Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Valašské frgály

Frgále - tradiční valašská specialita, která si získala oblibu po celé republice. Zkuste si i vy připravit výborné koláče s hruškami, tvarohem, povidly nebo mákem. Vláčné kynuté těsto, sladká náplň a křupavá drobenka, to je záruka spokojenosti.

Hodnocení receptu je 4,9 (96×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Merylas Merylas

Náročný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 30 min + 60-90 minut kynutí

60 min (30 min příprava + 30 min tepelná úprava, + 60-90 minut kynutí)

Suroviny pro 4 kusy

4kusy

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie28 316 kJ /
6 768 kcal
Bílkoviny106,59 g
Tuky289,88 g
Vláknina26,40 g
Cholesterol 1,26 g
Sodík 2,14 g
Sůl5,30 g
Sacharidy919,97 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do 100 ml vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru, lžíci hladké mouky a vymícháme kvásek. Necháme 15 minut vzejít. Krok 2: Do mísy prosejeme obě mouky. Přidáme cukr, sůl a citronovou kůru a promícháme. Dále přidáme žloutky, mléko a vzešlý kvásek a uhněteme těsto. Pokud máme možnost, použijeme robota s hákovým nástavcem. Těsto necháme míchat asi 10 minut, aby se lépe aktivoval lepek v mouce. Krok 3: Poté přilijeme rozpuštěné vlažné máslo a hněteme ještě asi 10-15 minut. Těsto by mělo být vláčné a mělo by se krásně odlepovat od mísy. Mísu přikryjeme utěrkou a těsto necháme kynout do dvojnásobného objem. Trvá to 60-90 minut. Krok 4: Mezitím z mouky, másla a moučkového cukru připravíme drobenku. Krok 5: Vykynuté těsto přesuneme z mísy na vál, rozdělíme na čtvrtiny a vytvoříme 4 bochánky. Připravíme si 4 listy pečicího papíru a z každého vystřihneme kruh o průměru 30 cm. Do středu každého kruhu umístíme 1 bochánek těsta a rozválíme jej až k okraji papíru. Vyválíme tak krásně kulaté koláče stejného průměru, které se budou snadno přesouvat na plech. Krok 6: Každý koláč potřeme připravenou náplní, posypeme drobenkou a necháme ještě 10 minut kynout. Krok 7: Mezitím předehřejeme troubu na 180–190 °C. Každý koláč přesuneme na plech a pečeme 14–17 minut. Krok 8: Ještě horké pokapeme rozpuštěným vlahým máslem s trochou rumu. Krok 9: Zelná náplň:
500 g nakrouhaného zelí spaříme a ve velmi malém množství vody dusíme doměkka s troškou soli. Pak přidáme zhruba 40 g másla, 50 - 80 g cukru, 50 g namočených rozinek, ochutíme mletou skořicí, malinko dosolíme a necháme vychladnout. Krok 10: Tvarohová náplň:
V misce společně smícháme 250 g tvarohu v kostce, 1 vejce, 1 vanilkový cukr, citronovou kůru, 80–100 g cukru. Můžeme přidat i trochu vlahého másla a pokud je náplň hustá, přidáme trochu smetany ke šlehání, mléka nebo i rumu. Krok 11: Povidlová náplň:
Hustší povidla rozmícháme s troškou rumu. Přidáme špetku mleté skořice, vanilkový cukr, a strouhanou citronovou kůru. Případně dosladíme. Pokud jsou povidla řidší, dají se zahustit strouhaným perníkem. Krok 12: Jablečná náplň:
Jablka oloupeme, nastrouháme nahrubo a rozvaříme na hustou kaši. Přidáme cukr podle chuti, ochutíme mletou skořicí a badyánem, případně zahustíme strouhaným perníkem. Pokud nemáme perník, můžeme použít mleté piškoty. Necháme vychladnout. Podobně připravíme hruškovou náplň. Krok 13: Maková náplň:
250 g mletého máku zalijeme horkým mlékem a pár minut povaříme. Přidáme 80–100 g cukru, 1 vanilkový cukr, 2 lžíce medu nebo marmeládu, mletou skořici, citronovou kůru a 40 g másla. Vaříme alespoň 10 minut. Pokud je potřeba, zahustíme strouhaným perníkem nebo mletými piškoty. Necháme vychladnout. Krok 14: Hrušková náplň ze sušeného ovoce:
300 g sušených hrušek a 200 g sušených jablek povaříme ve vodě společně se skořicí, badyánem a hřebíčkem. Vaříme asi 20 minut a poté scedíme a umeleme na masovém mlýnku. Přidáme 150 g cukru, 100 g povidel, 100 g strouhaného perníku a trochu rumu. Pokud je náplň příliš hustá, můžeme ji zředit vývarem, ve kterém se ovoce vařilo. Necháme vychladnout.

