Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Polévková zelenina na zimu

Při snaze uchovat zeleninu na zimní období se hodí znát recept na podušenou sterilovanou polévkovou směs. Kombinace podušení na tuku, sterilace nebo zamrazení umožní mít vždy po ruce základ do polévky.

Hodnocení receptu je 4,9 (21×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Olina-preclik Olina-preclik

Snadný

Doba přípravy 70 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 40 min

70 min (30 min příprava + 40 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie7 605 kJ /
1 818 kcal
Bílkoviny18,22 g
Tuky152,97 g
Vláknina56,70 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 993 mg
Sůl2,23 g
Sacharidy72,24 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Zeleninu očistíme. Mrkve, petržele a celer nastrouháme na nudličky, kapustu, pórek a květák nakrájíme na kousky. Také nakrájíme nadrobno natě. Krok 2: Do velkého kastrolu dáme rozehřát tuk a na něj všechnu zeleninu. Můžeme mírně osolit. Solí šetříme, je lépe pak dosolit polévku. Krok 3: Zeleninu dusíme, až se obsah zmenší asi o třetinu. Plníme do sklenic a sterilujeme asi 15 minut. Nebo necháme vychladnout, plníme do krabiček a dáme zmrazit.

TIP: Nejčastější chyby při zavařování - rady a tipy

Zveřejněno 23. 10. 2008

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Polévková zelenina na zimu

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/QWmZ

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Polévková zelenina na zimu

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/QWmZ

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (15)

birshopek: Jenom upozorňuji, že i po zavaření ve sklenicích ráda tato zelenina kvasí. Nejlépe je ji nasáčkovat nebo nakrabičkovat a zmrazit

Merylas (moderátorka): ano, přesně takový recept hledám, měla jsem od své tety co mi jí dělala a já to pak po ní převzala. Teď se do ní chci pustit a recept nikde, asi jsem jej v zápalu debordelizace různých papírků s recepty vyhodila a tak teď marně hledám po netu a nenacházím, ale dle popisu ten váš recept se tomu mému podobá nejvíce .. jen ty poměry si nemohu vybavit, nu což, prostě to udělám přibližně, dle toho co z paměti vylovím :-Q

Také dělám takto zeleninu,jen jí dávám do soli a nezavařuji,akorát dávám bez natě,přijde mi zbytečné je dlouho vařit, já je dávám do polévek až když polévku vypnu.A nat nasekám a dám taky do soli a v lednici mi vydrží celou zimu.

My děláme zeleninu do polévek každý rok. Máme recept od moji
babičky a moji kolegové když ho vyzkoušely, říkaly to nemá
chybu.

1 kg. mrkve
0.5kg celeru i s natí
0.5kg petržele
0.5kg. cibule
0.25kgčesneku
25dkg. soli
0.5dkg.vegety

ahoj Olčo. já to zavařila. víčka i skleničky jsem měla v pořádku a nové. netuším, kde se stala chyba. příště asi zkusím zamrazit. jinak s ty jahody - mě se vždycky zkazily tak 3 skleničky. sestra mi poradila recept, co dělá několik let a bez jediné újmy. ani ho nebudu psát. já to udělala přesně jako ona. a výsledek? zůstala mi JEDINÁ dobrá sklenička. :-D:-D

Finnetko, moc mě to mrzí, co vám stalo. Co jste s tím udělala po podušení? Sterilovala jste to, nebo dala zamrazit. Mně se osvědčilo to zamrazovat. Pokud se to jen steriluje, tak na to musejí být samo víčka na tuk. Ty mají červenou gumičku. (Na kompoty stačí s bílou gumičkou.) Mluvím o víčkách na sklenice, co jsou i v krámech např se zelím. Ale asi je fakt lepší to zmrazit. Nebuďte smutná, mně se každoročně zkazí asi polovina zavařených jahod, to je taky dost k zlosti, ale nevím co s tím. Tak hlavu vzhůru, příště bude určitě líp.

tak já zkusila a všechno se mi do týdne zkazilo. nevím, kde jsem udělala chybu, ale obrečela jsem to. takový práce, zeleniny a nic z toho;-(:-(

Mně to připadá super a dávám bodík:yes:

Gábina, máslo a olej rychle žlukne.

:-8 no vždyť tady ten květák a kapusta je taky.Zase byla ruka rychlejší než hlava :-D

Gábino, já jsem dělávala podobnou zeleninu, byla určená do bramboračky a podobných polévek, dávala jsem i kedlubny, kapustu a květák a dusila jsem na másle a bylo to :yes:

Nezkoušeli jste jiný tuk než Omega? Třeba máslo nebo olej? Já moc ztužené tuky nepoužívám

U nás sa zaváraninami nazýva všetko, čo sa zavára, takže nie iba sladké kompóty. Aj uhorky sa zavárajú, aj rôzne čalamády a šaláty, aj kompóty:-D

No, když mě přijde, že zavařeniny jsou sladké. Kdyby tu bylo "Kozervování", tak bych neváhala, ale takhle je to nejblíž té polévce, nebo ne?;-)

preclik tu by som pri vkladani receptu na tvojom mieste, ohromne vahala, ze do akej kategorii to vlastne zaradit. uz som to pisala aj gaguli prihttp://www.toprecepty.cz/recept/2978-zelenina-na-z...
. volako mi nejde do rozumu, ze nieco co je nalozene v poharoch, nejde do zavaranin. aj jahodovy kompot nedavame do ovocia. u tej gaguli by som to stopro dala do zavaranin , ale tu pri tomto recepte som hotova, pretoze okrem toho , ze to sterilizujes, davas to aj do mraznicky. hm.....
no a neviem co som tym chcela vlastne povedat...to si len tak brblem.

Tématické fráze:
zavařená zelenina do polévky, zelenina na zimu, zelenina do polévky, zamrazovani zeleniny, zelenína do polévky v soli, zamražování květáku, jak zamrazit zeleninu, zavarena zelenina, jak zamrazit mrkev, zamrazování mrkve, jak zmrazit mrkev, jak zamrazit kapustu, jak zamrazit květák, jak zmrazit zeleninu, jak zmrazit kapustu, jak zmrazit květák, mrkev na zimu, nakladana zelenina do polevky, zelenina do polévky zavařená, zelenina v soli

Suroviny:
mrkev, petržel, celer, kapusta, květák, cibule, pórek, česnek, omega, sůl

Přidat fotografie receptu