Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pařížský dort pro Davču

Pařížský dort je klasika, kterou každá cukrárna dělá trochu jinak. Chcete i vy znát triky, díky kterým bude korpus nadýchaný, šlehačka pevná a všichni budou škemrat o přídavek? Připravili jsme postup krok za krokem.

Hodnocení receptu je 5,0 (71×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

nofrona

Náročný

Doba přípravy 120 min Doba přípravy: 105 min Doba tepelné úpravy: 15 min + minimálně 3 hodiny tuhnutí

120 min (105 min příprava + 15 min tepelná úprava, + minimálně 3 hodiny tuhnutí)

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie18 011 kJ /
4 305 kcal
Bílkoviny68,03 g
Tuky283,51 g
Vláknina18,40 g
Cholesterol 1,76 g
Sodík 514 mg
Sůl1,32 g
Sacharidy361,09 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Na korpus ušleháme žloutky s cukrem do pěny, vmícháme vodu, přimícháme mouku, kypřicí prášek, kakao a přidáme vyšlehané bílky, vymícháme dohladka. Krok 2: Nalijeme do dortové formy, vyložené pečicím papírem. Pečeme ve vyhřáté troubě na 170 °C asi 15 minut. Korpus vyjmeme z formy, sundáme papír a necháme na mřížce vychladnout. Krok 3: Uvaříme bešamel. Ve vodní lázni rozpustíme máslo, sundáme z ohně a přimícháme mouku, zalijeme mlékem, pořádně rozmícháme, dáme na vařič a na mírném ohni uvaříme. Krok 4: Bešamel za občasného míchání necháme vychladnout. Do misky vložíme suroviny na krém a vyšleháme, po částech přidáváme studený bešamel a šleháme. Trvá to cca 20 minut, krém se musí lesknout. Krok 5: Korpus vrátíme do formy, naneseme na něj krém a rozetřeme. Uložíme nejméně na 3 hodiny do lednice, raději do druhého dne. Do dvou misek rozdělíme smetanu, do jedné přidáme 3–4 kávové lžičky kakaa, vyšleháme a ozdobíme jí dort.

Jak jednoduše vyšlehat šlehačku

Zveřejněno 2. 9. 2012

Poznámka autorky nofrona

Jen rada, na tento doporučuji používat jen kvalitní kakao ;-).

Recept mám od mojí maminky.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pařížský dort pro Davču

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/WoOE

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pařížský dort pro Davču

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/WoOE

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (73)

Úžasný dort,který všichni v rodině i přátelé milují:yes::-K

výborný dort :yes::yes::yes: který se mi vždy povede už jsem ho dělala potřetí přidala jsem foto posledního který jsem pekla na manželovi narozeniny <3

Vypadá báječně, chystám se na něj :) jenom bych se zeptala, autorka mluví o kvalitním kakau ... dá se za něj považovat třeba běžné holandské kakao od dr Oetkera? Nebo je lepší investovat do nějakého dražšího? :)

Vynikající dort <3 děkuji a dovolila jsem si přidat foto..

Výborný dort. Došlo mi kakao, tak jsem dala do těsta poloviční množství a byl i tak výborný. Asi zařadím do pravidelného repertoáru.

Babičce k narozeninám. Dávám fotku (nemá čtyřicet šest ale je narozená:-D). Výborný doporučuji.:yes:

Daniela: Asi přicházím s křížkem po funuse, ale ano ! Pekla a peču zhruba od roku 1989. Přesně podle tohoto receptu- ze školy- hodiny vaření. Je mi jedno, jak se jmenuje- my jsme ho přejmenovali na dort "Myší ocásky" :D (Protože po upečení a rozkrájení zůstaly odřezky :D A od té doby je to rodinný recept a kdybych ho neupekla jakémukoli členu rodiny, nastala by kalamita! :D
Rok 2020- období Corona-19

Skvělý recept! <3 Vypadá docela složitě a přitom je jednoduchý a hlavně vynikající. :yes: Krém s kaší jsem dělala úplně poprvé a je super. Ráda ho zařadím mezi naše oblíbené dorty. :-K

