Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Skořicový pletenec (Estonský kringel)

Kynuté těsto, máslo a skořice, to je nádherný estonský kringel. Příprava může vypadat docela obtížně, ale opak je pravdou. Pokud milujete švýcarky, trdelník nebo skořicové šneky, pak je pro vás tento pletenec jako stvořený. Má jen jednu nevýhodu - velmi rychle mizí.

Hodnocení receptu je 5,0 (99×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Hella Hella

Náročný

Doba přípravy 75 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 45 min Bez doby kynutí těsta.

75 min (30 min příprava + 45 min tepelná úprava, Bez doby kynutí těsta.)

Suroviny pro 2 kusy

2kusy

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie17 214 kJ /
4 114 kcal
Bílkoviny92,69 g
Tuky153,42 g
Vláknina24,56 g
Cholesterol 823 mg
Sodík 3,37 g
Sůl8,32 g
Sacharidy578,42 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do trochy vlažného mléka rozdrobíme kvasnice, osladíme, zasypeme lžící mouky a necháme asi 5-10 minut vzejít kvásek. Krok 2: Vlijeme ho do mouky promíchané se solí, přidáme vše ostatní a vypracujeme tužší těsto. Krok 3: Když zdvojnásobí svůj objem, což trvá asi 45 minut, rozdělíme ho na poloviny a každý díl rozválíme co nejtenčeji, asi na 40x30 cm. Krok 4: Těsto potřeme změklým máslem (ne však rozehřátým, protože by moc teklo) a podle chuti posypeme cukrem se skořicí. Krok 5: Zabalíme ho jako roládu a středem po celé délce rozřízneme. Krok 6: Jednotlivé pruhy spleteme do sebe a vytvoříme věnec. Stejně postupujeme i s druhým kusem těsta. Krok 7: Přemístíme na plech a necháme asi 20 minut znovu kynout. Krok 8: Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme 15 minut na 180 °C (horkovzduch), poté zmírníme na 150 °C a dopečeme ještě asi půl hodiny dorůžova.

TIP: Skořice v kuchyni

Zveřejněno 22. 8. 2012

Poznámka autorky Hella

Zdroj: Maminčiny recepty - Estonský kringel

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Skořicový pletenec (Estonský kringel)

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/PgP2

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Skořicový pletenec (Estonský kringel)

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/PgP2

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (74)

Děkuji za recept, pekla jsem přátelům na oslavu a měl velký úspěch, chuťový i vizuální ☺️

Fantastický, tento týždeň som ho piekla 3 krát za sebou. Môžem akorát pridať fotku prázdneho taniera. Úplne nás nadchol.

Pekla jsem ho před třemi lety a byl výborný. Dnes se mi podařilo recept po letech opět najít. Proto ihned ukládám a budu péct častěji :):-K

Dělala jsem ho poprvé na Velikonoce a dopadlo to na 1, výborný recept:yes:

Gutwirtová Milada 27. 10. 2014 13:08
Tak jsem dnes vytvořila luxusní ňamku z vašeho receptu. To nemá chybu děkuji za recept a budu sledovat zda pošlete další. Ráda zkouším nové věci ještě jednou děkuji.G.M.:-):yes:

xalfons:..a byl V Y N I K A j Í C Í !!, nadýchaný, super,taky si ukládám recept ;-):yes:

Právě jsem ho dopekla!K tomu Vašemu těstu chci říct, že je super! Dělala jsem kringely už dva, kdysi,ale ty těsta(každé bylo z jiného receptu)v syrovém stavu nebylo jako to Vaše,ty moje byli tuhé. S tímhle se mi krásně pracovalo i když jsem nedělala kringely jako takové, zkusila jsem změnu. Těsto jsem rozdělila na tři kusy, vyválela a každé nalnila něčím jiným: 1) mák s cukrem, 2)skořice s mandlemi 3) tvaroh s rozinkami. Smotala jsem je pak do sebe, do něčeho podobného jako kringel, ale těsta jsem nepůlila, posypala mandlemi. Jíst ho ještě nebudeme až zítra na Velikonoce, tak doufám, že bude všem chutnat?:-p

