Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jednoduché, rychlé a levné těsto na štrúdl

Variant, jak upéct závin či štrúdl, je mnoho. Podle receptu připravíme jednoduchý štrúdl z jogurtového těsta, které před rozvalováním krátce vychladíme. Těsto se netrhá, štrúdl je po upečení velmi chutný a navíc je méně tučný než záviny z listového těsta.

Hodnocení receptu je 4,8 (70×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Ivusa Ivusa

Snadný

Doba přípravy 70 min Doba přípravy: 40 min Doba tepelné úpravy: 30 min bez doby chlazení těsta

70 min (40 min příprava + 30 min tepelná úprava, bez doby chlazení těsta)

Suroviny pro 3 kusy

3kusy

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie10 684 kJ /
2 554 kcal
Bílkoviny60,61 g
Tuky136,89 g
Vláknina10,50 g
Cholesterol 487 mg
Sodík 814 mg
Sůl1,91 g
Sacharidy264,55 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do mísy nasypeme odváženou mouku, přidáme jogurt, na menší kousky nakrájenou Heru, žloutek a špetku soli. Vypracujeme těsto, jde to hezky a rychle. Odložíme ho do mikrotenového sáčku do lednice na chvíli vychladit. Krok 2: Mezitím nastrouháme jablka a připravíme ostatní ingredience na štrúdl. Krok 3: Těsto rozdělíme na 3 díly a každý jednotlivě rozválíme na moukou posypaném válu. Jde to moc hezky, těsto se netrhá. Krok 4: Plát vyváleného těsta posypeme strouhankou, rozložíme nastrouhaná jablka, posypeme cukrem, skořicí, rozinkami a hrubě nasekanými ořechy nebo mandlemi. Krok 5: Zavineme a potřeme rozšlehaným vejcem (není nutné). Štrúdl pečeme v troubě do zlatova téměř půl hodiny na cca 180 °C.

TIP: Nejlepší jablečné záviny a štrúdly

Zveřejněno 6. 9. 2012

Poznámka autorky Ivusa

Nevím, odkud recept na těsto pochází, já ho mám od sestry.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jednoduché, rychlé a levné těsto na štrúdl

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/mNwR

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jednoduché, rychlé a levné těsto na štrúdl

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/mNwR

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (103)

Dobré vláčné těsto. Jeden závin jsem naplnila jablky, druhý makovou nádivkou. Díky za recept!:-)

Moc dobrý závin. :-)

Štrúdly peču docela často a to zrovna podle tohoto receptu, pokud chci jogurtové těsto. Musím pochválit. :yes:

:-)<3:yes: nevím odkud recept pochází ale tak peču štrůdly už 50 let dřív se dávalo jen máslo II

Ivusa: To byla opravdu rychlovka, moc děkuju za odpověď :-8

Bodatosa: určitě,bude to ok.<3

Dobré odpoledne z Yokohamy ... Moc rád bych upekl tuhle mňaminu mamince mé manželky a jenom bych se chtěl zeptat, jestli místo Hery můžu přidat obyčejné máslo ...? Děkuji

S těstem se velmi dobře pracovalo, ale možná jsem ho vysušila, bylo dost tvrdé.

Dělám podobné těsto a místo strouhanky dávám ovesné vločky. Trvanlivost upečeného štrúdlu je však stejná. :-D Těsto vydrží v lednici i 3 dny a také jsem ho zkusila zmrazit. Po rozmražení těsta byl štrúdl stejně dobrý.

Buchyna: Děkuji;-)

Zdravím, tak štrůdlík se povedl ( viz. foto ). S těstem se opravdu moc dobře pracuje:-*, je vláčné a nelepí se. Děkuji za tip, již mám uloženo a budu péct i nadále. Pěkný den a bodík zasloužený:-K

Buchyna: Dávám přednost tučnému ,ale myslím že na tučnosti nezáleží ;-)

Zdravím, receptík mne zaujal. Jen takový malý dotaz: jogurt tučný, nebo je to jedno? Určitě vyzkouším a dávám do oblíbených<3 Určitě zasloužený bodík:-* a děkuji za inspiraci:-Q

