Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jednoduché, rychlé a levné těsto na štrúdl

Variant, jak upéct závin či štrúdl, je mnoho. Podle receptu připravíme jednoduchý štrúdl z jogurtového těsta, které před rozvalováním krátce vychladíme. Těsto se netrhá, štrúdl je po upečení velmi chutný a navíc je méně tučný než záviny z listového těsta.

Hodnocení receptu je 4,8 (70×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Ivusa Ivusa

Snadný

Doba přípravy 70 min Doba přípravy: 40 min Doba tepelné úpravy: 30 min bez doby chlazení těsta

70 min (40 min příprava + 30 min tepelná úprava, bez doby chlazení těsta)

Suroviny pro 3 kusy

3kusy

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie10 684 kJ /
2 554 kcal
Bílkoviny60,61 g
Tuky136,89 g
Vláknina10,50 g
Cholesterol 487 mg
Sodík 814 mg
Sůl1,91 g
Sacharidy264,55 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do mísy nasypeme odváženou mouku, přidáme jogurt, na menší kousky nakrájenou Heru, žloutek a špetku soli. Vypracujeme těsto, jde to hezky a rychle. Odložíme ho do mikrotenového sáčku do lednice na chvíli vychladit. Krok 2: Mezitím nastrouháme jablka a připravíme ostatní ingredience na štrúdl. Krok 3: Těsto rozdělíme na 3 díly a každý jednotlivě rozválíme na moukou posypaném válu. Jde to moc hezky, těsto se netrhá. Krok 4: Plát vyváleného těsta posypeme strouhankou, rozložíme nastrouhaná jablka, posypeme cukrem, skořicí, rozinkami a hrubě nasekanými ořechy nebo mandlemi. Krok 5: Zavineme a potřeme rozšlehaným vejcem (není nutné). Štrúdl pečeme v troubě do zlatova téměř půl hodiny na cca 180 °C.

TIP: Nejlepší jablečné záviny a štrúdly

Zveřejněno 6. 9. 2012

Poznámka autorky Ivusa

Nevím, odkud recept na těsto pochází, já ho mám od sestry.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jednoduché, rychlé a levné těsto na štrúdl

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/mNwR

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jednoduché, rychlé a levné těsto na štrúdl

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/mNwR

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (103)

Dobré vláčné těsto. Jeden závin jsem naplnila jablky, druhý makovou nádivkou. Díky za recept!:-)

Moc dobrý závin. :-)

Štrúdly peču docela často a to zrovna podle tohoto receptu, pokud chci jogurtové těsto. Musím pochválit. :yes:

:-)<3:yes: nevím odkud recept pochází ale tak peču štrůdly už 50 let dřív se dávalo jen máslo II

Ivusa: To byla opravdu rychlovka, moc děkuju za odpověď :-8

Bodatosa: určitě,bude to ok.<3

Dobré odpoledne z Yokohamy ... Moc rád bych upekl tuhle mňaminu mamince mé manželky a jenom bych se chtěl zeptat, jestli místo Hery můžu přidat obyčejné máslo ...? Děkuji

S těstem se velmi dobře pracovalo, ale možná jsem ho vysušila, bylo dost tvrdé.

Dělám podobné těsto a místo strouhanky dávám ovesné vločky. Trvanlivost upečeného štrúdlu je však stejná. :-D Těsto vydrží v lednici i 3 dny a také jsem ho zkusila zmrazit. Po rozmražení těsta byl štrúdl stejně dobrý.

