Před přípravou šípkové marmelády vás bude každý varovat, protože je pracná. Ovšem není to pravda, respektive záleží, jak velkou práci si dáte s očištěním šípků. V našem receptu máte popsané dvě metody a každá má své výhody i nevýhody.
Krok 1: Celé šípky přineseme domů a opláchneme. Poté je připravíme na tepelné zpracování. Jsou zde dvě cesty, jedna relativně časově nenáročná (a jí se týká úvodní časový údaj) a druhá, která je na dlouhé večery.
Krok 2: Druhá, náročnější, metoda předpokládá, že každý šípek zbavíme stopky, bubáka a odstraníme z něj špičkou nože či obrácenou stranou malé lžičky všechny pecičky. Je možné případně rozpůlené hodit do studené vody, promíchat a poté je vydloubávat. Tady počítejme s půl minutou až minutou na jeden šípek. Dále už stačí jen spočítat množství šípků, vydělit počtem členů rodiny a víme, kolik nám to zabere času.
Krok 3: První, rychlejší, metoda předpokládá jen odříznutí bubáka, stopky a případné rozpůlení šípku. To trvá na kus tak do deseti vteřin. Má to ale své háčky, o čem bude dále psáno.
Krok 4: Ať plody připravíme na marmeládu prvním nebo druhým způsobem, v dalším kroku je hodíme do hrnce, zalijeme vodou tak, aby je přikrývala a vaříme 15-30 minut. Měly by aspoň trochu změknout, to určí dobu vaření. Nepřeháníme to ale, příliš dlouhá doba varu znamená méně cenných látek z ovoce ve vaší šípkové marmeládě.
Krok 5: Změklé ovoce nahrubo (nesmí to být totální kaše, jen jakoby rozsekané ovoce) rozmixujeme i s vodou (nejpohodlnější je nějaký ponorný mixér) a nebo i s vodou je umeleme. Vzniklou hmotu propasírujeme co nejpečlivěji. Pokud jsme vybrali časově náročnější metodu čištění ovoce, po pořádném propasírování by měly zůstat jen slupičky a základ šípkové marmelády. Pokud jsme nechali v plodech i semínka, tak zůstane směs slupek, semínek promíchaná s trochou dužiny. Tu zalijeme malým množstvím vody - jen tak, aby se kaše dala rozmíchat a necháme jen přejít varem. Znovu vše propasírujeme. A ještě jednou var a pasírování zopakujeme. A základ na zavařování je také hotov.
Krok 6: Nyní nasypeme cukr. Množství není uvedeno, protože záleží od vaší chuti. Stačí poměr přibližně 1:4 (čtvrtina objemu cukru na objem šípků). Uvedeme do varu, stále mícháme a necháme cukr rozpustit. Ochutnáme a případně podle gusta ještě dosladíme (za stálého míchání). Odstavíme od ohně a uděláme test, jestli dobře tuhne. Kápneme lžičku šípkové marmelády na studený talíř a vložíme ji na chvíli do lednice, jestli poté neteče jako polévka, ale buď stojí nebo se přesouvá jako med, tak je vše v pořádku. Pokud teče, za stálého míchání vyvaříme ještě trochu tekutiny.
Krok 7: No a nyní již jen horkou marmeládu nalijeme do sterilně čistých sklenic, otřeme hrdla a zavíčkujeme stejně čistými víčky. Sklenice naskládáme do hrnce vyloženého nějakou utěrkou. Zalijeme téměř po víčko vodou a necháme na menším ohni zavařovat přibližně 15 minut. Po uplynutí této doby sklenice vyndáme, otočíme víčkem vzhůru a necháme vychladnout.
Komentáře (50)