Redtrooper: to jsem ráda že se Vám těsto povedlo ;-)

Redtrooper: Ano s tim testem, je tento problem opravdu neprekonatelny. Zitra pecu strudl, testo mam v lednici od patku. :-//:-D

Bál jsem se toho, ale vše dopadlo dobře. S těstem se opravdu velmi dobře pracuje a to i když se vyvalí na slabý plat, drží krásné pohromadě. Po upečení je těsto krásné křehké a bohužel chvilku po upečení třičtvrtě šišky snězeno na posezení. :)

Marylin: můžete úplně ve stejném poměru

Muzete použit masco místo Hery a kolik ?

:yes::yes::-K naprosto luxusní, těsto velmi dobré a jednoduché.Dekuji ukládám

Ivusa: Mohu jen konstatovat, že se nevyhnu štrúdlíku, ani na Štedrý den. Peču rovnou 4 kusy! :-D Mám už udělané těsto!

zdenka.s: děkuji za kladné hodnocení;-)<3

Já bych ke všem přívlastkům v názvu přidala " a moc dobré ". Pekla jsem v týdnu 2x a sama snědla skoro celý jeden závin ( během dne ,ne na posezení :-Q ) a už teď p.doktorka hubuje , že bych měla zhubnout
Kdo ještě nezkusil , doporučuji :yes:
Nejde mi přidat fotka zkoušela jsem to asi 20 x ;-(

casino: :-DCasino, na štrúdlík nejsou hrozny s peckami , říká se jim /prosím publikum o prominutí/ kozí cecky. Jsou zeleno- růžové a bez peciček. Proto jsem psala, že jsou k dostání jenom velmi zřídka. Je to nějaká odrůda, ale na jméno se neptejte, prostě nevím!

Ivusa: Jabloň se zbláznila, ještě dneska se daly obrat poslední jablíčka!:-O A to těsto chutná všem, tak nepeču nic jiného, než štrúdl, makovo- jablkový , jablkový s ořechy, bez ořechů, s tvarohem a jablky s tvarohem bez jablk , zelný , mákovo-višňový , i hrozny s mákem. Tento týden 4 nohavice, od čtvrtku do neděle "spapáno". :-(( Od konce srpna do dnes, ani nevím kolik jich bylo.

Veronika.Hrozna: děkuji za pochvalu<3

Kacka.R: Ja pekla dnes taky.Asi po 25 ! :-D:-D:-DJe super, jine uz nebudu zkouset.Strudl je fantasticky.<3<3<3

Výborné a rychlé těsto! ????

Jak pejsek s kočičkou slavili státní svátek
Už rok mám plné zuby těch tvých šmakulát co cpeš do dortu, kočičko! Letos upečeme štrúúúdl!! Já udělám těsto a ty připrav náplně... A zatáhni drápky! Já si posledně na W-krouhači ojel ty své až do živého ;-( A ta jabka neloupej, rozumíš!
Z lednice vyndám čtyři dny stařené těsto a porovnáme ho s čerstvě zadělaným těstem...
***
Tak co kočičko, tak které těsto "listuje" víc? Že to vyjde nastejno? Taky se mi to tak zdá...
...akorát to starší těsto, to z lednice, při pečení tmavlo dříve a ve finále bylo tmavší! Páníček, kdysi kolorista, by řek´, že mělo odstín 6760 a to druhé 6720 :-8
A co mák? Chutnalo, chutnalo? Mně taky! A ty růžové hrozny tam taky sedly, že! Ale řeknu ti, že dolovat z bobulí ta semínka bylo o nervy;-)
A že ti chutnala i ta čokoláda v jednom štrúdlu? No, bylo to spíše z hecu..., ale příště nebudu šetřit na kvalitě HOŘKÉ čokolády :-)

Konečně jsem dnes upekla i s vídeňskou náplní. Moc nám chutná a těsto připomíná listové. :yes:

casino: Ale no tak, vy ste mi nevěřil ?:-O Asi na listování ne, ale ta chuť, když jsem to hezky vypekla jak se má, ...... tak ta byla daleko lepší, než jen z odleželého jeden den. :yes::yes::yes: Asi ty kultury z jogurtu tam něco splácaly, o čem já nic netuším, v lednici neposlouchám. ;-) To je děs, co udělá taková fotečka posledního maličkého kousku štrúdlu, ani dospat vám nedá!:-D

casino: Jste jednička. Kdybych měla doma jablka už bych také pekla, ale s mletým mákem:-D

Nejlepší je druhý den, když se chutě propojí, v pokojové teplotě.

