Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí sušená rajčata TOP

Uschovejte do skleniček skutečné léto. Ať už cherry nebo keříková, zralá rajčata budou mít díky sušení ještě intenzivnější chuť. Tuhle dobrotu mlsejte jen tak, nebo ji použijte do salátů či k těstovinám.

Hodnocení receptu je 5,0 (35×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Bessone Bessone

Snadný

Doba přípravy 110 min Doba přípravy: 10 min Doba tepelné úpravy: 100 min

110 min (10 min příprava + 100 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie682 kJ /
163 kcal
Bílkoviny4,50 g
Tuky1,00 g
Vláknina8,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 35 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy30,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Rajčata rozřízneme napříč. Naskládáme je na plech, osolíme, přidáme bylinky a vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C. Krok 2: Pokud chceme docílit skvělého výsledku, musíme dodržet následující postup:
180 °C - 20 minut
160 °C - 20 minut
140 °C - 20 minut
120 °C - 20 minut
100 °C - 20 minut
mezi jednotlivými změnami teplot otevíráme vždy troubu na 2 minuty, aby se zchladila o 20 °C. Krok 3: V horkovzdušné troubě můžeme dělat i několik plechů najednou. Krok 4: Pokud chceme sušená rajčata uskladnit, naložíme je do sklenice plné olivového oleje až po okraj a přidáme hrst čerstvé bazalky. Vydrží klidně i rok, bazalka pustí vůni a chuť.

TIP: Oblíbené recepty na rajčata naložená v oleji

Zveřejněno 6. 9. 2012

Poznámka autora Bessone

Málokdy je šance je naložit, jsou tak výborná, že vždy zmiznou do 10 minut od doby, kdy opustí troubu.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domácí sušená rajčata TOP

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/n6Z5

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domácí sušená rajčata TOP

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/n6Z5

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (29)

Já bohužel nedoporučuji. Na 180 pustí šťávu, která se následně připálí. Po hodině práce sem je ve 140 stupních vytáhla z trouby a i s pečícím papirem rovnou letěli do koše.

U tohoto receptu je potřeba dodržet velikost rajčat. Když se suší větší, už to nevyjde, jsou nedosušená.
Chuťově jsou vynikající :yes:

Musím říci výborný nápad a celkem jednoduché a hlavně dobré. Manžel průběžně sklízí a já suším a suším a oba koštujeme a něco naložíme do oleje. Jen jsem zvědavá jak dlouho to v něm vydrží.:yes::-p

Šárka : záleží na výkonu trouby, ja je dělám uz 3roky a pořád jsou stejně skvělá.. ;-) :yes:

Rajčata jsem dělala dle receptu, kromě uvedeného času byla v troubě ještě asi o 30 min. déle a stejně nejsou vůbec usušená. Bohužel, mě recept zklamal...;-(

Šárka : naprosto stejný výsledek. Držela jsem se postupu a výsledkem bylo lečo :-(

VeronickaT: nech je určitě v lednici, tam budou v bezpečí..:-):yes:

VeronickaT 14. 12. 2012 22:48
Ahojky, tak myslím, že rajčátka se mi povedla, uvidíme, jaký budou mít úspěch jako dárečky :) dělala jsem je přesně podle tohoto návodu, ale nakonec jsem je ještě nechala na 70 stupňů asi půl hodinky :)ještě bych se chtěla zeptat, zda je mám skladovat (mám je naložený v oliv. oleji) v lednici nebo stačí ve skříni? Děkuji:yes:

VeronickaT: ahoj, rajcatka nevydlabovat, nechat je na plechu viz. Foto.. Pokud je chces konzervovat, staci je dat do sklenice pridat cerstvou bazalku a sklenici doliit az po okraj olivovym olejem, vydrzi potom i rok.. ;-)

Ahojky, chtěla bych tyto rajčátka dělat jako jedlé dárečky na Vánoce. Ale nejsem si jistá nějakýma věcma...můžete mi prosím poradit? Ty středy musí vydlabovat nebo je tam můžu nechat? A jak dlouho mi vydrží rajčátka, když je budu zalívat pouze studeným olejem a nebudu konzervovat (neumím to:-D)
Děkuji za odpověď:yes:

:-):yes:

Tomáš,tak ti pridávam fotku;-)urobila som na tri plechy,volačo som zjedla hneď,lebo sú naozaj výborné:-pOstatné som naložila do oleja s cesnakom a rozmarínom...bazalku nemám:-(Ďakujem za recept,aj keď som tie rajčiny sušila o niečo dlhšie:-):yes:

Práve ich idem robiť.Som strašne zvedavá aké budú:-8Potom dám vedieť ako sa podarili;-)