Zveřejněno 2. 10. 2008

Poznámka autorky Merylas

Recept na těsto mám z malé regionální valašské kuchařky a zbytek připravuji odhadem podle svých zvyklostí.

Na Valašsku se pečou nejvíce frgály s náplní ze sušených hrušek i s přídavkem jiného sušeného ovoce, jablek a švestek. Někteří si nakrájené, neloupané hrušky pečou v troubě a pak je pomelou a použijí, nebo i konzervují.

Recept na povidla z hrušek najdete zde

http://www.toprecepty.cz/recept/10460-hruskova-pov...

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Valašské frgály

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/ADX7

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Valašské frgály

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/ADX7

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (75)

Koláče jsou vynikající a pokaždé s nimi člověk sklidí úspěch😋

Retrohanka: Děkuji za vyzkoušení, pochvalu a přidaná fota. Velice mě to těší. :-K

Naprosto dokonalý recept, kdy i já, matla jsem excelovala na rodinné oslavě jako mistr pekař😀 Upekla jsem rovnou dvojitou dávku. Některé koláče byly i “zdobené”, ale nemám zdobící sáček, tak fotku se neodvažuju vložit. Úspěch jsem pojistila droždím od pekaře a moukou babiččina volba pro kynuté těsto.

majka555: Děkuji moc za vyzkoušení, foto a koment. :-K Jsem velice ráda, že recept nezklamal. :-K

super recept, moc za něj děkuji, miluju kynuté těsto a s tímto receptem jsem si doma šplhla, pro moje strávníky správný poměr těsta a náplně 👍🏻 dovolila jsem si foto

mirisek666: prosím :-D ten van.cukr mám rozmíchat s cukrem a pak to tímto po upečení polít? Nebo nalít rum a pak posypat cukrem, zalít máslem a okraje potřít mlékem? Děkuji komukoliv za odpověď. :-K budu je dělat poprvé.

Hanicka81: Děkuji za pochvalu, jsem velmi ráda, že recept nezklamal. A děkuji i za přidaná fota. :-K

Naaaadhera. <3 Z těsta krásný 4 frgály a vypadají luxusně. :-K Moc děkuji za tento recept, protože fakt skvělý. I chuťově. Dělala jsem s povidly. <3

niklak: Děkuji za krásný komentář a jsem opravdu moc ráda, že recept nezklamal. :-K

Vynikající!!! Miluju práci s kynutým těstem, obzvlášť, když to míchá robot :) Vůbec nebylo potřeba přidávat mouku, nic, jen dostatek času na míchání. Je fakt, že sem dal do těsta jak 250ml mléka, tak sem musel nahradit trochu másla sádlem (běžně jej používám u vánočky) a nakonec tam šlo asi o 10g tuku víc bo mi ujela ruka, ale vůbec to těstu nevadilo, možná naopak, protože se s ním pak krásně pracovalo a nevracelo se. Na kynutí sem si šel zaběhat, takže času to taky dostalo habaděj a pak sem jen rozpálil troubu, rychle to rozválel, našupal ingredience a šlo to jako po másle. Moc děkuju za ten recept. Všichni kolem jenom chválili :)

:yes::yes::yes::-)<3<3<3:-K

Stueyina: Tak to mě mrzí. Mně se už dlouho nestalo, že by těsto nevykynulo. Tak příště už to bude tak, jak má být.:-K

