Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ořechovka

Ořechovka je likér z nezralých vlašských ořechů, podobně se vyrábí i mandlovice. Ořechovkou léčily naše prababičky a babičky pokažený žaludek po nemírném hodování. Kdo má dostatek ořechů, může vyzkoušet.

Hodnocení receptu je 4,7 (16×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Boubelinda

Snadný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 55 min Doba tepelné úpravy: 5 min bez doby marerování a chladnutí cukrového roztoku

60 min (55 min příprava + 5 min tepelná úprava, bez doby marerování a chladnutí cukrového roztoku)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie20 492 kJ /
4 898 kcal
Bílkoviny0,95 g
Tuky2,57 g
Vláknina7,13 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 39 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy514,20 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Ořechy trháme nejpozději do 24. června, aby neměly vyvinuté tvrdé skořápky. Krok 2: Nakrájíme je na tenké plátky, přidáme skořici, hřebíček, muškátový květ, alkohol a dáme do pětilitrové láhve pod celofán. Krok 3: Celofán zavážeme a sklenici postavíme na slunce. Občas lahví zatřeseme. Po 6 týdnech scedíme. Krok 4: Svaříme cukr s trochou vody a sesbíráme vzniklou pěnu. Krok 5: Po vychladnutí cukrový roztok smícháme s přecezeným ořechovým extraktem. Krok 6: Čím déle leží, tím je lepší. Je výborný na žaludeční potíže.

TIP: Jak zpracovat ořechy

Zveřejněno 23. 10. 2008

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Ořechovka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/zp5O

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Ořechovka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/zp5O

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (28)

Martinau32: Stalo se mi totéž. Jak dopadla vaše ořechovka? Byla pitelná?

:-)Výborná

Dobrý den,
místo cukru dávám med. Nějak jsem to ale spletla a dala ho tam hned na začátku. Vadí to?

Vyzera to dobre,..a moze to byt aj prijemne chutne. :yes:

casino: drahý, opět jsi nezklamal :-D ale tady šlo o procenta alkahólu a jestli je to likér nebo pálenka... i když musím přiznat, máš pravdu: pálenka se pálí a likér zraje...

David: o voze, Navir: o koze...:-D
David: o likéru, Navir: o pálence :-))
Davide, ořechovka se dělá kolem 35% alkahóóólu.
Pokud víte, kolik lihu jste použil, tak to vynásobte x2,7 a přidejte tolik vody kolik vám vyšel podíl.
(kontrakce lihu je zde zanedbatelná:-D:-D:-D

David: No, Davide, záleží na tom, jak silný alkahól snesete :-D Normálně na Moravě děláme slivku tak kolem 54 procent - ale to je pro plechový držky :-D Lahodná je asi kolem 42 - 45 procent. Ale nařeď a ochutnej, každý má to "své" jinde :-D Držím palce :yes::yes::yes: ať se zadaří

Dobrý den, prosím Vás dal jsem to luhovat v lihu a chci se zeptat jak to mám naředit jelikož líh má 95%. Děkuji D.

Petra Ku.: Péťo, ořechy musejí mít měkkou slupku, abys je lehce rořízla, vlastně nejsou úplně zralé,

No, tak jsem si vzpomněla asi pozdě, co? Už budou ořechy asi nepoužitelné, nebo to ještě stihnu, Věrko? :-S

a šlo by recept na ten medovy elixir?

cathleen:Proti chuti nic.jen výluh z ořechů je prostě černý jako bota.jinak je taky super jakýkoliv likér vyrobený doma.letos morušový,bezový a pak medový elixír doporučuji...jsou na něj potřeba víčka z plástů když se meduje.dal mi ochutnat jeden starý včelař a musel jsem si udělat taky.ještě ,že máme ty naše pilné včelky.jo a k té lihovitosti je to likér a né vypalovač kotlů.a pokud se přidá ten cukr pak je měření stejně nepřesné,ale toho alkoholu je tam prostě tolik kolik má být.jinak pokud můžete slaďte medem je to pak s tou medovou příchutí úplně někde jinde.pokud to dělá člověk s láskou bude to vždy vynikající.a o léčivosti ořechového likéru není pochyb.;-)

zdravím,
ořechovku jsem letos dělala poprvé a podařila se. Ale je jí málo, dá se ještě teď natrhat ořechy? Někde jsem četla, že snad skoro do konce července se dají ořechy ještě sbírat.

díky

ludek binder 11. 7. 2012 06:27
prosim o radu.Asi jsem neco podelal,protoze jsem orechovku nalozil ze 47 procentni koralky presne podle receptu a po 2 tydnech jsem to dnes meril a ma uz jen slabych 15 procent. doufam ze ten cukr se pridava az nakonec celeho procesu louhovani?? kdo poradi co s tim ?? pridat treba lih??? nevim co s tim.dekuji za rady uz dopredu

cio: :-p můžu tě ubezpečit, že TO na fotce je ořechovice a nejlepší, jakou jsem kdy pila:yes:
Puškvorec dáváme taky, třeba i do griotky.

Tématické fráze:
domácí ořechovka top recepty, domácí ořechovka, jak se dělá ořechovka, domaci orechovka recept, vyroba domaci orechovky, výroba domácí ořechovice, recept na domácí ořechovku, nejlepsi orechovka, výroba domácí ořechovky ze slivovice, ořechovka ze slivovice, recept domaci orechovka, domácí ořechovice, recept na výrobu ořechovice, vyroba orechoveho likeru, orechovka s medem, výroba ořechovice, recepty domácí ořechovka, výroba domácí ořechový likér, domácí výroba ořechovky, ořechovice s medem

Suroviny:
ořechy, skořice celá, koření hřebíček, květ muškátový, vodka, cukr, voda

Přidat fotografie receptu