Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Listové řezy s pošírovanou hruškou ve smetanovém krému

Hodnocení receptu je 5,0 (38×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

rebeka rebeka

Snadný

Doba přípravy 165 min Doba přípravy: 60 min Doba tepelné úpravy: 105 min

165 min (60 min příprava + 105 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 plech

plech se zvýšeným okrajem 40 x 30 cm

1plech

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie16 953 kJ /
4 052 kcal
Bílkoviny41,58 g
Tuky167,84 g
Vláknina27,88 g
Cholesterol 468 mg
Sodík 356 mg
Sůl0,77 g
Sacharidy548,32 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Pokud máme listové těsto zmražené, necháme ho s předstihem povolit do úplného rozmrazení. Krok 2: Hrušky oloupeme, zbavíme jadřinců a nakrájíme napůl a každou půlku na tři nebo čtyři dílky, záleží na velikosti hrušek. Rozkrojené pak pokapeme citronovou šťávou. Krok 3: Do hrnce, ve kterém budeme hrušky pošírovat, nalijeme odměřené množství vína, přidáme cukr a uvedeme do varu. Můžeme, ale nemusíme, přidat hvězdičku badyánu. Krok 4: Po 5 minutách varu, přihodíme hrušky, snížíme intenzitu varu a táhneme na velmi mírném plameni 10 minut. Sirup se nesmí vařit, teplota sirupového rozvaru by neměla přesáhnou 95 °C. Hrušky nesmí být rozvařené, musí zůstat tvrdé, chrupavé, jenom zesklovatí, to je to pošírování. Krok 5: Sem tam s hrncem "pohneme". Po 10 minutách hrušky scedíme do sítka a necháme částečně vychladnout. Tekutinu nevyléváme, to by byla veliká škoda. Může posloužit např. jako základ pro svařené víno. Krok 6: Připravíme těsto, které rozdělíme na dvě stejné poloviny. Máme 3 způsoby, jak s těstem pracovat:
1. způsob: ustřihneme kus pečicího papíru velikosti plechu a těsto pomocí válečku vyválíme na něm a pak přeneseme na plech.
2. způsob: papírem vysteleme plech a těsto vyválíme přímo v něm.
3. způsob: klasicky, na pomoučněné podložce vyválíme plát těsta o velikosti plechu a přeneseme ho na plech, vystlaným pečicím papírem. Druhý plát těsta rozválíme jak chceme, ale musíme docílit stejné velikosti, jako u těsta spodního. Krok 7: Připravíme krém: mléko uvedeme do varu. Zvlášť v míse ušleháme žloutky s moukou. K této směsi přilijeme vařící mléko, přidáme cukr, prošleháme metličkou a zjemníme přidáním smetany. Nevaříme. Krok 8: Ořechy dáme do mikrotenového pytlíku a potlučeme paličkou na maso. Na plát vyváleného těsta rozložíme s odstupy plátky hrušek. Poházíme ořechovou drtí, přelijeme polovinou krémové zálivky. Krok 9: A nyní na takto připravené těsto s tím vším, přeneseme druhou část vyváleného těsta (viz foto postup). Do propadlin dáme zbývající hrušky a dále postupujeme stejně, jako u spodní vrstvy, tzn. poházíme ořechy. Krok 10: Polijeme zbývajícím krémem a vložíme do trouby. Pečeme 40 minut při teplotě 170 °C.

Zveřejněno 15. 9. 2012

Poznámka autorky rebeka

Inspiraci jsem čerpala ne ve Vlastě, jak by se mohlo na první pohled zdát, ale v Knihovničce receptů září 09/12.

Moučník je prostě úžasný, kdo odzkouší, nebude litovat. Kombinace šťavnatých, voňavých hrušek, křupavých ořechů a rozplývajícího se listového těsta, prostě nemá chybu :-)

Doufám, že oceníte fotopostup. Zejména pak Mr. Max Braun, na kterého jsem s láskou vzpomínala celé dopoledne, které jsem strávila, právě díky onomu fotopostupu, v kuchyni, s foťákem na krku.

