Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Džuveč (djuveč) "Monastýr"

Pod názvem džuveč se skrývá recept inspirovaný bulharskou kuchyní. Jedná se o masové kuličky v omáčce plné zeleniny s rýží. Tento pokrm je plný chuti a opravdu vás zasytí po celý zbytek dne.

Hodnocení receptu je 4,9 (20×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Bibinka Bibinka

Náročný

Doba přípravy 50 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 35 min

50 min (15 min příprava + 35 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie7 062 kJ /
1 688 kcal
Bílkoviny131,03 g
Tuky32,40 g
Vláknina20,04 g
Cholesterol 584 mg
Sodík 394 mg
Sůl0,77 g
Sacharidy211,57 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Cibuli oloupeme a nakrájíme nahrubo. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostky. Lilek nakrájíme na kostky, posolíme a necháme na papírovém ubrousku vypotit. Krok 2: Z nakládaných kapií slijeme nálev. Stroužky česneku oloupeme a prolisujeme. Krok 3: Mleté maso osolíme, opepříme, přidáme vejce a smícháme. Pokud směs bude řídká, přidáme strouhanku dle potřeby. Krok 4: Ze směsi vytvarujeme kuličky, velké jako játrové knedlíčky do polévky a osmažíme je v hrnci na malém množství oleje ze všech stran. Hotové kuličky přendáme do misky. Krok 5: Na výpeku z kuliček orestujeme cibuli, necháme zpěnit, zalijeme 100 ml vývaru, přidáme rajčata, papriky, lilek s bramborami, vsypeme rýži (já měla zbytek uvařené) a dusíme do měkka asi 20 minut. Krok 6: Poté zalijeme vývarem, přidáme rajčatový protlak, česnek, osolíme, opepříme, přidáme kuličky a vše promícháme a dusíme tak dlouho, až se nám zredukuje tekutina asi tak, jako mokřejší rizoto. Poté zasypeme pažitkou. Krok 7: Na talíři ozdobíme a můžeme posypat nastrouhaným sýrem.

TIP: Jak upravit správně lilek?

Zveřejněno 19. 6. 2012

Poznámka autorky Bibinka

Recept mám z Bulharska, i když některé ingredience jsem pozměnila. Nemohla jsem dlouho recept najít, tak jsem dělala jiný - je v podobných. Místo lilku jsem dala cuketu....tento Monastýr je výborné jídlo a do horkých dnů přímo dělaný, dá se jíst i studený! Doporučuji vyzkoušet!

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Džuveč (djuveč) "Monastýr"

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Wp1o

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Džuveč (djuveč) "Monastýr"

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Wp1o

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (21)

tyhlety džuveče, kavarmy, jachnie apod. Bulharské (balkánské) jídla je skvělé dělat v našich originál bulharských zapékacích hrncích "džuvečích".
najdete je na www.i-keramika.cz
doufám že příspěvek nesmažou, nechci aby to vypadalo jako laciná reklama. já jen, že málokdo ví že se to dá u nás koupit a pak se s tím chudáci lidi tahaj z dovolený, je to velký, těžký a zabírá jim to místo - místo toho aby si raději z bulharska dovezli flašku rakije...

paráda:yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes:

sasulka:Sasulko, jsem ráda, že chutnalo;-):yes:

džuveč byl výborný

:-p;-):yes:+

No tak toto vypada senzacne:-p tuhle kombinaci do cervena mame tuze radi a kdyz ctu ingredience, tak vim, ze to bude tutovka šmakovka:-p:yes::yes:
prubnu to, to si manžula pochutna;-):yes:
jo a po dlouhe dobe si ukladam:-)

Tak já bych si taky pochutnala:-p:yes:, tuhle kombinaci surovin já můžu. A krásná fotka Jani;-)

Joj, to musí být dobré:-p

cathleen:Cathleën, děkuji za pochvalu, od tebe mě to obvzlášť těšííí;-)

Recept vypadá slibně, vyzkouším. A opět se ti, Jani, povedly nádherné fotky:-):yes:

;-):-p:-K:yes:

:-p:-p:yes:

Džuveč znám, velká dobrota a tahle varianta vypadá skvěle. To se musí zkusit!:-p

džuveč je super jídlo, vyzkouším, :-p:-p:yes::-))

pamatujete,jak se kdysi prodával v konzervách? i ten jsem měla moc ráda:-* natož tuhle dobrotu..zítra bych chtěla uvařit..

Tématické fráze:
džuveč z mletého masa, balkánský džuveč, džuveč, dzuvec s mleteho masa, bulharský džuveč, dzuvec recept, rybí džuveč, recept na džuveč, djuvec, masový džuveč, džuveč konzerva, džuveč z mletého masa recept, recept džuveč, džuveč s mletym masem, vyborny dzuvec, rybí džuveč recept, bulharský džuveč recept, recepty džuveč, jídlo džuveč, džuveč z mletého

Suroviny:
maso mleté mix, cibule, vejce, kapie, rajče loupané, brambory, česnek, protlak rajčatový, rýže, lilek, vývar hovězí, pepř mletý, paprika sušená sladká, olej, strouhanka, pažitka, sýr strouhaný, sůl

Přidat fotografie receptu