Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Šípková marmeláda

Před přípravou šípkové marmelády vás bude každý varovat, protože je pracná. Ovšem není to pravda, respektive záleží, jak velkou práci si dáte s očištěním šípků. V našem receptu máte popsané dvě metody a každá má své výhody i nevýhody.

Hodnocení receptu je 4,8 (15×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

medmic

Náročný

Doba přípravy 120 min Doba přípravy: 120 min

120 min (120 min příprava)

Suroviny pro 1 dávka

podle množství

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Postup přípravy

Krok 1: Celé šípky přineseme domů a opláchneme. Poté je připravíme na tepelné zpracování. Jsou zde dvě cesty, jedna relativně časově nenáročná (a jí se týká úvodní časový údaj) a druhá, která je na dlouhé večery. Krok 2: Druhá, náročnější, metoda předpokládá, že každý šípek zbavíme stopky, bubáka a odstraníme z něj špičkou nože či obrácenou stranou malé lžičky všechny pecičky. Je možné případně rozpůlené hodit do studené vody, promíchat a poté je vydloubávat. Tady počítejme s půl minutou až minutou na jeden šípek. Dále už stačí jen spočítat množství šípků, vydělit počtem členů rodiny a víme, kolik nám to zabere času. Krok 3: První, rychlejší, metoda předpokládá jen odříznutí bubáka, stopky a případné rozpůlení šípku. To trvá na kus tak do deseti vteřin. Má to ale své háčky, o čem bude dále psáno. Krok 4: Ať plody připravíme na marmeládu prvním nebo druhým způsobem, v dalším kroku je hodíme do hrnce, zalijeme vodou tak, aby je přikrývala a vaříme 15-30 minut. Měly by aspoň trochu změknout, to určí dobu vaření. Nepřeháníme to ale, příliš dlouhá doba varu znamená méně cenných látek z ovoce ve vaší šípkové marmeládě. Krok 5: Změklé ovoce nahrubo (nesmí to být totální kaše, jen jakoby rozsekané ovoce) rozmixujeme i s vodou (nejpohodlnější je nějaký ponorný mixér) a nebo i s vodou je umeleme. Vzniklou hmotu propasírujeme co nejpečlivěji. Pokud jsme vybrali časově náročnější metodu čištění ovoce, po pořádném propasírování by měly zůstat jen slupičky a základ šípkové marmelády. Pokud jsme nechali v plodech i semínka, tak zůstane směs slupek, semínek promíchaná s trochou dužiny. Tu zalijeme malým množstvím vody - jen tak, aby se kaše dala rozmíchat a necháme jen přejít varem. Znovu vše propasírujeme. A ještě jednou var a pasírování zopakujeme. A základ na zavařování je také hotov. Krok 6: Nyní nasypeme cukr. Množství není uvedeno, protože záleží od vaší chuti. Stačí poměr přibližně 1:4 (čtvrtina objemu cukru na objem šípků). Uvedeme do varu, stále mícháme a necháme cukr rozpustit. Ochutnáme a případně podle gusta ještě dosladíme (za stálého míchání). Odstavíme od ohně a uděláme test, jestli dobře tuhne. Kápneme lžičku šípkové marmelády na studený talíř a vložíme ji na chvíli do lednice, jestli poté neteče jako polévka, ale buď stojí nebo se přesouvá jako med, tak je vše v pořádku. Pokud teče, za stálého míchání vyvaříme ještě trochu tekutiny. Krok 7: No a nyní již jen horkou marmeládu nalijeme do sterilně čistých sklenic, otřeme hrdla a zavíčkujeme stejně čistými víčky. Sklenice naskládáme do hrnce vyloženého nějakou utěrkou. Zalijeme téměř po víčko vodou a necháme na menším ohni zavařovat přibližně 15 minut. Po uplynutí této doby sklenice vyndáme, otočíme víčkem vzhůru a necháme vychladnout.