Ja pa to říkal ten kralevic Dánský vo těch slovech?:-K
casino se vybičovalo k nezahálení a upeklo, páč to těsto na fotečce Veronika.Hrozna: mu nedalo dospat ;-)
Těsto s kosmetickou změnou: Héééra nebyla, i byla použita její nevlastní sestra :-8
No a do jablečné náplně..., hádejte CO:-?
Ano, uhádli jste - jak píše Coleta: 24. 10. 2020 12:31:40 :-)
Co ale nevíte, že ten oný byl vcelku, celý, tedy nemletý...:-D
A jak to vyznělo?
Po upečení to "listovalo" eště víc než na obrázku Veronika.Hrozna: :yes:
A ten nemletý mák?
No, dycky se mi eklovalo chválit vlastní rcp:-// a o náplni s NEMLETÝM mákem je to nééémlich;-)
***
1/3 těsta jsem uložil v chladu...
Veronika.Hrozna: myslím, že podle výše psaného odleželé, "šedivé" těsto na lepší listování asi velký vliv už míti nebude... :-8
No, za čas se uvídí, že :-D

Veronika.Hrozna: Super nápad, vložte ty náplně. Koupím višňový kompot a zkusím s tím mákem.

Eja57: nikdy som nechapala ludi, co upecu kolac aj s peckami.

magdalenka: "pecky von"....no to je jasné, za mne všude, mne by rodila vystěhovala pod most, kdyby měli třeba z třešňové bublaniny plivat pecky:-D

Coleta: my sme mali doma kvantum visni, teda aj visnovych kompotov, mali sme to v strudli radsej ako z visni cerstvych... Len pecky von. S makom alebo vlasskymi orechami basen.

Eja57: S mááákem a mastnej od másla ..... ve správné odleželosti a teplotě ....... No!
Tak večer napíšu ty náplně, jako recept! Nechám zkontrolovat Magdalenkou, abych na něco nezapomněla a pak to vložím , jako Vídeňskej štrůdl- náplně. Jen nevím, jak se ty hrozny jmenují normálně, lidové označení je značně vulgární!

Frantiska: No tak si udělej těsto a zapomeň, jako já a péct můžeš tak ve čtvrtek!:-D

Coleta: Z kompotu nemám odzkoušeno, ale když dobře okapou, proč ne? V tom případě bych doporučila, už mák nesypat ,ani tou troškou krystalu.

Coleta: obje je mozne, ale kompotovane nechat okapat :) ta debata je takova, ze si asi upecu ten strudl :)) co zacala na nej myslim.

Veronika.Hrozna: tahle debata a Tvoje fotky jsou normální mučírna....aaale...vůbec nejlepší štrúdl jaký jsem v životě jedla byl před lety v jedné maďarské vesnické rodinné hospůdce....višňovej....och

Veronika.Hrozna: Děkuji, člověk se vždy něco nového dozví. Višně kompotované? Asi čerstvé, že?

bofinka: Děkuji za odpověď, dělám tažený štrúdl nebo starkonické štrúdly od Janul. Pro sebe a mamku peču vždy jablka s meltým makem, cukrem a kořením. Kombinace jablek a maku je úžasná.

