Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Langoše (moje domácí)

Placky z kynutého těsta, původem pocházející z Maďarska, to jsou oblíbené langoše. Dříve se připravovaly z chlebového těsta a pekly v peci, my je dnes smažíme na oleji dozlatova a dochutíme nejčastěji česnekem, kečupem a strouhaným tvrdým sýrem.

Hodnocení receptu je 4,9 (18×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Vera.a Vera.a

Snadný

Doba přípravy 45 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 25 min Bez doby kynutí těsta

45 min (20 min příprava + 25 min tepelná úprava, Bez doby kynutí těsta)

Suroviny pro 6 kusů

6kusů

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie10 460 kJ /
2 500 kcal
Bílkoviny88,18 g
Tuky17,54 g
Vláknina20,93 g
Cholesterol 18 mg
Sodík 155 mg
Sůl0,30 g
Sacharidy486,87 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do misky nalijeme 50 ml vlažného mléka, vmícháme cukr a rozdrobené droždí a necháme na teplém místě vzejít kvásek. Krok 2: Do mísy nasypeme hladkou mouku, přidáme sůl, vzešlý kvásek a dle potřeby zaděláme těsto s asi 300 ml mléka. Krok 3: Těsto musí být řidší než na koláče, ale nesmí být úplně tekuté (mělo by se táhnout za vařečkou a být pružné). Krok 4: Těsto řádně vymícháme a necháme přikryté utěrkou na teplém místě asi 40 minut kynout. Krok 5: Po vykynutí těsto na vále lehce propracujeme a rukou z něj trháme menší kousky, ze kterých pak prsty "vytaháme" placky na langoše. Krok 6: Rozpálíme olej a stáhneme teplotu asi na 2/3 výkonu, aby se langoše nespálily a v silnějších částech nebyly syrové. Krok 7: Langoše smažíme ve vyšší vrstvě horkého oleje z obou stran celkem asi 4 minuty. Pak dáme na papírovou utěrku pro zbavení přebytečného tuku. Krok 8: Oloupaný česnek prolisujeme do misky, přidáme trochu soli a promícháme s trochou vody. Krok 9: Hotové langoše potíráme česnekovou "vodou", pak kečupem a sypeme strouhaným sýrem.

TIP: Oblíbené recepty na domácí langoše

Zveřejněno 28. 4. 2012

Poznámka autorky Vera.a

Je lepší si "placky" připravit předem, smažení je rychlé!

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Langoše (moje domácí)

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/lDJj

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Langoše (moje domácí)

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/lDJj

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (14)

Langoše dělám už 25 let, v Maďarsku jsme se mohli (užrat). Recept jsem opsala někde od paní Božidary Turzonovové a je skvělý. Stačí z 1/2 kg mouky a zadělávám vodou. Je lehoučký, nafoukaný a nejlepší s česnekem v solené vodě, majonezou a sýrem. Na sladkou raději nezkouším, ale vím, že se dělají různě. Z 1kg mouky jsem pohostila 1/2 kempu. Bylo toho strašně moc a lidi si mysleli, že je v maringotce smažím na prodej, vonělo to všude, tak tam stáli ve frontě a dostali to zadarmo! :-D

Magdalena 24. 6. 2014 16:49
:-//:-//

před chvílí jsem je dodělala,jsou dobré,bohužel jsem nestihla vyfotit,seběhly se jako kobylky...:-));-)

Dneska se je pokusím podle Vašeho receptu udělat :-p:-p:-p:-):-):-)

Nynější maďarský "lángos" je placka z bramborového těsta osmažená na tuku. Loni jsme byli v Budapešti a odvezla jsem si s sebou recept na jejich langoše a pán říkal, že je doma nejčastěji konzumují s ovčím sýrem, koprem, se šunkou nebo se zelím. :-)
Jinak my langoše potíráme česnekem utřeným s máslem a navrch zakysanou smetanu s trochou soli a sýr :yes: Langoše jsou dobrota ;-)

:yes:

Jasne, kedysi sa langose piekli zo zbytkov chleboveho cesta a v peci na chleba. Dnesny langos sa smazi na oleji, jednoducho presiel zmenou... a podava sa s hocicim...napr. v kazdom madarskom stanku mate bohaty vyber, s cim chcete langos konzumovat, mne napr. chuti so struhanym syrom a smotanou...

Langoše mám ráda, ikdyž je jím velmi zřídka. Ale dovolím si polemizovat s verou (neregistrovanou) v tom, že se rozhodně nesypou strouhaným sýrem. Koukala jsem do encyklopedie o původu langošů. Je to maďarské jídlo, ale nejenže se mohou sypat strouhaným sýrem, ale třeba potřít i kyselou smetanou nebo lečem. Dají se používat i nasladko s marmeládu a šlehačkou. Myslím si, že záleží na každém, co na langoš dá a navíc autorka uvádí, že to jsou její domácí :-):yes::yes:

:yes::-p:-p

Další chytrolín :-//.
Vera.a
moc pěkné a jistě chutné :yes: Prostě langoš po česku;-)

Lángoš, je maďarské jídlo. Také se dělávalo na středním Slovensku. Když se pekl jednou za týden chleba v peci, tak se ze zbytků chlebového těsta udělali placky, které se daly péct do vychládající pece. Lángoše se po upečení potřely rozetřeným česnekem, případně se omastily sádlem. Rozhodně se nesypaly tvrdým, strouhaným sýrem a nepolévaly kečupem.

Langoš to je můj hřích pokaždé, když přijedu do Přerova 1 až 2 x za rok. Mohla bych se ho už konečně naučit. :-p:yes:

:yes::yes:

:-p:yes::yes:

Tématické fráze:
domaci langose, česnek na langoše, jak připravit česnek na langoše, domácí langoše se zakysanou smetanou, jak udelat cesnek na langose, recept na domácí langoše, česnekový potěr na langoše, lángoš, čím potřít langoše, příprava langošu, babiččiny recepty langoše, hruškovy levné recepty langoše, langose, hruškovy langoše, hruškovi langoše, langoše s česnekem, potěr na langoše, langoše babiččiny recepty, příprava langoše, langose se zakysanou smetanou

Suroviny:
mouka hladká, mléko, kvásek, droždí čerstvé, cukr, sůl, olej, česnek, kečup sladký, sýr strouhaný

Přidat fotografie receptu