Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vaječný koňak

Připravte si vynikající domácí likér, který se hodí nejen pro slavnostní příležitosti, ale potěší a zahřeje jako dárek v pěkné láhvi. Nejlepší je odleželý, ale věřte, že se vypije mnohem dříve.

Hodnocení receptu je 4,5 (51×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

sinkognitos sinkognitos

Snadný

Doba přípravy 20 min Doba přípravy: 20 min Bez doby chlazení

20 min (20 min příprava, Bez doby chlazení)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie3 889 kJ /
930 kcal
Bílkoviny14,72 g
Tuky25,30 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 851 mg
Sodík 51 mg
Sůl0,14 g
Sacharidy7,63 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do mísy, či robota dáme žloutky, přidáme jedno zahuštěné mléko Tatra a důkladně šleháme alespoň 10 minut. Čím déle budeme šlehat, tím bude likér jemnější. Krok 2: Do našlehané směsi postupně přiléváme zahuštěné mléko Salko a necháme pozvolna mixovat. Krok 3: Nakonec přidáme 1/4 l rumu, množství lze změnit dle chuti. Hotovou směs ještě necháme dobře promíchat, ale spíše na nižší otáčky. Krok 4: Hotový likér přelijeme do lahví a skladujeme v chladničce.

TIP: Vaječný likér jako symbol adventu. Jak na jeho přípravu?

Zveřejněno 28. 9. 2008

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vaječný koňak

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/QWLM

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vaječný koňak

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/QWLM

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (26)

Velká dobrota <3

Lucie Coelho 29. 11. 2016 00:51
Helena: já jsem to vyřešila rumovou trstí ( vůně), nechala si zaslat od maminky a chuť alkoholu nahradila brandy ...

Konečně jsem našla koňak, který dělá i moje mamča. Děkuji moc . :);-)

Jo jo presne tak, taky ziju v zahranici... Neni nad ceskou klasiku, kminovej chleba, parky, klobasy ty masovy, koleno na pive... no uz bych letela do CR a nebo parizak ja na nem vyrostla... tady s tech salamu se neda vyrobit nic... ale jak pani rikala, vetsinu si vozim z cr a zamrazuju bohuzel ne na dlouho :(...... Vajecnak chci letos pro deti zkusit (bez rumu).... salko teda podobne se tady koupit da, a tatra taky v plechovce takze se do toho s nima dneska pustim :)mozna bych nejakou tu rumovou trest mohla pouzit na vuni kdyz sezenu :-//88

Jak dlouho asi tenhle vaječňák vydrží? Přece jen v něm jsou syrové žloutky...

Klariska: dlouho ne, tim myslim ze se nestihne zkazit :-D loni jsme delali cca 6 flasek (postupne) a jedna lahvinka tak max na 3 dny. Vecer u televize do sklenicky a za chvilku nic neni... :-D dobrou chut a at zijou vanoce....

Nejlepší vaječák na světě!!!!:-8

Tak tohle je jediné vánoční cukroví co si dělám:) Akorát mi letos nějak nevyšel rum, tak jsem to dolila ballantines, kterou nepiju, výborný :yes:

Vera Prochazka: Tatra je kondenzované mléko neslazené, Salko je slazené zahuštěné :-)

Prosim muze mi nekdo rici, co je tatra a co je salko. Ziji v Kanade a nic mi to nerika.

Jani, prostě se přiznej, že slivovička je za lahví kde není vidět ;-):-D:-D:-D - ale super foto :yes::yes:

Omlouvám se za láhev:-)):-D u nás vládne slivovička a nic jiného jsem nenašla. Snad to nevadí;-)

Ruda:
Uf, to sem si teda voddech... ;-)
Už jsem se lek´, že vy či Jana Remkova: cpete do vaječňáku slivovici;-(:-D
Znal jsem ale jednoho a ten ji dával do všeho...;-(
No, nutno dodat, že se mu s minimálními náklady, skoro sama, množila doma ve sklepě;-)

Zobrazit starší odpověď

S tym tuzemakom mate pravdu.Moze byt original rum akykolvek super aj 7 a viac rocny,no v caji,alebo kolacoch to je o nicom bez vone ktoru ma tuzemak.Doviezol som ho do Spanieslka original Kubanec si ho velmi chvalil.Ale to je o inom. tatra mlieko kupite vsade.Treba hladat take male flasticky s kondenzovanym mliekom do kavy ( nie tie male kelimky) Su to take cca 10 cm vysoke flasticky.Vyraba to Nemecko, VB, Francuzko a kopa inych krajin.Videl som to aj v obchode v Kolombii,tak nemyslim zeby sa to nedalo kupit v USA,alebo Kanade.Salko sa musi dat kupit tiez vsade.Je to tiez kondenzovane ,ale pre zmenu sladene mlieko.Majte sa

Tuzemak v Americe - nasla jsem alespon prijatelnou nahradu. Jmenuje se to "Imitation Rum Extract" od McCornick a da se to koupit napr. ve Walmartu v sekci koreni. Konak je vyborny z normalni vodky a ten extrakt tomu doda rumovou vuni.

