Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kapusta od babičky

Staročeská klasika, kterou zvládne každý - přesně to je dušená kapusta s bramborem, oblíbené jídlo našich babiček a maminek. Ideální je jako příloha k masu, ale nahradí také hlavní chod. Přidat můžeme například opečenou slaninu nebo cibulku.

Hodnocení receptu je 5,0 (95×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

nofrona

Snadný

Doba přípravy 40 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 25 min

40 min (15 min příprava + 25 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie2 802 kJ /
670 kcal
Bílkoviny19,66 g
Tuky1,60 g
Vláknina32,60 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 59 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy135,20 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Kapustu očistíme, omyjeme a nakrájíme nahrubo. Krok 2: Cibuli pokrájíme na jemno a na sádle osmažíme. Krok 3: Brambory oloupeme a nakrájíme na kostky.
Česnek očistíme a nastrouháme na jemném struhadle. Krok 4: Na cibuli přidáme kapustu, osolíme, opepříme a 5 minut dusíme pod poklicí. Krok 5: Přidáme brambory, zalijeme vodou a přivedeme k varu. Krok 6: Kapustu zahustíme moukou rozmíchanou ve vodě, a vaříme až do změknutí brambor. (Konzistenci kapusty můžeme upravit přidáním trochy další mouky nebo vody.) Krok 7: Odstavíme a nakonec přimícháme nastrouhaný česnek.

TIP: Oblíbené recepty z kapusty

Zveřejněno 15. 7. 2012

Poznámka autorky nofrona

Brambory vařené v kapustě mají báječnou chuť. Babička je ještě přelívala opraženou slaninou, nakrájenou na kostičky.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kapusta od babičky

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/zQ8m

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kapusta od babičky

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/zQ8m

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (72)

Moje matka pocházela ze Slovácka a "kel" (kapustu) jsme doma mívali jako přílohu k vepřo knedlo. Tento kel matka dělala následovně: Z kapusty vyřízla košťál, nakrájela ji na čtvrtky a dala v hrnci vařit v malém množství osolené vody. Když voda začala vařit, přihodila oloupané syrové brambory (2-3 ks středně velkých) a vařila do jejich změknutí (cca 20 min). Poté směs rozmačkala šťouchadlem na brambory, přidala rozmačkaný česnek a dochutila solí a pepřem, v případě že kel byl příliš řídký, zahustila moukou.

<3<3<3 máme nejraději.

:-)<3:yes::yes::-K

Vařila jsem už několikrát, výborné :-)

Použil jsem místo vody vepřový vývar a nakrájel maso které jsem dal do kapusty, ale super inspirace díky.:-)

Super recept, doporucuji. ????

Klasika, kterou jsem strašně dlouho nedělala. Moc jsme si pochutnali :yes:

Ano, Bohynovka má pravdu - díky - proto fotku mažu.

Colombo, for teto kapusty je, ze se vari s bramborem. Ty mas maso v kapuste s varenym bramborem jako prilohou.
Jinak presne takto delavala kapustu i moje babicka a dnes ja, oproti receptu pridavam kmin. A vzdy s dusenym hovezim.

Milujem túto kelovú omáčku, ale nakoniec trochu smotany:-)

jan.alois: :yes:

vyzkouším:-)

Kel pode toho receptu vařím už delší dobu a stále všem moc chutná. Přidávám trochu anglické,ať je to veselejší, fakt je to boží :-8 ;-)

Chutilo. :yes: Pridávam, fotečku a bodík. ;-)

Kapustu vařit vždy bez pokličky. Košťálové výpary se nedostanou do jídla a kapusta nemá tu košťálovou příchuť. Přidávám můj recept kdo ochutnal nevaří jinou. Dávám bodík :-p

Dělám stejně, jen na začátek dávám nadrobno nakrájený točený salám a pak je to bez přílohy<3 A je to mňamka, doporučuji:-p

Já , až je uvařeno , tak přidám trochu majoránky:-)

Georgino 8. 8. 2016 20:16
To jste mě navnadili. Zítra se to pokusím ukuchtit. <3

Kel je lidový (moravský) název, v prodejnách se zeleninou píší kapusta. Zrovna dnes jsem kel vařila z vlastní zahrady, já do něj dávám ještě 2 rozkvedlaná vajíčka. K tomu vepřové maso na přírodní způsob a oběd nemá chybu...

