Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bobaľky

Bobaĺky jsou tradiční štědrovečerní pokrm na Slovensku. Tady u nás je známe pod názvem peciválky, opékance nebo pupáky. Nejoblíbenější jsou právě s mákem, ale lze je připravit i naslano, s brynzou nebo zelím.

Hodnocení receptu je 4,7 (10×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

tejaja tejaja

Náročný

Doba přípravy 30 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 10 min

30 min (20 min příprava + 10 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie9 723 kJ /
2 324 kcal
Bílkoviny44,63 g
Tuky206,25 g
Vláknina37,50 g
Cholesterol 319 mg
Sodík 13 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy53,50 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Z kysnutého cesta šúľame tenké valčeky (asi 1 cm), narežeme ich na 1 cm kúsky a reznou stranou ukladáme na vymastený plech. Krok 2: Pečieme v roztopenej rúre na 180 °C asi 20 minút. Krok 3: Vychladnuté dáme do veľkej sklenenej fľaše alebo pláteného vrecúška a odložíme na chladné miesto. Krok 4: Asi 3 hodiny pred večerou sparíme v horúcej vode, ocedíme. Krok 5: Vsypeme ich do veľkej misy a tú postavíme na hrniec s vodou, ktorý dáme na slabý plameň. Krok 6: Prelejeme roztopeným maslom a horúcim mliekom. Vsypeme mletý mak a osladíme. Mlieko lejeme opatrne, postupne, a len toľko, aby ho bobaľky vsiakli. Krok 7: Zakryjeme a necháme nad parou „dochádzať“. Občas premiešame a prelejeme horúcim mliekom len podľa potreby. Bobaľky musia byť mäkké, ale nesmú byť rozmočené.

TIP: Jak zpracovat a uchovat mák

Zveřejněno 10. 11. 2008

Poznámka autorky tejaja

Kynuté těsto připravíme dle svého oblíbeného receptu nebo třeba dle www.toprecepty.cz/recept/21427-buchty/.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bobaľky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/2koA

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bobaľky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/2koA

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (41)

:-D:-D:-D:-D:-D:-D Myslela som, že zle čítam. U nás máme vonku 32°C a tu bobaľky. :-D Bóže, čo by som dala za december.
casino: Čo to boli za noviny? Bobaľky by som k dukátovým buchtičkám neprirovnala, tie sú väčšie a majú iný tvar. A aby sa zapekali ako nákyp, to počujem prvý raz.
https://varecha.pravda.sk/recepty/bobalky-opekance...
https://dobruchut.azet.sk/recept/41128/bobalky-pup...

Je to vyložene jedlo zo štedrovečerného menu, ako píše magdalenka, u nich sú to opekance, u nás na východe bobaľky, inde pupáky. U nás s makom, niekde s kyslou kapustou...
V každom prípade bez nich Vianoce byť nemôžu. Raz som ich urobila mimo Vianoc, ale chyba lávky...nechutili tak ako na Vianoce. Jednoducho patria k Vianociam. :-);-)

Tak o bobalkách jsem prvně slyšela od kamarádky, která je dělá také na vánoce, akorát k nějaké polévce z vody z kysaneho zelí . Ovšem tahle verze je velmi lákavá <3:yes:

U nas sa toto vola '' opekance''... Pecu sa par dni pred Vianocami, potom sa len sparia a konzumuju. Stary otec miloval na slano - s bryndzou, my deti klasika- s makom.

:-))Děkuju,právě baštíme halušky s brynzou+slaninka a další jsou se zelím+uzené kousky..to mi dělá manžel a halušky domácí,taky výborná záležitost!!!:yes:

Ahoj Zdenka ;-) pozdravujem manžela - východniara :-D:-D:-D
Ten cesnak na štedrý deň je neskutočný :yes: oblátka s medom a cesnakom - perfektná potrava ;-):yes::-D:-D
Pozri http://www.toprecepty.cz/album.php?id=976

casino: Emanuele Ridi, bábovička s opojnou vůní citronové kůry a rumu : http://www.sitalemvkuchyni.cz/recept/Baba ;-):-*

Zobrazit starší odpověď

tejaja:Ahojky,jsem Pražanda a mám 4 roky za muže Slováka z východu-Čičava u Vranov nad Topľou.NIkdy jsem nic takového neznala a ani neviděla,ale tchýně mi je ukázala a můžu Vám všem říct,že něco tak dobrého jsem ještě nikdy nejedla:yes:;-)!!!Miluju je se zelím!!A česnek mě naučili zajídat u tabule taky-na zdravíčko.Takže Všem krásný rok 2011:-))