Před chvilkou jsem ho vyndala z trouby, je výborný. Vůbec není suchý jak někdo dole psal. A protože u nás všichni milujeme skořici, doufám, že bude chutnat celé rodině.:-):yes:

Suprový recept :yes::yes:
Neodolala jsem a hned zadělala těsto v pekárně,jen jsem dala do těsta trochu víc tuku - 80g máslové Hery.Pletenec dopadl na jedničku a hlavně výborně chutná :-))
Autorce receptu jen samá chvála :-K

Včera jsem náhodou narazila na recept a dnes jsem pekla. Těsto umícháno v pekárně a kringel jsem pekla v remosce. A dokonce napoprve se mi povedl celkem obstojně vytvarovat. Výborný:yes:

Zajímavé a chuťově famózní!:yes:;-)

Nemá chybu! :yes: :-) Už ho peču podruhé za tři dny :-)) Tentokrát jsem si přidala plátky mandlí, dovoluji si přidat fotečku. :-8 :-) Díky za super recept ;-)

pekarpecehousky 12. 12. 2013 10:09
Mě se recept líbí a chystám se ho udělat. Ovšem v určitém směru chápu zvědavce, který se ,bije' za správné názvy různých jídel, ale zrovna u kringelu je tak jasný jeho kulinářský koncept a i v Česku je podobný recept s mákem a říká se mu pletenec. I když vím, jak se jmenuje kringel správně, tak ,pletenec' bych opravdu s čistým svědomím ospravedlnil. Třeba minestrone pod názvem italská zeleninová polévka bych asi těžce nesl, ale takhle je to naprosto normální...

vynikajúceeeeeeeee:-))

Zdravim :-) je mi 16 let a tento recept jsem zkousela poprve a je uzasny! Dekuji za napad :-) :yes:

Kde je skořice -je vždy pro nás ňamka, do tohoto pletence přidávám ještě nasekané pekanové ořechy. Fotečku přikládám :-)

Rychlonožková 2. 6. 2013 17:14
Vyzkoušeli jsme recept a mooc nám všem chutnal. Nenechte se odradit od těch superchytrých, kteří Vám to tu pohaní. Já jsem tento recept hledala dlouho, protože jsem nemohla přijít na nějaký rozumný název a popravdě pletenec mě napadlo rozhodně dřív, než "kringel" - to bych ten recept hledala asi do nekonečna, protože takové slovo by mne opravdu do vyhledávače na české recepty nenapadlo zadat.
Takže za mne :yes: a držte se:-)

Hella: Moje kobylky nie sú náročné, zvládnu to...:-D

magdalenka: Je fakt, že to, co vyteče je nejlepší... ale nedá se to servírovat :-D:-D:-D

Hella: Niečo vytečie, to je pravda, niečo sa vcucne, niečo skaramelizuje. (Ja ten vanilkový cukor alebo škoricu zmiešam s maslom a tak natieram.) Včera som piekla, dnes tu boli kobylky a mizlo to, ako obyčajne, závratnou rýchlosťou, zvyšok si zbalili. Je to jeden z TOP múčnikov u nás.:-K

magdalenka: Tak jsem to v surovinách opravila . Ale já jsem skutečně dávala jen 50 g másla a i tak se mi zdálo, že to při pečení vytéká. Ale skutečně v původním receptu je 100 g.

Hella: prosím, nemáš preklep v surovinách na náplň? Mne sa 50 g masla na dva kringle - záviny zdá málo, dávam 100 - 120 g.

Receptu jsem se moc nedržela, kynuté těsto dělám "od oka" a především dvakrát kynuté, až podruhé s máslem. Neměla jsem k dispozici troubu, dělala jsem v remosce a je vynikající. foto s dovolením přidávám;-)

vyborny recept, diky za nej

Dnes jsem upekla dobrůtku dle tohoto receptu:-p. Je to vynikající.Ale bohužel se mi nepodařil tak pěkný tvar, málo jsem dokrojila těsto:-O, tak snad se mi příště zavede lépe. Dávám bodíčka a ukládám mezi oblíbené:yes:Přidávám foto.Pokud se nelíbí, možno vymyzat:-O

Dnes jsem upekla podle Vašeho receptu úžasnou ňamku.Moc chutnalo.díky:-p

Tak jsem také vyzkoušela,těsto udělala v pekárně,ale protože se chudinka s tím těstem dost dřela,tak jsem přidala trochu mléka.A to jsem dělat neměla.Všechno šlo hladce,ale na plechu se mi to rozjelo.Tvar by byl i tak ucházející,ale náplň mi vytekla trošku ven a udělal se mi karamel.Ale to mně neodradilo.Vím,že to bylo mojí chybou a těsto příště nechám tuhé.Dík za recept.

