Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Buchty Buďáky

Velké kynuté buchty, plněné čerstvými švestkami a makovou náplní, jsou opravdovou pochoutkou. Do pečení se mohou pustiti i začátečníci, s naším podrobným návodem je jistě hravě zvládnete a rodina to jistě ocení.

Hodnocení receptu je 4,3 (4×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Olina-preclik Olina-preclik

Náročný

Doba přípravy 30 min Doba tepelné úpravy: 30 min bez doby kynutí

30 min (30 min tepelná úprava, bez doby kynutí)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie11 669 kJ /
2 789 kcal
Bílkoviny68,38 g
Tuky63,44 g
Vláknina17,00 g
Cholesterol 270 mg
Sodík 4,31 g
Sůl10,87 g
Sacharidy477,68 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Švestky vypeckujeme. Mák umeleme, přidáme mléko a cukr a na mírném ohni za stálého míchání spaříme. Odstavíme necháme vychladnout. Krok 2: Připravíme těsto. Prášek, sůl, muškátový oříšek, cukr, vanilkový cukr a nastrouhanou citronovou kůru rozmícháme v suché mouce. Krok 3: Mírně ohřejeme mléko, přidáme lžíci cukru a do toho rozdrobíme droždí. Tuk rozehřejeme a necháme mírně zchladnout. Krok 4: Když droždí začne v mléce nabývat, nalijeme mléko s droždím, rozehřátý tuk a vejce do mouky a vypracujeme hladké těsto. Dáme vykynout. Krok 5: Pak ho přendáme na vál, rozdělíme na příslušný počet kousků (třeba tak, že těsto rozdělíme na půl, vyválíme opatrně hada a toho pak dělíme). Krok 6: Z kousků těsta uděláme placičku, na ni položíme švestku a místo pecky dáme půl lžičky máku, zabalíme a klademe na dobře vymazaný plech. Každou buchtu ještě musíme obalit olejem, aby se neslepily. Krok 7: Pečeme do zlatova, po upečení vyklopíme a pocukrujeme.

TIP: Top 7: Oblíbené recepty na švestkové koláče

Zveřejněno 31. 8. 2008

Poznámka autorky Olina-preclik

Kdo nemá rád mák, může dát do švestky perník, nebo strouhanku opraženou na másle a oslazenou. Jestli máte někdo pěknou fotku buchet, dejte ji sem. Mě tentokrát švestky vytekly a nebylo to na focení. Díky.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Buchty Buďáky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/4x42

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Buchty Buďáky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/4x42

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (6)

skarlettka 4. 7. 2016 07:32
U nás tomu říkáme Půďáky a plním e je mletými sušenými hruškami a sypeme pern íkem.

skarlettka: Jsem ráda, že se recept líbí, ale ty vaše buchty jsou úplně něco jiného. Název "buďáky" patří ne buchtě, ale té náplni - švestka a mák s cukrem. Ale ty vaše jsou jidtě taky moc dobré. A název "půďáky" může být od toho, že pracharanda se možná skladovala na půdě - já nevím. Přeji dobrou chuť.

Zobrazit starší odpověď

Pekla je moje maminka a já čekala u trouby...jsou vynikající
:-p

Bezva kombinace,mák se švestkama.To měl rád můj tatínek.Dávám bodík a přidala jsem foto.:yes::yes:

Já bych je stejně asi nestačila vyfotit, jelikož se na ně rodina vrhla ještě na čerstvé a bylo zbytečné říkat, že je to nadme, ale fakt moc hezké nebyby, tak jsem se ani nesnažila fotit.:-p:-O

preclik...co sa tyka vytekanie naplni..tak je to moja nocna mora....hella moze rozpravat, co som sa jej naotravovala

Tématické fráze:
švestkové buďáky, buďáky se švestkami, švestkové buchty, kynute buchty se švestkama, kynute buchty s makem, buchta ze svestek, buchty recept, kynuté buchty se švestkami, kynuta buchta se švestkami, švestková buchta, buchty se svestkama, kynutá švestková buchta, buďaky se švestkama, kynuté švestkové buchty, puďáky, buchty, švestkové buchty s mákem, kynutá buchta se švestkama, švestková buchta s mákem, recept na buchty

Suroviny:
mouka polohrubá, cukr krupice, tuk hera, droždí, sůl, prášek do pečiva, cukr vanilkový, kůra citronová, ořech muškátový strouhaný, vejce, mléko, švestky, mák, cukr, mléko, olej

Přidat fotografie receptu