Taky se uz snazim dlouho najit tuzemak v americe. Ta vune se neda nahradit.

na pisemi nekdo jak se dela vajecny konak v pare

No abych pravdu řek, o dobrém jídle nemají ani ponětí. V obchodě je k přehlédnutí asi dvacet druhů hořčice, ale plnotučné nebo kremžské se žádná nemůže ani ve snu přirovnat. O chlebu už ani nemluvě.;-(

to Drobek, máš pravdu, Je u nás v Čechách pár věcí, které si nostalgicky nedáme vzít a nad kterými se gurmán otřese. Nejen náš umělý "rum", ale taky třeba černý kafe atd... co tam za mořem vědí o našich chutích;-)

Ale jo, to kondenzované mléko není problém, to byl spíš vtip, ovšem s tím tuzemákem to myslím smrtelně vážně.
Žádný ani ten nejlepší nenahradí tu podivnou vůni tuzemáku, žádný rum byť sebevzácnější nenavoní čaj, nebo vánoční pečení, či právě ten vaječňák jako tuzemák.
A že si je z čeho vybírat, ale ta levná vůně chemické tresti přidávané do bramborového lihu, k tomu barvivo z cukerného kuléru, to se nedá originát¨ly z Karibiku či z Indie nahradit.:-((

jeda moja...ved kondenzovane mlieko v plechovkach je zaklad kazdej humanitarnej pomoci....zatial vsade v kazdej krajine ho mali...no...tak som sa asi mylila....

vybusna,nejsem si úplně jistá,jestli tatru mají úplně všude a když,tak možná pod jiným názvem.Mám sestru v Kanadě a taky se mne ptala,co to je tatra,když jsem jí poslala nějaké recepty.Neví ani,co je to salko,ale to celkem pochopila,když jsem jí napsala,že slazené mléko,ale tatra-prý,segra,to je snad náklaďák,ne?:-)):-DJasně,že to nemyslela vážně,ale pak psala,že to nemůže nikde sehnat,tak snad v Americe...;-)

no drobek....to mas blbe..;-)
tatra je kondenzovane nesladene mlieko...to maju v kazdej krajine na svete, salko je zas sladene ....tak s tym si rady asi nedas....mozno si pozri na webe niekde , co salko obsahuje...a podla toho sa orientuj v obchode...neverim, zeby to v amerike nemali.....aspon nieco podobne...nuz a rum...tak caribsky hnedy rum....nehnevaj sa, ale ten nas tuzemak....ten mu nesiaha ani po paty...z toho je skoda ten vajecnak aj robit..

Někdo se asi splet, ja receptu dal jedničku a hned to poskočilo na znamku 2.;-)
Libi se mi jednoduchost připravy, i když zatím marně dumám čím v Americe nahradím Tatru, Salko a hlavně vonný tuzemský rum.:-))

preco znamka 3? uplne vazne by ma zaujimal dovod. ja to samozrejme vechodnotiaceho, ale chcela by som vediet, co je v tom recepte zle. chcem urobit domaci vajecny konak a zbieram nazory, aky je najlepsi...takze prosim....preco 3?

Tématické fráze:
vaječný koňak, vajecny konak recept, vánoční vaječný koňak, vaječný koňak za studena, recept na vajecny konak, domaci vajecnak, jak dlouho vydrží vaječný konak, jak se dělá vaječný koňak, domaci vajecny konak, vaječný koňak z vodky, jak dlouho vydrží domáci vaječný koňak, vánoční koňak, vánoční vaječný koňak recept, recept vajecny konak, vařený vaječný koňak, vaječný konak bez rumu, vaječný konak se salkem, vaječný koňak top recepty, vajecny konak domaci, vajecny konak vareny

Suroviny:
žloutek, mléko tatra, mléko salko, rum

Přidat fotografie receptu