Já jsem vyrůstal v dětském domově v Ružomberku. Na vánoce jedno s jídel byli pupáky. Co si pamatuji toto jídlo nám dělali z rohlíku. Bylo to moc dobré. O tom že se to dělá i jinak vým jenom s těchto receptů.:-)

U nás tomu hovoríme opekance, iba sa pečú dlhé šúľky, priemer asi 2 cm po upečení, dlhé cez celý plech. Pečú sa aj týždeň pred Vianocami, krájajú sa na 2 cm kúsky po upečení. Mávali sme to tiež na Štedrý deň, s makom, ale aj na slano s bryndzou...

tohle bych moc rada vyzkousela. ale jsem takovy nemehlo ze bych je rozmocila..:-O

Peciválky se na Jičínsku tradičně jedly na Štedrý den. Stejně jako bobaľky se sypaly mákem a polévaly roztopeným máslem, navíc ještě sirobem (syrup vyvářeny z cukrové řepy). Maminka nám je jednou o Vánocích udělala a jen díky tomu je znám i já. Přidávám do podobných svůj recept :-).

jaspinn, je to rozdielnosť v jazyku, u nás je to presne tak ako píše magdalenka : parené buchty alebo buchty na pare sú buchty varené v pare, nie vo vode.
Ak u nás poviem, že som robila kysnuté buchty, tak si každý predstaví buchty z kysnutého cesta, ale pečené.
Takže tá istá vec v rôznych jazykoch nemusí znamenať to isté.

Myslím, že se Ivana nespletla - kynuté knedlíky jsou nad párou, a "pařené" znamená spařené tou horkou vodou jak píšeš v receptu :-)

Ivanka, u nás sa parenými buchtami volá niečo iné...(varia sa kynuté buchtičky s náplňou nad parou), tipujem, že si sa asi splietla...

Moje maminka toto jídlo dělala také.Říkala tomu pařené buchtičky.Já je milovala,ale u své rodiny jsem s nima nepochodila a dělat si je jenom pro sebe mě nebaví.

jan.alois, u nás je to vyslovene Vianočné jedlo, je zaradené do štedrovečerného menu;-) Takže mladá, stará...v každej domácnosti sa nájde. Ale pred Vianocami sa hotové upečené bobaľky ( opekance ) dostanú aj v obchode, pečú ich pekárne, takže doma sa len dohotovia. Ja ich robím odjakživa doma, keď boli deti malé, šúľkali a rezali a ukladali na plechy so mnou. Patrilo to k vianočnému rituálu:-D;-)

Tak ženy u nás v čechách se tomuhle jídlu říká : Peciválky protže se válely / ležely na peci/ dobrota mého mládí . Já je občas dělám , když chci překvapit. Dneska se už moc nevaří mladé kuchažky neumí vařit jidla předků. Chce to čas a toho mají mladé ženy málo.:-))

Tuhajbej, spisovne sa to volá opekance, na Šariši bobaľky :-D niekde pupáky :-D

Na Gemeri sa robia podobne iba sa im hovorí opekance. Niekedy narychlo použijeme staršie rohlíky:yes::yes::yes:

shineon, u nás by sa zase každý tváril divne, keby bobaľky na štedrovečernej tabuli neboli.
Štedrovečerné menu začína oblátkou s medom a strúčikom cestnaku, nasledujú bobaľky, potom kapustnica a za ňou šalát s rybou.
Všade je proste to štedrovečerné menu iné, u nás sa nejedia napr. rybacie polievky, inde sa jedia.;-):-D

no vypadá to zajímavě, akorát si neumím představit, jak by se na to kluci tvářili, kdybych jim to dala na Štědrý večer.
Zase by ale nezdržovali z obíráním kostí z kapra, žejo...:-):-)

Tak to je potom tá najlepšia kuchyňa:yes::-D U nás na východe má maďarská kuchyňa svoje významné miesto, mnoho jedál bežne užívaných, je vlastne maďarských. A keď sa k tomu pridá poľská a ukrajinská kuchyňa... Od nás je do Maďarska na hranicu 25 km, na ukrajinskú hranicu je to okolo 100 km ( podľa toho, ktorý prechod ), a do Poľska to máme tiež okolo 100 km. Takže tie zahraničné kuchyne tu majú veľký vplyv, ale hlavne maďarská.:-D

Terezko - tam se to míchalo - tatínek byl ze Seredě, maminka od Sobranců ;-)Takže některé receptíky jsou k Maďarsku, něco od ukrajinců ....

Iljusa , manžel pochádza niekde zo stredného Slovenska ?

