Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bramborové halušky

Bramborové halušky jsou oblíbeným a chutným pokrmem, pocházejícím ze slovenské kuchyně. Doplnit je můžete brynzou a slaninou, nebo zelím a třeba uzeným masem. Halušky jsou levné a rychlé, a zasytí celou rodinu.

Hodnocení receptu je 4,0 (30×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Jangrossek

Snadný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 55 min Doba tepelné úpravy: 5 min

60 min (55 min příprava + 5 min tepelná úprava)

Suroviny pro 10 porcí

10porcí

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie22 115 kJ /
5 286 kcal
Bílkoviny205,73 g
Tuky128,20 g
Vláknina55,50 g
Cholesterol 731 mg
Sodík 3,87 g
Sůl9,78 g
Sacharidy799,52 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Oloupané brambory nastrouháme najemno, přidáme vejce a osolíme. Podle potřeby postupně vmícháváme a dosypáváme mouku. Těsto by mělo být střední hustoty, aby šlo dobře protlačit přes haluškovač. Krok 2: Osolenou vodu přivedeme k varu. Krok 3: Těsto propasírujeme přes cedník na halušky přímo do vroucí vody a vaříme, než halušky vyplavou. Pak je ihned scedíme. Krok 4: V kastrůlku necháme zvolna rozpustit brynzu se lžící smetany a odstavíme z ohně. Krok 5: Slaninu nakrájíme na kostičky a vyškvaříme na pánvi. Krok 6: Vše smícháme, zamícháme do halušek a podáváme.

TIP: Rady a tipy, jak se vyhnout nejčastějším chybám při vaření halušek

Zveřejněno 23. 7. 2012

Poznámka autora Jangrossek

Bramborové halušky jsou poměrně jednoduché na přípravu a ještě lepší k jídlu. Podáváme je promíchané s dušeným a ochuceným zelím nebo s brynzou se slaninou. Zelí by se správně mělo nějakou dobu dusit a tak je nejlepší začít s jeho přípravou hned na začátku. Záleží jen na vás, s čím máte pravé slovenské halušky nejraději.

Navíc vám příprava nezabere moc času a nezatěžuje ani vaši peněženku.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bramborové halušky

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/RkGq

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bramborové halušky

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/RkGq

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (15)

Recept ještě nebyl hodnocen 1,0

Nevím kde byla chyba, ale za stálého míchání jsem to vyhodila do koše. Brambory se oddělovaly ve vodě od zbytku těsta.

Marketa Volfova: Chyba by mohla být v řidším těstě, stačí pak přidat ještě trochu mouky. Halušky se protlačují do většího množství vařící vody a pokud je těsta více, tak já osobně vařím na vícekrát, většinou pak před dalším vařením doleju trochu vody a někdy na poslední vaření třeba i vyměním úplně. To by mohla být druhá chyba, že se dalo moc halušek najednou. Promíchají se opatrně a lehce, jen se podeberou ode dna a není je třeba míchat stále, jen občas. Jistě se vám napodruhé už podaří. :-K

Výborné <3 dělala jsem poprvé, z poloviční dávky a povedly se na jedničku :yes:

Ano, halušky se správně dělají jen ze syrových brambor, bez vajíček a určitě né s hladkou moukou, jsou pak oslizlé. A pokud máte čerstvou brynzu, není potřeba ji ředit smetanou. Pokud ji vyndáte včas z lednice aby měla pokojovou teplotu, stačí ji dát přímo na halušky, sama se od horkých halušek roztopí a posypat škvarečky slaniny. Vypadá to na talíři mnohem líp a každý si to pak zamíchá sám.:-K Přikládám foto.:-)

Naprosto famózní. Dnes jsem je dělala s opečenou slaninou a lepší recept jsem zatím nenašla <3

Super halušky!

:-)<3 Halušky jsou u nás velmi oblíbené i když je dělám trochu jinak:-K

Dala jsem napůl polohrubou s hladkou. Víc mouky bych nedávala i když to k tomu konzistencí svádí,byli by však tvrdé. Takhle jsou na skus výborné. Já dnes se slaninou a bryndzou.:yes::-//

ondra: Zkus zavařit jednu halušku a teprve, když je OK, pokračuj. Když se rozvaří, přidej mouku. Tím se vyhneš neúspěchu ;-)

ondra: ale o tom je vaření, že každý si množství upřesní dle sebe a své chuti. Množství surovin je vždy orientační ;-);-);-);-)

no ja si nemůžu pomoct, ale té mouky to teda potřebuje podle mě více. jinak se halušky z části rozvaří. prostě to těsto by mělo mít pevnou konzistenci. pokud je řidší, tak těsto krásně prokape sítem do hrnce aniž by jsme mu pomohli, ale halušky budou rozvařené "mlandry" a né pevné mikroknedlíčky, tak jak je mám rád...

Halušky se dělají na milion způsobů a každý tvrdí, že právě on dělá ty správné. Moje tchýně používala syrové brambory a mouku hrubou,(byla to Slovenka), já dávám polohrubou, každý to dělá jinak. Mi se recept líbí, nejsem schopná posoudit, zda je foto autorovo, protože i já mám na jiných webech své fotky, takže snad to vysvětlí. U mne je to za bod.;-) A vítej Na Topreceptech, Jendo:-K
A Terezko, já vajíčko dávám-podle své slovenské tchýně;-)

spagetka: Ladka, nokerle sa robia u nás z múky, vajca, vody a soli. Zo zemiakov sú to zásadne halušky.;-)A rozhodne zo surových zemiakov, akonáhle je to z varených zemiakov, nie sú to halušky :-D Z cesta z varených zemiakov môžem urobiť šúľance a pod , ale nie halušky.

Já bych tam určitě nedávala hladkou mouku. Jinak my tomu říkáme nokrle, šišky apod. Častěji dělám z vařených, ale jde i ze syrových. Se zelím a slaniinou to nemá chybu ;-)

Halušky sa robia zásadne zo surových zemiakov. A scedia sa vtedy, keď vyplávu na povrch, takže žiadne déle ani několik minut. Ani vajcia do nich netreba. Aj do halušiek s kapustou patrí slanina.

Tématické fráze:
bramborové halušky, bramborové halušky recept, halušky recept, testo na bramborove halusky, recept na bramborové halušky, recept na halušky, halušky z brambor, bramborové halušky z vařených brambor, halusky z varenych brambor, halušky ze syrových brambor, halušky z bramborového těsta, těsto na halušky, bramborové halušky se zelím, jednoduché bramborové halušky recept, halušky, těsto na halušky z brambor, halušky bramborové, recept bramborové halušky, recept na těsto na halušky, halusky testo bez brambor

Suroviny:
brambory, mouka polohrubá, vejce, sůl, brynza, smetana sladká, slanina

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu