Uzení ryb a konzervování uzených ryb zavařováním
Pro získání domácí uzené ryby je nutná kulinářská dovednost, udírna a vhodné dřevo. A samozřejmě dobrý rybář v rodině. Pokud toto všechno máte, riskujete závislost na domácích uzených výrobcích, které svou chutí lehce překonají ty koupené.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 1 799 kJ / 430 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 16,80 g |
Tuky | 1,12 g |
Vláknina | 39,20 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 60,06 g |
Sůl | 150,00 g |
Sacharidy | 84,00 g |
Postup přípravy
Krok 1: Očištěné ryby naporcujeme a zvážíme. Na 5 kg ryb použijeme 150 g soli a asi 4 menší hlavičky česneku. Oloupaný česnek rozetřeme se solí na pastu, kterou pečlivě potřeme ryby ze všech stran.
Krok 2: Ryby uložíme na 12 až 24 hodin do kameninové, skleněné či umělohmotné nádoby a dáme do chladničky. Po několika hodinách ryby přeložíme. Porce shora dáme dospodu, zespodu nahoru. Přitom vetřeme do masa sůl, která mohla na některých porcích zůstat na povrchu ryb.
Krok 3: Po 12 až 24 hodinách ryby uvážeme na motouzy. Je to sice pracnější než napichování na háčky, ale jistější. Nic nenaštve tak, jako lákavá pochoutka, která po určité době uzení skončí na dně udírny.
Krok 4: Před uzením ryby omyjeme ve vlažné vodě od zbytků soli a česneku. Není to nutné, ale ryby mohou být slanější od soli či ostřejší po česneku, který ulpí na povrchu ryb. Omyté ryby vložíme do vyhřáté udírny. Porce se nesmí dotýkat, během uzení by se k sobě kůží přilepily.
Krok 5: Na začátku udíme teplejším kouřem o teplotě asi 70-80 °C asi 1 až 2 hodiny. Co 20 minut kontrolujeme, co dělají zavěšené ryby. Kůže musí oschnout, musí být na povrchu suchá. Po jedné až dvou hodinách snížíme teplotu na 60 °C.
Krok 6: Celý průběh uzení můžeme shrnout následovně. Ze začátku udíme teplejším kouřem – ryba musí být na povrchu suchá, v další části udíme již mírnějším kouřem, dřevo nehoří plamenem, ale pouze žhne. V poslední části uzení rybu pouze dosušujeme.
Krok 7: Ryby se udí průměrně 4 až 8 hodin podle velikosti. Správně vyuzená ryba by měla být na povrchu zlatově lesklá, místy by měla mít zduřenou kůži od podkožního tuku.
Krok 8: Aby se vyuzené ryby nezapařily, necháme je mimo udírnu vychladnout. Vhodné dřevo na uzení je suché a tvrdé, nejlépe z buku, ovocných stromů, akátu, atd. Vyuzené ryby, které nám zůstaly po ochutnávání, obereme od kůže a kostí.
Krok 9: Do skleniček od dětské výživy (nebo skleniček podobné velikosti) nalijeme trochu oleje a vložíme obrané maso z ryb. První dáváme do skleniček olej, aby se omezil vznik vzduchových bublinek.
Krok 10: Maso mírně přitlačíme, přidáme kousek bobkového listu, 1-2 kuličky pepře a 1 kuličku nového koření. Dolijeme olejem, uzavřeme a sterilujeme asi 1 hodinu. Na druhý den sterilaci zopakujeme. Takto konzervované ryby můžeme použít na pomazánky či saláty.
Zveřejněno 20. 8. 2012
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Uzení ryb a konzervování uzených ryb zavařováním
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/m8An
Moje poznámka
Uzení ryb a konzervování uzených ryb zavařováním
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/m8An
Nejnovější recepty
Bramborový salát pro sváteční chvíle
Přidáno před 31 minutami
Pečený kuřecí gyros
Přidáno před 3 hodinami
Plněné perníčky
Přidáno před 7 hodinami
Bulgur s rukolou a granátovým jablkem
Přidáno před 8 hodinami
Vánoční makové stromečky
Přidáno před 9 hodinami
Vepřové plátky v pikantní okurkové omáčce
Přidáno před 11 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Cukrovinky na adventních trzích v Praze: Čokolády za 320 Kč, skvělé cukroví na Jiřáku i perníčkový sirup na Míráku
Lékárna.cz: Zdravější sladidla pro vaši linii, zdraví a vánoční pečení bez výčitek
Jak na ty nejlepší vanilkové rohlíčky a jakou mouku do nich použít? Nejčastěji je to hladká, vynikající jsou s ořechy i mandlemi
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Kulajdička, jak ji dělala maminka
misak2 před 4 hodinami
Kaldounová polévka
Hanina65 před 4 hodinami
Falešný "segedín" z cukety
MartinMartin před 5 hodinami
Jelení guláš
MartinMartin před 5 hodinami
Guláš z jeleního masa
Simonyta před 5 hodinami
Cibulová polévka
Kajkajak před 5 hodinami
Domácí listový závin se slanou náplní
Wikki před 6 hodinami
Majonézové koláčky bez kynutí
Hanina65 před 6 hodinami
Roštěná na celeru
Fitulka před 7 hodinami
Kuře alias Anděl v hubě
Fitulka před 7 hodinami
Tématické fráze:
uzení ryb,
uzeny kapr postup uzeni,
uzeni kapra,
jak vyudit kapra,
jak udit kapra,
jak naložit ryby na uzení,
uzené ryby,
naložení kapra na uzení,
domácí uzení ryb,
recepty uzení ryb,
jak udit ryby,
konzervace uzených ryb,
jak naložit kapra a vyudit,
uzené ryby v oleji,
uzený kapr v oleji,
jak uchovat uzené ryby,
recept na uzení ryb,
jak naložit kapra na uzení,
naložení ryb na uzení,
uzene ryby recept
Suroviny:
sůl,
česnek,
olej,
bobkový list,
pepř,
koření nové koření
Komentáře (43)