Parádní recept :yes: Akorát mi chutnal víc, když jsem udělala ze všech 4 jeden velký pletenec. Nebyl zas až tak trvdy ;-)

:yes:Je vyborny:yes::yes::-K

zvědavec: Každým vaším dalším komentářem jen dokazujete svojí ubohost, pochybuju, že to někoho zajímá...nemohl byste toho nechat?

zvědavec 6. 9. 2012 12:55
Hella:opravdu neni čas hledat? vžyt jenom vyhledáváte a přepisujete sem.Jako milion kuchařek nedělá kuchaře,co?:-D a odkud jste se inspirovala?? Směšná a malá obhajoba.:-((

Hella::yes::yes: moje řeč:-K

senky: Ano, problém vyhledávání - to mě přesně vedlo k tomu, že jsem název přejmenovala. Ale pletenec je tady tvarohový, ořechový atd. tak ať je tady i skořicový. Jak níže vysvětluji, nepokládala jsem název "kringel" za něco, co každý zná a ví o co se jedná. Svíčkovou - jak zmiňuje zvědavec - by asi nikdo nepřejmenoval, to je něco specifického, ale kringel? Něco o pečení vím, mám doma snad stovky kuchařek i starodávných, ale kringel se tam nikde nezmiňuje, tak mi to až jako taková svatokrádež nepřipadalo. Nikdy neměním názvy přejatých receptů a naopak nesnáším nicneříkající názvy jako např. "Moje dobrota" atd. Když zde přidávám recept, tak kontoluji, zda už na těchto stránkách není, ale přiznávám, že nemám čas hledat celé dny na netu jestli už někde ve vesmíru podobný recept neexistuje.

Zaujala ma krásna fotka, nápaditosť, preto som včera vyskúšala, mizol závratnou rýchlosťou (napriek tomu, že som ho trochu pripiekla). Použila som k príprave cesta DP.
Jednoduché, voňavé, veľmi chutné. Doporučujem! :yes:

zvědavec:Já až budu příště péct a hledat, zadám "skořicový" a bude vymalováno:-D:-D:-D:-D a protože "jsme" v Česku, tak "zaplétáme a pleteme", proto "pletenec" :-K A prosím, až příště budeš takto rozhorleně bojovat za cizojazyčný název receptu na českomoravskoslovenských stránkách o vaření, přečti si po sobě Tvůj psaný projev. Předem děkuji.

zvědavec 5. 9. 2012 21:54
BILKOVAI:no bodeď by se líbil,když to není český recept,ale je obšlehlý bůhví odkud neee??:-D:-D:-D:-D Minestore se mi taky nelíbí ,tak si ji tu budem pojmenovávat,jak se komu líbí.Ono taky aby ste tu mohli po stovkách přidávat recepty,nachlup stejné ale jiný názvy -alibisti.:-((:-((Čím víc tím líp cooo???A máme 5000000 receptů heeeeeeč.:-D:-D:-D:-D Zamysli se konečně.:-p

zvědavec 5. 9. 2012 21:49
Hella:no já si nemyslím,že správný název receptu je nemístný.Nejde o to co se mi líbí a co ne!!!Jak je špatné parchantit recept tak je špatné i měnit název.Jako nebudeme říkat 4esko ,protože se mi to líbí či ne a budem říkat Čechy?Tak zkuste tohle říct v zahraničí,kdo porozumí? Jak je důležitý správný recept,tak je důležitý název.To mi nikdo nevymluví.A potom,pokud chci vyhledat recept,ten váš mi nikdy nevypadne a sama si protiřečíte.Rozhodně nebudu zadávat pletenec,fakt blbost.Tohle zkončí jako jiné,blbě nazvané recepty...Nikdo ho po pár měsících nenajde.Zbytečná práce,pouze na sebe upozorním ten den daným receptem a pak dál?Ta poznámka o p.Brýdový je mu úplně šumák.Koho to zajímá?Ta aspon nazvala recept tak jak má být.Jooo jako se mi nelíbí svíčková a budu jí říkat zeleninová???Vytváříte paskvily názvů.Kdyby ste vytvořila svůj recept neřeknu ani popel,ale toto .Jak říkám,stačí se zeptat svého svědomí co?
lentilka- chudák si ty ,protože nevíš o čem je tu řeč.Nechápavá co?

