Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dušená mrkev

Skromné a dobré jídlo, na které se téměř zapomnělo. Domácí dušená mrkev se dá připravovat kdykoli během roku, což je její velká výhoda oproti sezónní zelenině. Můžete si ji dát jen tak se šťouchanými brambory, nebo jako přílohu k masu.

Hodnocení receptu je 4,8 (37×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

sinkognitos sinkognitos

Snadný

Doba přípravy 50 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 30 min

50 min (20 min příprava + 30 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie3 225 kJ /
771 kcal
Bílkoviny9,43 g
Tuky51,77 g
Vláknina19,60 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 408 mg
Sůl1,00 g
Sacharidy58,20 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Mrkev očistíme a nastrouháme nahrubo. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Krok 2: Do kastrolu vlijeme olej, přidáme cibuli a orestujeme ji lehce do sklovita. Pak přidáme mrkev, promícháme, osolíme a zalijeme vodou v množství cca 250 ml. Přiklopíme pokličkou a necháme dusit. Krok 3: Mezitím připravíme v malém kastrůlku z oleje a hladké mouky světlou jíšku. Krok 4: Když je mrkev téměř měkká, za stálého míchání ji zahustíme připravenou jíškou rozšlehanou v cca 100-150 ml vody. Krok 5: V průběhu přípravy, když mrkev houstne, podle potřeby přidáme vodu až do požadované konzistence. Krok 6: Zahuštěnou mrkev ještě necháme za občasného promíchání pozvolna přibližně 15 minut provařit, až je úplně měkká. Krok 7: Ke konci přípravy mrkev ochutnáme, pokud je třeba, dosolíme a můžeme dosladit špetkou cukru podle vlastní chuti. Krok 8: Podáváme s vařeným bramborem a dušeným vepřovým masem.

TIP: Podzimní kořenová zelenina na talíři

Zveřejněno 28. 9. 2008

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Dušená mrkev

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/PNJy

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Dušená mrkev

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/PNJy

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (31)

Výborný recept jen jsem přidala citron.Manžel mě chválil a pochutnal si.

Občas dušenou mrkev uvařím, přidávám do ní nakonec trošku smetany. Podávám s vařeným bramborem a dušeným vepřovým masem. Někdy do mrkve přidávám hrášek.

:-)<3:yes::-K

Ja krajim mrkev na kostky a maso taky varim.to dohromady a pridavam tam jeste grilovaci koreni a je to mnamka.;-)

S tím cukrem nechápu,musí to být strašně sladké... :no: místo cukru dochutit citrónem,dusit s bob. listem a novým kořením.

Tak já to také nekomplikuji :-)
Mrkev na hrubo, osmahnout na velkém množství másla, podlit vodou a nechat zmeknout. Přidat hrášek. Osolit opeprit a poprasit moukou. Tím se zahusti a hotovo.

JAROSLAVA 7. 8. 2014 16:19
je moc dobrá :-))mnam

Dne ji máme, k tomu buď pečené vepřové,nebo pečené krůtí maso.Už se všichni moooooc těší!!!:-D

hned dávám do mrkve dusit nakrájená kuřecí prsíčka,je to rychle a výborný :-p

Mrkev výborná!:-))

Chytrolín 23. 3. 2014 11:46
Mrkvička výborná ... :yes:
Sice ji taťka ještě ani nedovařil, ale měla jsem ji předtím a byla to MŇAMKA :-! ;-) :-p:-)) :yes:

je vyborna i s hraškem:-p

Už se to vaří!!! Já ji moc neholduju ( ach ty školní léta ), ale ten můj to bude jíst rovnou z hrnce :-)) Teda doufám, páč ji vařím prvně, ale vypadá to, že na tom není co zkazit :-D

:yes:Nikol:DOBRÝ NÁPAD S TOU SMETANOU - JÁ DÁVÁM MÁSLO:-)):-)):-)):-)):-)):-))

:yes:

Články s tímto receptem

Tématické fráze:
dušená mrkev, výborná dušená mrkev, dušená mrkev na másle s vepřovým masem, dusena mrkev bez masa, dušená mrkev recept, mrkev dusena, recepty dusena mrkev, vařená mrkev, recept dušená mrkev, recept na dusenou mrkev, mrkev recepty, vařená mrkev recept, top recepty dušená mrkev, sladká mrkev, dusena mrkev s bramborem, dušená mrkev na másle, dušená mrkvička, mrkev na sladko, recepty z mrkve, dušená mrkev recepty

Suroviny:
mrkev, cibule, olej, voda, sůl, cukr krupice, olej, mouka hladká, voda

Přidat fotografie receptu