Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Marmeláda/chutney ze zelených rajčat

Nechte se překvapit, jak skvěle mohou zelená rajčata chutnat v této podobě! Tento originální recept kombinuje sladkou a pikantní chuť, což z něj činí ideální doplněk k sýrům, masu nebo pečivu.

Hodnocení receptu je 4,7 (9×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

danielle72 danielle72

Snadný

Doba přípravy 100 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 70 min

100 min (30 min příprava + 70 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie9 350 kJ /
2 235 kcal
Bílkoviny2,87 g
Tuky3,97 g
Vláknina8,07 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 12,05 g
Sůl30,00 g
Sacharidy542,84 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Rajčata se solí řádně promícháme a uložíme na noc do lednice. Po 12-15 hodinách propláchneme pod tekoucí vodou a rozložíme na čistou utěrku, kterou je usušíme. Krok 2: Do hrnce se silnějším dnem vložíme rajčata a tenké plátky oloupaného citronu, cukr a koření. Na mírném plameni za občasného míchání necháme bublat cca 40 minut. Krok 3: Několik kousků dáme stranou a pokrájíme nahrubo, zbytek ponorným mixérem rozmixujeme na kaši. Poté dáme zpátky na plotnu, přidáme kousky rajčat a balsamicový ocet podle chuti. Vaříme zhruba 25 minut. Krok 4: Poté lijeme do dobře vymytých a suchých skleniček, otočíme vzhůru dnem a po vychladnutí skladujeme v temnu.

TIP: Jak zpracovat rajčata

Zveřejněno 8. 11. 2012

Poznámka autorky danielle72

Marmeládá nebo spíše chutney se skvěle hodí ke grilovaným masům a sýrům. Výborně chutná s kozím sýrem nebo se sýry s bílou plísní na povrchu. Má pikantní, zvláštní kyselo-sladko-slanou chuť.

P.S. Zelená rajčata v tomto zpracování nejsou jedovatá, nebojte se.

Inspirace vychází z knihy Kuchařka Nero Wolfa, autor Rex Stout.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Marmeláda/chutney ze zelených rajčat

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/pLlm

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Marmeláda/chutney ze zelených rajčat

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/pLlm

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (17)

Simona Kucerova: Simonko, nenechám Tě v tom samotnou, včera mi "kamarádi" :-D přinesli dva kýbly zelených rajčat, teď jsem to hodinu a půl třídila, myla, krájela, solila. A zítra pokračuju, tedy už na plotně ;-)

danielle72:Daniellko,tak jsem dnes konečně vyrobila tento super produkt:-pchutney;-);-)sice jsou jen 3skleničky,ale stálo to za to;-)příští rok zasadím rajčata,hlavně kvůli těm zeleným,abych měla skleniček více:-D:-D:-Ddíky za receptík;-):-K:yes:

Hanýžka: To nevím, neznám - ale co kdyby se ta rajčata rozpůlila?

Hanýžka 15. 9. 2013 11:33
A co nakládaná zelená rajčata ala okurky ? Vše stejně, jen né kopr, jsou prý lepší než okurky, jen bohužel nevím na jak dlouho a na kolik stupňů. Zkoušela jsem 1 sklenici, šoupla jsem jí k těm okurkám,ale popraskaly.

Krásný receptík,super nápad a protože jsem měla tu čest Tvojí dobrotu Danielko ochutnat,tak pokud seženu zelený rajčata jdu do toho;-):yes:už jsem to aj po rodině vychvalovala;-):-p:yes:+

maris:Maru, jo, ty kuličky, já zelený koriandr prostě nemůžu......

spagetka: no mně to bylo divný, takže - čerstvě mletý koriandr, že jo;-):-)):-))

maris:Maru, jéé já to asi napsala blbě, já naopak to zelený nesnáším, melu semínka, ty kuličky, prostě to zelený nemůžu. Žlutý kuličky v jakémkoli množství :-p:-p:-p:-p

spagetka: špagi - to meleš čerstvý koriandr ? Nestačilo by ho jen nakrájet, nebo bych asi přidala jen snítku do sklenice..;-)

danielle72: Dani, to co ty, plus ještě mletý čerstvý koriandr -ale ten každému nechutná, takže spíš vyzkoušej, jo a ještě, skořici dávám celou a roztlučenou, ale to je asi detail, jinak nedělej chutě jooo, už to mám hotový :-D:-D:-D:-p:-p:-p a jelikož to dělám bo babce a žijem, jsem důkaz, že zelený rajčata neškoděj. Jasně, nesmím toho sníst na kila....:yes::yes::yes::yes:

spagetka: Fakt? A jaké koření tam dáváš, Špagi?;-)

děláme běžně, mňam :-p:-p:-p:yes::yes:

danielle72::-DDanielko,vidím,že jsme stejná chuťová skupina:-p:-D

Anna Kocikova: Jakýpa čunče, Andulko :-8;-) Ono by to šlo ke konci namatlat i na vepřovou pečínku jako když se dělá medová krusta, proč ne? Anebo na kačiču, na kuřecí křidýlka... :-p Anebo i k rostbífu, k čerstvému sýru,... Jestli máš tak zvláštní chutě jako já (já ji měla i k ohřátým párkům místo hořčice, ehm), určitě by Ti to chutnalo ke všemu, co bys vymyslela ;-)

Danielko,podle složení surovin to musí být chuťová pecka:-p+4:yes:A já jsem takové"čunče":-Dže se už vidím,jak touto dobrou marmeládkou natírám naklepané plátky hovězího masa a roluji do závitků:-p;-)

Tématické fráze:
zpracovani zelenych rajcat, zelená rajčata zpracování, zelená rajčata recepty, čatní ze zelených rajčat, zelena rajcata, zpracovani rajcat, recept ze zelených rajčat, jsou zelená rajčata jedovatá, recepty ze zelených rajčat, rajčatové čatní ze zelených rajčat, čatný ze zelených rajčat, zelená rajčata čatní, zpracování rajčat recepty, zelená rajčata jedovatá, nakládaná zelená rajčata recepty, recepty na zpracování zelených rajčat, zelená rajčata jsou jedovatá, hořčice ze zelenych rajčat, recept na zpracování zelených rajčat, recept zelena rajcata

Suroviny:
rajče, sůl, citron, kůra citronová, cukr třtinový, skořice, ořech muškátový, zázvor, koření hřebíček, ocet balsamiko

Přidat fotografie receptu