Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Houbový kuba z pohanky - podle receptu "Černý Kuba"

Houbový Kuba je tradiční český pokrm, který spojuje vůni sušených hub a směs aromatických koření, jen je zde místo krup použita pohanka. Výživný, chutný a snadno připravitelný, potěší nejen milovníky české kuchyně

Hodnocení receptu je 4,8 (13×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

varilamyskakasicku varilamyskakasicku

Středně náročný

Doba přípravy 65 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 45 min Bez doby namáčení hub a pohanky

65 min (20 min příprava + 45 min tepelná úprava, Bez doby namáčení hub a pohanky)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie5 821 kJ /
1 391 kcal
Bílkoviny34,45 g
Tuky42,64 g
Vláknina37,63 g
Cholesterol 34 mg
Sodík 16 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy201,15 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Houby předem namočíme na 1-2 hodiny do studené vody, aby dobře nasákly tekutinu. Pohanku namočíme asi na 2 hodiny do vody. Krok 2: Opranou pohanku, podobně jako rýži upravíme dušením /10-12 minut/. Krok 3: Středně velkou cibulku zbavíme slupky, nakrájíme nadrobno a na sádle ji orestujeme. Do tohoto základu přidáme přecezené pokrájené houby a asi 20-25 minut dusíme. Krok 4: Měkké houby přidáme do uvařené pohanky a ochutíme podle potřeby utřeným česnekem, solí, sušenou majoránkou a pepřem. Krok 5: Připravíme vhodný pekáček nebo ohnivzdornou misku, kterou vytřeme sádlem a vysypeme strouhankou. Krok 6: Do pekáčku nebo misky přendáme směs a ve vyhřáté troubě vše zapečeme na cca 20 minut. Všechny chutě se pěkně a dokonale propojí.

TIP: Vánoční kuba - oblíbené alternativy ke kroupám

Zveřejněno 17. 11. 2012

Poznámka autorky varilamyskakas…

Houby se také namáčí do vody a pak se po jedné až dvou hodinách propláchnou a v trošce vody se uvaří doměkka. Postup a vše jsem čerpala ze staré kuchařky : "Z naší vesnice" a podle receptu "Černý Kuba", jen místo krupek jsem použila pohanku.

Manžel nerad jí jídlo bez masa, tak jsem mu na talíř dala kousky opečené uzeniny.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Houbový kuba z pohanky - podle receptu "Černý Kuba"

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/O6pR

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Houbový kuba z pohanky - podle receptu "Černý Kuba"

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/O6pR

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (38)

varilamyskakasicku: Ivčo, pridávať a odoberať podobné recepty môže každý registrovaný užívateľ týchto stránok, to je vysoký počet ľudí. Nie je to možnosť len pre moderátorky. A každý to robí potichu, nebudú predsa všetci písať, že práve pridali niekoľko podobných receptov. To by sme zahltili server;-)

"Kuba" z pohanky vypadá dobře:yes::-D ale já zůstanu u klasiky:-p
víš pro nás jsou kroupy nostalgií z dětství:-D

Myšička, mne pohánka akosi stále nechutí, ale chcela by som si na ňu zvyknúť, pretože je veľmi zdravá. Zaujalo ma, že ju denne konzumuješ surovú, namočenú. Tie zrnká normálne zmäknú, alebo máš nejaké vločky? Dík.

Iveta: Tobě také díky Ivetko, stalo se mi, že jsem přidala recepty podobné k jiným podobným a vždy "vyšuměly" i když jsem je tam přidala 3 x a vícekráte, prostě byly pryč, já o tom jen písi, ale někdo jen koná potichu a že měly opravdu hodně společného, ale v pohodě, je mi to už vše jedno;-):-K

tejaja: v pořádku Tejajko a díky:-K;-)

tejaja: díky za vysvětlení, i když jsem se původně ptala nereagující autorky receptu.... :-)
Jestli se ale bude držet tvé poslední rady, připadá mi, že se chová jako rozmazlené dítě (A nechci...! :-)) ) a funkce podobných receptů tady úplně ztrácí smysl. Je to škoda... :-(

varilamyskakasicku: Ivčo, kľudne ten podobný recept daj preč, ak ti tam vadí, môžeš dať preč sama, nič sa nestane, len mi to pripadalo divné, nič viac...;-):-8

tejaja: já to vzdávám, nechej to tam, já už jsem kolikráte přidala recept k podobnému a vždy mi byl "vystrčen a odstrčen někým a pryč" i když to bylo tak, jako s tímto receptem, takže i proto jsem reagovala, tak jak jsem reagovala, tak se budu dívat na další podobné recepty u podobných, díky Tejajko:-K:-K

varilamyskakasicku: Ivčo, tie recepty sú skutočne podobné, nechápem tvoju reakciu. :-O Skutočne sa líšia iba v tých redkvičkách. Tu sa nedávajú rovnaké, ale podobné recepty. Áno, máš pravdu, niekde sú podobné recepty vložené od buka do buka, lenže myslím si, že v tomto prípade to tak nie je.
Ostatne, je to dobré aj pre tvoj recept, kto otvorí ten druhý, automaticky sa skôr dostane aj k tvojmu.
;-)

