Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Karlovarský houskový knedlík

Hodnocení receptu je 4,4 (5×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

frodobagin

Snadný

Doba přípravy 2220 min Doba přípravy: 2160 min Doba tepelné úpravy: 60 min

2220 min (2160 min příprava + 60 min tepelná úprava)

Suroviny

Porce: 4-5

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie10 949 kJ /
2 617 kcal
Bílkoviny115,50 g
Tuky55,45 g
Vláknina25,60 g
Cholesterol 1,32 g
Sodík 3,21 g
Sůl7,52 g
Sacharidy401,15 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Starší pečivo (cca 1-2 dny uložené v pytlíku aby neztvrdlo) nakrájet na kostky a lehce opražit v troubě. Krok 2: Do jedné míchací misky oddělit bílky a do druhé míchací misky odlít žloutky. Krok 3: Dále do misky ke žloutkům přidat nasekanou petrželku (nebo sušenou), mléko, vmíchat mouku, osolit, přidat muškátový květ a bílý pepř. Krok 4: Promíchanou zálivku nalít do mísy s nakrájeným a upraženým pečivem a jemně promíchat tak, aby se pečivo příliš nerozpadlo. Krok 5: Takto připravenou směs nechat asi 10-15 minut odležet. Krok 6: V první míchací misce ušlehat sníh z bílků do tuha a vmíchat do odstáté směsi pečiva a těsto na karlovarský knedlík je hotové. Krok 7: Aby se knedlík nerozpadal a měl hezký tvar, naládujeme z jedné strany zavázaný igelit na tlačenku (průměr cca 13 cm) hotovým těstem. Krok 8: Po naplnění zavázat také druhou stranu provázkem tak, aby se nám výsledná šiška vešla do hrnce. Jako variantu je možné zabalit šišku do olejem vymazaného alobalu nebo potravinové fólie. Krok 9: Hotovou šišku (šišky) budeme asi 20 - 25 minut vařit. Při vaření je knedlík na hladině, takže je potřeba jej otočit po 10 minutách. Krok 10: Cca po 10 minutách vaření propíchnout igelit na tlačenku, aby tlak uvnitř igelitu nerozvázal provázek. Krok 11: Knedlík krájet třeba keramickým nožem nebo režnou nití.

Zveřejněno 7. 12. 2012

Poznámka autora frodobagin

Do igelitu je potřeba těsto trochu stlačit, aby knedlík byl kompaktní.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Karlovarský houskový knedlík

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/y2EP

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Karlovarský houskový knedlík

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/y2EP

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (10)

Vážení, při hledání receptu na Vídeňský, či Karlovarský knedlík jsem zabrousila na pár stránek, a co mě udivilo - jak jste lidičky zlí, ironičtí ale hlavně "chytří" ..jak startujete a urážíte...fakt...ani nemám chuť hledat recept . který nebude mít i ty hloupé komentáře..Raději se vrátím ke svým kuchařkám v knihovně a zalistuji si v ní...:no::-//

Takovéto knedlíky z různého pečiva, světlého nebo tmavého a taky mixu taky dělávám. Podle toho, k čemu tu přílohu potřebuju a k čemu se hodí, mozaika vypadá hezky a taky se třeba spotřebuje všechno starší pečivo co máme. I když použití "tlačenkového obalu" je taky dobrou volbou, já dělávám zabalené do mikroténové fólie, jde mi to rychleji. Pracovní desku stolu mírně navlhčím vodou aby fólie neklouzala, vytvořím na ní z těsta šišku, lehce svinu a konce zavážu provázkem. V průběhu vaření se fólie nafoukne a může se v několika místech propíchnout. Vyzkoušela jsem i vaření v alobalu, ten se ale musí potřít olejem, konce není třeba svazovat, ale alobal zakroutit -udělat velký bonbón. Taky to jde, ale více se mi osvědčila fólie. Je tady ještě jeden recept od Doogy, kde se vaří v sáčku, přidala jsem k němu fotky.http://www.toprecepty.cz/recept/6038-zemlove-knedl...
Za mě bod:yes:

casino: Děkujeme za podrobný popis fotografie, ale každý, kdo si recept prohlédne, to uvidí sám. Váš příspěvek je stejně zbytečný jako hlášení, že stěrače stírají.

petra: (neregistrovaný/á) mmm: (neregistrovaný/á)
Škoda, že neračte být registrovaní, neboť tak by vaše slova měla větší váhu:yes:
Mimochodem, s neregi bych naložil jako J. Nohavica s máslem https://www.youtube.com/watch?v=ysAoZ4CgcHM:-D:-D:-D

tejaja: 1974andrea:
I vy lichotnice jedny… Z tolika chvály se pýřím jako panna mezi dragouny…:-D

1974andrea
Pomalu týden čekám až zdejší Cerberoska odešle poslední komentáře do někam, jak obvykle činívá…, buď spí, nebo si leží na vedení, patrně oboje:-D Nevím, proč urážíte ostatní lidi, ale pokud sama sebe pokládáte za blbce, tak vítejte v klubu:-D

Ale Casino má pravdu, ten knedlík vypadá jako tlačenka. Asi je to tím pečivem různých barev, to bych asi nedávala...

tejaja::-D:-D:-D

Ale on má pravdu, ten knedlík tak vypadá. A rady jsou užitečné. Chová se slušně. Holt nepřispěchala špagetka, tak muselo Casino...

casino: nemusíte písať také siahodlhé komentáre, všetci vieme, že len vaše fotky sú dokonalé a len pri vašich fotkách sa zbiehajú sliny. Ostatné je šmejd hodný akurát posmechu. :-(

casino:Vševědoucí a všeznalý Casino, přestaňte už tady dělat z lidí i ze sebe blbce. Nikoho to nezajímá, ba naopak. Spíš ty Vaše věčně poučující komentáře lidi odradily, bohužel. Tak jako na Labužníku :-S Nebo se vraťte tam, možná, že se dočkáte šťastného comebacku;-)

Dnes NÁHODNÝ RECEPT
Knedlík s takovým luxusním názvem a žádný pochvalný komentář?:-O
Při pohledu na úvodní obrázek se vlastně ani není co divit:-// To co je na fotečce vypadá spíše jako svíčková s tlačenkou:-D No, třeba jen došlo k záměně, když už to bylo natlačeno do tlačenkového střeva:-))
Mimochodem:
1. "Igelit" se na tom konci kde se plní váže na dva provázky, asi tak na palec od sebe; po krátké době ve vodě se jeden špagát (hádejte který... Anna Kocikova: může hádat 2x :-D přefikne, že aby těsto mohlo expandovat a knedlík nebyl jak betonová knedla...
2. "Igelit" lze perforovat ještě před vložením do lázně. Nebojte, těsto se ven nepodívá...

Tématické fráze:
karlovarsky knedlik recept, karlovársky knedlík, jak se dela karlovarsky knedlik, recept karlovarsky knedlik, karlovarský knedlík v alobalu, k čemu se hodí karlovarský knedlík, recepty karlovarský knedlik, jak udělat karlovarský knedlík, recept na karlovarský knedlík, houskový knedlík ve folii, různé druhy knedlíků, karlovarskyknedlik, karlovarský knedlík postup, knedlik karlovarsky, karlovarské knedliky, knedlík v igelitu, karlovarský knedlik recepty, karlovarský knedlík s mozaikou, recepty na karlovarský knedlik, karlovarský knedlík z tmaveho peciva

Suroviny:
rohlík, vejce, mouka hrubá, mléko, petrželka zelená, květ muškátový, pepř bílý mletý, sůl

Přidat fotografie receptu