Buchyna: Děkuji;-)

Zdravím, tak štrůdlík se povedl ( viz. foto ). S těstem se opravdu moc dobře pracuje:-*, je vláčné a nelepí se. Děkuji za tip, již mám uloženo a budu péct i nadále. Pěkný den a bodík zasloužený:-K

Buchyna: Dávám přednost tučnému ,ale myslím že na tučnosti nezáleží ;-)

Zdravím, receptík mne zaujal. Jen takový malý dotaz: jogurt tučný, nebo je to jedno? Určitě vyzkouším a dávám do oblíbených<3 Určitě zasloužený bodík:-* a děkuji za inspiraci:-Q

Redtrooper: to jsem ráda že se Vám těsto povedlo ;-)

Redtrooper: Ano s tim testem, je tento problem opravdu neprekonatelny. Zitra pecu strudl, testo mam v lednici od patku. :-//:-D

Bál jsem se toho, ale vše dopadlo dobře. S těstem se opravdu velmi dobře pracuje a to i když se vyvalí na slabý plat, drží krásné pohromadě. Po upečení je těsto krásné křehké a bohužel chvilku po upečení třičtvrtě šišky snězeno na posezení. :)

Marylin: můžete úplně ve stejném poměru

Muzete použit masco místo Hery a kolik ?

:yes::yes::-K naprosto luxusní, těsto velmi dobré a jednoduché.Dekuji ukládám

Ivusa: Mohu jen konstatovat, že se nevyhnu štrúdlíku, ani na Štedrý den. Peču rovnou 4 kusy! :-D Mám už udělané těsto!

zdenka.s: děkuji za kladné hodnocení;-)<3

Já bych ke všem přívlastkům v názvu přidala " a moc dobré ". Pekla jsem v týdnu 2x a sama snědla skoro celý jeden závin ( během dne ,ne na posezení :-Q ) a už teď p.doktorka hubuje , že bych měla zhubnout
Kdo ještě nezkusil , doporučuji :yes:
Nejde mi přidat fotka zkoušela jsem to asi 20 x ;-(

casino: :-DCasino, na štrúdlík nejsou hrozny s peckami , říká se jim /prosím publikum o prominutí/ kozí cecky. Jsou zeleno- růžové a bez peciček. Proto jsem psala, že jsou k dostání jenom velmi zřídka. Je to nějaká odrůda, ale na jméno se neptejte, prostě nevím!

Ivusa: Jabloň se zbláznila, ještě dneska se daly obrat poslední jablíčka!:-O A to těsto chutná všem, tak nepeču nic jiného, než štrúdl, makovo- jablkový , jablkový s ořechy, bez ořechů, s tvarohem a jablky s tvarohem bez jablk , zelný , mákovo-višňový , i hrozny s mákem. Tento týden 4 nohavice, od čtvrtku do neděle "spapáno". :-(( Od konce srpna do dnes, ani nevím kolik jich bylo.

Veronika.Hrozna: děkuji za pochvalu<3

Kacka.R: Ja pekla dnes taky.Asi po 25 ! :-D:-D:-DJe super, jine uz nebudu zkouset.Strudl je fantasticky.<3<3<3

Výborné a rychlé těsto! ????

Jak pejsek s kočičkou slavili státní svátek
Už rok mám plné zuby těch tvých šmakulát co cpeš do dortu, kočičko! Letos upečeme štrúúúdl!! Já udělám těsto a ty připrav náplně... A zatáhni drápky! Já si posledně na W-krouhači ojel ty své až do živého ;-( A ta jabka neloupej, rozumíš!
Z lednice vyndám čtyři dny stařené těsto a porovnáme ho s čerstvě zadělaným těstem...
***
Tak co kočičko, tak které těsto "listuje" víc? Že to vyjde nastejno? Taky se mi to tak zdá...
...akorát to starší těsto, to z lednice, při pečení tmavlo dříve a ve finále bylo tmavší! Páníček, kdysi kolorista, by řek´, že mělo odstín 6760 a to druhé 6720 :-8
A co mák? Chutnalo, chutnalo? Mně taky! A ty růžové hrozny tam taky sedly, že! Ale řeknu ti, že dolovat z bobulí ta semínka bylo o nervy;-)
A že ti chutnala i ta čokoláda v jednom štrúdlu? No, bylo to spíše z hecu..., ale příště nebudu šetřit na kvalitě HOŘKÉ čokolády :-)

