Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Šumajstr podle mojí maminky

Hodnocení receptu je 4,9 (25×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

nofrona

Snadný

Doba přípravy 70 min Doba přípravy: 10 min Doba tepelné úpravy: 60 min bez doby namáčení fazolí a krup

70 min (10 min příprava + 60 min tepelná úprava, bez doby namáčení fazolí a krup)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie24 367 kJ /
5 824 kcal
Bílkoviny456,29 g
Tuky136,33 g
Vláknina126,96 g
Cholesterol 520 mg
Sodík 833 mg
Sůl2,00 g
Sacharidy630,20 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Uzené kosti uvaříme do měkka, maso obereme, nakrájíme a dáme do mísy. Krok 2: Uvaříme i fazole, které jsme den předem namočili ve vodě. Nesolíme. Uvařené přidáme k masu. Krok 3: Taktéž uvaříme kroupy, které jsme řádně oprali a den předem namočili do vody. Vaříme v osolené vodě, po uvaření vodu slejeme a přidáme k masu a fazolím. Krok 4: Ke všemu ještě přidáme sádlo a promícháme. Krok 5: Podle chuti ještě osolíme, opepříme a můžeme přidat utřený česnek. Opět promícháme. Krok 6: Jíme jen tak a nebo s chlebem.

Zveřejněno 16. 10. 2012

Poznámka autorky nofrona

Šumajstr se dělá se škvarky, ale i s uzeným je to dobrota.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Šumajstr podle mojí maminky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/qLL3

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Šumajstr podle mojí maminky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/qLL3

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (20)

:-)<3:yes::yes: znám a je to moc dobré :-K

Takhle to neznám, ale s těmi fazolemi je to dobrý nápad. Kroupy i fazole miluji. Já vařím krupeto, což jsou vařené kroupy v uzeném vývaru, mleté či nasekané uzené na cibulce usmažené, pepř, nakonec česnek podle chuti, utřený se solí. Také velká bašta. Ovšem pak ten raketový pohon!;-);-)

DORÝ DEN.
Tak s touto pochutinou jsem postoupil mezi 40 finalistů (asi z 300 přihlášených receptu) soutěže v pochoutkovém roce. Přijel k nám Patrik Rozehnal a další dva ve 13 hodin a odjížděli po 18 hod. Sice jsme nevyhráli při vyhodnocní v divadle R. Brzobohatého, ale zážitek velký.
U nás se tomu říká také šumajzl a nebo manželstvo.
Dělám jej velmi podobně, ale dávám dva druhy tmavých fazolí, menší i větší, kroupy 10, oškvarky uzené maso a nebo zabíjačkový kabanos.
Kroupyi namočím řes noc, uvařím v lehce osolené vodě. a zcedím,. Fazoli vařím 5 minut a vodu sleju (předejdu tak nadýmání) a pak v uvařím na skus.
Osmažím na sádle do zlatova červenou cibuli, a všchno smíchám včetně naškrábaného česneku.
Tmavé fazole,cibule a oškvarky s osmaženým kabanosem krásně barví a snoubí se s kroupy, které po uvaření samozřejmě lehce omastím máslem kvůli jemnosti a nelepivosti.
Samozřejmně osolím a dochutím včetně majoránky.

Jako příloha sterilované okurky nebo kvašené zelí, případně zelí s červenou řepou.
Je to starodávné jídlo chudých, ale bohaté svou chutí, vůní i pohledem, navíc když se ozdobí zelenou natí z cibule či petrželí. Chleba se u nás k tomu nedává, neb je to dost tak samé syté.
,,TOŠ TAK,,

Opravdu dobré, mám rád podobná jídla.

Šumajstr se u nás doma na Slovácku vařil také s rýží, takže pokud 1974andrea píše, že kroupy nemůže, lze zaměnit za rýži. Milujeme toto jídlo.

výborná dobrota:-p:yes::yes::-K

Všem děkuji za komentíky:-K


Bibinka:Ovzduší je po tomto jídle hm..výbušné;-):-D:-D
Myslím že šumajstr je dobře, jen se tam nedává uzené, ale škvarky, to mám v poznámce:-)
To jsem našla: http://forum.ekucharka.net/krajove-jidlo-ze-slovac...

Nofronko, nevznášeli jste se po takovém dobrém jídle:-D:-? Chtěla bych vědět, jaký je zprávný název toho jídla, když kouknu do podobných, každý má jiný název-možná zkomolený;-) Máš 16.bod:yes:

Samé dobré surovinky:yes:A výsledek je mňamkový:-p+12:-K

To tedy neznám a budu muset vyzkoušet...je to moc lákavé.:-p:yes:

Samé skvělé ingredience!!:-p

:-D:-D Vypadá to výbušně, ale pánské části naší rodiny by to jistě chutnalo , ukládám vyzkouším :-K

;-):-p:-p:yes:

Šumajstr mám moc ráda. U nás jen se škvarky, sůl, pepř, a špetka majoránky.:-p A proto, že znám, uděluji ti bodíček.:-)):yes:

U nás všechny ingredience jsou oblíbené, takže v brzké době vyzkouším:-p A foto je přímo výstavní:-O:yes:

1974andrea:Jídlo je to nadnášející;-):-D:-D

To je teda nadýmací nálož:-D. Kroupy u nás ovšem nejsou ve větší části rodiny oblíbené, max. do prdelačky nebo jelítek;-)

senky:Díky:-K, máme to rádi, někdy to zkus:-)

no krása... co dodat;-):-? jenom mlask:-p;-):yes: a bod:-K:-):yes:

:yes::yes:Jo:yes::yes: Nofronka se vrátila:-K jak obyčejné a přitom výjimečné jídlo;-):-p

Tématické fráze:
sumajstr se škvarkama, šumestr, šumaistr, šumajtr, sumajster, šulmajstr, sumastr, sulimajstr, fazolový šumajstr, šumejstr, jidla z krup, jak se vaří šumajstr, jídlo šumajstr, šmajstr, šumastr recept, šumajstr s rýží, mail sumaj.com loc:cz, sumajstr s uzenym, šomjstr recept, recept na sumestr

Suroviny:
kosti uzené, kroupy, fazole, pepř mletý, sůl, sádlo, česnek

Přidat fotografie receptu