Výborný,sklidil velkou pochvalu,jen se po něm zaprášilo,dík za suoer recept;-):-K

Krém je vynikající, jen já jsem místo kakaa použila bílou čokoládu, protože můj chlap nechce moc kakaové krémy. To byla bomba jak má být, neuvědomila jsem si, že čokoláda je sladká, tak příště nedám cukr!!:-D

Úplná bomba tenhle recept. Rodina mě má za dortovou královnu.:-)) Už ho budu dělat po několikáté, dělala jsem ho už i bez té šlehačky potažený marcipánem a také byl výborný. Díky:-K

zizala: děkuji za doplnění a podporu :-)
Jinak nic proti uvedenému receptu, jsou skvělé oba dorty!:-K:yes:

nofrona: Nic se neřeší. Jen jsem poopravila nikči názor na to, jak vypadá pařížský dort.

zizala:tak přejnenovávat už ho po 4 letech určitě nebudu;-)
A jsem ráda, že se tu neustále "řeší":-D:-D

nikča: Pařížský dort je kakaový kopus, pařížská šlehačka stejně vysoká vrstva jako korpus a celé přelité čokoládovou polevou. Navrch se může ozdobit "pusinkou" z bílé ušlehané šlehačky. Bez marmelády. Ale jinak máte pravdu, tohle je recept na Harlekýn :yes:

Až na to,že výše uvedený recept není Pařížák,ale Harlekýn! To jsou dva rozdílné recepty. Pařížák je pouze hnědý (kakaový) korpus politý čokoládovou polevou a navrch je našlehaná kakaová šlehačka. Uvnitř se může ještě namazat marmeládou.

Je luxusní.Už ho budu dělat po čtvrté :-)Moc děkuji za recept:-K

Daniela:Danielo, asi jsi někde udělala chybu, nevím. Protože já pekla dort kulatý už dvakrát a potřetí do velkého plechu jako řezy. Krém držel jako přibitý, krásně ztuhl a držel tvar. Šlehačka se krásně našlehá a stříkaná řezanou špičkou krásně drží dva dny( déle dort nevydržel, snědl se :D ). Takže já za sebe tomuto receptu dávám znovu velké + ;-)
Zrovna ho jdu péct, tak jsem narazila na tvůj komentář :)

Pekl někdo z vás ten dort? Já ano a držela jsem se přesného návodu. Dokonce jsem na něj kupovala i speciální šlehačku. Když se mi upekl korpus, tak jsem jej vytáhla z dortové formy. Samozřejmě, že se scvrkl, takže když jsem jej pak dávala do té formy nazpět, už v ní bylo spousta místa kolem. Snažila jsem se dát ten krém tak, aby nestékal, ale nešlo to. Byl zkrátka všude. Dala jsem jej do ledničky na jeden celý den s nadějí, že krém ztuhne, ale nestuhnul a neskutečně tekl. Proto radím všem dávat do něj asi ztužovač nebo si najít jiný recept. Byla to totální katastrofa a zachránily to jedině piškoty po okrajích.:-S

Tak jsem pekla dortík tatínkovi k svátku a povedl se a byl opravdu výýýýýýborný. Snědl se skoro celý, bodík udělen a určitě budu dělat znovu ;-) Děkuju

Markétko, takže druhý pokus vyšel na 1 :-!:-! (vím co dělá samochvála, ale prostě musím :-D:-D)
Moc jsme si pochutnali ;-)
Přidávám foto ;-) a díky,recept jsem si vytiskla a uložila :-)

