Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Knedlík z domácí pekárny

Guláš, vepřová pečeně se zelím nebo svíčková na smetaně? Tato jídla si prostě bez klasického českého kynutého knedlíku neumíme představit. Podle tohoto receptu zvládneme zadělat těsto pomocí domácí pekárny a vykynuté už ho jen vytvarujeme a uvaříme knedlíky jako z pohádky.

Hodnocení receptu je 5,0 (49×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

pelda

Snadný

Doba přípravy 55 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 25 min

55 min (30 min příprava + 25 min tepelná úprava)

Suroviny pro 2 kusy

2kusy

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie1 034 kJ /
247 kcal
Bílkoviny10,00 g
Tuky14,45 g
Vláknina1,50 g
Cholesterol 15 mg
Sodík 3,31 g
Sůl8,25 g
Sacharidy18,52 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do pekárny nalijeme mléko, pokud budeme dávat vejce, tak ho v mléce rozšleháme. Pokud vejce nedáme, tak do mléka dáme lžíci olivového oleje. Krok 2: Zasypeme moukou, přidáme sůl, cukr a zasypeme droždím. Krok 3: Pekárnu nastavíme na program Těsto. Krok 4: Po vykynutí těsto rozdělíme na dva díly, vytvarujeme dvě šišky a zakryjeme utěrkou, necháme ještě 10 minut kynout. Krok 5: Mezitím do hrnce nalijeme trochu vody. Až začne vřít, dáme pařáček a knedlíky na něj naskládáme. Krok 6: Vaříme v páře asi 25 minut, průběžně doléváme do hrnce vodu. Krok 7: Zkoušíme vpíchnutím špejle (po vytažení z knedlíku musí zůstat špejle čistá, suchá, bez zbytků těsta).

TIP: Jak úhledně nakrájet knedlíky?

Zveřejněno 31. 8. 2008

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Knedlík z domácí pekárny

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/gJ69

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Knedlík z domácí pekárny

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/gJ69

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (47)

JEDNODUCHÉ, LEVNÉ, DOBRÉ :yes::yes::yes:

Skvělý a jednoduchý recept, povedly se a byly hezky nadýchané. :yes:

Moje první na páře, naprosto vynikající :-K

Jednoduchý recept, konečně jsem měla výborný domácí kynutý knedlík!!!

...voda se solí nebo ne???

Petr B,: Pomoučím si ruku a proste tomu těstu pomužu ven z pekárny rukou.;-)

Muj prvni knedlik ve 32 letech a diky pekarne a receptu se povedl ,muzu jen doporucit.:yes::-):-:yes:;-):-O.

Výborný knedlík :-)

Poprvé jsem dělala knedlík a povedlo se .Díky za recept. Příště zkusím přidat housku.

Děkuji za recept. Má knedlíková premiéra. A dopadla skvostně :yes: Díky

Prosím vás, lidi, jak to nakynuté těsto dostáváte z nádoby pekárny??? Těsto jak pavučina, nádherně nadýchané, ale že by šlo po dobrém ven, to eda ne...

Mně se povedl skvěle :-) :yes:

maria64: nemuže to být tím, že už jsou hotové? Já podle špejle je mela hotové po 10 minutách,vyndala jsem je na 15 minutě a během techto pěti minut mi drobně praskl

Nejlepší knedlík, který jsem kdy dělala a vůbec i jedla :-D Místo sušeného droždí jsem dala 1/2 kostky klasického, těsto jsem po vykynutí ještě ručně prohnětla a vařila jsem v parním hrnci - knedlík nádherně nakynul a vůbec nepraskl! No prostě naprosto super! Moc děkuji za výborný recept! :yes:

:yes:

Tak ty jsou fakt luxusní! První pokus a hned se povedly!:-8

Knedle jsou krásné.Jak to holky děláte, že Vám neprasknou?Mě v poslední dob vždycky prasknou, nevím proč?:yes::-p

Renáta, Dáša: je dôležité všimnúť si aj doby spotreby na sáčku so sušeným droždím. Raz som ho použila tesne pred uplynutím doby upotrebenia a cesto tiež nevyskočilo. Preto oveľa radšej používam droždie čerstvé.

