Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Voňavá dýňová zavařenina

Dýňová zavařenina, která voní po citrusech, zázvoru a hřebíčku. Zavařeninu můžete použít do originálních, podzimních dýňových buchet, muffinů, bábovek a koláčů, nebo ji přimíchat třeba do ovesné kaše.

Hodnocení receptu je 4,7 (19×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

1974andrea 1974andrea

Snadný

Doba přípravy 55 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 40 min

55 min (15 min příprava + 40 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie10 210 kJ /
2 440 kcal
Bílkoviny23,58 g
Tuky5,76 g
Vláknina66,42 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 46 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy543,94 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Dýni očistíme a pokud nemáme dýni hokaido, tak i oloupeme. Vydlabeme semínka. Krok 2: Z pomerančů i citrónů vymačkáme šťávu a nastrouháme kůru. Krok 3: Dýňovou dužinu nakrájíme na kostky, přidáme kůru a šťávu z citronů a pomerančů, hřebíčky a nastrouhaný zázvor. Krok 4: Podlijeme vodou a dusíme do měkka. Krok 5: Vyjmeme hřebíčky a propasírujeme nebo rozmixujeme dohladka. Krok 6: V čistém kastrůlku svaříme sirup z uvedených surovin do konzistence řidšího medu a smícháme s dýňovým pyré. Krok 7: Vaříme do zhoustnutí, stále mícháme, aby se zavařenina nepřipálila. Krok 8: Poté plníme horké do skleniček, očistíme hrdla, uzavřeme a obrátíme dnem vzhůru. Takto necháme zcela zchladnout.

TIP: Dýňové pyré jako skvělý základ na muffiny, sirup i lívance

Zveřejněno 27. 10. 2012

Poznámka autorky 1974andrea

Moje recepty najdete na http://inkitchenopen.blogspot.cz/

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Voňavá dýňová zavařenina

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/9Yj4

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Voňavá dýňová zavařenina

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/9Yj4

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (26)

Janja: To já teda netuším, třtinový cukr (některý) může mít hodně silnou karamelovou chuť, ale že by to zase až tak zvýraznilo chuť dýně, nemůžu odpovědět. Já to s ním ještě nezkoušela

1974andrea: Dýni v kuchyni, jak jsem se zmínila, na sladko i na slano používám...protože nám chutná. Nikterak nesnižuju pozitivní hodnocení. Doufala jsem jen, že najdu odpověď na otázku, kde se stala chyba :-O. Proto jsem se ptala, zda to nezavinil třeba třtinový cukr. Ten jsem použila poprvé :-(....možná je to i tím, jak píše Simona, že chuť je taková netradiční ;-)

Janja: Nějak nevím, co poradit nebo co mi má komentář vlastně říci. Pokud Vám nevyhovuje chuť dýně, pak nevím, z jakého důvodu jste z ní zkoušela zavařeninu. Nebo co Vám na receptu nesedí? Už ji zkoušeli i jiní a byli spokojeni, tak opravdu nevím :-K

Ještě plná "dojmů" píšu svou zkušenost s dýňovým džemem, zavařeninou, či jak se tomu smí říkat. Běžně dělám džemy z jablek, rybízu i kombinaci ovoce. Používám Gelfix. Vždy jsou velmi chutné. Příkladně jablka s ananasem jdou u vnoučat na dračku.Dýni Hokaidó používám do bábovek, muffinů i dýňového zelí. Pokrmy s ní jsou chutné, dá se říct velmi. Dýňový džem mě zklamal na celé čáře. Jediné, co mohu pochválit je želírování. Možná i proto, že jsem přidala citron, pomeranč i mandarinky. Taky koření (celou skořici a hřebíček). Chuť dýně byla výrazná...tedy, CHUŤ 8-(. V zoufalství jsem použila rum. Nepomohlo to. Ale tuším, jak tento PRODUKT použiju. Když peču koláč s jablky, vždycky, pokud nepoužiju drobenku, hustě pokapu jablka směsí jablečného džemu a másla. Držím si palce ;-)
Nebyla chyba, že jsem použila třtinový cukr :-((....Cukr krupice se v současnosti v obchodech téměř nevyskytuje nebo jen za nestydytou cenu.

Vyzkoušela jsem a můžu jen doporučit:yes::yes::yes: Sice mi to nechtělo houstnout podle mých představ, už jsem neměla čas stát u plotny, tak jsem zavařeninou naplnila skleničky. Teď jsem jednu testovací otevřela a jsem nadšená chutí, hustotou i barvou. Hustota se sama nějak vylepšila, ráno jsem zkoušela na čerstvý rohlík s máslem a super. Vzhledem ke kyselkavé chuti se chystám použít na linecké, myslím, že to bude hezké a dobré. :yes::yes::-Q

Andreo jdu na tvojí zavařeninu;-):yes:

Andrej,omlouvám se,ale tady mi to fotky nenačte a tak jsem nefotila;-)chuť je taková zvláštní,netradiční,ale o tom to je:-p:yes:

Simona Kucerova:Simčo, tak to jsem moc ráda, že se ti povedla a doufám, že i chutná;-) A kde mám fotečku?:-8 Díky za vyzkoušení:-K

Zavařenina má krásnou oranžovou barvičku,hustotu mám akorát,tak jsem ráda;-) a díky za receptík;-):yes:

1974andrea:Dnes jsem se do toho pustila,tak jsem zvědavá zda se mi povede;-)už to mám v kastrolu a dusím,voní to tu jako o vánocích:-D:-Dpak dám vědět jak jsem byla úspěšná;-)

senky:Jani, tak to jsem moc ráda, že ti chuťově vyhovuje. A s hustotou sis poradila, takže je vše ok. Díky za vyzkoušení:-K

Dobrá:-K:-K moc dobrá:-K:-K vynikající:yes::yes: pikantní, rozhodně ne mdlá;-):-O trošku mi nechtěla zhoustnout, pomohla jsem si gelfixem a troškou cukru navíc a dobrý;-)

:-K;-):yes:

Marmeláda vyzerá veľmi pekne a vzhľadom k prísadám je aj chutná. Dýň máme ešte dosť, len času mám pomenej, ale aspoň vyskúšať by som chcela. Tak aspoň bodík dám teraz;-)

no to bude jistě dobrota, vypadá moc fajnově, krásné foto:-p:yes::yes::-K

Tématické fráze:
dýnová povidla, jak zavařit dýní, zpracování dýně goliáš, džem z dýně hokaido 3kg, dýňová šťáva, povidla z dýně, netradiční zavařeniny, jak zavařit dýně hokaido, jak zpracovat dýni hokaido, jak zavařit hokaido, jak zavařit dýňové pyré, jak zavařit dýni hokaido, dýně goliáš marmeláda, povidla z dýně hokaido, marmeláda z dyně hokaido, jak zpracovat dyni golias, dýně povidla, hokaido zavarenina, dzem z dyne hokaido, dynova marmelada s gelfixem

Suroviny:
dýně, voda, pomeranče, citron, zázvor, koření hřebíček, voda, cukr krupice, ocet

Přidat fotografie receptu