Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Karamelovo-ořechové řezy

Tyto karamelovo-ořechové řezy se hodí pro slavnostní příležitosti. Každý jejich kousek je neodolatelnou kombinací křupavých ořechů a sladké karamelové polevy, ozvláštněný svěžestí citronového krému.

Hodnocení receptu je 4,9 (26×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Hella Hella

Náročný

Doba přípravy 70 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 40 min bez doby odležení

70 min (30 min příprava + 40 min tepelná úprava, bez doby odležení)

Suroviny pro 1 plech

1plech

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie41 490 kJ /
9 916 kcal
Bílkoviny127,21 g
Tuky602,46 g
Vláknina31,02 g
Cholesterol 1,81 g
Sodík 3,67 g
Sůl0,77 g
Sacharidy950,22 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Troubu zapneme na 170 °C.
Dva pechy vyložíme papírem na pečení. Krok 2: Na ořechový karamel smažíme nahrubo posekané ořechy s máslem, medem a cukrem na pánvi asi 5-10 min. Krok 3: Mezitím si smícháme všechny suroviny na těsto a rozdělíme na 2 poloviny. Krok 4: Jeden díl těsta vyválíme na pečicím papíru (plech 33x37 cm), lžící na něj rozetřeme všechen horký ořechový karamel (pokud nám vystydnul a ztvrdnul, stačí znovu ohřát a rozteče se). Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme asi 8-10 minut na 170 °C (musí zůstat světlé). Krok 5: Po upečení plát překlopíme na přibližně stejně velký obrácený plech (ořechy budou dole), stáhneme pečicí papír a necháme vychladnout. Pak znovu překlopíme, aby byly ořechy nahoře. Krok 6: Druhý díl těsta vyválíme na pečicím papíru, upečeme a necháme na plechu vychladnout. Pak plát těsta pokapeme rumem, pomažeme krémem a přikryjeme (sešoupneme z plechu) prvním upečeným plátem těsta s ořechy nahoře. Krok 7: Necháme minimálně den (lépe 2) uležet. Krok 8: Na krém uvaříme mléko s moukou, Solamylem a cukrem na kaši, necháme vychladnout. Pak vyšleháme máslo, po lžících přidáváme moučnou kaši a nakonec zašleháme citronovou šťávu.

TIP: Moučníky na plechu - nejlepší recepty

Zveřejněno 29. 9. 2008

Poznámka autorky Hella

Pokud nemáte 2 stejně velké plechy, ustřihněte si 2 stejně velké papíry na pečení a rozválejte na nich těsto až do okrajů.

Těsto je po upečení tvrdé. Pokud se vám pláty těsta polámou, nevadí, sestavte je dohromady, krém to slepí. Krájíme až moučník zvlhne.

Nejsem autorem receptu, ale pekla jsem mnohokrát.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Karamelovo-ořechové řezy

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/82z2

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Karamelovo-ořechové řezy

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/82z2

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (22)

:-)<3:yes::yes: Řezy jsou moc dobré, dělávám je už dlouho ale mám je pod názvem Medové řezy s ořechy. :-K Líbí se mi recept , popis i foto. :-K

Marie Mikulenková 3. 4. 2017 13:55
Dělám na vánoce s týdením předstihem,protože neslavím svátky doma.Po svátkách se vrátím a přijede celá rodina.řezy plním karamelovým salkem vyšlehané s máslem.

Fakt jsou výborné,nutno odležit 2-3 dny,jdou výborně zamrazit.I když návod vypadá složité při druhém a dalším pečení jednoduché.

Elis: Vydrží tak dlouho, jak vydrží máslo, než žlukne. Pokud to chcete dělat jako vánoční pečivo, upečte si jen placky a plňte až tak 3 dny před vánocemi. Asi bych si ty placky nakrájela na menší pruhy (tak 4), aby se s nimi lépe manipulovalo, jsou totiž dost křehké, ale možná máte možnost je uchovat v celku (třeba na skříni). Pokud chcete zvolit tento druh vánočního pečiva (nakrájené čtverečky) asi bych vám doporučila jiný recept. třeba http://www.toprecepty.cz/recept/2250-orechove-rezy...

Dobrý den,

jak dlouho vydrží hotové?
Když tam dám rum vydrží to do Vánoc?