Dáša:Možná byl problém v tom, že jsi dala studené mléko, anebo jsi smíchala sušené droždí se solí.Sůl, droždí, cukr má přijít každý do jiného rohu. Já ty knedlíky dělám stále a jsou moc dobrý:-p.

knedliky se daři v mé rodině mají uspěch

magdalenka:ok děkuji..udělám...:-K

Gabina_I: Pokiaľ nemáš s knedlíkmi skúsenosti, doporučujem postupovať podľa receptu - šišky a variť nad parou. Nech sa ti darí.

dělám srnčí guláš a zaujal mě tento recept na knedlík k tomu, tak se právě hněte v domácí pekárně ;-);-) sem zvědavá, nedlík sem nikdy nedělala. A mohu udělat malý knedlíčky jako noky, kuličky nebi musím nutně dělat šišky????? děkuji z aodpověď komukoliv!!! :-K:-K:-K recepík je jednoduchý a za skvělé popsání dávám bodík + :yes::yes::yes:

dělám srnčí guláš a zaujal mě tento recept na knedlík k tomu, tak se právě hněte v domácí pekárně ;-);-) sem zvědavá, nedlík sem nikdy nedělala. A mohu udělat malý knedlíčky jako noky, kuličky nebi musím nutně dělat šišky????? děkuji z aodpověď komukoliv!!! :-K:-K:-K recepík je jednoduchý a za skvělé popsání dávám bodík + :yes::yes::yes:

Andýsek 3. 7. 2012 13:00
Knedlíky z pekárny jsou super akorát jsem je nedělala v páře, ale vařila 20 minut ve vodě, po deseti minutách jsem knedlík otočila a místo sušeného droždí jsem dala kostičku čerstvého, protože se sušeným droždím nemám dobré zkušenosti a dala jsem tam vlažné mléko. Knedlíky vykynuli tak až mi pomalu lezly z pekárny ven :-)), ale jsou báječný veliký

tak u nás se to nepovedlo, nevim, kde se stala chyba, množství i postup jsem dodržela a knedlíky vůbec nevykynuly, je to taková tvrdá cihla :/ :-(

Teda zrovna jsem je dovařila nakrájela nití.Niky se mi knedle nedařily ale z pekárny jsou ůplně suprový.Fakt mooc díky:-K:yes::yes::yes::-))

poprvé sem děla knedlík a fakt se mě povedl mužu jen doporučit:-K:yes:

:yes:

Mafro, mluvíš mi z duše, první houskový knedla a skvělá práce a samozřejmě skvělý recept!!! :-) +19 :yes:

ArtsyTeree 13. 9. 2011 11:40
Fantastické, přidala jsem dvě hrsti strouhanky, trochu vody a sekanou kudrnku, vyndala uprostřed kynutí z pekárny, a jsou fantastické!
http://artsyteree.blogspot.com/

Děkuji za receptík, knedlíky se u nás osvědčily:-K. Mám dotaz, krájíte je nití a nebo nožem? Dávám bodíčka:-K

včera jsem dělala a jsou moc dobré :-p:yes: a hlavně díky DP je to rychlovka :yes:

moc děkuji za výborný recept .všem doporučuji :yes:

Pralinka 1. 1. 2011 16:53
Děkuji za výborné vychytávky Betyně, knedlíky se báječně povedly. Vařila jsem na páře na pařáčku, podložené pečícím papírem. A po vykynutí nechala ještě chviličku propracovat - program Dort co hned míchá a nehřeje.:yes:

mirca75 - děláš knedlíky i z čerstvého droždí, nebo raději ze sušeného? Mi se totiž knedlíky nedaří a ráda bych konečně měla dobrý...