Recept je dobrý , jen já měla asi špatný kvásek a vůbec mi to nevykynulo ... I tak jsou moc dobré , jen je to jako bych to dělala na způsob lineckého

Mnanka

:-K:-K:-K:-K:-K:-K<3<3<3<3:yes:

LucieM.1986: Děkuji za zprávu a jsem ráda, že recept nezklamal. :-K

Děkuji za skvělý recept. Použila jsem povidlovou a tvarohovou náplň a radu od mirisek666. Jsou vynikající a chutnají nám. Určitě jsem nedělala naposledy. :-) ;-)

mirisek666: Děkuji za komentář. :-K A určitě si tu výhradu vemu k srdci.:-)

Naprosto skvělý recept! Děláme úplně stejné těsto. Jen malá výhrada k té trošce másla s rumem na pokapání po upečení. U nás se polévá více jak čtvrtinou másla a malým panákem rumu 1 koláč. Takže na 4 koláče přijde 1 a 1/2 přepuštěného másla a pěkně přilít rumu a k tomu dva vanilkové cukry. Frgál dělá právě ta polevá. Tím se liší od běžného koláče. A okraje se musí potřít mlékem aby byly pěkně vláčné. Pak vydrží v lednici víc než týden krásně měkký.

Voikukka: Děkuji moc za vyzkoušení a nádherné foto. :-K

Včera vyzkoušeno s tvarohem, borůvkama a rumem Diplomatico... Super kombinace, druhý den měkké a stále chutné (většina mých koláčů je druhý den tvrdých jak bota). Děkuji za recept, zařazuji mezi oblíbené recepty a posílám foto...

Zlatka75: Děkuji za pochvalu, jsem moc ráda, že se Vám těsto osvědčilo a byli jste spokojeni. A taky děkuji za krásné fotografie. :-K

Dnes upečeno z poloviční dávky (fotky přidány) ... všichni doma jsme navýsost spokojeni, těsto je absolutně bezkonkurenční, už jem pekla frgále podle jiných receptů, ale tento recept je prostě NEJ:-!:-!:-!

Nikina122: Děkuji za zprávu, vyzkoušení a foto. :-K

Těsto je moc chutné, akorát jsem musela dosypat do robota ještě tak 4 lžíce mouky, dost se lepilo. Na množství byly 4ks akorát. Použila jsem 500g tvarohu a 1 baleni povidel na nazdobení. Drobenky mi stačila půlka. Moc díky za recept!

zizala: Děkuji moc za vyzkoušení a foto. Jsem ráda, že recept nezklamal. :-K

Maruško, Tvoje těsto je super, krásně se mi s ním pracovalo. Frgály máme rádi a jiné těsto už zkoušet ani nebudu :-K:-K.
Fotka není nic moc, nejsou podmínky :-((.

Ahoj všem, tohle je nejlepší recept na frgály co tu je :-) Děkuji moc a vždy se mi od Vás podaří :-)
:-K:-K:-K

Rafan1415: Tak to jsem opravdu moc ráda, že se vždy podaří.:-K

Jana z Valach 10. 3. 2015 15:34
Anuška: přesně tak jak píšete! Tak se u nás dělají! A na polevě záleží hodně i na perníku a rumu!!! Výtečný je koláč ze syrového zelí s perníkem!:yes:

Radomil: Jsem moc ráda, že byla taková spokojenost a fotečka je naprosto úžasná:-!:yes::-* Děkuji:-K

Tématické fráze:
frgále - domácí výroba, nejlepší recept na frgály, těsto na frgaly, hruškové frgály, hrušková náplň do frgálu, domácí frgále, maková náplň na frgály, nejlepsi frgal recept, recepty lidové recepty, pravé valašské frgály, domácí frgál, domácí frgály, hruškový frgál, hrušková náplň, pravy valašský frgál, tvarohovy frgal recept, tvarohové frgály, náplně do frgálů, testo na frgale, valašské recepty

Suroviny:
mouka hladká, mouka hrubá, cukr moučkový, žloutek, máslo, sůl, kůra citronová, mléko, droždí čerstvé, mouka polohrubá, máslo, cukr moučkový, rum, máslo, rum

Přidat fotografie receptu