Tentokrát jsem se držela přesně receptu a přidala jen ten badyán a citronovou šťávu.

P.S. mohlo by se zdát, že příprava tohoto moučníku je poněkud složitá.. opak je pravdou. Jen jsem to, aspoň myslím, rozepsala podrobně, aby mohli udělat i ti méně zkušenejší.

Moučník můžeme podávat horký, s kopečkem dobré zmrzliny, nebo studený a třeba dozdobit zbytkem šlehačky, kterou ušleháme. Dobrou chuť.

A ještě něco: čím víc ořechů dáte, tím víc to bude MLASK! A klidně nahrubo, sem tam může být i celý.. ty ořechy jsou velmi, velmi jedlé...

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Listové řezy s pošírovanou hruškou ve smetanovém krému

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/DW1y

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Listové řezy s pošírovanou hruškou ve smetanovém krému

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/DW1y

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (42)

Já vám povím, to je dobrota! Děkuji za inspiraci, hned máme lepší sobotní odpoledne :-) :yes:
Jen jsem pekla na 180st, zdálo se mi, že při nižší teplotě se dlouho nic nedělo...

Vynikající řezy. Jsem si říkala, že budou výborné až studené a uleželé, ale nevím, jestli vydrží :-D ... baštíme je horké z plechu. Moc dobré. :-)

To je krása, Nadi:-p:yes::yes::yes:, jak je možné, že mi tento skvost utekl? :-O

rebeka:Myslíš, že by to šlo i s meruněk:-?:-?:-8

zumiklin: MUCK tobě taky;-):-) nesmírně mě těší:-K:-);-):yes: a děkuji:-K

Zdravim domov !!!

vcera vecer upeceno, dnes uz temer snezeno. Velky uspech, posilam bodik i pusu ;-)

Vymazlené,parádní řezy:-K+30:yes::-p

Bohatství chuti a nápadů :)
+

rebeka: Krásně se Ti povedly :yes: a ten postup :-)):yes::yes:

:yes::yes: vypadá to krásně :-K:-K +25

Jana Remkova: na tom něco je Jani;-), souhlasím docela s tou paní na tom příspěvku:-K

Jeje. Tedy, Ty jsi ale spisovatelka Nadi:-)), také s těstem pořád pracuji, jak naslano tak nasladko a dokola, jsou z nich dobré pokrmy:-p:-p:yes:

rebeka: Já bych nějak reagovala, ale..docela bych souhlasila s autorkou této připomínky...http://www.toprecepty.cz/df_forum.php?forum=2027

Rebí opět válí njn nic nového:-8fakt krása:yes::yes:

:yes:Dokonalé:yes:

Colombo65::-D:-D:-D:-D:yes::yes: jo, vážení.. to by vám šlo.. dráždit rebušu:-D:-D:-D
díky i tobě, Otto;-):-)

Fotka stromu ze kterého jsou ty hrušky nebude?
Kde já jsem ty hrušky kurňa viděl, že by ve Vl... :-D:-D:-D:-K
A teď vážně - velmi mňamózní foto :-K

perfektní receptík i popis jako vždy :yes::yes::yes::-D

Jana Remkova::-// tady se člověk nezavděčí:-S napíšu krátký, špatně.. dlouhý s fotopostupem.. taky špatně:-// jak to mám teda psáááát:-?:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D

Úžasné! :-O:yes: Bodík je samozřejmostí, už jen za ten fotopostup a rozsáhlý recept. ;-)

Och, to je dlouhý recept!!:yes::yes:

:-p:yes::yes:

Jůůůůůů:-O:-p:-p:-p:yes:

mimosa: ještě je;-) pohni:-!:-D:-D:-D

No Rebušo,ten je-posílám PPL,jestli jste ho už nesež/nespapali:-8:-K

yanull: týýýýýýýýý:-!:-//:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D

suslajda: díky.. však mě to stálo nervy a hlavně čas.. zdravím maximálně:-8:-D:-D

