Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dušená mrkev

Skromné a dobré jídlo, na které se téměř zapomnělo. Domácí dušená mrkev se dá připravovat kdykoli během roku, což je její velká výhoda oproti sezónní zelenině. Můžete si ji dát jen tak se šťouchanými brambory, nebo jako přílohu k masu.

Hodnocení receptu je 4,8 (37×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

sinkognitos sinkognitos

Snadný

Doba přípravy 50 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 30 min

50 min (20 min příprava + 30 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie3 225 kJ /
771 kcal
Bílkoviny9,43 g
Tuky51,77 g
Vláknina19,60 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 408 mg
Sůl1,00 g
Sacharidy58,20 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Mrkev očistíme a nastrouháme nahrubo. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Krok 2: Do kastrolu vlijeme olej, přidáme cibuli a orestujeme ji lehce do sklovita. Pak přidáme mrkev, promícháme, osolíme a zalijeme vodou v množství cca 250 ml. Přiklopíme pokličkou a necháme dusit. Krok 3: Mezitím připravíme v malém kastrůlku z oleje a hladké mouky světlou jíšku. Krok 4: Když je mrkev téměř měkká, za stálého míchání ji zahustíme připravenou jíškou rozšlehanou v cca 100-150 ml vody. Krok 5: V průběhu přípravy, když mrkev houstne, podle potřeby přidáme vodu až do požadované konzistence. Krok 6: Zahuštěnou mrkev ještě necháme za občasného promíchání pozvolna přibližně 15 minut provařit, až je úplně měkká. Krok 7: Ke konci přípravy mrkev ochutnáme, pokud je třeba, dosolíme a můžeme dosladit špetkou cukru podle vlastní chuti. Krok 8: Podáváme s vařeným bramborem a dušeným vepřovým masem.

TIP: Podzimní kořenová zelenina na talíři

Zveřejněno 28. 9. 2008

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Dušená mrkev

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/PNJy

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Dušená mrkev

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/PNJy

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (31)

Výborný recept jen jsem přidala citron.Manžel mě chválil a pochutnal si.

Občas dušenou mrkev uvařím, přidávám do ní nakonec trošku smetany. Podávám s vařeným bramborem a dušeným vepřovým masem. Někdy do mrkve přidávám hrášek.

:-)<3:yes::-K

Ja krajim mrkev na kostky a maso taky varim.to dohromady a pridavam tam jeste grilovaci koreni a je to mnamka.;-)

S tím cukrem nechápu,musí to být strašně sladké... :no: místo cukru dochutit citrónem,dusit s bob. listem a novým kořením.

Tak já to také nekomplikuji :-)
Mrkev na hrubo, osmahnout na velkém množství másla, podlit vodou a nechat zmeknout. Přidat hrášek. Osolit opeprit a poprasit moukou. Tím se zahusti a hotovo.

JAROSLAVA 7. 8. 2014 16:19
je moc dobrá :-))mnam

Dne ji máme, k tomu buď pečené vepřové,nebo pečené krůtí maso.Už se všichni moooooc těší!!!:-D

hned dávám do mrkve dusit nakrájená kuřecí prsíčka,je to rychle a výborný :-p

Mrkev výborná!:-))

Chytrolín 23. 3. 2014 11:46
Mrkvička výborná ... :yes:
Sice ji taťka ještě ani nedovařil, ale měla jsem ji předtím a byla to MŇAMKA :-! ;-) :-p:-)) :yes:

je vyborna i s hraškem:-p

Už se to vaří!!! Já ji moc neholduju ( ach ty školní léta ), ale ten můj to bude jíst rovnou z hrnce :-)) Teda doufám, páč ji vařím prvně, ale vypadá to, že na tom není co zkazit :-D

:yes:Nikol:DOBRÝ NÁPAD S TOU SMETANOU - JÁ DÁVÁM MÁSLO:-)):-)):-)):-)):-)):-))

:yes:

no uvidime jaky to bude:-D pak napisu chacha:-p

dnes jsem dělala,jen jsem zahustila smetanou s troškou mouky a byla výborná :-D

Tak po dlouhé době-tedy naposledy od zákl.školy dnes vařím dušenou mrkev,nikdy jsem jí moc nemusela,ale co máme doma 8.měsíční Bereničku,tak se vracím zpátky do školníh let,tak snad všem bude dnes doma chutnat:-))