Konečně jsem dnes upekla i s vídeňskou náplní. Moc nám chutná a těsto připomíná listové. :yes:

casino: Ale no tak, vy ste mi nevěřil ?:-O Asi na listování ne, ale ta chuť, když jsem to hezky vypekla jak se má, ...... tak ta byla daleko lepší, než jen z odleželého jeden den. :yes::yes::yes: Asi ty kultury z jogurtu tam něco splácaly, o čem já nic netuším, v lednici neposlouchám. ;-) To je děs, co udělá taková fotečka posledního maličkého kousku štrúdlu, ani dospat vám nedá!:-D

casino: Jste jednička. Kdybych měla doma jablka už bych také pekla, ale s mletým mákem:-D

Nejlepší je druhý den, když se chutě propojí, v pokojové teplotě.

Ja pa to říkal ten kralevic Dánský vo těch slovech?:-K
casino se vybičovalo k nezahálení a upeklo, páč to těsto na fotečce Veronika.Hrozna: mu nedalo dospat ;-)
Těsto s kosmetickou změnou: Héééra nebyla, i byla použita její nevlastní sestra :-8
No a do jablečné náplně..., hádejte CO:-?
Ano, uhádli jste - jak píše Coleta: 24. 10. 2020 12:31:40 :-)
Co ale nevíte, že ten oný byl vcelku, celý, tedy nemletý...:-D
A jak to vyznělo?
Po upečení to "listovalo" eště víc než na obrázku Veronika.Hrozna: :yes:
A ten nemletý mák?
No, dycky se mi eklovalo chválit vlastní rcp:-// a o náplni s NEMLETÝM mákem je to nééémlich;-)
***
1/3 těsta jsem uložil v chladu...
Veronika.Hrozna: myslím, že podle výše psaného odleželé, "šedivé" těsto na lepší listování asi velký vliv už míti nebude... :-8
No, za čas se uvídí, že :-D

Veronika.Hrozna: Super nápad, vložte ty náplně. Koupím višňový kompot a zkusím s tím mákem.

Eja57: nikdy som nechapala ludi, co upecu kolac aj s peckami.

magdalenka: "pecky von"....no to je jasné, za mne všude, mne by rodila vystěhovala pod most, kdyby měli třeba z třešňové bublaniny plivat pecky:-D

Coleta: my sme mali doma kvantum visni, teda aj visnovych kompotov, mali sme to v strudli radsej ako z visni cerstvych... Len pecky von. S makom alebo vlasskymi orechami basen.

Eja57: S mááákem a mastnej od másla ..... ve správné odleželosti a teplotě ....... No!
Tak večer napíšu ty náplně, jako recept! Nechám zkontrolovat Magdalenkou, abych na něco nezapomněla a pak to vložím , jako Vídeňskej štrůdl- náplně. Jen nevím, jak se ty hrozny jmenují normálně, lidové označení je značně vulgární!

Frantiska: No tak si udělej těsto a zapomeň, jako já a péct můžeš tak ve čtvrtek!:-D

Coleta: Z kompotu nemám odzkoušeno, ale když dobře okapou, proč ne? V tom případě bych doporučila, už mák nesypat ,ani tou troškou krystalu.

Coleta: obje je mozne, ale kompotovane nechat okapat :) ta debata je takova, ze si asi upecu ten strudl :)) co zacala na nej myslim.

Veronika.Hrozna: tahle debata a Tvoje fotky jsou normální mučírna....aaale...vůbec nejlepší štrúdl jaký jsem v životě jedla byl před lety v jedné maďarské vesnické rodinné hospůdce....višňovej....och

Veronika.Hrozna: Děkuji, člověk se vždy něco nového dozví. Višně kompotované? Asi čerstvé, že?

bofinka: Děkuji za odpověď, dělám tažený štrúdl nebo starkonické štrúdly od Janul. Pro sebe a mamku peču vždy jablka s meltým makem, cukrem a kořením. Kombinace jablek a maku je úžasná.