Já jsem češka a slovo "kringel" se mi též nelíbí:-S a líbí se mi, když se věci pojmenují po našem, t.j. česky. Hello recept, včetně obrázků se mi líbí a máš u mě +. Já bych to tak hezky nesvedla:yes:

Jen k tématu.Mě osobně je jedno, jak se recept nazve, kdo a jak ho nafotí atd... Jsem ráda, když se někdo o recepty podělí a já mám možnost ho vyzkoušet. Každý starorecept si někdo někdy upravý, přejmenuje.Bohužel jsou lidé, kteří musí na sebe za každou cenu upozornit a znechutit druhému práci a radost. Takovým já říkám chudáci.:-( Přijmout kritiku, že recept někoho neuspokojil je ok, ale slovíčkařit o správné formulaci je nesmyslné. Já za recept děkuji a dávám bodík za nápad.:yes:

zvědavec: Název "kringel" se mi nelíbil a původní název jsem v receptu uvedla. Skutečně to tolik vadí? Ať si tomu každý říká jak chce. I tady je spousta variací na různé pletence . Když si na Seznamu zadáš "kringel" tak ti vyjedou na prvních 10 stranách (dál jsem nehledala) odkazy na to, že se jedná o nádobu na pivo. Pouze jediný odkaz je na www. mimirecepty kde je fotka tohoto pletence. Tak mi nepřipadalo, že by to bylo až tak specifické a nutné pojmenování. Přestože se s p. Brýdovou osobně znám a její dcera u nás trávila prázdniny, netuším, že se jedná o její recept. Jinak se domnívám, že tahle diskuze je naprosto zbytečná a není třeba v ní nadále pokračovat. Budu ráda, když si založíš svůj vlastní web na kterém budeš uveřejňovat svoje originální recepty. Budu ho osobně velmi ráda navštěvovat. ;-)

zvědavec: Kringl nemá v ingrediencích skořici a i když se autorka inspirovala tvarem, je to její úprava.

zvědavec 4. 9. 2012 16:07
Je to Kringel ,pravým názvem.Já dost dobře nechápu,proč přejaté recepty nenazýváte správným názvem.Někdo ho obšlehne,nějak jinak nazve a už je to jiný recept,nebo proč?Mindráky?Nemožnost či neochota pohledat na netu?Pokud je to převzato z ,,maninčiných receptů"ještě to neznamená správnost.Nic osobního,ale recepty se neustále opakujou,přepisují ze stránky na stránku,a liší se jen názvem.Velká škoda.Jinak recept je z www.brydova.cz/recepty/domaci-pekarna/856-kringel

Dnešní odpolední mlsota;-):-K a musím říct, že opravdu vynikající:-) Jednoduché ingredience, pohodlné zpracování(v pekárně), těsto, se kterým se senzačně pracuje, dokonce i to zapletení jsem celkem zvládla:-D:-D a vůně při pečení po celém baráku:-8:-* a ta chuť:-*:-* bod jsem už poslala, dnes ještě poděkování:-K:-K a ilustrační foto;-)

tak dnes jsem to pekla a už nemám ani co vyfotit:-( super receptík a určitě se k němu budu ráda vracet, je to rychlé, chutné a děti alespoň na chvilku zavřely pusy, když baštily:yes::yes:

jen tak mě něco neuchvátí, ale tohle jo jo jo :yes:, zítra upeču, jen teda nevím nevím s tím upletením, to asi tak krásně nedokážu :-//, Helli, díky

Tak už neníííí;-(, ani drobeček....:-D

Pleteneček je v troubě, už se na něj těším, voní to úúžasně:-!:-p:-p

Dana61: Opravdu dávám rovnou kávovou (menší, ale né mocca) lžičku soli. Sůl ve sladkém těstě zdůrazní jeho chuť. Ale to záleží na chuťi každého.

