Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Skořicový pletenec (Estonský kringel)

Kynuté těsto, máslo a skořice, to je nádherný estonský kringel. Příprava může vypadat docela obtížně, ale opak je pravdou. Pokud milujete švýcarky, trdelník nebo skořicové šneky, pak je pro vás tento pletenec jako stvořený. Má jen jednu nevýhodu - velmi rychle mizí.

Hodnocení receptu je 5,0 (99×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Hella Hella

Náročný

Doba přípravy 75 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 45 min Bez doby kynutí těsta.

75 min (30 min příprava + 45 min tepelná úprava, Bez doby kynutí těsta.)

Suroviny pro 2 kusy

2kusy

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie17 214 kJ /
4 114 kcal
Bílkoviny92,69 g
Tuky153,42 g
Vláknina24,56 g
Cholesterol 823 mg
Sodík 3,37 g
Sůl8,32 g
Sacharidy578,42 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do trochy vlažného mléka rozdrobíme kvasnice, osladíme, zasypeme lžící mouky a necháme asi 5-10 minut vzejít kvásek. Krok 2: Vlijeme ho do mouky promíchané se solí, přidáme vše ostatní a vypracujeme tužší těsto. Krok 3: Když zdvojnásobí svůj objem, což trvá asi 45 minut, rozdělíme ho na poloviny a každý díl rozválíme co nejtenčeji, asi na 40x30 cm. Krok 4: Těsto potřeme změklým máslem (ne však rozehřátým, protože by moc teklo) a podle chuti posypeme cukrem se skořicí. Krok 5: Zabalíme ho jako roládu a středem po celé délce rozřízneme. Krok 6: Jednotlivé pruhy spleteme do sebe a vytvoříme věnec. Stejně postupujeme i s druhým kusem těsta. Krok 7: Přemístíme na plech a necháme asi 20 minut znovu kynout. Krok 8: Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme 15 minut na 180 °C (horkovzduch), poté zmírníme na 150 °C a dopečeme ještě asi půl hodiny dorůžova.

TIP: Skořice v kuchyni

Zveřejněno 22. 8. 2012

Poznámka autorky Hella

Zdroj: Maminčiny recepty - Estonský kringel

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Skořicový pletenec (Estonský kringel)

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/PgP2

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Skořicový pletenec (Estonský kringel)

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/PgP2

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (74)

Děkuji za recept, pekla jsem přátelům na oslavu a měl velký úspěch, chuťový i vizuální ☺️

Fantastický, tento týždeň som ho piekla 3 krát za sebou. Môžem akorát pridať fotku prázdneho taniera. Úplne nás nadchol.

Pekla jsem ho před třemi lety a byl výborný. Dnes se mi podařilo recept po letech opět najít. Proto ihned ukládám a budu péct častěji :):-K

Dělala jsem ho poprvé na Velikonoce a dopadlo to na 1, výborný recept:yes:

Gutwirtová Milada 27. 10. 2014 13:08
Tak jsem dnes vytvořila luxusní ňamku z vašeho receptu. To nemá chybu děkuji za recept a budu sledovat zda pošlete další. Ráda zkouším nové věci ještě jednou děkuji.G.M.:-):yes:

xalfons:..a byl V Y N I K A j Í C Í !!, nadýchaný, super,taky si ukládám recept ;-):yes:

Právě jsem ho dopekla!K tomu Vašemu těstu chci říct, že je super! Dělala jsem kringely už dva, kdysi,ale ty těsta(každé bylo z jiného receptu)v syrovém stavu nebylo jako to Vaše,ty moje byli tuhé. S tímhle se mi krásně pracovalo i když jsem nedělala kringely jako takové, zkusila jsem změnu. Těsto jsem rozdělila na tři kusy, vyválela a každé nalnila něčím jiným: 1) mák s cukrem, 2)skořice s mandlemi 3) tvaroh s rozinkami. Smotala jsem je pak do sebe, do něčeho podobného jako kringel, ale těsta jsem nepůlila, posypala mandlemi. Jíst ho ještě nebudeme až zítra na Velikonoce, tak doufám, že bude všem chutnat?:-p

Před chvilkou jsem ho vyndala z trouby, je výborný. Vůbec není suchý jak někdo dole psal. A protože u nás všichni milujeme skořici, doufám, že bude chutnat celé rodině.:-):yes:

Suprový recept :yes::yes:
Neodolala jsem a hned zadělala těsto v pekárně,jen jsem dala do těsta trochu víc tuku - 80g máslové Hery.Pletenec dopadl na jedničku a hlavně výborně chutná :-))
Autorce receptu jen samá chvála :-K

Včera jsem náhodou narazila na recept a dnes jsem pekla. Těsto umícháno v pekárně a kringel jsem pekla v remosce. A dokonce napoprve se mi povedl celkem obstojně vytvarovat. Výborný:yes:

