Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Čočka na kyselo

Nejen k novoročnímu stolu nezbytně patří čočka, kvůli jejím nutričním hodnotám bychom na ní neměli zapomínat ani během roku. Pokud nechcete příliš experimentovat, ideální volbou je čočka na kyselo.

Hodnocení receptu je 4,9 (35×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

maris maris

Snadný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 40 min Doba tepelné úpravy: 20 min 2 hodiny namáčení

60 min (40 min příprava + 20 min tepelná úprava, 2 hodiny namáčení)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie7 423 kJ /
1 774 kcal
Bílkoviny124,43 g
Tuky10,77 g
Vláknina95,10 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 16 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy248,50 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Čočku propláchneme a zalijeme studenou vodou. Necháme namáčet zhruba dvě až tři hodiny. Krok 2: Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Z čočky slejeme vodu a přidáme čerstvou vodu. Krok 3: Čočku dáme zvolna vařit. V pánvi na rozpáleném oleji zpěníme cibuli. Zaprášíme moukou a osmahneme. Krok 4: Směs z pánve přidáme do hrnce k čočce a dovaříme do měkka. Krok 5: Nakonec čočku osolíme a ochutíme octem (můžeme nahradit lákem z okurek).

TIP: Oblíbené recepty na čočku na kyselo

Zveřejněno 20. 9. 2008

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Čočka na kyselo

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/73VG

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Čočka na kyselo

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/73VG

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (44)

Otevřel jsem si recepty 2787 a 8453 (jsou v podstatě shodné) a uvařil jsem toto jídlo z francouzské čočky (má mnohem menší zrnka) podle receptů. Nahoru jsem čočku na talířích posypal opraženou cibulkou a opraženou slaninou, k tomu přidal volské oko, kyselou okurku a krajíc chleba. Pochutnali jsme si.

A ja varím úplne inak - do polomäkkej šošovice (varím s bobkovým listom a čiernym korením) dám zásmažku bez cibule, mlieko, smotanu-sladkú, nedávam ocot ani cukor. Je to taký jemnejší prívarok. Obyčajne konzumujeme s volským okom.

maris tak u nás zítra bude čočka a já já dávám jen na závěr když už je měkká jen hořčici dodá kyselost a aj to zahustí dělám už mnoho let,nevím to mi poradila kdysi dávno starší kuchařka říkala já jíšku nedělám;-)dělám to tak,že dám hořčici no nic to jen na zpestření já to udělala a už od té doby jinak nedělám nám to chutná<3:-K

Anna Kocikova: Aničko, moc děkuji za uvaření a za krásnou fotku:-K:-K U nás se čočka nikdy nepřislazovala, ale to už si každý doladí podle chuti a zvyku;-):-8

Maruško my jsme zvyklí ještě maličko přisladit,ale to je opravdu jen o zvyku:-)Chutná nám s volským okem:-8

lenka.janatkova: děkuji:-K:-K

Dnes jsem měla k večeři se sázeným vejcem. Bylo to výborné <3

Do čočky jsem přidal ještě na kostky opraženou domácí slaninu, krásně dochutí výsledné jídlo-podobnou službu udělá i dobrá klobáska ;)

povedla se .díky.

Jednoduchý a rychlý. Měla jsem jen červenou cibuli, ale povedlo se. ;-) Hlavně že rodině chutná.

Nebudu hodnotit, jak kdo čočku vaří a co do ní dává, každý podle sebe a své chuti nebo zvyku. Já kupuju předvařenou nebo v plechu, solím, pepřím, zahustím podle potřeby jíškou s cibulkou, musím zkusit tu hořčici. :-8 Jen si neumím představit jíst ji bez chleba, tak ji jím od dětství, k ní vaječnou omeletu a okurky. Manžel a syn k ní taky jedí chleba. A opět - každý ať si k ní dá, co mu chutná, uzené, točený nebo párky. :yes:

olda: s tou hořčicí to určitě zkusím :yes:,nedokážu si představit, že bych naservírovala rodině k čočce chleba , vidím to poprvé, to spíš plátek uzeného, ale každému chutná něco jiného. Jinak vařím úplně stejně .

úspěšně už mnoho let používám na dochucení čočky plnotučnou hořčici /obsahuje sůl, ocet i koření/. některé pokusy na fotografiích u tohoto receptu vypadají nevábně.

Skvělá klasika - není co dodat :-)

Miquel: děkuju za krásnou fotku;-):-)

Články s tímto receptem

Tématické fráze:
cocka na kyselo, cocka recept, čočka na kyselo recept, jak uvařit čočku, recept na čočku na kyselo, recepty čočka na kyselo, recepty čočka, recept na cocku, recept čočka na kyselo, recept čočka, jak uvarit cocku na kyselo, jak udelat cocku, čočka recepty, jak se vaří čočka, vaříme čočku, jak se dělá čočka, nejlepsi cocka na kyselo, aby čočka nenadýmala, recepty z cocky, čočka v papiňáku

Suroviny:
čočka, cibule, olej, mouka hladká, ocet, sůl

Přidat fotografie receptu