Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Maminčiny medové řezy

Výborné medové řezy z tenkých plátů těsta potřených jemným pudinkovým krémem a rybízovou marmeládou vám jistě zachutnají. Na povrchu je ještě potřete citronovou polevou a počkejte jeden až dva dny, až se odleží.

Hodnocení receptu je 5,0 (54×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

yanull yanull

Náročný

Doba přípravy 70 min Doba přípravy: 40 min Doba tepelné úpravy: 30 min

70 min (40 min příprava + 30 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 plech

1plech

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie32 181 kJ /
7 691 kcal
Bílkoviny96,51 g
Tuky297,27 g
Vláknina15,40 g
Cholesterol 1,75 g
Sodík 3,68 g
Sůl0,83 g
Sacharidy1 149,82 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Včas zapneme nahřívat troubu na 180 °C. Krok 2: Na vál nebo pracovní desku prosejeme mouku a do ní vmícháme 1 lžičku jedlé sody. Krok 3: V kastrolku pozvolna, nejlépe ve vodní lázni, pomalu rozpustíme máslo, med, cukr, vanilkový cukr a 2 vajíčka, vše prohříváme, až se spojí. Krok 4: Tuto teplou směs nalijeme do mouky a zpracujeme v bochánek. Aby těsto netuhlo, dáme do kastrolu teplou vodu, otočíme poklici, na ni dáme dřevěné prkénko a na něj těsto, které rozdělíme na 6 dílů. Krok 5: Z nich vyválíme pláty, vložíme do předehřáté trouby a upečeme je na pečicím papíru – jde to rychle. Krok 6: Dále připravíme krém: V kastrolku rozmícháme ve vanilkovém cukru pudink, přilijeme mléko, vše uvaříme do zhoustnutí. Krok 7: Po odstavení do pudinku zašleháme žloutky a pak už nevaříme. Aby se neudělal škraloup, kaši po chvílích mícháme nebo ji jemně poprášíme moučkovým cukrem a necháme stát do prochladnutí. Krok 8: Zvlášť ušleháme máslo s cukrem, po částech zašleháváme prochladlou pudinkovou kaši, nakonec ochutíme rumem. Dáme pozor, aby rum nebyl studený, například z ledničky, krém by se mohl srazit. Krok 9: Začneme plnit. První placku potřeme vrstvou krému, přiklopíme další a na ni dáme slabší vrstvu džemu, opakujeme, až do poslední placky, která zůstane suchá a na ni natřeme citronovou polevu. Krok 10: Polevu připravíme tak, že do prosátého moučkového cukru nalijeme horké mléko nebo vodu a poté citronovou šťávu. Nejlépe je třít poctivě vařečkou. Poleva musí být hladká a lesklá. Krok 11: Nejlépe je řezy naplnit jeden den, pak je zatížit nějakým větším tácem a druhý den teprve polévat.

TIP: Med v naší kuchyni

Zveřejněno 29. 7. 2012

Poznámka autorky yanull

Tyto řezy pekla moje mamka, nerada se chlubím cizím peřím a jsou tak dobré, že je peče všem z rodiny k narozeninám místo bonboniéry. Vím, že receptů na tyto řezy je tu několik, ale žádné v tomto provedení a protože je to maminčin tzv. "majstrštyk", chtěla jsem se s vámi o ně podělit. Medové řezy jsem měla možnost ochutnat v různém provedení, s karamelovým krémem, sypané ořechy, s čokoládovou polevou, ale tyto jsou zcela bezkonkurenční, spojení medu, krému, rybízu a citronové polevy tam udělá výbornou chuť. Řezy je nejlépe nechat alespoň 1-2 dny uležet a to nejlépe v ledničce, protože citronová poleva ráda vysychá. Ale krájejte je, aby nebyla ještě zcela ztuhlá, protože pak se neláme.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Maminčiny medové řezy

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/vR3r

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Maminčiny medové řezy

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/vR3r

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (33)

:yes:

recept se mi libi ..moc rad ho skusim..:-K:yes:

Prohlédl jsem všechny recepty, které tu jsou na medovníky, medové řezy atd., tento je skoro stejný jako děláme doma :yes:
Malý rozdíl v našem receptu je: 70 g másla, místo vanilkového cukru dáváme trochu skořice a používáme cukr krupici, jinak ten zbytek surovin a postup na výrobu těsta je stejný.
Naprosto se liší v náplni, vždy děláme kakaovou, někdy ovoněnou rumem, vršek většinou posypaný kokosem, tentokrát jsem použil ořechy.
Jestli nevadí přidám foto mé verze ;-)
Málem jsem zapoměl, u nás doma se těmto řezům odjakživa říkávalo Pišingr.