Dívala jsem se na oba recepty - tento i ten s ředkvičkami. Podle mne podobné jsou, hodně, ty v něm jen nemáš ředkvičky.;-)
Nechápu jednu věc - když je pod receptem nějaký Podobný, to je špatně? (Mi se Podobné líbí, jsou pro mě inspirující):-8 Děkuji za vysvětlení....
Fotky "Kuby" máš hezké a jídlo moc pěkně naaranžované.

tejaja: tejajko, jak psala Špagi, nechci mít tento recept s ředkvičkama u pohanky s houbama, všimla jsem si, jak mnoho autorek umazává pak pokaždé "radoby podobné recepty", mohu prosim požádat o odstranění, díky moc, ještě než jsem dopsala recept, už tam byl ředkvičkový a kdykoliv jsem ho umazala, byl do 2 minut tam zase, díky nechci, předem děkuji;-)

Jitkas:
tejaja : já konzumuji pohanku každé ráno nebo večer v jogurtu, namáčím si ji večer do jogurtu, přidám skořici, med a ostropestřec drcený, jím to již půl roku denně, nevynechám ani víkend a jaterení testy /měla jsem před 2 lety prednison a ten mi ublížil/ a mám nyní jaterky,jako když mi bylo 25 let, nevařím ji, jen ji namáčím a to pka dávám buď přímo do jogurtu nebo do vody a pak ji hned přecedím a dám do jogurtu, přidám někdy i špaldové otruby a mám všechny testy nyní v pohodě;-):-K

varilamyskakasicku: Ivčo, ale ono tie recepty sú fakt podobné, ty máš naviac majorábku, ten druhý má 5 redkvičiek. Pridávajú sa podobné recepty, nie totožné, a podľa mňa podobné sú ;-)

jarka skrobakova: děkuji Jaruško a díky všem:-K

to by mi moc chutnalo, máš to Ivi moc krásně nafoceno:-K:-p:-p:yes::yes::-K

Kubu z krup jsem už dělala a tedy vůbec mě nezaujal, zato zapečenou pohanku miluju :) Tak nevím, tohle je docela výzva :-) Každopádně + bod, krásně nafoceno :yes:

varilamyskakasicku: nic se nedeje,na kazdem sacku je psano rozdilne a vetsinou chybne. Az kdyz stale do nekonecna u vsech receptu psala Tejaja jak na to, mi doslo.Najdi si na Google ,proc konzumovat pohanku a bude ti jasne.Ja tez nevedela!!

tejaja: díky Tejajo, za dobrý nápad v těch peřinách a s vařící vodou, no, to je bezva:-K

jarda Kadic: to máš pravdu s tou vodou z hub, taky jsem s ní pracovala pak dál, když jsem to dávala do pekáčku, tak tou vodou jsem polila pak vše navrchu pekáčku, ale obávala jsem se, že to zde nesedne, tak jsem to nepsala:-K

Jitkas: Jituš, měla jsem na jednom obalu pohanky tento postup, namočit na 2 hodky před vařením, taky myslím, že to není nutné, příště to udělám, jako s rýží, propláchnu, no a dál, jako rýže, děkuji za připomínku;-)

spagetka: špagi, vymazala jsem ho už 5 x a pokaždé se tam po nějaké minutě zase objevil, zkusím znovu a pokud se tam zase objeví, můžeš ho prosím vymazat, děkuji jinak moc a moc;-):-K

Tejaja: ja vim,ty jsi "Kralovna" pohanky.Pripravuji ji jako ty.Lepe receno,naucila jsem diky tobe.

Jitkas: Já tu vodu z namocenych hub taky .Při zapekani jí podlevam .Jinak by spousta dobre chuti z hub přišla v niveč.:-p:-p:-p

Jitkas: je, pohánka sa zalieva vriacou vodou, zakryje a nechá sa podľa množstva 20-30 min dôjsť poriadne zabalená v "perinách". Nevarí sa ;-)

Bude to hodne dobre. Prisaham , ze nechci "rypat": neni to zbytecne namacet pohanku na 2 hod? A vodu z namocenych hub bych pouzila k priprave pohanky (prefiltrovanou od necistot).Bylo by to v konecne chuti vice "houbove".

Ivčo paráda, pohanku mám moc moc ráda, už ukládám a brzy doufám uvařím. Zatím posílám:yes::yes:

spagetka: vymazaný :-D ten s redkvičkami je až na tých pár redkvičiek vcelku ten istý ;-) áno, a chýba tam majorán, takže podobný je ;-)

Hmmmm, nápad teda beru :yes::yes::yes::yes:;-):-p Dám ti bod už předem nevadí? ;-);-):-D:-D a vymaž prosím ten rádoby podobný recept, ten druhý s ředkvičkama je vcelku podobný;-);-)

Houby a pohanka:-p:-p:yes:

Tématické fráze:
houbový kuba ze sušených hub, houbovy kuba, kuba z pohanky, vánoční kuba z pohanky, houbový kuba recept, houbový kuba s pohankou, recept houbovy kuba, pohanka s houbami, houbový kuba z krup, černý kuba, recept pohanka s houbami, pohanka kuba, pohankový houbový kuba, kuba houbovy, černý kuba recept, vánoční houbový kuba, kuba s pohanky, recept na kubu z pohanky, pohanka recepty, recept kuba

Suroviny:
pohanka, houby sušené, sádlo, cibule, česnek, kmín drcený, sůl, majoránka sušená, pepř mletý, tuk, strouhanka

Přidat fotografie receptu