Veronika.Hrozna: Fotky jsou moc pěkné, dokonce mám chuť to taky upéct (a že bych neměla, ale člověk hřeší kudy chodí, o jeden prohřešek víc ... ;-):-D). Tak si počkám na recept! ;-):-K:-K:-K

bofinka: Viz nize, tazene neni, je to tohle,ale je neskutecne dobre.

casino: Ano, ale bylo udelane v nedeli , to jsem pekla prvni dva strudly. Zbytek testa, byl v lednici , do ctvrtku odpoledne, kdyz jsem ho nasla v lednici.Bylo sedive a chtela jsem ho vyhodit, ale pak jsem udelala z nej dva strudly a krasne se upeklo do tmava a byly famozni.Od vcera zbyl jen ten chudacek malinkej na fotce, ale ted, uz jen fotka.:-D Nevim,ale proc, se tak ulezelo a nevim proc bylo tak dobre....:yes:

Coleta: Napln je videnska, testo urcite ne.
Vidensky strudl je vzdy z tazeneho testa.

Veronika.Hrozna:
Vaše fotto - paráááda:yes:
No a ffčíl kápněte božskou: fakt jste použila toto "Jednoduché, rychlé a levné těsto na štrúdl", he ?;-)

Coleta: Ano to je vídeňská klasika, mák -hrozny, mák- višně, mák- jablka. Já mám ráda višňový a jablkový ! Ty správné hrozny je problém koupit. Musí být hodně sladké a veliké., aby se moc uvnitř nescvrkly u pečení a zústaly hezky vidět, když se nakrojí štrúdl.

Veronika.Hrozna: U nás se dělá běžně jabkovo makový štrúdl. Je vynikající. Nevědal jsem, že je vídeňský.

MamlajdaD: Magdalenka určitě napíše recept na náplně do Vídeňského štrúdlu, nenecháme vás všechny bez této štrúdlové dobroty! Právě mi manžel říkal, že jeho babička věšela v podkroví ty krásné, růžové, velké hrozny, aby ji vydžely až do Vánoc na vánoční štrúdle. <3<3<3 No, tak aspoň člověk vidí, že co práce dal kdysi štrúdl a jak se vymýšlelo, aby byl i na Vánoce. Mlsouni! P.S. Jsou tam už fotky.;-)

Veronika.Hrozna: Verunko, ty se holka ale umíš vykroutit! :-D:-8;-) Ale s tím, že by to magdalenka napsala dobře, s tím s tebou souhlasím, ona umí! :yes: Vím, že štrůdl má původ v Maďarsku, v Budapešti se snad peče hlavně s tvarohovou náplní a různým ovocem, je to tamní specialita. Ale žádné větší znalosti o tom nemám, jen tyto povšechné. Tak požádej magdalenku o spolupráci, mně je jedno, kdo sem ten recept vloží! Jen hlavně, aby tady byl, bylo by škoda, aby tu taková dobrota nebyla. <3;-):yes: Veru, požádej Magdušku o vložení toho receptu, ona to snad udělá! Je laskavá! :-K;-):-8 I když si myslím, že ty bys to taky zvládla moc dobře! ;-):yes: Moc tě zdravím, a jsem zvědavá, jak se dohodnete! :-K:-K:-K

magdalenka: Ja tiež, Viedenská bez maku, nemysliteľné! A ako z toho vykukujú v reze tie jabĺčka, idem odfotiť ten konček, čo zostal od včera......z dvoch šrúdlí! ;-)

zdenka.s: Člověk se učí celý života ve vaření to platí v plné míře! ;-) Já už jsem dost stará, a stejně se pořád dozvídám něco nového! :-8 A hrozně mne to baví. Já když si budu číst v nové dobré kuchařce, tak mi to někdy připadá stejně dobrodružné, jako číst detektivku. ;-):-D:-D Ale každý máme nějaké mouchy. :-8:-8 Škoda, že ti nejdou vkládat ty fotky, ale v tom ti neporadím. No jednou se mi stalo něco podobného a to když se nějak zrušilo moje přihlášení na Topky a musela jsem se přihlašovat znovu, to mi nešly přidávat ani fotky. Snad ti někdo poradí, kdo tomu rozumí, ale to není bohužel moje parketa. Děkuju ti za krásný komentář :yes: a moc zdravím! :-K:-K:-K

magdalenka : poptávala jsem se kolem sebe a i v práci , myslela jsem,že mi to třeba uniklo :-) ale nikdo tuhle, jistě moc dobrou náplň, nezná :-O
Jinak všechny ostatní ,jak jsi psala, dělám .
Moc se těším na výsledek :-K

zdenka.s: zaujímavé, ani ma nenapadlo, že nie je rozšírená štrúdľa makovo jablková...u nás doma sa zas nepiekla štrúdľa čisto s jablkami...starý otec miloval kombináciu jablká a orechy, alebo višne a orechy, alebo tvaroh s hrozienkami. Ja všade všetko mak, mak, mak...

