Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rebarborovo-jahodový koláč s drobenkou

Rebarbora a jahody mají svoji sezónu na sklonku jara s přicházejícím létem. Obojí využijete při přípravě tohoto skvělého koláče. Díky kombinaci sladké chuti jahod a kyselkavé rebarbory je koláč příjemně osvěžující.

Hodnocení receptu je 4,6 (7×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Eliza Eliza

Snadný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 40 min

60 min (20 min příprava + 40 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 plech

1plech

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie16 577 kJ /
3 962 kcal
Bílkoviny65,27 g
Tuky185,19 g
Vláknina20,00 g
Cholesterol 1,51 g
Sodík 485 mg
Sůl1,32 g
Sacharidy498,58 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Rebarboru oloupeme a stonky nakrájíme na cca 1 cm široké kousky. Jahody očistíme a podle velikosti pokrájíme na poloviny či čtvrtiny. V míse spolu smícháme a zasypeme 50 g cukru. Krok 2: Na těsto smícháme v jiné míse polohrubou mouku, Solamyl, cukr a vanilkový cukr, vejce, prášek do pečiva a máslo. Tyto suroviny utřeme a těsto rozetřeme na plech vyložený papírem na pečení. Krok 3: Těsto pokryjeme oslazenou rebarborou s jahodami. Krok 4: Ze směsi krupicového cukru, hrubé mouky a změklého másla připravíme rozdrobením v rukách drobenku a posypeme ji na vrstvu rebarbory a jahod. Krok 5: Vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme cca 30-40 minut.

Zveřejněno 27. 8. 2012

Poznámka autorky Eliza

Recept mám od kamarádky Blanky, která ho uveřejnila na stránkách Labužník.cz (bez jahod).

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Rebarborovo-jahodový koláč s drobenkou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/o8NL

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Rebarborovo-jahodový koláč s drobenkou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/o8NL

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (9)

Prosím mohu použít mražené jahody?

Eliza: Eli, já bych to tak hrozně neviděla, když si vezmu, jak malé množství rebarbory člověk na tom koláči sní, tak si myslím, že se vůbec nic neděje a není co řešit.;-):-)
Rebarbora s jahodami je skvělá kombinace, hned bych si nabídla:-p:-):yes:+3

mám moc ráda rebarboru a s jahodami to musí být super. :yes::yes::-p:-p:-K

No ale nakonec je tento recept použitelný v době použitelnosti rebarbory...;-)

No, u nás to bylo tak, že syn kdesi na záhonu vyhrabal několik stonků a že ať z toho udělám koláč, že má na něj chuť. Tak jsem ho udělala, doplnila jahodami a děti si ho tolik chválily, že referovaly babičce o té lahodě a Líza se dokonce začala zajímat o rebarboru na internetu...;-):-D
Anreo, moc Ti děkuju za informace, příští rok budeme chytřejší a opatrnější.
Připomnělo mi to, jak jsme jako malé děti hledali šťovík v trávě a krmily se jím, a potom ho nosily králíkům jako pochoutku a ty mrchy to nežraly. Pak nám to táta zakázal, že nám to naleptává žaludeční stěny a kdesi cosi...tak jsme dostaly strach a už to nejedly.
Ale na obranu receptu - koláč je to fakt dobrý, zkuste třeba s jiným ovocem...

Eliza: popravdě???;-) My taky, ale už je to cca 3-4 týdny:-8. Bylo mi to líto nechat:-8. Andrea už ti to vysvětlila;-)

Eliza:Už jsem to tu minulý týden někomu psala, tak to mám uložené. Má se sbírat do sv. Jana v červnu.

Tak jsem našla tohle a vím, že mi to už říkalo spousta lidí, že se má trhat do konce června, tak se tím řídím.

Reveň rebarbora (Rheum rhabarbarum), patřící do čeledi rdesnovitých (Polygonaceae), byla používána již v tradiční čínské medicíně před bezmála pětitisíci lety. Její kořen obsahuje například projímavé antrachinony nebo protizánětlivé třísloviny. Listy jsou jedovaté (ale zjistili jsme, že hlemýžďům je to úplně fuk). A tak se dostáváme k tomu, co je mezi kořenem a listem - k řapíkům. Jejich barva je od zelené po červenou. Buňky rebarborových řapíků obsahují více než 90 % vody, a tak má tato zelenina velmi nízkou energetickou hodnotu. Z minerálních látek v nich nalezneme zejména draslík, vápník a železo.
Typickou kyselou chuť dávají rebarboře ovocné kyseliny - jablečná, citronová a šťavelová. Jejich obsah se v průběhu roku mění - na jaře je ve prospěch kyseliny jablečné a v červenci stoupá obsah kyseliny šťavelové. Kvůli obsahu kyseliny šťavelové se rebarbora nedoporučuje lidem, kteří mají problémy s tvorbou ledvinových kamenů, revmatismem a dnou.

Proč se nesmí konzumovat, Jani? Já ji otrhala před týdnem a hned z ní udělala koláč. Jsme zatím všichni v poho..

Miluji cokoliv z rebarbory. Ještě máme nádhernou na zahradě, bohužel, už se nesmí konzumovat:-/:yes:

Tématické fráze:
rebarborový koláč s jahodami, koláč s rebarborou a jahodami, jahodový koláč s rebarborou, koláč s jahodami a rebarborou, rebarboro jahodový koláč, drobenkový koláč s rebarborou, rebarborovojahodový koláč, rebarborovy koláč, drobenkový koláč s rebarborou a jahodami, rebarborový koláč s drobenkou, jahodovorebarborový koláč, rebarborový koláč s drobenkou a jahodami, rebarborovy kolac s jahodama, koláč s rebarborou, rebarborovo jahodový, koláč s jahodami a drobenkou, kolač z jahod a rebarbory, koláče z jahod a rebarbory, kolac s rebarborou a jahodama, jahodový koláč

Suroviny:
rebarbora, jahody, cukr, máslo, mouka polohrubá, solamyl, cukr krupice, cukr vanilkový, vejce, prášek do pečiva, mouka hrubá, cukr krupice, máslo

Přidat fotografie receptu