Kapusta se vaří bez poklice ,zelí a ostatní košťáloviny také. Jinak jsou cítit právě po tom košťálu.:-((

:-KMOC JI MÁM RÁDA:-D:-D:-p:-p:-p

Ako to je vlastne s tým receptom? Je to kel, či kapusta :-O

Simona Skolakova: Na Slovácku také kel:-)

Zobrazit 2 starší odpovědi

Arimohard 25. 6. 2016 22:24
Já má ráda kapustu s vepřovým masíčkem. Plecko na kostičky na cibulce osmahnu a okořením <3pepřem,kmínem,česnekem,vydusím na tuk,zasypu moukou a udělám zásmažku,potom přisypu brambory na kostky a zaliji bujonem. Když jsou brambory téměř měkké,dosypu kapustou nakrájenou na proužky a přidám majoránku! Povařím do změknutí kapusty a je to mňamka!

<3

ja zahuštuji zasmaškou:-)

Jednoduché, chutné a když se vynechá ta mouka, tak i zdravé jídlo. Taky ji takhle miluju. :yes:

Takovou kapustu uz varila moje maminka, jeji maminka taktez a ja taky. A to je me pres sedesat..... Uz jsem varila kapustu na vice zpusobu, ale takhle ji mame nejradeji.:-8

Podle své babičky dělávám podobnou - jen brambory na kolečka a rovnou do hrnce s kapustou - jakmile jsou měkké, pomačkám udělátkem na br.kaši a tím není třeba zahušťovat. Do hotového "kelu" rozemnu majoránku. K tomuhle jídlu jsme naučení na přírodní maso na česneku - ta šťáva za masa na kapustě...mňamózní ;) Vyzkoušejte. Já ji budu vařit v sobotu, tak vyfotím ..

Dělám stejně,ale tu klobásku nákrájím na kostky a přidám dusit rovnou s kapustou a brambory.Nemá chybu,chytne to tu chuť uzeninky.Vyzkoušejte.

:yes: vynikajici...:-K:-K:-K moc dekuji za receptik.

Recept je velice skvěli uložila jsem si ho;-):-K:-//;-(

Super recept!!! :-p;-)Syn nikdy a nikde kapustu jíst nechtěl,ovšem toto zbaštil rychlostí blesku!!Výborná!Dávám bodík!:yes::-))

jarda Kadic:Díky i tobě :-):-K

jarda Kadic: U nás sa do kelového prívarku dáva rasca ( kmín ) a tak žiadne nadúvanie ;-)
http://www.toprecepty.cz/recept/3926-kapustovy-pri...

nofrona: já jí mám uloženou už dlouho,je výborná,mamku kapusta nadýmala,a přitom jí vždy měla ráda.V této podobě není po nadýmání ani slech.Akorát jsem jí zapomněl pochválit, činím nyní;-);-)

Jenny:Děkuji a jsem ráda, že chutnala:-).

Recept jsem vyzkoušela, snědeno, byla jsem pochválen a recept jsem si uložila. Už mám doma další kapustu a jdu do toho znovu.:-K

Vyborny recept,diky. Nasla jsem uplne stejny i v Babiccine kucharce, takovy hnedozlaty obal.

přesně tak vařím kapustu i já a naučila jsem se to od mamky,výborné kuchařky:yes:;-)bodík letí

Děkuji za komentáře a všem za odzkoušení a krásné fotky:-K:-K

Vyzkoušeno, vyfoceno, obodováno a snědeno :-) Bylo to moc dobré, kapustu jsem vařila prvně a moc jsme si doma pochutnaly. Přidala jsem majoránku a drcený kmín proti nadýmání a zahustila až poté, co byly brambory téměř měkké.

