Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Babiččina houbová smaženice

Smaženice z hub je základ, který snad každý správný houbař připraví jako první po příchodu z lesa. Vůni čerstvých hub doplní vajíčka, cibulka a také na sádlo, na kterém smaženici usmažíme. S čerstvým chlebem si pochutná každý.

Hodnocení receptu je 4,9 (20×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

nofrona

Snadný

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Na sádle osmahneme, a pod poklicí dusíme, omyté a nakrájené houby. Osolíme, opepříme. Krok 2: Necháme vydusit na tuk a zasypeme krupičkou, na jednu porci asi 2 polévkové lžíce, opražíme, přidáme vejce a necháme zhoustnout. Krok 3: Na talíři přidáme nakrájenou cibulku.

TIP: Jak správně houbařit

Zveřejněno 26. 6. 2012

Poznámka autorky nofrona

Smaženici s krupičkou dělávala manželova babička a já už jinou nedělám.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Babiččina houbová smaženice

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/4VD7

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Babiččina houbová smaženice

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/4VD7

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (27)

Ano to je přesně ona ta smaženice kterou dost lidí vůbec nazná...všichni tam rvou cibule jak do guláše a přitom mi příjde že chut smaženice jednak silně ovlivní a tak trochu přebije chut hub,,,,tahle s krupičkou je dokonalá

Tahle smaženice s krupičkou je jedinečná. Dlouho mi babička ani mamka nechtěly vyzradit tajemství té dobroty. Ale nakonec jsem si to sama vyhlídala. Jinou smaženici už neznám.

Vo Svajčiarsku dávajú do praženice (bez ohladu na hríby) mlieko aby nebola taká suchá, ale aby sa bielok zrazil a sa predišlo salmonelóze.
Ale krupicu?
Nie je to tak trochu betón?

... jedině s dětskou krupičkou :)))

Tak musím říct, že s tou krupičkou je dokonalá :yes::-)

Dělám úplně stejně, nemáme rádi takovou tu "mazlavou" praženici. :-) Přidávám bodík :yes: Jo a ještě dávám pažitku

V receptu chybí mléko. Tím zalijete tu opraženou krupici. Zvýší se objem, "naředí" se tím houby (stejně jsou špatně stravitelné) a nají se více lidí. Museli jsme to tak dělat - hub málo, hladových krků moc. Já to miluji i dnes, ale manželka to nejí, dětem to chutná víc než jen houbová smaženice.

Smaženice s krupicí je super, dělávaly ji takhle obě babičky, obě dvě z Vysočiny. Jinak mi ani nechutná. Hlavně hodně kmínu, máslo a žádný česnek :)

Nejhorší smaženice,moje babička tam taky dávala krupici a to se nedalo vůbec jíst. Tím se jen stratí chuť hub.:no::no::no::no:

Lotr Thyronx 28. 9. 2013 22:18
Vždy jsem rád sbíral houby, sbírám je i zde na Floridě. Jsou to hřibý modráci, roztou koncem května a v žervu a teď v zíří. Za 10-15 minut jsem měl 3 koše. Rostou zásadně v trávě okolo domů a u silnic.
Dusím je ale jako moje babička před 50 lety nejméně 2 hodiny na sklovaté cibulce v sádle. Mohou být podlité 1 max 3 lžícemi vody.
Nakonec sůl, kmín, 1 vejce na porci, žádná krupička, žádný česnek, - mám smaženici rád s dobrým chlebem. Ten kupuji 80km daleko v německém pekařství v Yalaha, FL
www.yalahabakery.com/
českou mouku hrubou z Předměřic zas jinde..v New Port Richey
www.goralpolishdeli.com/:-))

Houby teda ale zásadně nemyju :-//

To je aspoň dobrá smaženička :yes: ;-)
Nechápu jak někdo může do smaženice přidávat česnek :-((
V předchozím receptu sem kroutila hlavou, tady dávám palec hore :yes: ;-)

děkuji všem za milé komentáře:-K

Tak, a z práce žádné takové - dát si pivko v mojí hospůdce!!! Do lesa pojedu!!!! Letos jsem ještě nenašel ani prašivku, snad něco najdu! Je to hrůza, už mne nouze donutila i koupit žampiony!!! A s krupičkou, kdysi jsem to dělal, pak recept upadl v zapomnění... Takže osvěženo, a určitě zase zkusím!:yes:

S krupičkou ji taky neznám, ale určitě zkusím, zítra jdem na křemeňáky a kozáky, prostě do mužova revíru (dle slov mého muže, je si nějak jistej ;-);-):-D:-D)
A co je s lesními houbami, musí být jen dobré :-p:-p:yes::yes:(už slyším - jo a něco jen jednou :-D:-D:-D)

Smaženice s krupičkou se u nás dělala vždy, jinak ji ani neznám:-p:yes:

Opravdu moc zajímavé a vyzkouším to. +bodík 11
/jen mi nejde do hlavy, že se to nenalepí více i na houby a jsou bezva čistí od krupičky s vejci, čímž chci říci, že to není závada.. jen to nechápu a poznám až to vyzkouším.

zajimava varianta smazenky, to zkusim:-p :yes:

nofrona: Ty jsi dobrá Markétko,wow,košík hub;-):-)

Já taky koukám jak blázen.:-OUrčitě vyzkouším.:yes:

Přesně takto to dělala moje maminka. Já to zdědila po ní a kamarád mi potom ještě poradil přidat stroužek česneku:-p:-* Je to opravdu dobré:yes:+1

;-)Praženicu s krupičkou som ešte nepočula a nejedla, ale vyzerá to veľmi zaujímavo. :yes: Až budem robiť praženicu, tak to s tou krupičkou vyskúšam :yes::yes:

Holky díky:-K
manželova babička pocházela z Ukrajiny, já to taky neznala, ale opravdu je moc dobrá.
A letos začíná sezóna dobře, už máme první košík doma, suším a přidám vám fotku;-)

Anna Kocikova: nejsi sama Aničko,i já čumim,jak puk, ale zajímavé to je a líbí se mi moc:-O:-p:yes:

Tak takovou úpravu vidím prvně(to víš já paneláková čumím jako puk:-D:-D)a moc se mi to líbí:-p+3:yes:

mňam, to bych si hned dala:-!:-p:-p:-K:yes::yes::yes:

Shodou okolností jsem asi včera mluvila doma o tom, jak bych si takovouhle smaženici s krupičkou dala. Nám ji kdysi dělávala mama, a dodnes bych se po ní utloukla. Vím, že je to mňamka, a tak proto (a i ze sentimentu) uděluju prvního :yes:

Tématické fráze:
praženice, smazenice, smazenice recept, praženice z hub, houbová praženice, prazenice recept, houbová smaženice, praženice houbová, houbová smaženiče s krupičkou, houbová smaženice s krupicí, smaženice z klouzků, smaženice ze žampionů, smaženice s krupičkou, recept smaženice, smazenice z hub, recept smaženice z hub, smaženice s krupicí, jak se dělá smaženice, recept prazenice, jak se dela praženice

Suroviny:
houby čerstvé, vejce, krupice dětská, sádlo, pepř mletý, sůl, cibule

Přidat fotografie receptu