Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Profiteroles se šlehačkou aneb sladké bobečky mlsné rebečky

Z křehkého odpalovaného těsta upečeme drobné bochánky, které plníme jemnou a nadýchanou šlehačkou. Tím se také profiterolky liší od nám známých věnečků. Navíc je jejich povrch politý čokoládovou polevou, takže souhra chutí je opravdu dokonalá.

Hodnocení receptu je 5,0 (58×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

rebeka rebeka

Náročný

Doba přípravy 120 min Doba přípravy: 120 min

120 min (120 min příprava)

Suroviny pro 1 dávka

z dávky vyjde asi 35 ks

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie17 030 kJ /
4 070 kcal
Bílkoviny61,29 g
Tuky299,58 g
Vláknina18,30 g
Cholesterol 1,49 g
Sodík 877 mg
Sůl2,13 g
Sacharidy273,08 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Vodu s máslem uvedeme do varu. Poté, co začne vařit, odstavíme z plamene, a vsypeme mouku se špetkou soli. Mícháme, dokud se těsto nezačne oddělovat od stěn hrnce. Vrátíme na dvě minutky zpět na sporák a zase mícháme. Krok 2: Teď už odstavíme definitivně z plamene a přidáme dvě celá vejce. Vařečkou opět intenzivně mícháme. Až se hmota krásně spojí, přidáme i poslední, třetí vejce. Znovu důkladně vymícháme. Krok 3: Připravíme si plech, vysteleme ho papírem na pečení a buď lžičkou nebo přes cukrářský pytlík děláme malé bochánky. Mezi jednotlivými bochánky děláme větší mezery. Těsto v troubě naskočí. Krok 4: Troubu předehřejeme na 200 °C (horní/dolní ohřev) a pečeme cca 15-30 minut (podle trouby) dorůžova. Přísný zákaz otevírat troubu během pečení! Povoleno je pouze nakukování skrze sklo. Po upečení troubu otevřeme a bochánky necháme zcela vychladnou v troubě. Krok 5: Teď si připravíme polevu: ve vodní lázni rozpustíme nalámanou čokoládu, ke které přilijeme vroucí vodu a vymícháme krásnou, lesklou a hladkou polevu. Krok 6: Chladné bochánky rozkrojíme nejlépe pilkovým nožem podélně napůl. Tu horní čepičku pak máčíme do čokoládové polevy a zkompletujeme. Namočené čepice dáme do lednice nebo někam, kde je stejně studené klima. Než čepičky, resp. čokoládka na nich ztuhne, ušleháme šlehačku. Krok 7: Pokud použijeme 40%, není potřeba přidávat ztužovač. A cukru dáme podle chuti, nemusíme vůbec. Cukrářským pytlíkem nebo lžičkou pak naneseme vrstvu šlehačky na spodní díl bochánků a přiklopíme čokoládovou čepičkou.

TIP: Jak na přípravu profiterolek

Zveřejněno 19. 11. 2012

Poznámka autorky rebeka

Zdroj: Iveta Fabešová Sladká Francie, upraveno.

A pro ty, kteří si něco chtějí o tomto cukroví přečíst, jsem zkopírovala nějaké povídání:

Profiteroles jsou tradiční francouzskou a italskou sladkostí. Jedná se o obdobu nám dobře známého větrníku, ale s tím rozdílem, že profiteroles jsou polité čokoládou, menší, a lehčí. Zatímco poctivý větrník vás dokáže zasytit, profiteroles do sebe můžete soukat jeden za druhým a přesto vás nebudou tížit v žaludku. A garantuju vám, že jakmile ochutnáte jeden kousek, budete chtít další. Těsto je nadýchané jako obláček, zjemňuje ho lehce sladká šlehačka a celý dezert korunuje silná vrstva hořké čokolády. Navíc k vytvoření tohoto zážitku stačí jen pár lžic cukru; dokonce si dovedu představit, že by dezert šel vytvořit úplně bez cukru, aniž by utrpěla jeho chuť. Co se týká přípravy, v postupu se neskrývá nic složitého, takže každý, kdo umí zapnout sporák, troubu a šlehač, se může směle pustit do díla! Doporučuji i začátečníkům, kteří chtějí někoho ohromit svými čerstvě nabytými cukrářskými schopnostmi.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Profiteroles se šlehačkou aneb sladké bobečky mlsné rebečky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/qLE7

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Profiteroles se šlehačkou aneb sladké bobečky mlsné rebečky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/qLE7

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (119)

tak recept vyzkoušen a mohu doporuči, s těstem žádný problem, vše v pohodě, jen jsem nezvladla cukrařským pytlíkem dělat malé "bobky" takže jsem udělala jeden plech větších cca 6cm průmer, a jen jednu šlehačku jsem použila. Příště dám šlehačky dvě. Recept mohu jedině doporučit.:yes:

danka1965:
Cosi podobného se mi také stalo… Zatímco u makronek jsem to vyřešil (bylo to počasím), tak u výroby listového těsta jsem to vzdal :-/
Z praxe ale vím, že drtivá většina nezdarů pramení:
a) ve špatném přepočtu surovin
b) v blbém odměření těchto
c) v teplotě
Autorka píše „…malilinko upraveno“ No, proti zažitým pravidlům přípravy odpalovaného těsta malilinko upravila akorát dávkování vajec (pův. rcp: http://www.pradobroty.cz/2012/02/profiteroles.html )
Pokud jste opravdu neudělala „kopanec“ a navážila pokaždé stejně jako poprvé, pak mě napadá už pouze ta teplota… Např. vařila jste vždy ve stejném hrnci (nejlepší je litiňák)? A odpalovala na stejném plameni? a pokaždé stejně dlouho? Já se neřídím časem (jak se tu píše), ale podle toho, jak se odpalovaná hmota chová a zahřívám tak dlouho, až se z těsta udělá tzv. „koule“:yes:
Dám vám knížecí radu: Zkuste jiný recept…, resp. jiný postup:-);-)