Veronika.Hrozna : jak sleduji Tvoje vaření a hlavně pečení , odvedla teda hódně dobrou práci :-D:-D
Já jsem se učila metodou pokus omyl ,no a časem se to vystříbřilo ,že to i chutnalo :-):-)

zdenka.s: Já jsem stejný případ! ;-( Naučila mě vařit hlavně tchýně!

MamlajdaD: Já myslím, že Magdalenka napíše lepší, ona je zběhlá i v maďarské kuchyni a ta taky něčím přispěla k dobrotě Vídeňského štrúdlu. Ono ty služky-kuchařky co kdysi ten recept pomalu vytvářeli ,byli vlastně pendleři, chvilku sloužili v Pešti, chvilku ve Vídni a pak v Bratislavě ! Odevšad vzali to nejlepší a tak se vytvořilo vlastně ono skvostné pečivo - štrúdl.
V tomhle trojměstí, by měl být štrúdl přímo chráněný ! No nevím ,na jak dlouho ? Do vychladnutí, nebo do vlažna , nebo horký, právě vytažený z trouby. :-D:-D:-D Tomu horkému by mělo být dovoleno ořezat patičky.....????

MamlajdaD : děkuji za krásný komentář k mé osobě ,moc mě to potěšilo a u srdíčka zahřálo :-)
Já jsem ale čistý uživatel. , když jsem se vdala , neuměla jsem nic a hlavně mi neměl kdo poradit :no: a jeźto Dalibor atd. naučila jsem se ,ale až teď doslova objevuji jak pestrý je kuchařský svět :-) díky Top receptům a šikovným kuchařinkám ,já prostě na to nemám buňky.
A fotky mi nejdou vložit , nevím proč , dřív to šlo i z mobilu .Mějte se moc hezky :-K

Veronika.Hrozna: A proč ten jistě skvělý recept nenapíšeš ty? Máš to mockrát vyzkoušené, na pečení moučníků (a nejen na ně) jsi opravdu moc dobrá, tak proč to pro ostatní nepřidáš? zdenka.s má sice krásné fotky a určitě je dobrá kuchařka a pekařka, ale recepty nevkládá (i když by bylo prima, kdyby si dodala odvahu a recept vložila ;-)) Ale stejně by bylo fajn, kdybys recept i nádivky při tvých zkušenostech napsala! :yes:<3:-K Zdravím!:-K:-K:-K

zdenka.s: Opravdu tady není Videňský klasika štrúdl ! :-O Já myslela, že ano ! Ani mě to nanapadlo hledat, říkala jsem si, že tady někde musí být. Klasika jsou tři, jak si psala, višňový tam se trošku dosladí mák, ale jen málo + skořice a vanilkový cukr! Pak je vínový z velkých bobulí hroznového vína , růžové hrozny - mák se nedoslazuje , skořice a vanilkový cukr a pak je jablkovo - mákový s rozinkami z krájených jablek se slupkou, skořicový + vanilkový cukr + extra skořice. Já myslím, že to jsou červená Golden Delicius , z těch je nejlepší. Na těsto máslo natřít a na mák máslo v kouscích, a potřít po upečení máslem, nebo máslem s rumem. Videňský štrúdl musí být vidět, kam ho položíš musí zůstat mastná stopa. Mákem se nešetří a máslem taky ne, musí ho tam být hodně! <3<3<3 Pak je opravdu dobrý. Když upečeš, tak sem dej recept !