Miquel: Děkuji za milý komentář a krásnou fotografii :-K

Janinka, ďakujem za odpoveď. Klobúk dolu pred mamkou! Mne to vôbec nešlo. Pozdravujem aj ju!

magdalenka :Magduško, přiznám se, že já bych 6 plátů také nevyválela, ale moje mamka to opravdu dokáže. Je to obdivuhodné, ale ona už v tom má takový grif, že se jí to povede. Také je pekla nyní na Vánoce, vyměňujeme si cukroví, tak jsem je schválně šla přepočítat a opravdu tam jsou v daném počtu ;-):-) Ale nic si z toho nedělej, budou dobré i ze 4 ks a určitě se k 6-ti také dopracuješ, protože jsi šikovnice :yes:;-):-K

Janinka, dnes pečiem tvoje (vlastne maminkine) rezy. Mala som však problém - vyvaľkať z tohto množstva 6 plátov. Cesto je z 500 g múky, tak sa mi to akosi nezdalo od začiatku. Vyvaľkala som prvú placku - bola tenká 1 mm a beztak bola malá, na veľký plech to nebolo. Tak som spravila len 4 pláty. Chcem sa opýtať, naozaj to robíte z 500 g múky a máš 6 plátov? Teraz si študujem aj tvoju fotku, ale oveľa múdrejšia nie som. Vďaka za odpoveď!

Monika B. 22. 1. 2014 09:12
Tak jsem včera dělala, pracné to teda je, ale hrozně ráda peču :-) Ještě, že to nesu do práce, jinak bych to snědla snad na posezení :-D Vynikající! :-K

Moc pekny recept..pristi tyden prileti maminka, tak ho zkusim upect..diky za inspiraci..:yes::yes:

Moc děkuji za tento úžasný recept.Přiznám se,že se mi nepovedlo udělat 6 placek na plech,tak jsem si to zkrátila na 5 do kulatý formy,takže to mám spíš jako dort:-D.Ale řezy jsou výborný:-p.Dělala jsem už 2x a určitě ne naposledy:-!

katyvypl: Kdo nic nedělá,nic také nepokazí! Neboj se ,stejně to jednou budeš muset začít,a čím dříve ,tím lépe.Mně také naučila vařit až moje tchýně a manžel.Já byla takové nemehlo,k pohledání! :-O
Jinak,je mi to dodnes vyčítáno/i když jenom žertem/ to ovšem na věci nic nemění,byl to fakt!:-D

yanull: Je to krásny múčnik, krásne popísaný, určite skvelý...
Dopíš, prosím, do surovín ríbezľový džem. Ďakujem!

Krásně popsaný postup, krásné fotečky a naprosto luxusní řezy! :-O:yes::yes::yes: Hned bych si dala...:-8 Musím se přiznat, že takovou odvahu ještě nemám, abych se do nich pustila, ale recept předám tchýni a budu doufat, že ona odvahu mít bude. :-D Bodík zasílám ale hned! ;-)

Anna Kocikova:Ne jenom tvoje a i ta moje je v noci nějak velice divná, nebude to chybou ve výrobě? Asi jo,chybí tam noční zámek jako na trezóru!:-D:-D:-D:-D

Nedovedu si představit tu dobu na zaležení v chladnu.Naše lednice je hlavně v noci nějaká"divná":-D:-D
Jani líbí se mi ta Tvá-maminčina pikantní"spojka":-KDíky,že jsi se o príma řezy podělila:-*:-p+25:yes:

pěkný receptík:-p:-p:yes::yes::-K

Tématické fráze:
medové řezy recepty, medové řezy, medové řezy na plech rychlé, medové řezy na plech, maminčinyrecepty.cz, maminčiny recepty cz, maminčiny recepty, maminčiny řezy, recept na medové řezy, medové řezy recept, rychlé medové řezy, medové řezy s čokoládou, maminčiny recepty.cz, recept medove rezy, medové řezy s čokoládovou polevou, recepty medové řezy, medovníkové řezy, maminčiny, medova poleva, maminčinyrecepty

Suroviny:
mouka hladká, med, máslo, cukr moučkový, vejce, cukr vanilkový, soda jedlá, mléko, pudink vanilkový, cukr vanilkový, žloutek, máslo, cukr moučkový, rum, marmeláda rybízová, cukr moučkový, mléko, šťáva citronová

Přidat fotografie receptu