Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kynutý borůvkový koláč a makový závin

Hodnocení receptu je 4,9 (20×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

vaden vaden

Středně náročný

Doba přípravy xxx

xxx

Suroviny

Porce: xxx

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie39 295 kJ /
9 392 kcal
Bílkoviny235,06 g
Tuky419,83 g
Vláknina40,08 g
Cholesterol 1,60 g
Sodík 507 mg
Sůl1,14 g
Sacharidy1 148,24 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do velké mísy nasypeme mouku, přidáme špetku soli, promícháme a uděláme uprostřed důlek. Krok 2: Do důlku nadrobíme kvasnice a zalijeme je trochou teplého mléka (mléko dáme spolu s cukrem na kamna ohřát, dokud se cukr nerozpustí, takže zahříváme pomalu na mírném ohni, aby nebylo moc horké) a necháme vzejít kvásek. Krok 3: Potom přidáme žloutky, olej a zbytek mléka a vypracujeme těsto, které necháme pořádně vykynout. Krok 4: Po vykynutí ještě jednou promísíme a po dalším vykynutí děláme koláče, záviny. Krok 5: Připravíme si drobenku (mouku smícháme s cukry, mandlemi a přelijeme ji rozpuštěným sádlem a prsty utvoříme drobení), tvarohovou náplň (smícháním všech surovin) a makovou náplň (oslazený mák spaříme horkým mlékem a pořádně promícháme). Krok 6: Z těsta si utvoříme čtyři stejné bochánky, ze dvou uděláme koláče a ze zbylých dvou záviny. Pečeme ve vyhřáté troubě na 150°C zhruba 25 minut, dokud nám těsto nezhnědne.

Zveřejněno 14. 7. 2012

Poznámka autorky vaden

S těstem se pracuje velmi dobře, recept mám od své babičky a jiné kynuté těsto nedělám, protože toto je super. Krásně se zadělává, po upečení vydrží dlouho měkké.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kynutý borůvkový koláč a makový závin

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/g8WG

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kynutý borůvkový koláč a makový závin

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/g8WG

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (8)

Tak těsto je opravdu super,jen místo oleje jsem dala heru., dobře se s ním pracuje.;-)

Tak takovy suprovy testo jak po uhneteni, pres kynuti az po upeceni jsem snad jeste nemela, je to nejlepsi testo a budu ho uz naporad pouzivat ... diky moc, kolace jsou LUXUS :-p:yes:

Kristýna Theisová Siudová 10. 2. 2013 10:19
Tak jedna obměna: těsto na plechu - než na koláč nandám ovoce i záviny před pčením potřít olejem, zůstane vláčnější. Ze stejného receptu jsem zkoušela udělat i buchty Honzovky, ty jsem ale pomastila jak před pečením, tak i v průběhu, zůstaly vláčné a skvělé!!! :-)

Kristýna Theisová Siudová 26. 11. 2012 10:25
Vyšlo to vše skvěle :-D Ptrošku mne zarazilo to množstí, ale podělili jsme babičky a všichni moc chválili:-) jinak to byla kynutá prvotina a těsto vyšlo skvěle:-) SUPER RECePT, dííííky:-)
:-)

Dnes jsem zkoušela a mňamóóózní, perfektní těstíčko :yes::yes: ;-) Dělala jsem z poloviční dávky a vyšly mi z toho dva pořádné, chutné makové záviny... :-p

:yes::yes::-K

Krásný koláč:-K+8:-p:yes:

Mńááááám!!!!:-p:yes:

Tématické fráze:
kynutý borůvkový koláč, borůvkový koláč od babičky, boruvkovy kolac kynuty, kynuté koláče, kynuté koláče naší babičky, recept na kynutý boruvkovy koláč, kynutý koláč, babiččiny kynutý koláče, kynuté koláče od babičky, kynutý makový koláč, makový závin kynutý video, kynutý koláč s borůvkami, drobeni na kolac, babiččiny kynuté koláče se sádlem, borůvkový kynutý koláč, boruvkovy kolac, babiččin kynutý závin, babiččin boruvkový koláč, kynuty kolac makovy, kynuté borůvkové koláče recept

Suroviny:
mouka hladká, mléko, olej, žloutek, cukr, kvasnice, sůl, tvaroh, cukr moučkový, cukr vanilkový, žloutek, pudink vanilkový, kůra citronová, borůvky, mouka polohrubá, cukr moučkový, cukr vanilkový, mandle mleté, sádlo, mák mletý, cukr moučkový, mléko

Přidat fotografie receptu