Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pěry z bramborového těsta

Pokud máte rádi sladká jídla, připravte si lahodné bramborové pěry s povidly a mákem. Tvarování taštiček vám sice zabere trochu času, ale za námahu to stojí. Povidlové pěry jsou tak chutné, že si je určitě budete vařit častěji.

Hodnocení receptu je 4,9 (19×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Zdenka1

Snadný

Doba přípravy 45 min Doba přípravy: 40 min Doba tepelné úpravy: 5 min

45 min (40 min příprava + 5 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie5 324 kJ /
1 273 kcal
Bílkoviny36,18 g
Tuky9,81 g
Vláknina16,25 g
Cholesterol 259 mg
Sodík 137 mg
Sůl0,21 g
Sacharidy251,75 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Brambory uvaříme ve slupce nejlépe den předem. Krok 2: Následující den studené brambory oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Krok 3: Přidáme ostatní ingredience a vypracujeme pevné těsto. Krok 4: Pracovní plochu lehce posypeme moukou a těsto na ní vyválíme na plát o tloušťce 0,5 cm. Krok 5: Nožem, rádlem či kráječem na pizzu těsto nakrájíme na obdélníky a naplníme je povidly. Na vykrajování můžeme použít i kulaté vykrajovátko. Krok 6: Obdelníčky nebo kolečka po naplnění přeložíme a okraje pevně přitiskneme. Krok 7: Pěry vkládáme do vroucí osolené vody, po chvíli je opatrně vařečkou podebereme ode dna, aby se nepřilepily. Jakmile vyplavou na povrch, jsou hotové. Trvá to asi 5 minut, ale záleží na velikosti. Krok 8: Na talíři je polijeme rozpuštěným máslem a posypeme cukrem, mákem a nebo opraženou strouhankou.

TIP: Co vše se dá připravit z bramborového těsta

Zveřejněno 20. 8. 2012

Poznámka autorky Zdenka1

Recept pochází z knihy: Jak se dříve žilo a co se jedlo v Hluku aneb opomíjená jídla a zvyky.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pěry z bramborového těsta

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/8WkW

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pěry z bramborového těsta

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/8WkW

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (27)

To je vzpomínka na dětství! Úplně jsem se zasnila!

zuzi777a: Já taky, já taky ....😍

Děkuji za milý komentář. Moje babička je rovnou všechny smíchala v kameninové míse s mákem a roztopeným máslem. Něco se snědlo k obědu, zbytek nechala stát na okraji sporáku. Postupně jsme ujídali, až mísa zůstala prázdná. 😋

Vynikající jídlo mého dětství 😍. Ať jich babička uvařila kolik chtěla, vždycky pochybělo 😊

Zdenka1: A já děkuji za pochvalu fotky. :-K:-*

Zdenka1: tu jsem vyměnila já, nevadí ti to? Recept je moc pěkný a zaslouží si pěknou fotku - a nad touhle se sbíhají sliny :-8

Merylas (moderátorka): Děkuji za pochvalu i za krásné fotky. Jsem ráda, že jsi svou fotku dala jako hlavní. Jednak fotíš lépe než já a navíc máš i hezčí talířek, který pěrám sluší mnohem lépe. Díky:-K;-)

Julia Oskerova: Děkuji za pochvalu fotografie. :-* Recept není můj, ale tak mě zaujal, že jsem ho prostě musela vyzkoušet. A jsem za to ráda, protože všem chutnalo a jistě se k němu zase vrátím. Tímto děkuji autorce, že sem recept vložila i pro nás ostatní. :-K:-*

Merylas (moderátorka): Tvoje foto s tým kvietkovým tanierom ma úplne dostalo. Presne takto ma čakávali "perky" od babky, keď som prišla zo školy. To sú už len spomienky, som rada za pripomenutie a urobím príležitostne pre vnukov:-K.

:-)<3:yes::yes::-K

Mám moc ráda tento typ sladkých jídel a kombinaci - brambory, povidla, mák. Bramborové taštičky plněné povidly občas dělávám. Tentokrát jsem dělala podle tohoto receptu a povedly se na výbornou. :yes: Z uvedeného množství jsou 4 velké porce. Přidala jsem foto, 5 hvězdiček a doporučuji vyzkoušet. :-K

Frantiska:tak to máš asi tu samou co Rebi:-). Doufám, že se o nějaké nové receptíky s námi podělíš;-):-p

jinak zrovna jsem si koupila knizku Slovacka kuchyne od Ikaru a je taky moc hezky udelana
http://www.kosmas.cz/knihy/170617/slovacka-kuchyne...

pěkný recept :-p:-p:yes::yes::-))

Klara:A prečo by som sa mala hnevat, som rada a velmi pekne ďakujem za vyzkúšanie aj za peknú fotku:yes::-K

Zdenka1: Zdenka, vďaka za recept, je síce pravda, že slivkové gule robím každý rok, ale chcela som vyskúšať tento recept. Ingrediencie som použila všetky, ale od oka. Len zemiaky som mala odvážené, bolo ich presne kilo. S cestom sa krásne pracuje a i keď som ešte nechutnala, ale gule sú výstavné /samochvála smrdí/, ale čo, už?
Keď sa nenahneváš, dám sem fotku.

Tématické fráze:
guliváry, bramborové pery, recepty z bramboroveho testa, trnkové gule, povidlové pěry, opomijena jidla a zvyky, slovácké pěry, recept na gulivary, recept na pěry, testo na pery, bramborové pěry s povidly, bramborové gulivary s makem, marie lekešova hluk, guliváry recept, trnkove pery, jak se dříve žilo a co se jedlo v hluku, pokrmy z bramboroveho testa, z bramborového těsta, švestkové guliváry, gulivary recepty

Suroviny:
brambory, mouka hrubá, krupice dětská, solamyl, vejce, ocet, sůl, povidla švestková, máslo, mák mletý, cukr moučkový

Přidat fotografie receptu