Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Květák v octě jako okurky

Objevte lahodný způsob, jak uchovat květák na delší dobu. Tento recept vám ukáže, jak jednoduše přeměnit květák na křupavou, pikantní pochoutku, která se skvěle hodí jako příloha k jídlům nebo do salátů.

Hodnocení receptu je 4,8 (16×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

magdalenka magdalenka

Snadný

Doba přípravy 40 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 20 min

40 min (20 min příprava + 20 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie773 kJ /
185 kcal
Bílkoviny0,00 g
Tuky0,00 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 1 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy46,20 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Karfiol umyjeme, rozoberieme na ružičky. Krok 2: Na dno pohára dáme bobkový list, korenie, cibuľu, mrkvu, soľ, cukor, naukladáme karfiol, feferónku, dáme ocot. Zalejeme vodou z vodovodu, zaviečkujeme a sterilujeme 20 min pri 80-85 stupňoch. Krok 3: Po sterilácii prevrátime hore dnom, prípadný nerozpustený cukor sa rozpustí. Niekto karfiol predvára, ja nie. Chutí nám taký chrumkavý.

TIP: Sterilování zeleniny

Zveřejněno 23. 9. 2012

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Květák v octě jako okurky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/GW88

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Květák v octě jako okurky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/GW88

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (27)

janatka: tento rok sa mi nepodarilo kúpiť karfiol za dobrú cenu, tak iba závidím.

Máme moc rádi. Letos jsem po delší době zavařila, byl i za rozumnou cenu. Musím se pochválit, ale letos je pořád krásně bílý. Jiné roky mi zrůžověl. Na chuti to tedy vůbec nebylo znát.

sunny.sofi: tesi ma. :-K

Výborný recept, sice není sezona květáku, ale byl na akci, tak jsem si zase pár skleniček zavařila. Dělám již po několikáté a vždy skvělý výsledek:yes:

Květák zavařuji už léta a musím říct že je sež...... dřív jak okurky.Zavařuji jak mě naučila maminka.Stejnej recept jako je tady akorád bez zeleniny a feferonky ale se stroužky česneku;-) Jo o ten česnek se pak perem protože je také moc dobrej:-D

PKUPKOVA: :yes: (ak nemám feferónku a pod., nedám, nič sa nedeje...)

Ivana Ch: prvý rok, čo mám biely ocot, tak som zvedavá, ako to dopadne s tou farbou.

Já si myslím jestli ta změna barvy není způsoben octem, letos jsem měla ocet bílý, tak jsem zvědavá jaký květák po čase bude.
Ta změna barvy vadí našim mužským.

Moje mamka ho dělá každý rok a opravdu nám po nějaké době zrůžoví. Ale né každý...nevím, čím to je:-//

Také ho dělávám a to mi připomíná, že bych zas mohla, děkuji za připomenutí! Myslím, že nezrůžoví, pokud se přidá špetka kyseliny citronové, ale třeba se pletu...

magdalenka::-D:-D:yes: tak to vidíš:-D:-D asi ta štrucha:-8:-D:-D:-D:yes:;-)

Raz som mala extra ružový. Myslím, že som tam dala aj kápiu, od nej sa to sfarbilo.
V piatok sa mi podarilo nakúpiť za dobrú cenu, tak včera som zavárala, uhoriek mám dosť od vlani. S manželom máme zaváraný karfiol veľmi radi. Až ma prekvapilo, že recept tu nie je.

:yes::yes::yes::yes:

Věrka R: také s tím mám tuto zkušenost, i stačí místo prášku do pečiva i jedlá soda, květák je sněhově bílý a nezrůžoví, ale také už nezavařuji, děti jsou mimo:-K;-)

Věrka R:tak si na tom jak já :-)):-))

Mám uloženo:yes::yes:

Květák jsem dříve nakládala skoro každý rok, ale já jsem ho předvařovala, nebo spíš tak trochu spařovala, jen co se převalil varem, tak jsem vyndavala a přlila studenou vodou. Nedavno jsem se dočetla, že když se do toho předvaření přidá trochu prášku do pečiva, tak zůstane bílý. Vyzkoušený to nemám, ale třeba to někdo vyzkouší, já už nemám skoro pro koho vařit, péct a zavařovat. Tak je to u mě s tím vařením, trochu slabší, jen když přijde víc lidiček, tak se vyřádím.

musím se :-D ,ale jen pro tu srandičku vyzkouším:-D, mám doma 2 ks, takže si je uložím do špajzky - viz recept:-D:-D

Ahoj, vy si teda všímate veci a plkáte o šruche a pod. a uniklo vám, že som mala 600 ml octu! Až teraz po 2 hodinách ma napadlo mrknúť sem a opravila som to.:-D

1974andrea: no tohle já vůbec neznám..a vypadá to dost dobře.. zkusím aspoň z jedné dávky:-K:yes:

rebeka:Nadi, já ho dělám úplně bez zeleniny, jenom z Deka a je výbornej;-)

maris: božínku:-*:-* co máš proti pink barvičce:-?:-*:-*
Magduška, nezabudla si niečo.. nie.. ozaj:-?:-?:-? žádne medvedě, štrucha.. nič:-O:-?
tož dobre, urobím:-8:-D:-D:-D;-):yes:
P.S. aj sa mi páči česko-slovenský recept;-):-K:yes::-D

:-p;-):yes:

maris:No to nevím, ale nezrůžoví hned po zavaření, ale až p delší době;-) A na chuť to nemá vliv a mně je to jedno:-D. Jednou jsem zavařovala i ten fialovej a to pak byla barvička;-):-D

1974andrea: taky ?? a nevíš proč ?:-)), mně se růžový nelíbí:-8:-))

maris:Maruško, já ho dělám léta a pokaždé pak zrůžoví;-) Mám ho radši než okurky:-p

Naložený květák mám moc ráda, taky jsem ho kdysi zkoušela. Ty ho máš krásně bílý, mně zrůžověl:-O - nevím proč:-))
Super:-):yes:+

Tématické fráze:
zavařený květák, naložený květák, jak zavařit květak, zavařovaný květák, květák na kyselo, zavařování květáku recept, květák naložený, jak zavařovat kvetak, zavařit květak, květák v octě, zavařovat květák, zavarany karfiol, kvetak zavareny, zavařený květák na kyselo, zavařování květáku, zavarovany kvetak recept, sterilizovany květak, zavareny kvetak recept, recept na zavařování květáku, kvetak zavareny na kyselo

Suroviny:
květák, bobkový list, pepř černý, koření nové koření, mrkev, cibule, sůl, ocet, cukr krystal, feferonka

Přidat fotografie receptu