Suroviny
Porce: 55 malých oříšků
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 10 139 kJ / 2 423 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 31,39 g |
| Tuky | 153,30 g |
| Vláknina | 8,00 g |
| Cholesterol | 374 mg |
| Sodík | 162 mg |
| Sůl | 0,14 g |
| Sacharidy | 225,48 g |
Postup přípravy
Krok 1: V mixéru vyšlehejte 60g změklého másla s 1 lžící medu a 35g mletého třtinového cukru. Mezitím si nasekejte ořechy úplně na jemno.
Krok 2: Smíchejte mouku s hřebíčkem a přes jemné síto ji prosejte do velké mísy.
Krok 3: Přidejte ořechy i máslovou směs a vypracujte hladké voňavé těsto.
Krok 4: Zabalte ho do potravinové fólie a uložte do lednice ztuhnout alespoň na 2 hodiny, raději však přes noc, aby se vůně hřebíčku mohla pořádně rozvinout.
Krok 5: Zatímco se těsto chladí, vytvořte si krém ušleháním 140g zkaramelizovaného salka a 70g změklého másla. Uložte jej do ledničky ztuhnout.
Krok 6: Rozehřejte si troubu na 170°.
Krok 7: Malé formičky na oříšky vymažte pomocí mašlovačky tenkou vrstvou másla a vmáčkněte do nich kuličku těsta.
Krok 8: Pečte ve vyhřáté troubě cca 10 minut. Během pečení se těsto hodně nafoukne, takže by vám nezůstal prostor na krém. Je tedy třeba je prstem (nebo třeba opačným koncem vařečky) uprostřed trošku promáčknout.
Krok 9: Po vytažení z trouby nechte ořechy trošku vychladnout a až vás formičky nebudou na dotek pálit, mírným klepnutím o podložku je vyklopte.
Krok 10: Krémem si naplňte cukrářský sáček s menším otvorem a zatímco oříšky chladnou, nechte si ho při pokojové teplotě mírně povolit, aby se s ním dobře pracovalo.
Krok 11: Půlku oříšku naplňte dostatečným množstvím krému a přiklopte druhou půlku.
Krok 12: Naplněné ořechy uskladněte nejlépe v uzavřené plechové krabici uložené v ledničce.
Zveřejněno 7. 12. 2012
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
„Vánoční tradice“: Plněné oříšky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/oX53
Moje poznámka
„Vánoční tradice“: Plněné oříšky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/oX53
Nejnovější recepty
Hruška se zmrzlinou
Přidáno před 20 hodinami
Sýrová roláda
Přidáno před 21 hodinami
Vánočka se skořicí a hnědým cukrem podle Pavla Berkyho
Přidáno před 21 hodinami
Rychlý krém z tvarohu a Salka do dortu
Přidáno před 23 hodinami
Zapečený kapr se žampiony
Přidáno 23. 12. 2025 14:03:02
Kaťák z Bořetic (kuřecí katův šleh)
Přidáno 23. 12. 2025 13:14:59
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Dvojctihodná zelňačka
Leni1970 před 1 hodinou
Jednoduché máslové sušenky
Malibu002 před 1 hodinou
Hrnkový drobenkový koláč s povidly
Malibu002 před 1 hodinou
Nejlepší vaječný koňak
Malibu002 před 1 hodinou
Pochoutkový salát retro (podle ČSN z roku 1976)
Joushef před 2 hodinami
Jednoduché Raffaelo kuličky
Danstejn před 3 hodinami
Pečené nudličky z kapra
TondaJ před 3 hodinami
Bílá vánoční zelňačka
LenkaF. před 4 hodinami
Lilek dušený s mrkví na česneku a rajčatech
Alamatej před 5 hodinami
Tématické fráze:
vanočni cukrovi plněne ořišky,
plnené oríšky,
vanocni orisky,
vanoční cukroví oříšky,
recept na vanocni orisky,
cukroví plněné oříšky,
orisky plnene,
plněné oříšky recept,
oříšky recept,
cukrovi ořišky,
recept na oříšky,
vanocni orisky recept,
recept na plnene orisky,
tradiční vánoční cukroví,
krém do oříšků,
vánoční cukroví oříškové,
oříšky do formiček,
plnene oříšky vánoční cukroví,
tradiční vánoční cukroví recepty,
oříšky vánoční
Suroviny:
mouka hladká,
máslo,
ořechy,
cukr třtinový,
med,
koření hřebíček,
máslo,
salko,
máslo
Komentáře (16)
s radostí bych si nabídla