Veronika.Hrozna: Fotky jsou moc pěkné, dokonce mám chuť to taky upéct (a že bych neměla, ale člověk hřeší kudy chodí, o jeden prohřešek víc ... ;-):-D). Tak si počkám na recept! ;-):-K:-K:-K

bofinka: Viz nize, tazene neni, je to tohle,ale je neskutecne dobre.

casino: Ano, ale bylo udelane v nedeli , to jsem pekla prvni dva strudly. Zbytek testa, byl v lednici , do ctvrtku odpoledne, kdyz jsem ho nasla v lednici.Bylo sedive a chtela jsem ho vyhodit, ale pak jsem udelala z nej dva strudly a krasne se upeklo do tmava a byly famozni.Od vcera zbyl jen ten chudacek malinkej na fotce, ale ted, uz jen fotka.:-D Nevim,ale proc, se tak ulezelo a nevim proc bylo tak dobre....:yes:

Coleta: Napln je videnska, testo urcite ne.
Vidensky strudl je vzdy z tazeneho testa.

Veronika.Hrozna:
Vaše fotto - paráááda:yes:
No a ffčíl kápněte božskou: fakt jste použila toto "Jednoduché, rychlé a levné těsto na štrúdl", he ?;-)

Coleta: Ano to je vídeňská klasika, mák -hrozny, mák- višně, mák- jablka. Já mám ráda višňový a jablkový ! Ty správné hrozny je problém koupit. Musí být hodně sladké a veliké., aby se moc uvnitř nescvrkly u pečení a zústaly hezky vidět, když se nakrojí štrúdl.

Veronika.Hrozna: U nás se dělá běžně jabkovo makový štrúdl. Je vynikající. Nevědal jsem, že je vídeňský.

MamlajdaD: Magdalenka určitě napíše recept na náplně do Vídeňského štrúdlu, nenecháme vás všechny bez této štrúdlové dobroty! Právě mi manžel říkal, že jeho babička věšela v podkroví ty krásné, růžové, velké hrozny, aby ji vydžely až do Vánoc na vánoční štrúdle. <3<3<3 No, tak aspoň člověk vidí, že co práce dal kdysi štrúdl a jak se vymýšlelo, aby byl i na Vánoce. Mlsouni! P.S. Jsou tam už fotky.;-)

Veronika.Hrozna: Verunko, ty se holka ale umíš vykroutit! :-D:-8;-) Ale s tím, že by to magdalenka napsala dobře, s tím s tebou souhlasím, ona umí! :yes: Vím, že štrůdl má původ v Maďarsku, v Budapešti se snad peče hlavně s tvarohovou náplní a různým ovocem, je to tamní specialita. Ale žádné větší znalosti o tom nemám, jen tyto povšechné. Tak požádej magdalenku o spolupráci, mně je jedno, kdo sem ten recept vloží! Jen hlavně, aby tady byl, bylo by škoda, aby tu taková dobrota nebyla. <3;-):yes: Veru, požádej Magdušku o vložení toho receptu, ona to snad udělá! Je laskavá! :-K;-):-8 I když si myslím, že ty bys to taky zvládla moc dobře! ;-):yes: Moc tě zdravím, a jsem zvědavá, jak se dohodnete! :-K:-K:-K

magdalenka: Ja tiež, Viedenská bez maku, nemysliteľné! A ako z toho vykukujú v reze tie jabĺčka, idem odfotiť ten konček, čo zostal od včera......z dvoch šrúdlí! ;-)

