
Vláknina2,10 g
Cholesterol 260 mg
Sodík 106 mg
Sůl0,23 g
Sacharidy52,54 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do hrnečku rozklepneme vajíčko, přidáme mléko a rozkvedláme. Přidáme mouku a vymícháme hladké těstíčko, je trochu řidší než na noky. Krok 2: Vezmeme cedník s většími otvory (na halušky), do něj dáme těsto a pomalu je lžící stíráme přes otvory do polévky. Krok 3: Rovnou se tak zaváří a jak je tekuté, tak tvoří - jak je nazvala vnučka - žížalky.

TIP: Zavářky a vložky do polévek - druhy a recepty

Zveřejněno 16. 4. 2012

Poznámka autorky sindel.b

Podobné jsou klasické noky, jen to těsto je trochu tužší a vykrajuje se lžičkami, tvoří se nočky a přímo se vkládají do vroucí polévky.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Zavářka do polévky - žížalky vnučky Verunky

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/x9KP

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Zavářka do polévky - žížalky vnučky Verunky

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/x9KP

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (27)

Dle vašeho receptu jsem dělala své první kapání a všem moc chutnalo. Děkuji :-K

Výborné a hned hotové. Dala jsem si hovězího vývaru :yes::-K

Máme rádi nočky z dětské krupičky a vajíčka, případně trochu slunečnicového oleje, do toho drcený česnek a nadrobno nakrájená červená paprika a pórek - zelené listy, sůl a pepř, dá to hovězímu vývaru grády.<3

Naše babička dělá trochu tužší těstíčko z hrubé mouky a ,,kydá" ho do polévky lžičkou. Tak té polévce říkáme Kydánková.

Já těstíčko dávám do zdobičky na dort a pomalu protlačuji a taky se vytvoří podobné žížalky. Dětem se to moc líbí a taky jim to chutná.

přidám ještě lžičku oleje nebo rozpuštěného másla :-)

jara: :yes:

Já toto kapání dělám z dětské krupičky,není tak tuhé jako z mouky,miluji to.:-)

Anezob: Já dávám místo mléka olej, vejce a také krupičku. Protlačím přes cedník na halušky. S tou krupičkou jsou ty noky jemné.

Zobrazit starší odpověď

není potřeba špinit sítka, stačí tohle řidší těstíčko lít rovnou Polévka ale musí vařit ,pak trochu stáhnout a těsto naléváme pomalu a z výšky dokola.

Helena: přesně tak,rovnou z hrnečku to dělám.

a já dělám žížalky tak, že těstíčko šupnu do mikrotenového sáčku, ustříhnu rožek a pak jen stříkám do vroucí polévky.

babulka62: taky dávám do sáčku a když je těstíčko hustší střihám nůžkami nočky....používám dětskou krupičku a přidávám sušenou celerovou nať ( to je moje nejoblíbenější koření, průběžně od celeru odtrhávám spodní listy a suším, potom přes sítko drtím)

Skoumalova věra 20. 3. 2017 05:50
Ano klasické kapání ,ale ty noky se dělají z krupice aby nebyli jako kamemy.

Ja to robím cez hrubé strúhadlo otočené naopak :-) a z hrubej múky...
Je to super, lebo sa to nerozvára ako slíže v polievke keď ju zohrievam.

Není to kapání? Nedělala jsem ho sice dlouho, ale připadá mi to tak, případně v čem je rozdíl? Děkuju

Katka K. 1. 3. 2016 14:11
Dnes jsem zkusila a jsou skvělé. Dosud jsem dělala jen noky - z vajíčka a polohrubé mouky, příp. přidám mléko, když se mi ruka utrhne a dám mouky víc :-) tyhle "věci" můžu jíst furt

Ja robím podobné haluštičky:-)trochu masla ohrejem v mikrovlnke,dám vajíčko,petržleň.vňať,trochu soli,vegety,vymiešam a pridám detskú krupicu,ak treba tak trošku mlieka,aby bolo napoly tuhe cesto:-))lyžičkou hádžem do polievky,za 3 minuty sú hotové..a fajne..:-p:-p:-p

A já si to předělám do mikrotenu, ustřihnu růžek a liju do vařící polévky. ;-) Je to rychlé.:-K

Tématické fráze:
zavařka do polevky, zavarky do polevky, kapání do polévky, zavářka do polévky kapání, zavářky do polévek, zavarka, noky do polévky z mouky, polévkové zavářky, zavářka do polévky z hladké mouky, zavářky a vložky do polévky, zavářka do polévky bez vejce, těstíčko do polévky, zavarka do do polévky, zavářka z mouky, zavářka do polévky recept, polévky, zavářka z hladké mouky, top recepty-zavářka-žížalky, zavářka do polévky z vajec, zavarka do pol

Suroviny:
vejce, mléko, mouka hladká, sůl

Přidat fotografie receptu