AniCiz: Anízku, díky:-K
a všem díky:-K:-)

tak teda Rebuško klobouk dolu to je nádhera a ta chuť musí být úžasná:-pchuťové pohárky jsou v pohotovosti:-8a ten fotopostup ten je:yes:10

:yes::-Okrásně nafocený postup..jako vždy mistrovské dílo:-K:-K:-K

Protože listové těsto lístkuje, myslím, že může být oboje a tím je název vyřešen, děvčata, že?;-):-) Naděnko, opět nádherný a voňavý moučníček, myslím, že by hruškám slušel i rumíček, ale když je prohibice, tak ostrouháme, ale této dobrůtce určitě velký bodík dáme ;-):-p:-K:yes:
P.S. Jen bych příště doplnila fotopostup ještě o účtenku, to víš, jistota je jistota a posuzovatelé nároční, však víš ;-)

nádhera:-!:-!vypadají úžasně, moc pěkná fotečka:-p:-p:yes::yes::-)):-K+ 7

senky: ty, že jsi levááá:-?:-?:-? to já jsem v tom případě max Braun:-//
díky šenky;-):-) a udělej.. arábkovi pojede:-8:-D:yes:

Skvostné:yes::yes::-K máš můj neskonalý obdiv:yes::yes: a fotopostup pro nás levé:-D je taktéž:yes::yes:

1974andrea: no to běž, protože mám takové podezření, že toto, až ty sladké ee, toto by ti chutnat mohlo;-) ale ty ořechy tam být musí.. nevím, jaké by to bylo s lískovými.. asi ne to pravé ořechové:-D:-D:-D:-D

rebeka:Asi tak, listové;-) Někdo říká těstu Lístkové, já nevím. Ořechy nikdo nemá, loni všechny pomrzly a na podzim nám tady vykáceli celou alej starých ořešáků. Takže ani ň. Ale už mám vyhlídnutou alej u lesa, tak až začnou padat, musím vyrazit:-)).

hanahcotton: fakt není.. a pro tebe:-O:-?:-? tss.. levou zadní;-) těsto máš koupené, akorát pošíruješ hrušky a uděláš krém, který ani nevaříš.. jak facka jednoduché.. a na to se napijeme.. kávičky:-8:-8;-):-D:yes::yes::yes:

1974andrea: nevím.. oni to nazvali jinak.. co ,myslíš..Lístkové nebo Listové;-) to je škoda.. sousedka nepůjčí trochu ořechů:-? je to mooc dobré.. fakt jo;-):yes:
díky holky:-K

:-O vypadá to složitě...ale nádherně a žravě ...:yes::yes::yes::-K

Nadi, fakt nádhera:-8 a chuťově to bude lahůdka rozplývající se na jazýčku:-*:yes: Hrušky mám, ovšem nemám vůbec ořechy a to mě pěkně štve, protože mám i to listové těsto:-S Jo a v názvu má být Listové nebo Lístkové?

Máš môj neskonalý obdiv...ale ty to vieš.:-K

Rébínko,ty jsi borka;-):yes:vyšla jsi vstříc i těm komu by se mohlo zdát,že fotku z časopisu by si snad mohla dát:-DJá vím a znám tě,že tvoje fotečky pohladí vždy po duši a tvé receptíky polechtají chuťové pohárky:-p;-):yes:Nádhera jako vždy;-):yes::yes:

Tématické fráze:
listové těsto s hruškami, recept na bohatství makový dort, řezy s hruškami, listove kremove řezy, krém do listového těsta, rez na listech hrušky, krém do listových řezů, listové těto, makový dort recept na bohatství, lístové řezy, pošírovat, strudl s hruskama, listove testo hruskama, listove testo hruskama, všechny recepty ládi hrušky listové řezy, rozmražení listového těsta, hruškové řezy z listového těsta, krem na listové těsto, listové řezy s hruškami, kremove rezy s hruskami

Suroviny:
těsto listové, hruška, víno bílé, cukr krupice, badyán, šťáva citronová, mouka hladká, žloutek, mléko, smetana, cukr krupice, ořechy vlašské

Přidat fotografie receptu