Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

„Vánoční tradice“: Medové perníčky

Detailní recept na perníčky je prvním krokem ke skvělému tradičnímu cukroví. Potřebujete vymazlené těsto, vykrajovátka různých tvarů, předehřátou troubu a při zdobení pak šikovné ruce nebo nadšené dětské pomocníky.

Hodnocení receptu je 4,7 (9×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

K@tka

Náročný

Doba přípravy 40 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 10 min

40 min (30 min příprava + 10 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie15 187 kJ /
3 630 kcal
Bílkoviny71,46 g
Tuky36,51 g
Vláknina27,99 g
Cholesterol 731 mg
Sodík 3,05 g
Sůl0,45 g
Sacharidy739,87 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Mouku, solamyl, cukr, sodu a kakao pořádně promíchejte. Nové koření roztlučte v hmoždíři na jemno. Přisypte k moučné směsi společně s ostatním kořením. Ještě jednou promíchejte a prosejte přes jemné sítko do velké mísy. Krok 2: V mixéru prošlehejte 2 vejce, žloutek a med. Přilijte k suchým surovinám a pořádně propracujte v těsto. Na začátku se vám bude zdát, že se tahle suchá drobenka nikdy nemůže spojit, ale s trochou trpělivosti a hodně síly v pažích se dílo podaří. Krok 3: Hotové těsto pořádně zabalte do potravinové fólie, aby neoschlo a uložte do ledničky odpočinout alespoň na 3 dny, nejlépe však na týden. Krok 4: Těsto (nejlépe po menších kouscích) pořádně propracujte. Rozvalovat perníčky můžete samozřejmě i klasicky na pomoučněném vále, ale tím si zapracujete do těsta ještě více mouky, což není ideální. Krok 5: Nejlépe připravíte těsto tak, že na pracovní desku rozložte vlhkou utěrku a na ni dejte průhlednou fólii. Na tu rozvalujte těsto přes další plát fólie. Takto se vám těsto nebude lepit k podložce bez špetky další mouky. Těsto rozvalte na stejnoměrný plát o výšce 2 mm (pozor na záhyby z pokrčené fólie!). Krok 6: Rozehřejte si troubu na 180 °C.
Pomocí vykrajovátek vytvořte různé tvary a obracečkou je přesuňte na plech vyložený pečicím papírem (nezapomeňte na důkladné mezery, jinak se vám perníčky spečou). Krok 7: Připravený plech vložte do rozehřáté trouby na 5-6 minut, mezitím si v misce prošlehejte vajíčko. Krok 8: Upečené perníčky okamžitě potřete v tenké vrstvě vajíčkem, čímž vykouzlíte krásně lesklý povrch.
Perníčky uložte alespoň na 3 dny do uzavřené nádoby, než se pustíte do zdobení. Krok 9: Poleva: Čistou a důkladně odmaštěnou mísu vytřete rozkrojeným citronem tak, aby v ní neulpěla žádná dužina, ale jen troška šťávy. Krok 10: 170 - 200 g (podle velikosti bílku) mletého cukru nejméně 3x prosejte přes jemné sítko, čímž se zbavíte všech hrudek.
Cukr s bílkem pak důkladně prošlehejte v krásně hladkou nezrnitou polevu. Krok 11: Polevou naplňte zdobicí sáček (nebo pevný igelit se zipovým uzávěrem, který je mým osobním favoritem), ustřihněte mu maličký růžek, aby se vytvořila tenká dírka a zdobte perníčky podle nálady a fantazie. Krok 12: Připravené perníčky nejlépe změknou v klasickém kameňáku po babičce přikrytém obráceným talířem.

TIP: Zdobení perníčků s dětmi

Zveřejněno 1. 12. 2012

Poznámka autora K@tka

Kompletně rozfocený postup, tipy a triky najdete na mých stránkách: http://www.foodstyle.cz

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

„Vánoční tradice“: Medové perníčky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/xLM3

Další recepty

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

„Vánoční tradice“: Medové perníčky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/xLM3

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (9)

Vyzkouším a dám vědět ,vyhlíží lákavě,už z důvodu ingrediencí

a také tmavosti těsta . Také experimentuji v cukrařině ,tedy tento

recept,je pro mě výzvou . Než:yes: odjedu ,do chorvatska na

dovolenou,vezmu s sebou . Tedy ukládám ,do oblíbených na zkoušku ,

docela jsem zvědavá zda budou měkké ,chutné. :-):yes:

skoušela jsem je a jsou uplně HNUSNÝ ironicky:-)

Janneeesek 4. 12. 2013 17:04
:-):-):-):-)uplně nejnejnejnejnej perníčky co jsem měla :-):-):-):-)

IvanaLK: Souhlasím, zdá se mi to nebo jsou dnešní kuchařky nějaké shnilé? Není nad čerstvě namleté nebo utlučené koření a ručně uhnětené těsto:-p. Krásné perníčky, také jsem včera s dcerou pekla;-):-K:yes:.

Nádherné perníčky! Oceňuji opravdu tradiční přípravu :-):yes::yes::yes:

Já souhlasím s děvčaty, ať je technika v kuchyni využitá a koření do perníku se dá dnes koupit dobře namíchaná, moje oblíbené je od fy Kotanyi a perníčkům posílám 4.bodík :-p:yes::-K

:yes::yes::-K

Krásně rozepsaný recept. Spagi, já asi taky;-)

Osobně si myslím, že bych tu práci s těstem nechala na pekárně, ať maká ne?;-);-):-D:-D, vypadá to dobře:yes::yes:

Tématické fráze:
tradicni vanocni pernicky, medové perníčky bez cukru, tradicni vanocni pernicky recept, tradiční medové perníčky, tradiční perníčky, vánoční medove perničky, tradiční perníčky recept, vánoční pernicky bez cukru, perníčky bez cukru, recept na vánoční medové perníčky, vánoční perníky top recepty, tradicni vanocni recepty, jemne pernicky, recept na tradiční perníčky, tradiční recept na perníčky, ván.perníčky, recept na tradiční vánoční perníčky, vánoční perníčky tradiční, babicovy dobroty 1.12.2012, perníčky medové bez cukru

Suroviny:
mouka hladká, solamyl, soda jedlá, cukr třtinový, med, vejce, žloutek, skořice, badyán, koření hřebíček, kardamom, zázvor, koření nové koření, vejce, bílek, cukr moučkový

Přidat fotografie receptu