Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zajíc na smetaně se zeleninou

Pokud nemáte doma myslivce, na zaječí maso, které bylo dříve běžně dostupné, asi nenarazíte. Ale lze takto nadivoko připravit i maso králičí, které je velmi zdravé, málo kalorické a lze ho běžně koupit.

Hodnocení receptu je 4,8 (12×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

Náročný

Doba přípravy 165 min Doba přípravy: 45 min Doba tepelné úpravy: 120 min

165 min (45 min příprava + 120 min tepelná úprava)

Suroviny pro 8 porcí

8porcí

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie13 460 kJ /
3 217 kcal
Bílkoviny219,16 g
Tuky236,65 g
Vláknina22,95 g
Cholesterol 615 mg
Sodík 4,20 g
Sůl10,30 g
Sacharidy42,32 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Maso odblaníme a vyřežeme z kloubu mezi stehnem a nohou tukový váček. Je v kloubu (žlutě zbarven) a velikost asi 1 cm. Viz foto! Zajíc bude chutnější a nebude tak velmi cítit divočinou. Krok 2: Zajíce hustě prošpikujeme slaninou, osolíme a posypeme čerstvě umletým pepřem. Krok 3: Do velikého pekáče dáme zbytek slaniny pokrájené na kostičky a sádlo a pomalu opékáme. Krok 4: Když slanina zlátne, přidáme nejdřív jedno stehno, opečeme a potom druhé. Krok 5: Když jsou opečená z obou stran, přidáme oloupanou a nakrájenou cibulku. Krok 6: Chvilku opečeme a přidáme očištěnou a nakrájenou zeleninu. Asi 8 minut spolu opékáme. Krok 7: Přidáme bobkový list, nové koření, kuličky pepře a stehna posypeme každé lžičkou tymiánu. Na každé stehno dáme půl veliké polévkové lžíce octu. Krok 8: Podlijeme připraveným vývarem do půlky masa, přikryjeme poklicí a pečeme na 180 °C. Krok 9: Kontrolujeme a otáčíme každou půlhodinu a přidáváme vývar nebo vodu. Krok 10: Když jde maso od kosti, vyndáme pekáč z trouby. Neotvíráme ho! Necháme skoro hodinu v klidu. Krok 11: Potom maso vybereme a vykostíme, vybereme bobkové listy a všechno ostatní i s kořením ponorným mixérem rozmixujeme. Krok 12: Přidáme smetanu a okamžitě vrátíme maso do pekáče s omáčkou. Ohřejeme. Krok 13: Do omáčky můžeme podle původního receptu přidat i kysanou smetanu a lžičku cukru a také hořčici a citronovou šťávu. Krok 14: Podáváme s jakýmkoliv domácím knedlíkem.

TIP: Oblíbené recepty na knedlíky

Zveřejněno 1. 11. 2012

Poznámka autorky Veronika.Hrozna

Pokud potřebujete maso vykostit ještě horké, držte ho zakryté talířem, nebo se vysuší!

Recept je z knihy Jany Horecké "Velká obrazová kuchařka" a je mírně upraven.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Zajíc na smetaně se zeleninou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/13z0

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Zajíc na smetaně se zeleninou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/13z0

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (17)

M.Pavlíček 20. 7. 2014 14:41
Opravdu barbarství podávat k zajíci na smetaně kupovaný knedlík.:-8

Paráda!! Dobrý tip na zajíce:-p. Provedu, až zase koupím stehna v akci:-))

Dana61:Co se chystáš péct hovězí nebo králíka ? Jestli hovězí,tak dej o pul lžičky víc tymiánu jak je v mém receptu ,hovězí ho vstřebá víc. A je to celkově chutnější a voní to víc po divině ! Jestli králíka dej více cibule ,slaniny .Víc tymiánu nedoporučuju jinak se to hádá,s tím jemným masem.;-)

Veronika.Hrozna:já ti opravdu věřím, že chuť je trochu jinde:-p ale když nemám zajíce:-// tak co mám asi tak dělat:-D pravdu máš, že i králík je chuťově jinde, ale strávníkům to vykládat nebudu - moc jim tahle "divočina" chutná:yes: tak co:-D

Já už také nemám zajíčka, ale lovecká sezona začíná a za dva týdny už bude čerstvý.Tento byl z mrazáku poslední Mohykán maličký zaječí hřbetík .Sotva nám to stačilo na jeden obídek pro dva.:-(( Ale za týden už budu debužirovat a dělat zaječí paštiku a tak! :-D

Vypadá to moc dobře, ale problém je sehnat zajíce:-Sdivočinu máme moc rádi:yes::yes:+8

rozmarynaH: I takto upravený králík je pochoutka,dá se udělat i hovězí,ale není to ta chuť ! :-)

Tak nějak podobně jsem dělala králíka, ale to už je dávno. Rodiče už nejsou a králící tím pádem už také nejsou. Vím, že to byla úžasná dobrůtka. +7:yes:

Mňam:-K:yes:, škoda, že nám tu zajíci neběhají po zahradě, to by mi neutekli :-p

Dana61:Stejné to není,ale moje tchýně to dělala tak ,že dala jedno stehno ze zajíce a zbytek hovězí.Jedna z jejich kamarádek nejedla divočinu a když ji pozvala na oběd s hovězím na smetaně tak udělala přesně tohle. Když se ovšem její kamarádka domohla receptu a udělala totéž s hovězím ,tak to samosebou nebyla stejná chuť.Vrtalo jí to hlavou proč to její hovězí není tak dobré! Tchýně umřela i s tímto tajemstvím a nikdy to kamarádce neprozradila a jelikož ji kamarádka přežila o pár let ,my jsme jí to také neřekli ! :-D Jo a zapoměla jsem napsat ,že to trvalo asi 50 let,co se cpala zajícem,aniž o tom věděla.

mňamka - zase do mě se zajícem, ale máš pravdu hovězí je také k jídlu:yes::-D a myslím, že i cenově stejné jako ten zajíc:-//:-D

Velmi dobre jidlo..:yes::yes:

Zajíčka bych si dala, mňamk,a vypadá to podle receptu moc dobře:-K;-):yes:

Chambord: Ta tvoje kachna mě pronásleduje i v noci ,už se mi o ní i zdálo ! :-O

Omáčky miluji a zvěřinu taktéž. pěkné.

Tématické fráze:
zajic na smetane, zajíc na smetaně recept, zajic na smetaně kluci v akci, králík na smetaně kluci v akci, králík na smetaně se zeleninou, recept zajíc na smetaně, zajíc na smetaně recepty, recepty zajic na smetaně, recepty divocina zajic, králík na zelenině kluci v akci, recept na zajíce na smetaně, zajíc na smetaně video, zajíc recept, zajic na zelenine, pečený zajíc na smetaně, zajic recepty, peceny zajic na zelenine, zajíc na smetaně,recept, recepty zajíc, zaječí stehna na smetaně

Suroviny:
maso zaječí, slanina uzená, sádlo, cibule, mrkev, petržel, celer, pepř, koření nové koření, bobkový list, pepř mletý, tymián sušený, vývar masový, ocet, smetana na vaření, hořčice

Přidat fotografie receptu