Jani s lumpíkama:-) 1 lžička sušeného droždí = 1/4 kostky čerstvého droždí;-). Jinak na knedlíky dávám na kilo mouky 1 kostku,takže do půl 1/2 kostky stačí;-).

Holky, potřebuji radu - pokud bych dávala čerstvé droždí, kolik? Na chleba se dává 1/3 na půl kg mouky, mám dát taky 1/3 kostky?

Sara.redsea: tak gratuluji k úspěchu s knedlíky! Pokud bys přece někdy chtěla zkusit v páře, tak můžeš takto: Na spodek většího kastrólu vodu, přes katrol napnout utěrku a dobře zavázat provázkem, nechat vřít vodu a na tu utěrku knedlíky položit a přilopit druhým velkým kastrólem položeným dnem vzhůru - musí být nahoře dostatek místa, a neodklápět aby se nesrazily, odklopit až po upaření,pařit cca 30 minut. Potom klasika - po sundání propíchnout aby se nesrazily.

Sara.redsea 22. 5. 2010 18:15
Teda,poprve v zivote sem delala knedlik,ziju v Egypte a zkousim doma varit ceska jidla,protoze mi moc chybi a cekat na maminku,az zase prijede uvarit se mi nechce :-8.Takze dnesni menu byl spenat s knedlikem.Manzelovi moc chutnalo,ikdyz to byla jeho premiera.Takze dekuju za pomoc,byl fakt skvelej.Akorat knedliky sem varila,protoze paracek bohuzel nemam.Ale i tak skvely :yes: Samozrejme pridavam bodik

Betyna,dík za dobrou radu s tím pečícím papírem.Taky vařím v páře a někdy se mi stane že se mi přichytnou;-)

Někdy nahrazuju část hrubé mouky celozrnnou moukou, taky jsou moc dobré!

Po vykynutí těsta je dobré ještě ho rozdělení do bochánků propracovat, jinak knedlíky prasknou jako na prvním obrázku. Také je možné, po skončení programu Těsto, ještě na chvilku pustit program který rovnou hněte (bez předehřevu) např. Koláč, Dort apod. podle toho co máte na vaší pekárně a pak vyklopit, rozdělit, utvořit šišky a nechat je nakynout.
Já pařím v parním hrnci, potom je potřeba buď spodek knedlí (JEN spodek) natřít olejem, aby se nepřichytily na dno, nebo dát na dno kousek pečícího papíru - na ten se knedle nikdy nepřichytnou. Po upaření propíchat špejlí, aby unikla pára a aby se nezdrcly...
Pečící papír můžete dát i na ten kovový pařáček co používáte v obyčejném hrnci.

Toto těsto je super,jen dávám místo mléka vodu.:-K:yes:

Můj první knedlík v životě a obrovský úspěch. Děkuji , děkuji. Knedlík je krásný, nadýchaný a pro mě nejchutnější jaký jsem kdy jedla. Mlaská si i zbytek rodiny:-p

Tématické fráze:
kynutý knedlík z pekárny, kynuté knedlíky z pekárny, kynuté knedlíky v pekárně, houskový knedlík z pekárny, nejlepší recepty z domácí pekárny kynutý knedlík, bramborový knedlík domácí, knedliky z pekarny na chleba, houskový knedlík v pekárně, kynutý knedlík v pekárně, houskové knedlíky z pekárny, domácí kynutý knedlík, domaci bramborovy knedlik, houskové knedlíky v pekárně, bramborovy knedlik z domaci pekarny, bramborove knedliky z domaci pekarny, domácí bramborové knedlíky, rychlé recepty pro domácí pekárnu, domácí pekárna-knedliky, kynutý knedlík houskový z pekárny, domácí knedlík bez droždí

Suroviny:
mléko, olej olivový, sůl, cukr, droždí sušené

Přidat fotografie receptu