Tomáši, včera jsem vyzkoušela tvůj recept a musím uznat, že rajčátka jsou výborná a z celého pekáče do 20min nezbylo nic. ;-):-p:-8 určitě je budu dělat velmi často. :-):-):-)

Za príma návod na sušená rajčata děkuji;-)+14:yes:

Můj názor je, že 2 hodiny je na sušení rajčat málo.
Nevím, možná se usuší, ale na úkor kvality (pokud sušíte na 160-180st., tak slupka praská a dužnina se nesuší, ale vaří...:-()
Čím déle se rajčata suší, tím mají intenzivnější chuť.
V troubě se mají sušit cca na 100-120st. min. 4 hod.! i více podle typu rajšat..
Já si rajčata suším na sušičce, protože ta kupovaná vedle domácích jen "ležela", chuťově se nedají srovnat:-*

Bessone, zkusím, mne to přijde celkem bezvadné, to, že se to přípálilo, není asi pokaždé a stalo se, uritě se něco podobného nám všem někdy stalo, nebo stane, chyby nás učí a podruhé si každý dá už pozor, ale zdá se mi to fajn a plánuji to dlouho, ale vždy se mi zdají recepty složité, tento ne, bezva, máš boďana:-p:-K:yes:

Bessone: recept vypada :yer:, rozhodne vyzkousim.
Libi se mi, jak "šikovná" Alena z jedine fotky poznala, ze jsou rajcata pripalena :-)) bravo!
Nic si z toho Tomasi nedelej...diky za recept!

Alena: rajčata jsem rozhodne nemel nikdy pripalene..;-) postup je přímo od italského šéfkuchaře italské restaurace.. Recept je vhodny pro ty, kteří susicku nemají.. Jinak podle informaci samotného kuchaře se cukr se přidává jen na určitou odrůdu rajčat.. Existuje přes dvěstě postupu jak rajčata sušit.. :-)

Bessone: Prosím, chci vyzkoušet poprvé, ale nejsem si jistá, jak usušená rajčata ve skleničkách s olejem uchovat, je třeba ještě sterilovat? Děkuji D.

na sušení jsou extra pěstovaná rajčata, žádná keříčková ani jiná, ale rajčata podlouhlá, tvrdá, co nemají skoro žádná jadérka, aby se rychle sušila a nebyla vlhká. nejlépe se suší na slunci na sítech, jak je vidno ve Španělsku a Itálii.

zásadně nekonzumujeme nic připáleného, a obrázek mluví jasně - rajčata jsou připálená, postup zbytečně složitý, pořád stát u trouby a otvírat, zavírat, považuji za jednodušší sušičku. Jinak podle italského receptu se rozkrojená rajčata posolí a pocukrují.

Dávám přednost pomalejšímu systému viz http://www.rady-kutilum.com/domaci-suseni-rajcat-7...
efektem je to, že mnohem lépe uhlídáme případné přepálení. Přesněji není, výsledný efekt jsou světlounká ale dobře usušená rajčata - na rychlejší konzumaci je možné je prostě podle potřeby odebrat ještě v lepkavém stavu.

:yes:líbí moc..:-*:-K:-K:-K:-

Jejda, to je krása. :-O Vyzkouším. Postup je velmi zajímavý a věřím, že je to strašně dobrý:-*:yes:

Bessone: Tomáši, to ti ráda věřím, že do 10 minut zmizí...musí to být velká lahoda, úplně je cítím na jazyku:-p Dávám ti 6.bod:yes:

Bessone:Zrovna jsem minulý týden dělala pečená rajčata, skoro stejný recept jako tento, jenom se nedopečou úplně a česnek nezhořknul ani se nespálil, je tam spousta šťávy, takže se toho nebojím a zkusím;-)

1974andrea: moc nedoporučuji, protože čerstvý má tendenci se spálit a zhořknout ;-)

Já osobně bych tam dala česnek čerstvý, ale asi to brzy vyzkouším, neboť rajčat je stále dostatek;-):yes:

Tématické fráze:
susena rajčata recept, susena rajcata v susicce, sušena rajčata, sušení rajčat v sušičce, sušená rajčata v troubě, sušená rajčata sušičce, sušení rajčat, jak sušit rajčata, sušení rajčat na slunci, jak sušit rajčata v susicce, jak sušit rajčata v troubě, recept susene rajcata, sušení rajčat v troubě, recept na sušená rajčata v troubě, jak udělat sušená rajčata, recept na sušená rajčata, sušené rajčata, domácí sušená rajčata v oleji, sušená rajčata v troubě recept, jak usušit rajčata v sušičce

Suroviny:
rajče keříčkové, sůl mořská, sušená bazalka, česnek sušený, libeček, rozmarýn, olej olivový, bazalka čerstvá

Přidat fotografie receptu