zdenka.s: Člověk se učí celý života ve vaření to platí v plné míře! ;-) Já už jsem dost stará, a stejně se pořád dozvídám něco nového! :-8 A hrozně mne to baví. Já když si budu číst v nové dobré kuchařce, tak mi to někdy připadá stejně dobrodružné, jako číst detektivku. ;-):-D:-D Ale každý máme nějaké mouchy. :-8:-8 Škoda, že ti nejdou vkládat ty fotky, ale v tom ti neporadím. No jednou se mi stalo něco podobného a to když se nějak zrušilo moje přihlášení na Topky a musela jsem se přihlašovat znovu, to mi nešly přidávat ani fotky. Snad ti někdo poradí, kdo tomu rozumí, ale to není bohužel moje parketa. Děkuju ti za krásný komentář :yes: a moc zdravím! :-K:-K:-K

magdalenka : poptávala jsem se kolem sebe a i v práci , myslela jsem,že mi to třeba uniklo :-) ale nikdo tuhle, jistě moc dobrou náplň, nezná :-O
Jinak všechny ostatní ,jak jsi psala, dělám .
Moc se těším na výsledek :-K

zdenka.s: zaujímavé, ani ma nenapadlo, že nie je rozšírená štrúdľa makovo jablková...u nás doma sa zas nepiekla štrúdľa čisto s jablkami...starý otec miloval kombináciu jablká a orechy, alebo višne a orechy, alebo tvaroh s hrozienkami. Ja všade všetko mak, mak, mak...

Veronika.Hrozna : jak sleduji Tvoje vaření a hlavně pečení , odvedla teda hódně dobrou práci :-D:-D
Já jsem se učila metodou pokus omyl ,no a časem se to vystříbřilo ,že to i chutnalo :-):-)

zdenka.s: Já jsem stejný případ! ;-( Naučila mě vařit hlavně tchýně!

MamlajdaD: Já myslím, že Magdalenka napíše lepší, ona je zběhlá i v maďarské kuchyni a ta taky něčím přispěla k dobrotě Vídeňského štrúdlu. Ono ty služky-kuchařky co kdysi ten recept pomalu vytvářeli ,byli vlastně pendleři, chvilku sloužili v Pešti, chvilku ve Vídni a pak v Bratislavě ! Odevšad vzali to nejlepší a tak se vytvořilo vlastně ono skvostné pečivo - štrúdl.
V tomhle trojměstí, by měl být štrúdl přímo chráněný ! No nevím ,na jak dlouho ? Do vychladnutí, nebo do vlažna , nebo horký, právě vytažený z trouby. :-D:-D:-D Tomu horkému by mělo být dovoleno ořezat patičky.....????

MamlajdaD : děkuji za krásný komentář k mé osobě ,moc mě to potěšilo a u srdíčka zahřálo :-)
Já jsem ale čistý uživatel. , když jsem se vdala , neuměla jsem nic a hlavně mi neměl kdo poradit :no: a jeźto Dalibor atd. naučila jsem se ,ale až teď doslova objevuji jak pestrý je kuchařský svět :-) díky Top receptům a šikovným kuchařinkám ,já prostě na to nemám buňky.
A fotky mi nejdou vložit , nevím proč , dřív to šlo i z mobilu .Mějte se moc hezky :-K

Tématické fráze:
rychle testo na strudl, těsto na strudl, rychlý štrudl, štrudl, testo na štrudl z hery, dobré a rychlé těsto na štrudl, štrudl z hery, domácí rychlý štrůdl, sladké pečení rychlé levné, rychlý jablkový štrůdl, levný štrůdl, dobrý a rychlý recept na štrudl, levné recepty na pečení, rychle a levne peceni, rychlí štrudl, pečení z hery, rychlý domácí štrudl, domácí jednoduchý štrudl, recept na rychly štrudl, štrůdl těsto

Suroviny:
mouka hladká, jogurt bílý, tuk hera, žloutek, sůl, jablko, skořice mletá, cukr krupice, strouhanka, rozinky, mandle, vejce

Přidat fotografie receptu