Ahoj, potřebovala bych poradit, kde dělám chybu. Když jsem udělala tyto větrníčky poprvé, byly úžasné a super se povedly. podruhé se mi těsto vůbec nepovedlo a od té doby to zkouším a je vždy nepovedené. Nevím, kde dělám chybu, ale těsto je děsně mastné ( poprvé nebylo) při dělání bobíků z něj máslo skoro odtéká a samozřejmě nevyskočí, ale jsou z toho malé tuhé bobky. Kdyby se mi to stalo jednou, tak řeknu, že jsem blbě vážila nebo měla divnou mouku, nebo divný vejce nebo já nevim co, ale už po třetí to zkouším a nic, stále stejný výsledek. Poprvé byly super, psala jsem nadšené komentáře a teď - katastrofa a vyhozené máslo a vejce. Kde může být chyba, nevíte někdo? Pak jsem to zkoušela podruhé nedlouho poté a hrůza. A teď po dlouhé době jsem se znovu odvážila, a opět nic.Jednu várku jsem vyhodila a zkusila druhou a je to stejné. . Vodu s máslem svařím, míchám, dvě minuty odpaluji, po přidání vajec už začíná být jasné, že to těsto je divné - mastné. Tak nevímMám přidat víc mouky?

No, bigne ("bobečky"), ze kterých se profiterol tvoří, je praktičtější krémem plnit špičkou z cukrářského sáčku bez prořezání :-)

sefkuchar 5. 2. 2015 11:04
Recept sa mi veľmi páči. :yes: Ak si môžem dovoliť, mám ešte jeden zlepšovák:

Neodkrajujte čapičku, ale namáčajte ešte celé profiterolky tak do 1/4 - 1/3. nechajte čokoládu zatuhnúť a až potom odrežte, ale nie celkom, nechjajte kúsok neodrezaný, aby čapička držala na kúsku. Teraz už môžete napĺňať a každá čapička bude sedieť, ako riť (prdel) na šerbel (nočník). :yes:

Nádhera jako vždycky od tebe ! Jelikož se mi nepovedou vždy stejné,vymyslela jsem si ,že bobečky peču ve formičkách na košíčky,tam nastřiknu těsto uložim na plech a pak se to nerozlézá a jsou všechny stejně veliké. Mám míň zkušenou ruku jako ty, tak proto. :-K

Klára: Já peču odpalované těsto na 250,až naskočí ,troubu stáhnu asi na 180 a pomalu dopékám 30 min. i déle.Aby byl vnitřek dodělaný.Stačí jeden vytáhnout a rozkrojit.

janatka: moc mě těší, že jsi je zkusila;-) a děkuji i za fotku:-) jsem ráda, že jste si pochutnali.. hezký den:-K

Rebi-Naděnko...máš je moc krásné a určitě i moc dobré ty Tvé profíky:-))klasické věnečky peču běžně, ale trochu jinak a v jiném poměru a krém mám pudinkový s tvarohem:-p ale ty "profíky" taky prubnu:-))a máš dalšího bodíka:yes::-D

Povedly se i když jsem je neměla takové jako ty,ale chutnaly nám.Já jsem si špatně přečetla suroviny dala jsem tu Stelu,tak bylo trošku řidší těsto,jinak super;-) vůbec to neubralo na chuti,bylo to rychlé a určitě budu dělat i nadále.

Marča: rádo se stalo;-) jestli je budeš dělat, držím palce, ať vše klapne:-);-):yes:

Moc děkuju ;-)

Marča: určitě můžeš péct v plynové, ale ani tu v žádném případě během pečení neotvírat:-!;-):-D a máslo čerstvé, žádné náhražky jako Hera apod.;-):-)

Mám dotaz : 1. jaké máslo je nejlepší použít?
2. můžu to péct v plynové troubě?

Předem děkuji za odpověď.

danka1965: jsem nadšena, že jsi nadšena:-8:-D mooc děkuju:-K:-);-)

Tématické fráze:
italské profiteroles, profiterolky recept, dorty a sladkosti aneb pečeme s láskou, dorty a sladkosti aneb pečeme s láskou fotoalbum, profiterol, recept profiterolky, masterchef recepty, profiteroles slané recept, profiterols, kuličky z odpalovaného těsta plněné šlehačkou, italské čokoládové profiteroles, jak správně použít ztužovač šlehačky, recept na profiterolky, pošli recept-odpalované věnečky, profiterolky, profiterolky, recept na profiterols, profitroles, plnene kulicky profiteroles, profitirolky recepty na zákusky

Suroviny:
voda, máslo, mouka hladká, sůl, vejce, čokoláda hořká, voda, smetana ke šlehání, ztužovač šlehačky, cukr moučkový

Přidat fotografie receptu