Andrea Raichová 19. 11. 2009 10:51
Díky za tolik možností na dobrou mrkvičku.Nikdy jsem ji nevařila,nikdo jsme to nemuseli,ale mám osmiměsíční Laurinku,mrkvička je zdravá,tak ji dnes zkouším a pokud se mi podaří,tak věřím že jí (a možná i mě):-)) bude chutnat. Ještě jednou děkuji.:-))www.toprecepty.cz

a u nás zase vede mrkev na nudličky podušená se zbytky uzeného masa, lehce zaprášená moukou a kořeněná kořením Curry a trochou sojovky. K tomu vařené brambory. Zrovna dnes byla k obědu :-))

Já mrkev nakrájím na slabá kolečka, uvařim ve vývaru z masa (nebo v osolené vodě), zahustím, přisladím, zakápnu citr. šť., šp. muškátového květu, dám kousek másla, přidám vařené brambory a kousek masíčka, ale někdy i bez. Máme ji moc rádi. A.

Já dusím pokrájenou mrkev na másle, přidám bob. list, nové koření, celý pepř, trošku osolím a osladím, vše na mírném plameni, většinou mrkev pustí svou šťávu a když je měkká, tak popráším lehce hlad. moukou a nechám povařit:-D

Recept jsem zkusila a mrkvička je výborná moc jsme si pochutnali :-):yes:

Tak koukám, co fotka, to trošku jiná, tak já jsem si přidala ten hrášek:-):yes: A dávám jedničku!:yes:

Já dělám úplně jednoduše, podusím postrouhanou na másle, okořením vegetou a je hotovo, nic jiného nepřidávám. :-*:-))

jj dušenou mrkev můžu :-p... osobně ji vařím rovnou s masem, tak ji mám nejraději. Ten můj jí nemusí ;-)

Babenky moje, receptík je dobrý, len ja varenú mrkvičku nemôôôôôžem:-D Ale jedničečku dám, to nie je chyba receptu:-D:-D:-D

A dávám za jedna!:yes:

Já dělám mrkev velmi jednoduše-nahrubo nastrouhanou ji lehce podusím s trochou solčanky, pak přidám klasickou máslovou jíšku a dochutím solí, pepřem, citronovou šťávou a cukrem.Maso k ní ani moc nemusíme.

Zkuste do mrkve přidat špetičku muškátového květu, jinak dušená mrkvička i bez masa (ale s maem je lepší :-)) je vynikající. Jen toho cukru se mi zdá dost,mrkev je sladká o sobě. Spíš bych dochucovala na konci podle chuti a trošku citronku by také neuškodilo :-p ale podle mě ;-)

"2-3 polévkové lžíce krupicového cukru"
Jj, jak níže píše spagetka: :yes: květ, citron (otec), zakysanka, pepř ...a MASOX či něco jemu podobného dokáže zááázraky (byť je to zbytečné) :-p
Vařím mrkvičku (bez masa), tak jsem hodil očko, jak dělají jinde:-)
Sladké omáčky mám rád, ale tady kdybych přisladil, tak to mančaft nebude:-(
Pokud zahušťuji, tak mléčnou záklechtkou:yes: a u stolu pak utrousím, že jsem měl málo smetany;-) Zatím mě vždycky konejšili, že jidlo je fajn a že té smetany je tam až až:-D:-D:-D

Články s tímto receptem

Tématické fráze:
dušená mrkev, výborná dušená mrkev, dušená mrkev na másle s vepřovým masem, dusena mrkev bez masa, dušená mrkev recept, mrkev dusena, recepty dusena mrkev, vařená mrkev, recept dušená mrkev, recept na dusenou mrkev, mrkev recepty, vařená mrkev recept, top recepty dušená mrkev, sladká mrkev, dusena mrkev s bramborem, dušená mrkev na másle, dušená mrkvička, mrkev na sladko, recepty z mrkve, dušená mrkev recepty

Suroviny:
mrkev, cibule, olej, voda, sůl, cukr krupice, olej, mouka hladká, voda

Přidat fotografie receptu