Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

„Vánoční tradice“: Plněné oříšky

Hodnocení receptu je 4,7 (10×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

K@tka

Náročný

Doba přípravy 40 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 10 min

40 min (30 min příprava + 10 min tepelná úprava)

Suroviny

Porce: 55 malých oříšků

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie10 139 kJ /
2 423 kcal
Bílkoviny31,39 g
Tuky153,30 g
Vláknina8,00 g
Cholesterol 374 mg
Sodík 162 mg
Sůl0,14 g
Sacharidy225,48 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: V mixéru vyšlehejte 60g změklého másla s 1 lžící medu a 35g mletého třtinového cukru. Mezitím si nasekejte ořechy úplně na jemno. Krok 2: Smíchejte mouku s hřebíčkem a přes jemné síto ji prosejte do velké mísy. Krok 3: Přidejte ořechy i máslovou směs a vypracujte hladké voňavé těsto. Krok 4: Zabalte ho do potravinové fólie a uložte do lednice ztuhnout alespoň na 2 hodiny, raději však přes noc, aby se vůně hřebíčku mohla pořádně rozvinout. Krok 5: Zatímco se těsto chladí, vytvořte si krém ušleháním 140g zkaramelizovaného salka a 70g změklého másla. Uložte jej do ledničky ztuhnout. Krok 6: Rozehřejte si troubu na 170°. Krok 7: Malé formičky na oříšky vymažte pomocí mašlovačky tenkou vrstvou másla a vmáčkněte do nich kuličku těsta. Krok 8: Pečte ve vyhřáté troubě cca 10 minut. Během pečení se těsto hodně nafoukne, takže by vám nezůstal prostor na krém. Je tedy třeba je prstem (nebo třeba opačným koncem vařečky) uprostřed trošku promáčknout. Krok 9: Po vytažení z trouby nechte ořechy trošku vychladnout a až vás formičky nebudou na dotek pálit, mírným klepnutím o podložku je vyklopte. Krok 10: Krémem si naplňte cukrářský sáček s menším otvorem a zatímco oříšky chladnou, nechte si ho při pokojové teplotě mírně povolit, aby se s ním dobře pracovalo. Krok 11: Půlku oříšku naplňte dostatečným množstvím krému a přiklopte druhou půlku. Krok 12: Naplněné ořechy uskladněte nejlépe v uzavřené plechové krabici uložené v ledničce.

Zveřejněno 7. 12. 2012

Poznámka autora K@tka

Kompletně rozfocený postup, tipy a triky najdete na mých stránkách: http://www.foodstyle.cz

Je tam i diskuze a hodnocení, tak mi můžete něco napsat u mě, moc mě to potěší :)

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

„Vánoční tradice“: Plněné oříšky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/oX53

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

„Vánoční tradice“: Plněné oříšky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/oX53

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (14)

Toto cukroví každým rokem dělám z několikanásobné dávky, jdou na dračku.:-D

lucinecek 9. 12. 2013 17:49
myslíte, že to půjde bez ořechů? třeba s kakaem?

Silvia Garibaldi: Karamelové Salko je zahuštěné slazené mléko, které je ještě převařené v uzavřené plechovnce. V posledních letech je to docela hit...dřív si ho kuchařky v té mlechovce samy vařily. Jen nevím, jak se vyváží a jestli vůbec se vyváží někam do ciziny :-//www.tatramleko.cz/vyrobky-zahustena-mleka-plechovky-salko-karamelEO.php Snad se vámpodaří najít nějaká alternativa ;-)Držím palce. Jinak k receptu...nádhera - přímo ukázkové:-K

Silvia Garibaldi 21. 12. 2012 13:25
Ja bych to rada zkusila, ale nemam tolik formicek na orechy, to je problem. A nenasla jsem ten odkaz na to karam.salko, co to vubec je? Ja ziju uz 18 let v cizine.

Ahojky dámy, tak piplačka parádní, neboť mám mini oříškové formičky:-)ale věřím, že si má rodina a přátelé pochutnají :-p vypadají dobře.;-)

Vynikající cukrovíčko:-K:-K:yes:

Nádherně upečené a parádně naplněné oříšky, tyhle já nepeču, ale
s radostí bych si nabídla;-), bodíček si zasloužíš:yes:

Lucie Strnadová 7. 12. 2012 19:30
Jsem cukrářka ale ještě ne vyučená:-)mám před sebou pul roku a pak závěrečné skoušky.Recept je jednoduhí.Zkaramelizované salo najdete i v obhodě v penny marketu:yes:Jian je to mňamka...budete se olizovat až za ušima;-)

Vlasta: Slazené salko já osobně vařím 1 hodinu v tlakáči a je z něj karamel. PPokud nemáš tlakáš, je třeba vařit klasicky, nejlépe na kamnech;-) cca 3 hodiny.

Jééé to znám a dělávám, to je nejoblíbenější cukroví manžela, ale ta piplačka, to zas není moje oblíbené:-//:-D:-D. Máš to pěkné;-):yes: Já jen dělávám půl na půl vanilkový a čokoládový krém;-)

Už jsem to našla :-)

:-p:-*:yes:

Nemůžu najít - tipy a triky - zkaramelizované salko:-O

Moc hezké!!!

Tématické fráze:
vanočni cukrovi plněne ořišky, plnené oríšky, vanocni orisky, vanoční cukroví oříšky, recept na vanocni orisky, cukroví plněné oříšky, orisky plnene, plněné oříšky recept, oříšky recept, cukrovi ořišky, recept na oříšky, vanocni orisky recept, recept na plnene orisky, tradiční vánoční cukroví, krém do oříšků, vánoční cukroví oříškové, oříšky do formiček, plnene oříšky vánoční cukroví, tradiční vánoční cukroví recepty, oříšky vánoční

Suroviny:
mouka hladká, máslo, ořechy, cukr třtinový, med, koření hřebíček, máslo, salko, máslo

Přidat fotografie receptu