Zajímavé a chuťově famózní!:yes:;-)

Nemá chybu! :yes: :-) Už ho peču podruhé za tři dny :-)) Tentokrát jsem si přidala plátky mandlí, dovoluji si přidat fotečku. :-8 :-) Díky za super recept ;-)

pekarpecehousky 12. 12. 2013 10:09
Mě se recept líbí a chystám se ho udělat. Ovšem v určitém směru chápu zvědavce, který se ,bije' za správné názvy různých jídel, ale zrovna u kringelu je tak jasný jeho kulinářský koncept a i v Česku je podobný recept s mákem a říká se mu pletenec. I když vím, jak se jmenuje kringel správně, tak ,pletenec' bych opravdu s čistým svědomím ospravedlnil. Třeba minestrone pod názvem italská zeleninová polévka bych asi těžce nesl, ale takhle je to naprosto normální...

vynikajúceeeeeeeee:-))

Zdravim :-) je mi 16 let a tento recept jsem zkousela poprve a je uzasny! Dekuji za napad :-) :yes:

Kde je skořice -je vždy pro nás ňamka, do tohoto pletence přidávám ještě nasekané pekanové ořechy. Fotečku přikládám :-)

Rychlonožková 2. 6. 2013 17:14
Vyzkoušeli jsme recept a mooc nám všem chutnal. Nenechte se odradit od těch superchytrých, kteří Vám to tu pohaní. Já jsem tento recept hledala dlouho, protože jsem nemohla přijít na nějaký rozumný název a popravdě pletenec mě napadlo rozhodně dřív, než "kringel" - to bych ten recept hledala asi do nekonečna, protože takové slovo by mne opravdu do vyhledávače na české recepty nenapadlo zadat.
Takže za mne :yes: a držte se:-)

Hella: Moje kobylky nie sú náročné, zvládnu to...:-D

magdalenka: Je fakt, že to, co vyteče je nejlepší... ale nedá se to servírovat :-D:-D:-D

Hella: Niečo vytečie, to je pravda, niečo sa vcucne, niečo skaramelizuje. (Ja ten vanilkový cukor alebo škoricu zmiešam s maslom a tak natieram.) Včera som piekla, dnes tu boli kobylky a mizlo to, ako obyčajne, závratnou rýchlosťou, zvyšok si zbalili. Je to jeden z TOP múčnikov u nás.:-K

magdalenka: Tak jsem to v surovinách opravila . Ale já jsem skutečně dávala jen 50 g másla a i tak se mi zdálo, že to při pečení vytéká. Ale skutečně v původním receptu je 100 g.

Hella: prosím, nemáš preklep v surovinách na náplň? Mne sa 50 g masla na dva kringle - záviny zdá málo, dávam 100 - 120 g.

Receptu jsem se moc nedržela, kynuté těsto dělám "od oka" a především dvakrát kynuté, až podruhé s máslem. Neměla jsem k dispozici troubu, dělala jsem v remosce a je vynikající. foto s dovolením přidávám;-)

vyborny recept, diky za nej

Dnes jsem upekla dobrůtku dle tohoto receptu:-p. Je to vynikající.Ale bohužel se mi nepodařil tak pěkný tvar, málo jsem dokrojila těsto:-O, tak snad se mi příště zavede lépe. Dávám bodíčka a ukládám mezi oblíbené:yes:Přidávám foto.Pokud se nelíbí, možno vymyzat:-O

Dnes jsem upekla podle Vašeho receptu úžasnou ňamku.Moc chutnalo.díky:-p

Tak jsem také vyzkoušela,těsto udělala v pekárně,ale protože se chudinka s tím těstem dost dřela,tak jsem přidala trochu mléka.A to jsem dělat neměla.Všechno šlo hladce,ale na plechu se mi to rozjelo.Tvar by byl i tak ucházející,ale náplň mi vytekla trošku ven a udělal se mi karamel.Ale to mně neodradilo.Vím,že to bylo mojí chybou a těsto příště nechám tuhé.Dík za recept.

Parádní recept :yes: Akorát mi chutnal víc, když jsem udělala ze všech 4 jeden velký pletenec. Nebyl zas až tak trvdy ;-)

:yes:Je vyborny:yes::yes::-K

Tématické fráze:
skořicový kringel, škořicovy věnec recept, skořicový věnec, kringel recept, estonský kringel, maminčiny recepty estonský kringel, kringel, estoňský tringel, kynuty skoricovy venec, kringl, estonsky venec, estonský kringel recept, skořicový pletenec video, pletenec, tringel, kringel brydova, kynutý skořicový pletenec, kringel z domácí pekárny, skořicový tringel, estonsky kringl

Suroviny:
mléko, žloutek, máslo, cukr, sůl, mouka hladká, droždí čerstvé, cukr krupice, skořice, máslo

Přidat fotografie receptu