Takhle přesně delala kapustu moje mamka jen jí po uvaření s tema bramborama pomlela na masovém strojku a až potom zahustila a dochutila:-D:yes:

Přesně takto připravuji kapustu:-p:-*:yes:

Bodík jsem dala už posledně,tak dnes jen foto a poděkování za fajn změnu v jídelníčku;-):-)):yes:

Tereza Blazkova:Jsem moc ráda, že chutnalo:-).
Děkuji za fotku, povedlo se:yes:

Moc dobré :-). Kapustu jsem jedla poprvé. Příště budu muset, ale udělat poloviční dávku, protože tenhle rozpis máme ještě na další dva obědy ;-). Asi jsem jí, ale dost zahustila moukou, protože se mi zdála pořád dost řídká, ale i tak to nevadilo, s manželem jsme si pochutnali :-). Přidávám +18 a fotečku :yes:.

janana:Díky:-8

Díky:-K, bašta to byla skvostná, jen ty tlaky:-8 a je nás na to 5;-):-D:-D.

Colombo65::-O:-O jako tlaky okolí..:-8:-?:-?:-D:-D:-D
Market, dělám skoro nastejno, jen místo cibule dám vyškvařit na kostičky nakrájenou slaninku:-p:-p;-)
kapustu máme taky moc rádi, ta tvoje vypadá skvostně;-):-K:yes:

Kapustu můžu, ale pak ty tlaky:-D:-D:-D

No to je dobrota!!!:-p

Já nezahušťuji,nechávám jen tak ve vlastní šťávě:-)Máš to moc hezké:-K+14:-pa myslím si,že není důvod takto připravenou a velice hezky nafocenou baštu odstraňovat;-):-))

srettka:
trhalo mi to drůbky... to je krásný výraz... to já po kapustě jenom prdím. Ale tak, že se z chodníku pod mými okny občas ozve obdivný potlesk!!!:-D

Super bašta... Už se těším, jak bude pěkná čerstvá kapusta, /ne ty chemické skleníkové rychlíky bez chuti/, a zase udělám. Matka dělávala s hovězíma roštěnkama, ovšem při dnešní ceně roštěné to už není to lidové jídlo mého mládí..:-//

Dělám ji stejně, ale místo mouky zahustím gustinem ( kukuřičným škrobem) rozmíchaným ve vodě. Vidím okamžitou hustotu, není tam cítit jako nedostatečně rozvařená mouka a stačí provařit 1 minutu. A taky přidávám ještě majoránku, která zvýrazní chutˇ a podporuje trávení. Zrovna zítra ji budu dělat.

tak ma to ucila mamicka :-K :-p +12 :yes:

Nofronko, dělám téměř totožně a máme to moc rádi, kapusta je výborná zelenina a ty máš 11.bod:yes:

Dělávám stejně, jen ne s klobáskou, ale s hovězími plátky na cibulce:-p, :yes:

Som ako tvoja babička - robím totožne...;-) :yes:

kapustu dělala matka má rodná...mě to pak trhalo drůbky:-)) ovšem ty klobásky, to je mazec:-p:yes:

Tématické fráze:
kapusta recepty, kapusta s bramborem, kapusta, kapusta recept, recepty kapusta, recepty z kapusty, recept na kapustu, vařená kapusta, vařená kapusta s bramborem, kapusta od babičky, recepty na jídla z kapusty, recept kapusta, pokrmy z kapusty, dusena kapusta, recepty na kapustu, vařeni kapusty, jak se vari kapusta, recept z kapusty, výborná kapusta, jídlo z kapusty

Suroviny:
kapusta, brambory, cibule, česnek, sádlo, voda, mouka hladká, pepř mletý, sůl

Přidat fotografie receptu