Veroniko, moc Ti děkuji za postup na náplň, bylo mi fakt hanba se ptát ,musela bych hledat a tuhle děláš , takže je vyzkoušená. :yes: a jistě nezklame. Určitě recept uvítají i jiné kuchtinky :-K
Jsem moc zvědavá ,jaké to bude ;-)
Hezký den

magdalenka: To je dobrota, to se jen rozplyva na jazyku. Myslim,ze babi delala ze specialniho vina , z takoveho obrovskeho ruzove barvy. Videla jsem takove hrozny ns Krymu.

zdenka.s:To je klasika videnska mlety mak asi 125 - 150g, nakrajena jablka,rozinky. Na jednu nohavici, das jeden vanilinovy cukr a jden skoricovy, posnezis jeste mletou skorici.Cukr nepridavej. Ten prijde navrch po upeceni. :-D;-)

magdalenka, Veronika.Hrozna : stydím se ,ale o makovo - jablečné náplní slyším poprvé ,makovo - višňovou znám :yes:,ta je dobrá. Zítra to zkusím, děkuji :-K

magdalenka: Tu delavala manzelova babicka, ale tazenej, ona to umela.:yes:Jablicka nakrajet, ne strouhat ,slupku nechat!:yes::-!

zdenka.s: Hele, a ja se mohu ptat i na vetsi blbosti, az Casinovi tika sporak ?:-D:-D:-D:-D
Vzdyt od toho jsme tady, abychom si pomahali, ne !;-);-);-)

Veronika.Hrozna: teta v Rači robievala aj makovo hroznovú (veľké bobule).

magdalenka: Ano videnskou, mak smichany s jablicky a rozinky namocene v rumiku.Natru rozvalene testo rozpustenym maslem, ne moc horkym a naskladam smes na testo.Posypu skoricovym cukrem,este skorici a vanilinovym cukrem. Dam na to kou <3sky masla, zavinu s papirem na kterem valim a sup na plech.

zdenka.s: jablkovo makovú štrúdľu spravila...:-8 to nerobievaš, či? Skvelá ja makovo višňová.

Veronika.Hrozna : ahoj , prosím tě ,jkam jsi použila ten mák :-Q. já tu mám taky takový zbytek a nevím ,co s ním , děkuji :-K
Asi budu za blba :-D

Ivusa: Uz pecu jen z odlezeleho, ten strudl je famozni.Este, ze jsem to nevyhodila! :-O:-O:-O

Veronika.Hrozna: děkuji za vyzkoušení a postřehy ....s tím rumem je to supr nápad:yes::yes::yes:

Veronika.Hrozna: Musím to napsat v neděli jsem udělala z tohoto těsta dvě nohavice štrúdlu a zbytek těsta jsem nechala v lednici. Úplně jsem ho pustila z hlavy. Dnes jsem ho našla a bylo mi ho líto vyhodit. Na povrchu trošku zešedivělo. Tak jsem rychle očistila pár jablek vytáhla mák a udělala dvě nohavice, které jsem uvrhla do trouby na 190 stupňů bez vody a čekala! Upekl se do barvy horského tmavého medu za 35 +- 5 minut a to je taková dobrota , že jsem zblajzla na posezení 3 kousky! To těsto šlo i po takovém čase naprosto perfektně vyválet, no ale ta chuť mě dostala! :yes: Je naprosto perfektní . Po upečení jsem mazala máslem s rumem a nešetřila jsem! <3<3<3<3:yes::yes::yes:

Tématické fráze:
rychle testo na strudl, těsto na strudl, rychlý štrudl, štrudl, testo na štrudl z hery, dobré a rychlé těsto na štrudl, štrudl z hery, domácí rychlý štrůdl, sladké pečení rychlé levné, rychlý jablkový štrůdl, levný štrůdl, dobrý a rychlý recept na štrudl, levné recepty na pečení, rychle a levne peceni, rychlí štrudl, pečení z hery, rychlý domácí štrudl, domácí jednoduchý štrudl, recept na rychly štrudl, štrůdl těsto

Suroviny:
mouka hladká, jogurt bílý, tuk hera, žloutek, sůl, jablko, skořice mletá, cukr krupice, strouhanka, rozinky, mandle, vejce

Přidat fotografie receptu