"Ve vodní lázni rozpustíme máslo,..."
PROČ ve vodní lázni?
Stačí rozmíchat mouku ve STUDENÉM mléce, přidat máslo (když už ho tam mocí mermo chcete mít) a normálně uvařit:-))

muricek: "Bešamel je smažené maslo s múkou, zaliate miekom a potom uvarené."
Jj, máte recht:yes: ale přečtěte si, čemu autorka v postupu říká bešamel (na lázni:-! ROZPUŠTĚNÉ máslo+mouka+mléko) Tady se tedy nastavuje moučnou kaší:-) Kaši dělám stejně (bez másla a žloutku), nanejvýš v ní roztopím čokoládu a následně vychladlou kaši vmíchám do vyšlehaného másla:-K

Zobrazit starší odpověď

Vyborny:-K nema chybu jen se po nem zaprasilo

Fenomenální :yes:

Navir:Děkuji za upřesnění, dám do poznámky;-)

Navir:Díky:-8

Jana:PL = polévková lžíce, KL = kávová lžička ;-)

Mohu se zeptat co to je pl? 4pl vlažné vody a kl? 1/2kl prášku do pečiva. Děkuji:-8

bystrouska:děkuji za pochvalu a moc pěkné fotečky:yes:, jsem ráda, že chutnal:-)

Pro čokomily, jako jsem já, je to lahoda :-p. Dortík je náramná dobrota:yes:. Dávám bod také jsem si dovolila přidat několik fotek, ale bohužel se zdobením nejsem zrovna kamarád:-D.

Nikol:A já moc děkuji za chválu a jsem ráda, že všem chutnal:-K:-)

:-) Můj první dort do kterého jsem se pustila. Nevypadá tak krásně jako na obrázku, ale každý si ho pochválil :-8 A já chválím za báječný recept :-))

senky:Moc díky za fotku je moc moc pěkný:yes::yes:
a jsem ráda, že chutnal a Aničce vše nejlepší:-K:-K:-K

Nofronko:-K u nás to byl "Pařížský dort pro Aničku" ;-) a přesto, že se Tvému ani zdaleka nevyrovná:-p radost udělal velkou :yes::yes: a ještě víc chutná. Recept vymakaný a nevěřila bych, že čokoládový bešamelový krém bude tak jednoduchý a chutný. Mám větší formu, takže nevyzní tak bohatě, ale nevadí:-D:-D vzhledem k tomu, že se nakrojil hned po snídani, do večera nebude;-):-)
Přidám Ti foto, není to nic moc, pokud by vadilo, není problém;-)

Tak tomu rikam dort s velkym "D"!!

Iris:děkuji za upozornění:-), bílky taky ušleháme a vmícháme jako poslední:-), opraveno.

Dortík vypadá nádherně,určitě vyzkouším,jen jsem se chtěla zeptat,jestli se šlehají celá vejce nebo opravdu jen žloutky, protože pak mi tam chybí ty bílky.Jinak ale sliny už se sbíhají.:-)):-))

Dort je zatím v ledničce, ale nesežrat ten krém, to dalo hodně práce :-)

Moc hezké:yes:+

Tohle musím naučit manželku! :-p

Ježkovy oči!!:-p:yes:

Nejenom dobře vypadá, ale i výborně chutná. Jen se po něm zaprášilo. Určitě bude brzo znovu na talíři ;-)

:-)):-)) pěkný :yes::yes: +32

Nádherný dort miluju takové dorty a Ty máš bod č.29:yes::yes:

:-p:yes::yes::-K

Tématické fráze:
pařížský dort recept, pařížský dort, pařížský dort na plech, nejlepší pařížský dort, recept na pařížský dort na plechu, bešamelový krém, pařížský krém do dortů, korpus na pařížský dort, recept na pařížský dort, paříšský dort, dort pařiž, pařížák, nejlepší dorty od markéty, pařížský krém na dort, pařížský dort s pařížskou šlehačkou, paříšký dort, nejlepší recept na dort harlekýn na plech, bešamelový krém recept, recept pařížský dort, krásné dorty od markéty

Suroviny:
vejce, cukr, kakao, voda, mouka hrubá, prášek do pečiva, máslo, cukr moučkový, žloutek, kakao, máslo, mouka hladká, mléko, smetana ke šlehání, ztužovač

Přidat fotografie receptu