Hello - co řící nó prostě opět nádhera :yes::-D jenom mám dotaz dáváš do kynutého (tzv.sladkého) těsta opravdu celou lžičku soli - já dávám jenom špetku

jusss: Téda, ty jsi žena činu. :yes: Je fakt, že ta vůně je neodolatelná, většinou to sníme ještě teplé :-D

Neodolala jsem ,už mám upečeno:-*:-* celý dům krásně voní a je to bašta:-K:-K

:yes::yes::-K

Krásné:yes::yes::yes:Určitě vyzkouším;-)skořici miluju:yes::yes::yes:

dominooo: Já dávám do náplně jen 5 lžic cukru, někdy jen 2 balíčky kupovaného Skořicového cukru a je to sladké až dost. A suché to není, máslo v náplni se vsákne do těsta, není dobré ho nenahrazovat třeba Herou. Tam to těsto moc necítíte, právě proto se to má rozválet co nejtenčeji, pak si můžete odlamovat jen tenké proužky těsta obalené skořicovým cukrem a nasáklé máslem. Ale to záleží na chuti každého. Je to velmi jednoduché a i na suroviny nenáročné, můžete to vyzkoušet ;-)

Miluji skořici:yes:.

Vypadá to super, ale podle té naplně a málo cukru v těstě mi připadá, že to musí být jen těsto, suché a málo sladké. Určitě bych přidala více másla do náplně a cukru. kynuté těsto je hodně suché a když není dost oslazené, tak se mi zdá vždy nic moc.

Skořice je úžasné koření, věnec je nádherný :-O;-)ukládám do oblíbených a jistě vyzkouším. Hello dvakrát jsem koukala na fotky, než jsem pochopila způsob rolování:-D:-)) no jo...blondýna:-D posílám bodíka:yes:

Výstavní věnec:yes:,určitě někdy vyzkouším:-O,už se mi sbíhají sliny:-p:-K

no to je něco nádherného, :yes::yes::-K:-O:-O:-p:-p:-p:-p

Pečený moc nemusíme, ale tohle by jsme si daly všichní:-p:-p, se skořicí cokoliv máme rádi:-p:-p:yes::yes::-K

Krásné:-p:yes::yes:

Nádhera ta vůně skořice a ta chuť:-p:-p+11

:-D:-D To je krásný :yes::yes:

:-O:-O:-O:yes::yes:

Ježííííš, to vypadá krásně:-O:yes:

hmmmm:yes:+bod

Pleteneček je přímo umělecké dílo, dát si ho ke kávičce by mi bylo milo, ale protože v tomto technika stále pokulhává, půjdu si oříznout kousek vepřového kolena a za tu nádheru bodík posílám ;-):-K:-p +6:yes:

Teda já zírám, to je krása!!!! :-K:yes:+5

krásné a určitě;-) chutné

:yes::yes:

Ten je nádherný! :-O:yes:

šmáárjáá:-O:-O:-O to jsou ladné křivky:-8:-*:-*:-* a ta vůůůně.. ááách:-8:-p:-):yes::yes::yes:
krásné velice:-K:-K

To je nádhera a ta skořicová vůně:-*:-*:-* až v práci ji cítím:-)1. bodík posílám naprosto s klidem, protože Heli, Tvoje recepty jsou vždycky kvalitní a sázka na jistotu:yes::yes:

Tématické fráze:
skořicový kringel, škořicovy věnec recept, skořicový věnec, kringel recept, estonský kringel, maminčiny recepty estonský kringel, kringel, estoňský tringel, kynuty skoricovy venec, kringl, estonsky venec, estonský kringel recept, skořicový pletenec video, pletenec, tringel, kringel brydova, kynutý skořicový pletenec, kringel z domácí pekárny, skořicový tringel, estonsky kringl

Suroviny:
mléko, žloutek, máslo, cukr, sůl, mouka hladká, droždí čerstvé, cukr krupice, skořice, máslo

Přidat fotografie receptu