Děkuji Vám:-K

Děkuji za recept, právě jsem dopekla, tak jsem zvědavá jak bude chutnat po odležení, nakrojíme asi hned jak krém ztuhne, nevím čím to, těsto bylo po učenení hned měkké. Bála jsem se že bude tvrdé jak jste psala...

Annabi, jsem ráda, že chutnalo. Mám tyhle řezy ráda, jsou takové "trvanlivé", nedrobí se, dobře se přenáší, jdou dobře zmrazit. No co víc si přát :-D

Helo tento řez jsem jedla u kamarádky které ho upekla dcera a moooc mi chutnal. hledala jsem ho až se mi to podařilo.Moc Ti děkuji ýže jsis udělala čas a podělila jses s náma.;-)

Severinka 7. 12. 2009 14:36
Tento recept znám, ale někam jsem založila recept. Jsou výborné - honem si tisknu a přidávám bodík:yes::-*

Už jsem měla také možnost ochutnat a až teď jsem tu objevila recept. Vřele doporučuji, pochutnáte si!

Tento recept znám pod názvem Nebe v hubě a je vynikající. Vždy s ním sklidím velký úspěch.Líbí se mi na něm,že se připravuje dopředu a zbyde čas i na jiné dobroty. Dávám bodík.:yes:

Hello, vynikající recept a už se těším, až si moučník upeču.:yes:Nějak mi tato dobrota unikla. Dávám velký bodík:yes::yes::yes:5.

ked som upiekla tieto rezy, priniesla som ich mamke a ona bola taka hrda na mna, ze som dokazala upiect takuto fajnotku, ze ich zaniesla svojej byvalej ziacke...vynikajucej cukrarke a tam ho analyzovali a jedli doslova po stipkach aby si ho vychutnali. pretoze to s tymi karamelom a orechami oni vonkoncom nepoznali.

bobinacap 6. 11. 2008 00:54
Milá Helo, tak těch řezů jsem si nevšimla;-(, jsou skoro stejné,nevadí zkus to s těma povidlama a ze tří placek. Jsou vynikající;-).

Martino, stačí se podívat na obrázek a je jasné, že jádra jsou nasekaná. Ale můžeš si je tam dát, jaká chceš.

Vlašské ořechy na karamel mám nasekat, nebo dát celá jádra? Vlatně půlky. Vyloupané vlašské ořechy jsou vlastně jádra půlená:-)

To: sinkognitos, ono to není zas až tak pracné. Psala jsem to dost podrobně, tak to vypadá složitě. Ale stojí to za to.

Hned bych si to dala, ale přijde mi to dost pracný, na to budu asi líná :-(

vybusna,tys ochutnala horký karamel,ale já,nevím proč,jsem horkou kulmu vyzkoušela jazykem,jak jsem byla zamyšlená,debil,měsíc jsem se moc nenajedla!:-D:-))ale tohle vypadá nááádherně!!!:yes:

no jak budu mít letošní ořechy, hned vyzkouším !
Vybusna, ty jsi mě pobavila, doslova se tu řehtám !:-D

tak pri tomto kolaciku som prisla skoro o zuby.....doslova....ja sikovnica som po uvareni karamelu tu zeravu masu OCHUTNALA. to urobi iba debil, male dieta a ja, prosim pekne.
Inak je to neskutocna lahodka...fantasticka.

Taky znám, ale už jsem na to skoro zapomněla, díky za připomenutí:)

Tématické fráze:
ořechové řezy, výborné rychlé ořechové řezy, ořechové řezy na plech, ořechové řezy s karamelem, medové řezy na plech s karamelem, medovníkové řezy, orechový rez, řezy s ořechy a karamelem, ořechové řezy recept, větrníkové řezy, ořechové řezy krém kondenzované mléko, ořechové moučníky, ořechove řezy na oplatku, ořechové řezy s karamelovým krémem, ořechovo-karamelové řezy, ořechový řez s karamelem, slepované oplatky, ořechový řez na plech, medové řezy s ořechy, ořechový řez na oplatku

Suroviny:
mouka hladká, cukr moučkový, máslo, vejce, med, soda jedlá, mléko, ořechy vlašské, máslo, cukr moučkový, med, cukr, máslo, mléko, mouka hladká, solamyl, cukr vanilkový, citron, rum

Přidat fotografie receptu