TIP: Šípky v naší kuchyni

Zveřejněno 6. 10. 2012

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Šípková marmeláda

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/n6Nl

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Šípková marmeláda

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/n6Nl

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (50)

Recept ještě nebyl hodnocen 5,0

Opravdu jednoduchý recept a marmeláda je výborná. Většinou ji používám pod zvěřinové maso.

Poprvé jsem šípkovou marmeládu zkoušela loni- ;-)Z DLOUHÉ CHVÍLE. :-D:-D:-D letos jsem na sipkach byla uz trikrat... Pro usnadnění při pasírování využívám SILONKOVE ponožky(neprojdou zrnicka ani jiny bordylek-treba stopicky,bubaci..-rychlý a efektivní) ..

A nebo je můžete povařené olupovat opatrně i s dužinou. Ty pecky prostě krásně drží pohromadě v jednom chumlu a jde to jedna báseň ;-)

Recept je tu déle, ale přidám sem svůj postřeh...
Já jsem povařila šípky celé s bubáky i stopkami-stačilo 4-5 minut, krásně změkly a kvůli vitamínům je to také plus. Pak jsem vystydlé šípky brala jeden po druhém, nehtem odtrhla bubáka, kousek slupky odloupla a na straně stopky jsem šípek mezi prsty zmáčkla a celý trs pecek v takovém obalu vyjel ven jako po másle. Pecky i s trny zůstanou pohromadě a rovnou vyhazuji. Zůstane tedy slupka i dužina :yes: Někdy je potřeba dužinu s trsu pecek ještě maličko opatrně nehtem oškrábat, aby se ji nevyhodilo moc. Někdy se mi také stalo, že pecky nezůstaly pohromadě a rozmázly se i s ostny. To pak letěl do koše celý šípek :-D ale to cca každý desátý. Jde to velice rychle (kus cca 10vteřin) a nemusíte se týrat se zdlouhavým čištěním. Vitamínům zdar <3

Letos dělam šípkovou marmeladu poprve.
Muj postup při čišťení - šipky zbavit "bubaku" a stopek nakrajet napolovic a potom kavovou lžičkou se špičatym koncem vydlabavat jde to docela rychle

Natrhala jsem 1kg šípků,otrhala bubáky,povařila s vodou ,pak přepasírovala,znovu povařila s cukrem a citr.štávou ,marmeláda vypadala nádherně i chut výborná,ale při ochutnávání cítím v ústech pichlavé jehličky ,tak ji můžu asi vyhodit ,je asi lepší odstranit semínka ,škoda času i marmelády,zkusím to ještě jednou ;-(

Hana schiesslová 21. 11. 2015 23:09
Veľmi dobrý recept (ten rýchlejší , ale pasírovanie za mňa urobil lis ( elektrický, a druhé pasírovanie som robila ručne cez " silonky" ale treba nakaždú dávku tak 5-6 naberačiek vziať nový kus punčochy vtedy sa chĺpky zadržia dnu. Ďakujem za recept.

Děda Jarda 11. 10. 2015 12:44
Zkusil jsem oba způsoby, ten pracnější mi poskytl asi sklenici a čtvrt, páral jsme se tím několik večerů, ruce popíchanné a to jsem tam ještě přidal pár sbíraných jablek, stejně toho bylo málo.
Druhým způsobem, z celých šípků (se slovy - vlezte mi na záda, nic už kuchat ani krájet nebudu) jsem zaplnil během dopoledne děvět (menších) sklenic, možná by se dalo ještě víc, ale došly mi vhodné nádoby. Pasírování dělám přes velký cedník, jde to dobře.
Výslednému zavařenému výrobku se bude říkat - "Báječná dědečkova šípková". Kdo to zpochybní, dostane do drdolu !! :-p