Tak mi manžel polkl za zády, miluje bobáĺky, prý je doma jedli i se zelím a slaninkou :-) a nebo je jedli ke kapusnici místo chleba ;-)

ercicka:-D áno, niekde sa volajú pupáky :yes: cez rok ich nerobievam, na Vianoce sú najchutnejšie, však ? :-D:-D:-D

teraz som nasla tento recept, u nas sa to vola pupaky a my ich mame velmi radi, robievam ich aj cez rok, ale nie casto, mame ich vzdy na vianoce :yes::yes::yes:

Pavli, asi proto, že tady pod tím názvem nejsou, ale příjď si namlet piškoty, kup si tuk po cestě(OMEGA) kokos snad najdu, hrozinky, nebo kandované ovoce, rum mám a něco splichtíme, když už jsi mne to tak dobře naučila!:-)):-D

Proč mi to nevyhledá ve vyhledavači rumové kuličky??? Zrovna jsem se je chtěla chystat udělat a nemám při ruce recept!takže budu muset zapojit fantazii!:-8 snad to nějak vyjde! :-p

Tejajo Ď. ;-) Tohle jídlo opravdu vůbec neznám a moc mě zaujalo. Já mám pro slovenskou kuchyni i zemi slabost. Jezdila jsem tam pracovně a vždycky mně naštvali obědem - mexická restaurace, Poľovnická restaurace, Steakhouse a já bych si tak dala halušky s brynzou, zelňačku nebo i tyto bobaľky.:-p:-*
Babičky věděly, co je dobré. My budeme za chvíli jíst amarouny.:-S

Paprička, upečené v plátenom alebo papierovom sáčku vydržia dlho, je to čisté kysnuté cesto. Ak ich uložíš do sklenenej fľaše, tak úplne vychladnuté a fľašu nezatvárať aby vetrala. Lepšie je plátené vrecko. Ja som ich tohto roku piekla teraz v sobotu. V obchode sa u nás predávajú tak od začiatku decembra.
Konečná úprava sa robí potom na štedrý deň.

Tejajo, četla jsem v diskuzi, že už je pečeš na Vánoce. Jak dlouho vydrží, že je pečeš takhle dopředu ???

:-p:yes::yes::yes:

nuz tejaja ked ma tak prosis o prepacenie tak ti teda odpustam

vybusna, prepáč, ale neviem, či je vhodné vyjadovať sa o nejakom jedle ako o hnuse. Nemusí mi chutiť, ale to sa dá povedať slušným spôsobom.

katka...nuz ale ja ozaj zato nemozem, ze ty si o opekancoch s bryndzou nepocula....btw...ani nie o co stat, je to z mojho hladiska hnus, ale ako sme deti odrastli a kazdy mame svoje vianoce, tak rodicia si znovu robia iba tie bryndzove. ja vlastne nerobim opekance ziadne, pretoze u mna v rodine to nechuti vonkoncom nikomu.

I u nás sa bobáľky robia s makom. Presne ako píše tejaja. Musia byť mäkké, ale nie rozmočené. Na strednom Slovensku sa im hovorí opekance. Eště som nepočula, že by sa opekance jedli s bryndzou.

vybusna- tak, teď jsem se s chtí zasmála já. Já jsem tady ten problém měla každý Štědrý den s hrachovou polévkou s opečeným chlebem. Nesnášela jsem ji a každý mne přesvědčoval, že ve skutečnosti je dobrá, jen, že já jsem rozežraná a že nedostanu žádné dárky. Tak coby capart, lačná dárků, jsem každý rok zvracela na záchodě, abych všem udělala radost. Podotýkám, že dnes mám hrachovku moc ráda, jen bez toho rohlíku :-)):-D

S bryndzou mi to nepasuje:no: U nás na východe je to vždy takto s makom a je to dobrota:yes: Vianoce bez toho nemôžu byť, je to jeden z chodov štedrovečerného menu. :-D

moji rodicia si robia opekance s bryndzou...nic proti nim...ale ked som bola mala a nutili ma to zjest, tak som sa pozvracala..priamo za stedrym stolom....takze sa poucili, ze nutit ma jest to co chuti im a presviedcat ma, ze si to namyslam a ze v skutocnosti mi to velmi chuti, na mna neplati a robili aj tuto makovu variantu.

Tématické fráze:
opekance, bobaľky s makom, bobalky s mákem, makové bobaľky, opékance s makem, slovenské opekance, makove pupaky, pupaky, recept na opékance, opekance recept, bobalky.sk, opekance s makom, bubalky, buchtičky se sirobem, pařené buchtičky, opekance- pupáky recept, bobajky, bobaky, cesto na bobalky, pupaky recept

Suroviny:
těsto kynuté, máslo, mák mletý, cukr moučkový, mléko

Přidat fotografie receptu