Tak jsem také poprvé v životě zkusila šípkovou marmeládu. Už jen ze zvědavosti - když na ní každý pěje takové ódy. Teď už vím naprosto přesně co to znamená, když se řekne - práce pro vraha.
Zvolila jsem obě varianty - povařit celé šípky a pak pasírovat i vyčistit šípky od semínek. Chtěla jsem vědět co je lepší a jestli je mezi nimi poznat rozdíl. 3,5 kg šípků jsem kompletně čistila 10 hodin! Až mi zůstaly "hnáty křivé" a druhý den jsem skoro v rukou ani neudržela hrneček;-(. Pasírování byla taky velká legrace. Přes síto to nešlo vůbec a přes lis na ovoce Tutti fruti to sice šlo, ale hrozně pomalu - nakonec jsem místo kliky napojila vrtačku, abych u toho nestrávila zbytek života. Do výsledných pyré jsem přidala po jednom nastrouhaném, kyselém jablíčku a čtvrtinu hmoty cukru - jak se píše v receptu. Výsledné marmelády jsou téměř stejné. Je mezi nimi jen nepatrný rozdíl v barvě a konzistenci. Vzhledem obě nejvíc připomínají rajský protlak. A chut? No, popravdě dobré, ale zas takový šlágr to není. Mám pocit, že je asi vychvalovaná hlavně pro svoji pracnost. To taková domácí malinová, to je jiné kafe :-*. Šípky mám moc ráda, suším je každý rok na čajík. Ale tuhle marmeládovou otročinu už asi opakovat nebudu. Možná je potřeba si na tu chuť více zvyknout - uvidíme. V každém případě zkusím udělat legendární šípkovou omáčku.

Take jsem zkusila a je vyborna. Dekuji:yes:

Musím potvrdit názor, že je bezpodmínečně NUTNÉ(!) dělat marmeládu pouze druhým, tedy zdlouhavým způsobem, aby se do ní nedostaly jehličky ze semeníku. Jsou nebezpečné drážděním v trávicím traktu. Ty se nepodaří odstranit pouhým vystřením přes síto. Pokud to někdo vyřeší přecezením přes plátno, pak ano, ale připraví se o značnou část cenné dužiny. Radím, když už si dáte práci se sbíráním šípků, pak si zaslouží, aby byly dobře a zdravě zpracovány. Pokud nemáte čas, do šípkové marmelády (džemu) se ani nepouštějte.
Největší otřes se šípky jsem viděla v pořadu Prostřeno. Tam jeden zoufalec vařil šípkovou omáčku ze sušených šípků, které roztloukl a přidal k zelenině. Chudáci soutěžící.:no::-((

Díky za recept, máme za zahradou pořád ještě obsypaný keř, zkusím zda to půjde. Přešly už mrazem, mohly by být víc sladší. Kdysi jsem dělala ze zmrzlých šípků víno a bylo slaďoučké. Tak snad to nebude vadit. ;-)

Letos poprvé se chystám dělat šípkovou marmeládu. Tak mi držte pěsti:-D:-)

Tak jsem dodelala marmeladku.Byla to drina ale snad se povedla.Priznavam ze me ty chloupky vadi takze jsem to vzala pres platno.Pridala trochu jablicek a hbedej cukrik...krasne zhoustla:-) dekuji za rady a dobrou chut.

MaminaJitka 12. 10. 2013 14:38
Ahoj, dnes jsem se odhodlala a zkusina šípkovou marmeládu,výroba je sice náročná,ale je fakt vynikající. už se těším na linecké cukroví slepované touhle ňamkou, díky za recept

Tématické fráze:
šípková marmeláda, šípková marmeláda recept, domácí šípková marmeláda, sipkovy dzem, marmeláda ze šípků, šípkový džem recept, recept na sipkovou marmeladu, marmelada z sipku, jak se dělá šípková marmeláda, výroba šípkové marmelády, šípková zavařenina, jak zpracovat šípky, šípková omáčka z marmelády, recept sipková marmeláda, jak zpracovat šípek, marmeláda šípková, šípky marmeláda, šípková marmeláda recepty, recepty šípkova marmelada, jak udělat šípkovou marmeládu

Suroviny:
šípky, cukr

Přidat fotografie receptu